Fietsreis Eilandhopppen Zakynthos, Kefalonia en Ithaka - 15 dagen

15 dagen
niveau 3
vliegtuig
vanaf
€ 1.224 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 13-10-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief bagagevervoer van hotel naar hotel
met Nederlandse vertegenwoordiging ter plaatse
overnachten in unieke familiehotels

route: glooiend tot heuvel- en licht bergachtig. Per fietsdag wordt gemiddeld ca 28-44 km afgelegd met de mogelijkheid de routes te verlengen of in te korten.  Uw ’roadbook’ fungeert als uw gids, met veel tips voor onderweg en achtergrondinformatie over wat u onderweg tegenkomt.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: elke woensdag van 7 april t/m 13 oktober

Fietsvakantie eilandhoppen over de Ionische eilanden
De zuid Ionische eilanden Zakynthos, Kefalonia en Ithaka zijn relatief onbekend, maar dat maakt het niet onbemind. De eilanden zijn onbedorven; authentiek Griekenland vindt u hier. Door de poreuze kalkgrond en natte winters zijn de eilanden groen en vruchtbaar. Op Zakynthos staan circa twee miljoen olijfbomen, Kefalonia is beroemd om haar Robola wijn en Ithaka is simpelweg puur en ruig.

In 15 dagen fietst u, met een betrouwbare fiets en een duidelijk beschreven route, van eiland naar eiland. De fietstochten op Zakynthos zijn ideaal om in te rijden, u fietst over de vruchtbare vlakte, van dorp naar dorp. Kefalonia is ruiger en bergachtig. Echter, na elke klim volgt een mooie afdaling als cadeautje. U dient wel over een goede conditie te beschikken, het kan soms flink steil en warm zijn. Het mythische Ithaka is de kers op de taart. Een wonderschoon en stil eiland met een hartelijke bevolking. Langs de route zal men vriendelijk naar u zwaaien en u uitnodigen voor een ouzo.

Dag 1
Amsterdam-Zakynthos per Transavia. Na aankomst op dit groene eiland volgt een korte transfer naar uw appartement in Alykanas, een levendig dorpje aan de oostkust van het eiland. Na aankomst zal onze lokale vertegenwoordiging u alles vertellen over het reilen en zeilen van de komende week. Om te acclimatiseren (onder voorbehoud van de vluchttijden) kunt u meteen een frisse duik in het zwembad of in de zee nemen. Meteen op de fiets  stappen voor een kort inrijdrondje over de vlakte van Zakynthos kan natuurlijk ook.

Dag 2
Fietstocht langs de Riza dorpjes (ca. 46 km/4 uur)
Vandaag fietst u door afwisselend gebied. Al fietsend over smalle weggetjes krijgt u een compleet beeld van Zakynthos. Eerst loopt de route landinwaarts, door druivenvelden, richting het boerendorp Pigadakia. Een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard. U vindt hier een bonte collectie van alles uit de directe omgeving; klederdracht, sieraden, werktuigen, boeken en méér.
Vanaf hier fietst u langs de flanken van de Vrachionas berg van dorp naar dorp. Deze Riza dorpen vormen de oude hoofdweg door het hart van het eiland. U blijft enigszins op een gelijke hoogte, met continu een mooi uitzicht over de centrale vlakte. Elk dorp heeft z’n eigen kerk met toren en u fietst van toren naar toren. Op het dorpsplein van Macherado staat de eeuwenoude Agia Mavra kerk met haar beroemde zwarte icoon. Vanaf hier loopt de weg terug naar de kust, wederom over smalle weggetjes door olijfgaarden en druivenvelden. Hierna loopt de route parallel aan de kust, langs de kustoorden Psarou en Amoudi.

Dag 3
Fietstocht langs de oostkust, met zwavelstranden en blauwe grotten (max. 37 km/5 uur)
Tijdens de route van vandaag kunt u zelf bepalen tot hoe ver u fietst. De heenweg is namelijk hetzelfde als de terugweg, maar de uitzichten zijn wel anders. Fervente fietsers gaan helemaal tot het einde, alhoewel fietsen tot de haven van Agios Nikolaos al een hele prestatie is. Op verschillende plaatsen kunt u op een bootje stappen om naar de blauwe grotten en het bekende scheepswrakstrand (Navagio) te varen. Hoe dichter u bij de noorden bent, hoe goedkoper de kaartjes. Onderweg kunt u het Larpadastrand bezoeken, eigenlijk een geheim dat maar weinig mensen kennen. Hierna fietst u langs de Xigia strandjes, van verre al duidelijk te ruiken vanwege het zwavel dat hier uit de grond komt. Het derde bijzondere strand is het prachtig gelegen Makris Gialos, een populaire plaats met glashelderwater, maar toch met genoeg ruimte. Een geweldige pauze, voor een koffie of lunch is de taverna Micro Nisi, met uitzicht over een klein eilandje en een pittoresk haventje. U kunt ook een zwemstop inlassen op het Climatistrandje. Met een korte, maar pittige klim komt u uiteindelijk aan in de haven Agios Nikolaos. Meestal is het hier een drukte van belang doordat hier de meeste boten naar het scheepswrakstrand aanmeren. Sportieve fietsers gaan verder tot het eindpunt, waarbij een flinke heuvel overwonnen moet worden. Daarna via dezelfde route weer terug.

Dag 4
Fietstocht naar Kefalonia (ca. 20 km/2 uur)
Vandaag reist u naar het buureiland Kefalonia. Afhankelijk van de vertrektijd van de veerboot kunt u nog flaneren door de straatjes en steegjes van Zakynthos-stad. Eenmaal aan boord van de veerboot, vaart u eerst naar Kilini, op het vasteland van Griekenland. Hier stapt u over op de veerboot naar Poros, gelegen op het ruige en onbekende Kefalonia. Bij een lange overstaptijd kunt u tussendoor nog een fietstochtje maken naar het 13e eeuwse Glarentza fort, schitterend gelegen op een heuvel boven Kilini. Eenmaal aangekomen in Poros kunt u een wandeling maken naar een Myceens graf, opgegraven in de heuvels van Tzanata. Het hotelletje van de broers Jorgos en Spiros ligt op steenworp afstand van het strand, dus een frisse duik in de zee behoort ook tot de mogelijkheden!

Dag 5
Fietstocht langs de Aenos (ca. 34 km/4 uur)
Meteen na uw vertrek uit het hotel volgt een serieuze klim van enkele kilometers. Gelukkig staat op de top een kerkje met koel water uit de bron. Langs de flanken van de majestueuze berg Aenos, fietst u langzaam de hoofdstad Argostoli binnen. Deze sprankelende stad met statige lanen met palmbomen is zeker een bezoek waard. De stad is eeuwenlang Venetiaans geweest en de Italiaanse invloeden zijn overal aanwezig. Op de centrale ’piazza’ komt men bijeen om te zien en vooral gezien te worden. Mocht u meer kilometers willen maken, dan kunt u een rondje Fanari fietsen, met een lus fietst u om de hoofdstad heen, over een rustige kustweg onder de schaduw van pijnbomen.

Dag 6
Vrije dag in Argostoli
Argostoli is een heerlijke stad om even bij te komen. Het biedt meerdere stranden op fietsafstand. Bezoek de populaire stranden van Lassi of de afgelegen strandjes van Gradakia. Fervente fietsers kunnen naar de Myceense muur van Krani of verder naar Pelaki, naar het Kipourion klooster, hangende boven een klif. Een dag even niet fietsen kan natuurlijk ook, flaneer over de Lithostroto, de autoluwe winkelstraat. Ontdek grote Caretta Caretta zeeschildpadden achter de groentemarkt, huur een bootje en vaar door de lagune van Koutavos of geniet van het uitzicht over de stad op de Drapano-dam.

Dag 7
Fietstocht Livadi en het Mirtosstrand
Na het verlaten van Argostoli vaart u met een pontje naar de overkant, naar het rustige dorpje Lixouri. Vanaf hier fietst u naar het noorden, langs het wad van Livadi. Wederom stijgt de weg, gelukkig voor korte duur, met als resultaat een prachtig uitzicht. Via het uitzichtpunt over het meest gefotografeerde strand van Griekenland, Mirtos Beach, fietst u het vissersdorpje Agia Efimia in. Dit pittoreske haventje is uw eindbestemming voor vandaag. Uw verblijf ligt in het dorpje, met de boulevard op loopafstand.

Dag 8
Vrije dag in Agia Efimia
Vandaag staat er een rustdag gepland. Er is voor iedereen wel wat te doen, luieren, genieten van nabijgelegen strandjes, snorkelen langs de kust of een motorbootje huren en afgelegen plekjes bezoeken. In het dal van Agia Efimia is een mooie wandeling naar het Mirtosstrand uitgezet, waarbij u onder de schaduw van eeuwenoude olijfbomen loopt. Enthousiaste fietsers kunnen naar Fiskardo fietsen, een pittige dagtocht (ca. 75 km) over de hoge Kalo berg. Het noordelijkste puntje van Kefalonia is Fiskardo, in deze mondaine en pittoreske jachthaven kunt u dwalen langs de kade en u vergapen aan luxe jachten. Het plaatsje ligt verscholen in een natuurlijke baai in een woud vol cipressen. De oude gerestaureerde huisjes met pastelkleuren maken het schilderij compleet.

Dag 9
Fietstocht rondom Sami (ca. 18 km/2 uur)
De eerste kilometers naar Sami lopen parallel aan de zee. Tip: bezoek onderweg het meer in de grot van Melissani. De zonnestralen, die door een gat in het plafond van de grot naar binnen vallen, vormen een fotogeniek schouwspel. ’s Middags vertrekt de veerboot vanuit Sami naar Ithaka. Na een overtocht van een half uur komt u aan in Piso Aetos, de haven van Ithaka. Meteen gaat de weg steil omhoog (1.7 km), hierna ligt Vathi verscholen om de hoek. Vanaf het balkon van uw appartement heeft u een geweldig uitzicht over het fotogenieke Vathi en de baai met tientallen zeilboten. Verdwaal ’s avonds in de smalle straatjes of geniet van een koude frappé op één van de terrasjes op het centrale plein.

Dag 10
Vrije dag in Vathi
Vandaag is er weer gelegenheid om even uit te rusten, op krachten te komen op het strand of met een boekje te luieren op uw balkon, maar er is uiteraard ook genoeg te zien in de omgeving. Er zijn meerdere strandjes op fietsafstand, op Filiatro is het zien en gezien worden, Dexia biedt natuurlijke schaduw van olijfbomen die over het strand hangen en Minimata ligt verscholen aan een azuurblauwe baai. Fervente fietsers nemen de route naar Stavros, een charmant dorpje in het noorden. U kunt ervoor kiezen om via het klooster van Katheron, gelegen op de top van de berg Neriton, te fietsen of om de kustweg te volgen met fantastische uitzichten over Kefalonia aan de andere kant van de zee. Wie dan nog niet genoeg gefietst heeft kan nog verder fietsen, helemaal tot waar het asfalt eindigt. Kioni is het keerpunt van de lange route. Dit pittoreske haventje staat dankzij het originele Venetiaanse aangezicht op de nominatielijst voor UNESCO-erfgoed.

Dag 11
Fietstocht Ithaka (ca. 10 km/1 uur)
Pas vanmiddag vertrekt de veerboot naar Kefalonia. U heeft nog alle tijd om ’s ochtends afscheid te nemen van het mooie Vathi. Bezoek het museum met eeuwenoude vondsten, allemaal op het eiland opgegraven,  of wandel door het onbewoonde achterland naar het verlaten Gidakistrand. In de namiddag wordt u in Piso Aetos verwacht (9 km), hier vertrekt de boot terug naar Kefalonia. Het pension staat in het centrum, niet ver van waar de veerboot aanlegt.

Dag 12
Fietstocht naar Poros (ca. 47 km/5 uur)
Vandaag brengt de fietstocht u naar de haven van Poros. Net na Sami volgt een klim, door het schaduwrijke bos van cipres- en pijnbomen, over de pas van Digaleto. Door de lange afdaling naar Poros is het klimwerk snel vergeten. Een schitterende nauwe kloof vormt de ingang van de haven van Poros. Hier vertrekt de veerboot (via Kilini) naar Zakynthos. In de late middag komt u aan in de haven van Zakynthos-Stad. De laatste kilometers naar Limni Keri lopen door uitgestrekte druivenvelden en via de olijfgaarden van Lithakia komt u aan bij de appartementen van de familie Bratis.

Dag 13
Fietstocht Zakynthos (ca. 30 km/4 uur)
Vandaag is de laatste mogelijkheid om de fiets te gebruiken. Er zijn twee routes uitgezet, beide even lang, eentje voor sportievelingen over de bergen en eentje voor de recreatieve fietsers over de vruchtbare vlakte. Bij de bergroute zal de weg meteen stijgen, met onderweg naar het boerendorp Agalas weidse uitzichten over de baai van Limni Keri. Eenmaal in het hoogste dorp van het eiland, Kiliomeno, kunt u kiezen voor een extra lus naar de westkust. Binnen een kwartier fietst u naar Korakonisi, een afgelegen schiereilandje met een enorme boog uitgehouwen door de eeuwig deinende en woeste zee. De terugweg is hetzelfde als de heenweg, met het verschil dat het tot Kiliomeno zal stijgen. Eenmaal boven, volgt gelukkig een schitterende afdaling.
Bij de route over de vlakte fietst u tussen de eindeloze olijfgaarden en druivenvelden, via de gehuchten Romiri, Pantokratoras, Ambelokipi en Agrilla.

Dag 14
Vandaag levert u de fiets weer in. Het haventje van Limni Keri ligt aan de baai van Laganas, bekend om de beschermde Caretta Caretta zeeschildpad. Een aanrader is een bootje te huren om naar het paradijselijke schildpadden eilandje Marathonisi te varen. U kunt via de spectaculaire kust van Keriou, met zijn vele grotten en bogen, terugkeren. Nog mooier is dezelfde route af te leggen met een kayak. Onder begeleiding van een ervaren instructeur peddelt u de grotten in en komt u op strandjes waar boten niet kunnen komen. Wandelen kan ook, vooral het pad over de Marathia berg is schitterend, u wordt beloond met vele panorama’s over de azuurblauwe zee diep beneden u. Blik ’s avonds terug op 15 enerverende dagen. Aan te raden is bij de familie Bratis te eten, oma maakt de beste moussaka van Zakynthos!

Dag 15
Transfer naar de luchthaven van Zakynthos voor uw vlucht naar Amsterdam.

Fietsreis Eilandhopppen Zakynthos, Kefalonia en Ithaka - 15 dagen

Tijdens deze unieke fietsreis overnacht u in eenvoudige accommodaties gerund door families. De nadruk ligt op de eilandsfeer; rust, ontspanning, ontdekken en veel genieten. Verblijf in een 2-persoonskamer met eigen bad/douche en toilet. De verzorging is op basis van logies/ontbijt.
Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.
 
Dag 1 t/m 3 

Eleni’s Garden
Alykanas 29100
Zakynthos
00 30 694726775
 

Zante Dolphins
Alykes, 29100
Zakynthos
00 30 6947267756
http://zantedolphin.gr/

Dag 4

app Astir
Ithakis 5
Poros 280 86
Kefalonia
00 30 2674 072443

 
Dag 5 & 6

King Agamemnon
Ioannou Metaxa
Argostoli 281 00 
Kefalonia 
 00 30 2671 024260           
http://www.kingagamemnon.gr

Mirabel Hotel
Platia Vallianou
Argostoli 281 00
Kefalonia
00 30 26710 25381
http://mirabelhotel.com

Dag 7 & 8

Afrodite App
Miaouli, Agia Efimia
Kefalonia
00 30 26740 61504

Gonatas
Pilarei 280 81
Agia Efimia, Kefalonia
00 30 697 975 6222
Dag 9 & 10

App Polymnia/Vaso
Paralia Karlovasi 
Vathi
Ithaka
00 30 26740 33328

 
Dag 11

Remezzo Apartments
Sami, Kefalonia
http://www.remezzo-sami.gr/

Kyma
Sami, Kefalonia
http://www.hotelkyma.gr/

Dag 12 t/m 14

Porto Tsi Ostrias
Limni Keri
Zakynthos
00 30 2695 048716

 


sep 2021 | okt 2021 |inclusief:
* Amsterdam-Zakynthos v.v. per Transavia
* transfers van/naar de luchthaven
* 14 nachten verblijf in een 2-persoonskamer met eigen sanitair
* ontbijt
* bagagetransfer van hotel naar hotel
* gebruik toerfiets (Hybride Scott 2019) met fietshelm, fietstas en plaksetje 
* Nederlandse vertegenwoordiging ter plaatse
* kaartmateriaal en Nederlandstalige routebeschrijving
* GPS data op aanvraag 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 26,- per stuk per enkele reis
* toeslag e-bike € 238,- 
* toeslag 1-persoonskamer € 690,- (1 juli t/m 31 augustus)
* toeslag 1- persoonskamer € 550,- (overige periodes)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* overige maaltijden
* ferrykosten ca. € 36,- (ter plaatse te betalen)
* toeristenbelasting ca. € 1,- per persoon per nacht (ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook