Fietsvakantie Krkonose

7 dagen
niveau 3 van 3
eigen vervoer
vanaf € 330,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-10-2023.
Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

skechts één dag rijden van Nederland
ontbijt en diner inclusief
verblijf in een gezellig hotel van een Nederlandse familie

route: glooiend tot heuvelachtig, hoogteverschillen van 100 tot 250 m per dag, afwisselend over plateaus en door dalen. Per fietsdag wordt gemiddeld 45 km (1 x 75 km) afgelegd. 
minimum aantal reizigers: 1.
vertrek: dagelijks van 1 april t/m 31 oktober

Het voorland van het Reuzengebergte
Het populaire Tsjechië (Ceská Republika) is als reisbestemming veelzijdig en verrassend. Het land heeft in alle jaargetijden een prachtige natuur, maar is zonder twijfel het mooist in het voorjaar en de zomer: dan is het voorland van het Reuzengebergte (Krkonose in het Tsjechisch) het groenst....

Tsjechië wordt aan alle kanten omsloten door middelgebergten: Sumava, Ertsgebergte, Sudeten en Krkonose. Dat laatste, op de grens met Polen, is qua landschap het spectaculairst, met toppen van 1000 tot 1200 meter hoogte.

Onbekend maakt onbemind - niet iedereen zal het weten maar Tsjechië is één van de beste fietslanden ter wereld met fraaie routes door de natuur. Tsjechië is landelijk en bosrijk, en daardoor stil en hier en daar verlaten, hoewel u er niet snel zult verdwalen. De fietsroutes komen door dorpen en gehuchten, soms nauwelijks groter dan enkele boerenhoeves.

Het voorland van het Reuzengebergte, dat ook Podkrkonose heet, kent aardige hoogteverschillen van enkele honderden meters. Fietsen door het gebied is hier en daar inspannend, maar de reis en het verblijf zijn relaxt omdat het gastvrije hotel de hele week uw uitvalsbasis is en de Nederlandse routebeschrijvingen, voorzien van kaartjes, gedetailleerd en helder zijn. 

Dag 1
Heenreis
Bila Tremesna, aankomst per eigen vervoer. Eventueel ontvangst van laatste informatie.

Dag 2
Fietstocht "De stenen schoonheid van Kuks" (ca. 48 km/4 uur)
Kuks is een klein dorp waarvan in 1684 Graaf František Antonín Sporck eigenaar werd. Kuks was in die tijd bekend om haar bronnen, die volgens de lokale bevolking geneeskrachtige eigenschappen hadden. Sporck had zich een zeer ambitieus doel gesteld: Kuks transformeren tot een wereldberoemd kuuroord.  Dankzij zijn grote rijkdom kon de bouw onmiddellijk van start gaan en werd het plaatsje wereldberoemd, het was zelfs bekender dan Karlovy Vary (Karlsbad). Sinds 1946 is het ziekenhuisgebouw een museum van barokkunst en is de naastliggende oude apotheek in oude staat gelaten. Het gebouw is thans in handen van de staat, het ziekenhuis kreeg in 1995 de status van nationaal monument van de Tsjechische Republiek. Van 2010-2015 werd het hele barokke ziekenhuiscomplex  voor meer dan 450 miljoen Tsjechische kronen gerenoveerd, waarvan het grootste deel werd gefinancierd door de Europese Unie.
 

Dag 3
Fietstocht "Forest Wisdom Trail" (ca. 35 km/2,5 uur)
Op een afstand van enkele kilometers van het hotel stroomt de rivier de Elbe,  waarin een van de mooiste stuwdammen van Tsjechië ligt: de stuwdam van Mostek. De aanleiding voor de bouw van deze dam was het hoge water in juli 1897, de dam werd uiteindelijk gebouwd in 1910 tegelijkertijd met de dam bij Špindlerův Mlýn. Het doel van de dam was in eerste instantie het bieden van bescherming door regulering van het water. Een andere taak van de stuwdam was later het opwekken van elektriciteit. Sinds 1964 is de dam een beschermd cultureel monument en in 2010 werd die verklaard tot nationaal UNESCO-monument.

Dag 4
Fietstocht "Bij oma op bezoek in Ratiborice" (ca. 75 km/5,5 uur)
Iedere inwoner van Tsjechië moet minstens één keer in zijn of haar leven een bezoek hebben gebracht aan het natuurpark het Grootmoedersdal. Hier spelen enkekle verhalen uit de boeken van Božena Němcova (1820-1862) zich af. Deze persoon, de Annie M.G. Schmidt van Tsjechië, wordt gezuien als de beroemdste (sprookjes-)schrijfster van het land en wordt wel de moeder van de Tsjechische literatuur genoemd. Op de route er naar toe passeert u het kasteel van Ratiborice met mooie tuinen en een oude watermolen, beslist de moeite van een bezoek waard.

Dag 5
Fietstocht "Miletin en haar omgeving" (ca. 46 km/3,5 uur)
Via de berg de Zvičina (het hoogste punt in het voorgebergte) naar Miletin. In die plaats zijn te bezoeken: het geboortehuis van K.J. Erben, een van de bekendste schrijvers van Tsjechië, het  Museum van het Tsjechisch Amateurtheater en een dorpsbierbrouwerij. Natuurlijk mag het proeven van de in heel Tsjechië bekende lekkernij "modlitbicky", een soort ontbijtkoek met jam ertussen, niet ontbreken. Verder naar Hořice, bekend om het dessert "orické trubičky",  door Napoleon naar Tsjechië gebracht. De route terug naar het hotel gaat via Velky Vreštov met een grote visvijver, Lanžov met een buitenzwembad en Bílé Poličany met een kasteel. 
 

Dag 6
Fietstocht "Pecka met haar burcht" (ca. 50 km/4 uur)
Route via Kal bekend om haar volksarchitectuur  is zeker de moeite waard, zoals in Pecka een bezoek aan de burcht hoort. Het is een klein plaatsje met een prachtige kerk en een groot buitenzwembad. Vergeet niet te genieten van heerlijk zelfgemaakt ijs op het plein. Op de route terug mag Nova Paka met haar unieke museum van oude auto's (o.a. Trabant) niet ontbreken (en ieder jaar zijn hier bovendien de wereldkampioenschappen trabantracen!). 
 

Dag 7
Terugreis
Bila Tremesna, vertrek per eigen vervoer.

Hotel Pod Zvicinou ***

ligging: rustig in de bosrijke natuur, bij de berg Zvicina, uitzicht op het Reuzengebergte (Krkonose), tussen 2 kleine dorpjes (w.o. Bila Tremesna) in, 10 minuten lopen van het station.
faciliteiten: bar, restaurant, zwembad (buitenbad, bronbad).
kamers: 1- en 2-persoonskamers met douche en toilet
maaltijden: ontbijt en diner in het restaurant van het hotel
extra: na een fietstocht kunt u heerlijk relaxen in de hot tub, infrarood sauna of gebruik maken van een welverdiende massage (deze services tegen betaling) of in de zomer het buitenzwembad gebruiken (gratis).

jun 2023 | jul 2023 | aug 2023 | sep 2023 | okt 2023 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 6 overnachtingen in 2-persoonskamer inclusief ontbijt en diner
* gratis parkeerplaats bij het hotel
* Nederlandstalige gedetailleerde routebeschrijving en fietsroutekaart
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 80,-
* huur toerfiets met 24 versnellingen € 85,-

exclusief:
* overige maaltijden 
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook