Fietsvakantie langs de Elbe van Praag naar Dresden

8 dagen
niveau 1
eigen vervoer óf
trein
vanaf € 1.294,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-09-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

met Nederlandstalige routebeschrijving
bagagevervoer inclusief
gemakkelijk te verlengen met extra nachten in Dresden en Praag

route: grotendeels over verharde fietspaden en rustige wegen, soms over veldwegen en onverharde fietspaden.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 april t/m 30 september

Fietsreis van Praag naar Dresden, een droomroute langs de Elbe
In het Reuzengebergte ontspringt een kleine beek die al snel een stroom en vervolgens een rivier wordt. Haar naam is de Elbe (‘Labe’). Deze rivier doorsnijdt traag stromend het Boheemse Bekken waarin eeuwenoude steden als Melnik, Litomerice en Praag liggen. Ten noorden van Praag vloeien de wateren van de Elbe en de Moldau samen om zo hun weg via Hamburg naar de Noordzee te volgen. Het landschap langs de Elbe is erg veelzijdig, belangrijker nog: het landschap is voornamelijk vlak. De Elbe heeft al vele miljoenen jaren gehad om zijn weg door het landschap uit te slijten.
De route langs de Elbe is al vele honderden jaren een belangrijke handelsweg met vele mooie oude steden langs de route. Deze steden (veelal goed bewaard gebleven) zorgen samen met de dorpjes en kastelen en burchten voor een interessant en continu afwisselend cultuurlandschap. U fietst onder andere door de proviandkamers van Tsjechië, rondom Litomerice wordt bijna alle groente voor de Boheemse regio verbouwd, bij Melnik komt u langs het noordelijkste wijnbouwgebied van Tsjechië. In de buitengebieden van Praag bouwde de adel eeuwen geleden hun residenties om zo het drukke stadsleven te ontvluchten, daarom fietst u  in korte tijd langs een aantal prachtige kastelen. Ook komt u langs prachtige natuur en mooie rotsformaties bij het Elbezandsteengebergte en in het Deciner heuvelland zorgen de beboste flanken ervoor dat u lekker in de schaduw fietst en ondertussen van eenmalige uitzichten kan genieten.

De fietsroutes lopen soms direct langs het water, dan weer wat verder van de steeds breder wordende rivier. De route eindigt in het Duitse Dresden, de stad die het in de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren heeft gehad. Dresden heeft jarenlang in de steigers gestaan en zodoende zijn (en worden!) vele schitterende barokgebouwen in oude stijl gerestaureerd. Dresden heeft zo de glans van oude tijden terugkregen. Bezienswaardig zijn ondermeer het verhoogde terras aan de zuidoever van de Elbe: de Brühlsche Terrasse (ook wel ‘Het terras van Europa’ genoemd), de Hofkirche en de herbouwde Frauenkirche, de grootste barokke protestantse kerk in Duitsland. Bezienswaardig is verder de befaamde Semper Opera (u kunt hier deelnemen aan rondleidingen), een perfecte kopie van het oorspronkelijke, bijna helemaal verwoeste, gebouw. Zonder twijfel het beroemdste bouwwerk van Dresden is de barokke Zwinger, een complex van interessante musea, een fraai binnenplein, poorten, paviljoens en galerijen. Loopt u ook eens door de Langer Gang, een indukwekkende passage met witte marmeren pilaren!

Verlenging in Praag en Dresden is mogelijk, zowel voor aanvang als na afloop van de reis. Het is ook mogelijk om deze reis inclusief treinreis te boeken.

 title=

Dag 1
Heenreis
U reist op eigen gelegenheid naar Praag (afstand Utrecht-Praag ca. 860 km). In het hotel ontvangt u alle benodigde informatie om er een heerlijke week van te maken. 

Tip: u kunt de auto ook in Dresden parkeren. Parkeren in Dresden is namelijk gratis. Bij het hotel is een parkeergarage (tegen betaling), maar staat in een wijk waar in de straat heel gemakkelijk gratis geparkeerd kan worden. De transfer (niet inbegrepen, direct bij boeking te reserveren) van Dresden naar Praag is dan op dag 1 van het programma. U wordt dan om 16.30 uur bij het Hotel in Dresden opgehaald en naar Praag gebracht. Wilt u gebruik maken van deze optie dan kunt u dit gemakkelijk aan uw reservering toevoegen bij het maken van uw boeking.

Treinreis
Indien u de treinreis via Aktiva Tours reserveert reist u vandaag vanaf elk station in Nederland of België naar Praag. Vanuit het station van Praag reist u op eigen gelegenheid naar uw hotel (niet inbegrepen).

Dag 2
Praag
Het hotel ligt vlak bij de metro waardoor u snelle toegang heeft tot de binnenstad van Praag. Praag is de hoofdstad en tevens een van de oudste steden in de Tsjechische Republiek. Archeologen hebben ontdekt dat dit gebied onafgebroken bewoond is geweest vanaf ca. 1500 voor Christus en het spreekt voor zich dat Praag veel te bieden heeft qua cultuur. Denk daarbij aan het imposante burchtcomplex Hradcin en de bijzondere kloosters en de paleizen van de adel.

Dag 3
Praag - Melnik (ca. 55 km/5 uur)
Tijd om op de pedalen te stappen! In Praag volgt u een beekje dat in de Moldau uitmondt, de Moldau leidt u vandaag naar de Elbe. Vlak buiten Praag ligt al het eerste slot van deze route: Troja, de prachtige kasteeltuinen zijn een bezoek waard. Door het Moldaudal fietst u naar het volgende het kasteel in Nehalozoves. Hierna wordt de omgeving vlakker en begint het akkerland. U fietst over een oude Moldaubrug naar het prachtige slot Veltrusy. Eenmaal de historische Moldau-sluis voorbij ziet u het op een heuvel gelegen Melnik al van verre opduiken. De stad ligt in een mooi landschap waar de rivieren de Elbe en Moldau samenstromen. De barokke gebouwen die aan het marktplein staan bezitten allemaal grote wijnkelders... heerlijk om even een glaasje te proeven!

Dag 4
Melnik - Litomerice (ca. 49 of 52 km/5 uur)
Vandaag heeft u de keuze uit twee verschillende routes. De eerste route gaat langs de Elbe, de andere route buigt juist van de rivier af. Kiest u voor het vlakke pad langs de Elbe, dan vormen met name weides en akkerland het decor. De andere route leidt u door het heuvelland naar de voet van de berg Rip. Volgens de legende woonde hier oervader Cech. Uiteindelijk komen de routes samen in Roudnice nad Lebem, een prima plek voor een lunchstop. Hierna gaat de route verder via Theresienstadt (Terezin). Deze 18e eeuwse vestingstad deed in de 2e Wereldoorlog dienst als concentratiekamp, waaraan het haar trieste bekendheid dankt. Aan het einde van de route ligt Litomerice, een van de mooiste steden van Tsjechië. Stoere stadsmuren beschermen het centrum dat vol staat met kleurrijke barokke en gebouwen uit de renaissance.

Dag 5
Litomerice - Decin  (ca. 52 km/5 uur)
Een fraaie tocht door het romantische landschap van het Boheemse Middelgebergte. Hoewel dit bosrijke gebied zeer heuvelachtig is, is het vlak langs de Elbe heerlijk ontspannen fietsen. De brede Elbe buigt nu naar het noorden af, waar zij zich miljoenen jaren geleden door het zandsteengebergte een doorbraak heeft verschaft, wat de meest bizarre rotsformaties heeft opgeleverd. Onderweg komt u langs de kleine brouwerij Breznak. Een verfrissend drankje mag hier niet ontbreken. Langs het slot van Decin fietst u de stad binnen, voor een laatste overnachting op Tsjechische bodem.

Dag 6
Decin - Pirna (ca. 46 km)
Een grensverleggende route! Ook vandaag wijkt u niet van de zijde van de Elbe, waar het zo heerlijk vlak fietsen is, ondanks de vele hoge heuvels links en rechts. Al snel volgt de grens, maar even later kunt u toch nog met een pontje naar het Tsjechische grensstadje Hrensko. Koop hier wat lekkers of een leuk souvenir in een van de kraampjes waar handelaren dagelijks hun waren tentoonspreiden. Via het Duitse kuuroord Bad Schandau fietst u langs de vesting Burg Königstein met schitterende uitzichten op het Elbedal. Overnachting in/nabij Pirna.

Dag 7
Pirna - Dresden (ca. 32 km/2,5 uur) 
Een korte etappe via het prachtige kasteel van Pillnitz naar Dresden. Langs het water bereikt u deze stad, ook wel liefkozend het ’Florence aan de Elbe’ genoemd. Bezienswaardig is onder meer het verhoogde terras aan de zuidoever van de Elbe, de Brühlsche Terrasse. Ook de Hofkirche (de koninklijke kathedraal), de befaamde Semper Opera en de Frauenkirche (de grootste barokke protestantse kerk van Duitsland) mag u eigenlijk niet overslaan. Zonder twijfel het beroemdste bouwwerk van Dresden is het barokke Zwinger, een complex met interessante musea, een fraai binnenplein, poorten, paviljoens en galerijen. Tijd voor wat ontspanning? Plof dan neer op een zonnig terras aan de Altmarkt. Dit bruisende plein staat namelijk bekend om zijn sfeervolle cafeetjes waar u kunt smullen van de Saksische keuken. Likt u straks uw vingers af van de omelet Dresdner eierschecke of toch culinair genieten van de kartoffelsuppe?

Dag 8
Terugreis
Na het ontbijt komt de reis ten einde en reist u op eigen gelegenheid terug naar huis. Optioneel kunt u de terugtransfer naar Praag (inclusief fiets) bij ons boeken. Of verlengt u uw reis nog met een nachtje?

Treinreis
Indien u de treinreis via Aktiva Tours reserveert reist u vandaag vanaf het station van Dresden naar elk station in Nederland of België.

Fietsvakantie langs de Elbe van Praag naar Dresden ***

Tijdens deze reis verblijft u in de onderstaande 3-sterrenhotels. In Praag is Hotel Expo een 4-sterrenhotel en het eindhotel in Dresden is ook een 4-sterrenhotel. Het verblijf is inclusief ontbijt en tegen een toeslag is het ook mogelijk om diners bij te boeken. Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen in elke plaats. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s) Prijzen verlengingsnacht **
dag 1 en 2 Praag Hotel Expo
 
2-persoonskamer € 57,-
toeslag 1-persoonskamer € 31,-
dag 3 Melnik Penzion u Zámku
 
prijs op aanvraag
dag 4 Litomerice Hotel Apollon
 
2-persoonskamer € 53,-
toeslag 1-persoonskamer € 31,-
dag 5 Decin Hotel Ceska Koruna
 
prijs op aanvraag
dag 6 Pirna Romantik Hotel Deutsches Haus prijs op aanvraag
dag 7 Dresden Ringhotel Residenz Alt Dresden
 
2-persoonskamer € 63,-
toeslag 1-persoonskamer € 37,-
** de genoemde prijzen zijn per persoon per nacht o.b.v. logies/ontbijt


jul 2022 | aug 2022 | sep 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 7 overnachtingen in 3/4-sterrenhotels 
* 7 x ontbijt
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* gedetailleerde fietskaart met goede markering en Nederlandstalige routebeschrijving
* GPS-data (op aanvraag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station - Praag en Dresden - elk Nederlands of Belgisch station v.v. incl. zitplaatsreservering € 245,-
* transfer terug naar beginpunt in Praag (inclusief fiets) € 185,- per gezelschap voor max. 4 personen
* toeslag halfpension € 157,-
* toeslag 1-persoonskamer € 150,-
* huur toerfiets met 21 versnellingen € 88,- (incl. fietstassen)
* huur e-bike € 175,- (incl. fietstassen)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* parkeerkosten in Praag ca. € 14,- per dag in een parkeergarage. Parkeren in Dresden kan gratis (onbewaakt). In een parkeergarage kost het ca. € 100,- per week (ter plaatse voldoen)
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook