Fietsvakantie Krkonose

7 dagen
niveau 3
eigen vervoer
vanaf
€ 265 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-10-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

één dag rijden van Nederland
ontbijt en diner inclusief
verblijf in een gezellig familiehotel van Nederlandse eigenaren

route: glooiend tot heuvelachtig, hoogteverschillen van 100 tot 250 m per dag, afwisselend over plateaus en door dalen. Per fietsdag wordt gemiddeld 45 km (1 x 75 km) afgelegd. 
minimum aantal reizigers: 1.
vertrek: dagelijks van 1 april t/m 31 oktober

Het voorland van het Reuzengebergte
Het populaire Tsjechië (Ceská Republika) is als reisbestemming veelzijdig en verrassend. Het land heeft in alle jaargetijden een prachtige natuur, maar is zonder twijfel het mooist in het voorjaar en de zomer: dan is het voorland van het Reuzengebergte (Krkonose op zijn Tsjechisch) het groenst....

Tsjechië wordt aan alle kanten omsloten door middelgebergten: Sumava, Ertsgebergte, Sudeten en Krkonose. Dat laatste, op de grens met Polen, is qua landschap het spectaculairst, met toppen van 1000 tot 1200 meter hoogte.

Onbekend maakt onbemind - niet iedereen zal het weten maar Tsjechië is één van de beste fietslanden ter wereld met fraaie routes door de natuur. Tsjechië is landelijk en bosrijk, en daardoor stil en hier en daar verlaten, hoewel u er niet snel zult verdwalen. De fietsroutes komen door dorpen en gehuchten, soms nauwelijks groter dan een paar boerenhoeves.

Het voorland van het reuzengebergte, dat ook Podkrkonose heet, kent aardige hoogteverschillen van enkele honderden meters. Fietsen door het gebied is, hoewel hier en daar inspannend, echter op zich wel relaxt omdat het gastvrije hotel de hele week uw uitvalsbasis is en de Nederlandse routebeschrijvingen, voorzien van kaartjes, gedetailleerd en helder zijn.  

Dag 1
Bila Tremesna, aankomst per eigen vervoer. Eventueel ontvangst van laatste informatie.

Dag 2
Fietstocht "De stenen schoonheid van Kuks" (ca. 48 km/5 uur)
Kuks is een klein dorp waarvan in 1684 Graaf František Antonín Sporck eigenaar werd.  Kuks was in die tijd  alleen bekend om haar bronnen, die volgens de lokale bevolking geneeskrachtige eigenschappen hadden. Sporck had zich een zeer ambitieus doel gesteld: Kuks transformeren tot een wereldberoemd kuuroord.  Dankzij zijn grote rijkdom kon de bouw onmiddellijk van start gaan en werd het plaatsje wereldberoemd, het was zelfs bekender dan Karlovy Vary (Karlsbad). Sinds 1946 wordt het ziekenhuisgebouw gebruikt als museum voor barokkunst en de Tsjechische apotheek. Momenteel  is het in handen van de staat, het ziekenhuis werd in 1995 uitgeroepen tot Nationaal Monument van de Tsjechische Republiek. Van 2010-2015 werd het hele barokke ziekenhuiscomplex  voor meer dan 450 miljoen Tsjechische kronen gerenoveerd, waarvan het grootste deel werd gefinancierd door de Europese Unie
 

Dag 3
Fietstocht "Forest Wisdom Trail" (ca. 35 km/4 uur)
Stuwdam-Hájemství-Chotěvice-Mostek. Een groot gedeelte van de route gaat over goed begaanbare bospaden. Op enkele kilometers van het hotel stroomt de rivier de Elbe,  waar een van de mooiste rivierdammen van Tsjechië ligt. De reden voor de bouw van deze dam was het hoge water in juli 1897, de dam werd gebouwd in 1910 tegelijkertijd met de dam bij Špindlerův Mlýn.  Het doel van de dam is in eerste instantie  beschermend, dat  wil zeggen het reguleren bij  hoog water. Een andere taak van de stuwdam  is om elektriciteit te produceren en de doorstroming bij lage waterstanden te verbeteren.  Sinds 1964 is de dam een beschermd cultureel monument, in 2010 werd het verklaard tot nationaal UNESCO-monument.

Dag 4
Fietstocht "Bij oma op bezoek in Ratiborice" (ca. 75 km/7 uur)
Žireč-Choustnikov-Kohoutov-Vyhnánov-Hajnice-Poruby-Hořičky-Ratibořice-Pinwheel-Chvalkovice-Vlčkovice-Dvur Kralove nad Labem. Iedere Tsjech moet minstens één keer in zijn of haar leven een bezoek hebben gebracht aan het Grootmoedersdal. Hier speelt het verhaal van Grootmoeder zich af, geschreven door Božena Němcova, de Annie  M.G. Schmidt van Tsjechië. Het kasteel van Ratiborice met de mooie tuinen en de oude watermolen zijn beslist de moeite van een bezoek waard.

Dag 5
Fietstocht "Miletin en haar omgeving" (ca. 46 km/5 uur)
Zvičina (hoogste punt in het voorgebergte)-Miletín-Hořice-Bilé Poličany-Velky Vreštov (groot meer)-Lanžov. In Miletin staan het geboortehuis van K.J. Erben, een van de bekendste schrijvers van Tsjechië, het  Museum van het Tsjechisch Amateurtheater en een dorpsbierbrouwerij. Natuurlijk mag het proeven van de in heel Tsjechië bekende  modlitbicky, een soort ontbijtkoek met jam ertussen,  niet ontbreken. Verder naar Hořice, bekend om het dessert horické trubičky,  door Napoleon naar Tsjechië gebracht. Route terug naar het hotel via Velky Vreštov met een grote visvijver, Lanžov en het buitenzwembad en Bílé Poličany met een kasteel. 
 

Dag 6
Fietstocht "Pecka met haar burcht" (ca. 50 km/5 uur)
Kal-Pecka-Nova Paka-Karlov-Borovnice. Een stop in het plaatsje Kal bekend om haar volksarchitectuur  is zeker de moeite waard, zoals in Pecka een bezoek aan de burcht hoort. Het is een klein plaatsje met een prachtige kerk en een groot buitenzwembad. Vergeet niet te genieten van heerlijk zelfgemaakt  ijs op het plein. Een trip naar Nova Paka  met haar unieke verzameling van edelstenen en fossielen mag niet ontbreken, elk jaar vinden hier bovendien de wereldkampioenschappen trabantrijden plaats. 
 

Dag 7
Vertrek per eigen vervoer.

Hotel Pod Zvicinou ***

ligging: rustig in de bosrijke natuur, uitzicht op het Reuzengebergte, tussen 2 kleine dorpjes (w.o. Bila Tremesna) in, bij de berg Zvicina
faciliteiten: bar, restaurant, zwembad (buitenbad, bronbad), gratis wifi
kamers: 1- en 2-persoonskamers met douche en toilet
maaltijden: ontbijt en diner in het hotel
extra: na een fietstocht kunt u heerlijk relaxen in de hot tub, infrarood sauna of gebruik maken van een welverdiende massage (deze services tegen betaling) of in de zomer het buitenzwembad gebruiken (gratis).

okt 2021 |inclusief:
* 6 overnachtingen in hotel Pod Zvicinou (kamers met douche en toilet) op basis van halfpension
* gratis parkeerplaats bij het hotel
* Nederlandstalige gedetailleerde routebeschrijving en fietsroutekaart
* informatiepakket van de omgeving

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 95,-
* fietshuur € 50,- (MTB’s en toerfietsen met 24 versnellingen, keuze bij boeking doorgeven)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* overige maaltijden 
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook