Fietsvakantie Krkonose

7 dagen
niveau 3 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 9
vanaf € 385,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
30-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

het voorland van het Reuzengebergte, slechts één dag rijden van Nederland
ontbijt en avondmaaltijd inclusief
verblijf in een gezellig hotel van een Nederlandse familie

route: glooiend tot heuvelachtig, hoogteverschillen van 100 tot 250 m per dag, afwisselend over plateaus en door dalen. Per fietsdag wordt gemiddeld 45 km (1 x 75 km) afgelegd. We raden aan om deze reis met een e-bike te maken.
minimum aantal reizigers: 1.
vertrek: dagelijks van 1 april t/m 31 oktober

Het voorland van het Reuzengebergte
Het populaire Tsjechië (Ceská Republika) is als reisbestemming veelzijdig en verrassend. Het land heeft in alle jaargetijden een prachtige natuur, maar is zonder twijfel het mooist in het voorjaar en de zomer: dan is het voorland van het Reuzengebergte (Krkonose in het Tsjechisch) het groenst....

Tsjechië wordt aan alle kanten omsloten door middelgebergten: Sumava, Ertsgebergte, Sudeten en Krkonose. Dat laatste, op de grens met Polen, is qua landschap behoorlijk spectaculair, met toppen van 1000 tot 1200 meter hoogte.

Onbekend maakt onbemind - niet iedereen zal het weten maar Tsjechië is één van de beste fietslanden ter wereld met fraaie routes door de natuur. Tsjechië is landelijk en bosrijk, en daardoor stil en hier en daar verlaten, hoewel u er niet snel zult verdwalen. De fietsroutes komen door dorpen en gehuchten, soms nauwelijks groter dan enkele boerenhoeves.

Het voorland van het Reuzengebergte, dat ook Podkrkonose heet, kent aardige hoogteverschillen van enkele honderden meters. Fietsen door het gebied is hier en daar inspannend, maar de reis en het verblijf zijn relaxt omdat het gastvrije hotel de hele week uw uitvalsbasis is en de Nederlandse routebeschrijvingen, voorzien van kaartjes, gedetailleerd en helder zijn.

Dag 1
Heenreis
Bila Tremesna, aankomst per eigen vervoer. Eventueel ontvangst van laatste informatie.

Dag 2
Fietstocht "De stenen schoonheid van Kuks" (ca. 48 km/4 uur)
Kuks is een klein dorp waarvan in 1684 Graaf František Antonín Sporck 'eigenaar' werd. Kuks was in die tijd bekend om haar bronnen, die volgens de lokale bevolking geneeskrachtige eigenschappen hadden. Sporck had zich een zeer ambitieus doel gesteld: Kuks transformeren tot een wereldberoemd kuuroord. Dankzij zijn grote rijkdom kon de bouw onmiddellijk van start gaan en werd het plaatsje wereldberoemd, het was zelfs bekender dan Karlovy Vary (Karlsbad). Sinds 1946 is het ziekenhuisgebouw een museum van barokkunst en is de naastliggende oude apotheek in oude staat gelaten. Het gebouw is thans in handen van de staat, het ziekenhuis kreeg in 1995 de status van nationaal monument van de Tsjechische Republiek. Van 2010-2015 werd het hele barokke ziekenhuiscomplex voor meer dan 450 miljoen Tsjechische kronen gerenoveerd, waarvan het grootste deel werd gefinancierd door de Europese Unie.
 

Dag 3
Fietstocht "Forest Wisdom Trail" (ca. 35 km/2,5 uur)
Op een afstand van enkele kilometers van het hotel stroomt de - nog jonge - rivier de Elbe, waarin een van de mooiste stuwdammen van Tsjechië ligt: de stuwdam van Mostek. De aanleiding voor de bouw van deze dam was het hoge water in juli 1897; de dam werd uiteindelijk gebouwd in 1910 tegelijkertijd met de dam bij Špindlerův Mlýn. Het doel van de dam was in eerste instantie het bieden van bescherming door regulering van het water. Een andere taak van de stuwdam was later het opwekken van elektriciteit. Sinds 1964 is de dam een beschermd cultureel monument en in 2010 werd die aangewezen tot nationaal UNESCO-monument.

Dag 4
Fietstocht "Bij oma op bezoek in Ratiborice" (ca. 75 km/5,5 uur)
Iedere inwoner van Tsjechië moet minstens één keer in zijn of haar leven een bezoek hebben gebracht aan het natuurpark het Grootmoedersdal. Hier spelen enkekle verhalen uit de boeken van Božena Němcova (1820-1862) zich af. Deze persoon (de Annie M.G. Schmidt van Tsjechië!), wordt gezien als de beroemdste (sprookjes-)schrijfster van het land en wordt ook wel de moeder van de Tsjechische literatuur genoemd. Op de route er naar toe passeert u het kasteel van Ratiborice met mooie tuinen en een oude watermolen, beslist de moeite van een bezoek waard.

Dag 5
Fietstocht "Miletin en haar omgeving" (ca. 46 km/3,5 uur)
Via de berg de Zvičina (het hoogste punt in dit voorgebergte) naar Miletin. In die plaats zijn te bezoeken: het geboortehuis van K.J. Erben, een van de bekendste schrijvers van Tsjechië, het Museum van het Tsjechisch Amateurtheater en een dorpsbierbrouwerij. Natuurlijk mag het proeven van de in heel Tsjechië bekende lekkernij 'modlitbicky', een soort ontbijtkoek waain met jam is verwerkt, niet ontbreken. Verder naar Hořice, bekend om het dessert 'orické trubičky', door Napoleon naar Tsjechië gebracht. De route terug naar het hotel gaat via Velky Vreštov met een grote visvijver, Lanžov met een buitenzwembad en Bílé Poličany met een kasteel. 
 

Dag 6
Fietstocht "Pecka met haar burcht" (ca. 50 km/4 uur)
Een route via Kal bekend om haar volksarchitectuur  is zeker de moeite waard, zoals in Pecka een bezoek aan de burcht hoort. Het is een klein plaatsje met een prachtige kerk en een groot buitenzwembad. Vergeet niet te genieten van heerlijk zelfgemaakt ijs op het plein. Op de route terug mag Nova Paka met haar unieke museum van oude auto's (o.a. Trabant) niet ontbreken (en ieder jaar zijn hier bovendien de wereldkampioenschappen trabantracen!). 
 

Dag 7
Terugreis
Bila Tremesna, vertrek per eigen vervoer.

Hotel Pod Zvicinou ***

ligging: rustig in de bosrijke natuur, bij de berg Zvicina, uitzicht op het Reuzengebergte (Krkonose), tussen 2 kleine dorpjes (w.o. Bila Tremesna) in, 10 minuten lopen van het kleine station.
faciliteiten: bar, restaurant, zwembad (buitenbad, bronbad)
kamers: 1- en 2-persoons comfortkamers met douche en toilet
maaltijden: ontbijt en avondmaaltijd in het restaurant van het hotel
extra: na een fietstocht kunt u heerlijk relaxen in de hot tub of de infrarood-sauna of gebruik maken van een welverdiende massage (deze services tegen betaling). In de zomer kunt u het buitenzwembad gebruiken (gratis).

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aans ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Plaats Hotel(s) Prijzen verlengingsnacht **
Bila Tremesna Hotel Pod Zvicinou 2-persoonskamer € 53,-
toeslag 1-persoonskamer € 30,-
** de genoemde prijzen voor de verlengingsnachten zijn per persoon per nacht o.b.v. halfpension


jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 6 overnachtingen in een 2-persoons comfortkamer inclusief ontbijt en avondmaaltijd (toeristenbelasting inbegrepen)
* Nederlandstalige gedetailleerde routebeschrijving en fietsroutekaart

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 210,-

exclusief:
* overige maaltijden 
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

9

Een fijne reis met mooie fietstochten. Prachtige omgeving. Vriendelijke mensen onderweg. Ouderen spreken veelal goed Duits, jongeren meestal Engels. Goede accommodatie, geen overdaad, gewoon goed en lekker eten.

anoniem, reisperiode augustus 2023

inclusief:
* 6 overnachtingen in een 2-persoons comfortkamer inclusief ontbijt en avondmaaltijd (toeristenbelasting inbegrepen)
* Nederlandstalige gedetailleerde routebeschrijving en fietsroutekaart

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 210,-

exclusief:
* overige maaltijden 
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook