Wandelen in Andalusië: de 7 mooiste wandelroutes

Wat zijn de mooiste wandelgebieden in Andalusië? Wij zochten het voor u uit. Ga wandelen in Andalusië en geniet van natuur, witte dorpen, cultuur, tapas & meer.

De Spaanse zon! Velen zoeken hem op om er een week of meer onder te luieren. Maar daar is Spanje toch veel te mooi voor?

Neem nu het Zuid-Spaanse Andalusië. Met fantastische cultuursteden als Sevilla en Granada en de witte dorpen van de Alpujarras. Met de besneeuwde flanken van de Sierra Nevada en de goudgele akkers en bossen van Los Alcornocales. En nog heel veel meer fraais.

En het fijne is, wandelen in Andalusië kan echt het hele jaar rond. Want door de diversiteit in het landschap, is het altijd wel ergens in Andalusië lekker wandelweer. Zo zoeken wij het zomers graag hogerop in de Sierra Nevada. En wandelen we in wintermaanden graag langs de kust Cabo de Gata. 365 dagen per jaar wandelen, genieten en proeven.

De 7 mooiste wandelgebieden in Andalusië

Andalusië, geliefd om de flamenco, de keuken en de steden. Maar laten we daar eens de natuur aan toevoegen. Wij maken daarmee een begin door u voor te stellen aan de zeven mooiste wandelgebieden van Zuid-Spanje. Gebieden waar meer dan de helft van de gemiddelde vakantieganger waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord. Zonde! Want wandelen in Spanje en in het bijzonder Andalusië is een belevenis. Het brengt rust, avontuur, voldoening, stilte en verwondering. Alles wat een vakantie onvergetelijk maakt.

Van de hoogste berg op het Spaanse vasteland tot verscholen baaien aan de Middellandse Zee, u vindt ze in onderstaande wandelgebieden. We hebben gedacht aan alle wandelaars en zijn zo tot deze selectie gekomen. Uitdagende gebieden voor de ervaren stappers en klimmers. Vriendelijke wandelstreken voor wie graag op relaxte wijze wandelt. En de streek met de bekendste en meest populaire wandelroute van Andalusië: de Caminito del Rey.

Route 1. Alpujarras & de Sierra Nevada

De hoogste berg van het Spaanse vasteland. Die ligt niet in de Pyreneeën, maar in de Sierra Nevada. Maar liefst veertien toppen van dit Andalusische gebergte zijn hoger dan 3.000 meter, met de Mulhacén als letterlijk hoogtepunt.

In de zomer bieden de bergen van dit Nationale Park een welkome verkoeling. En natuurlijk fantastische vergezichten. Wel geldt hier, hoe hoger u komt, hoe schaarser begroeid het landschap is.

Dat ‘schaars begroeid’ geldt niet voor de Alpujarras, dat letterlijk en figuurlijk in de schaduw van de Sierra Nevada ligt. De bekende witte dorpen steken prachtig af tegen de groene hellingen. ‘Het grazige land’, oftewel ‘Al-Busharrat’, zo noemden de Moren dit gebied. Door hun kennis over irrigatiekanalen en terrassenbouw kwamen de berghellingen hier tot bloei, waardoor u tot vandaag de dag wandelt tussen velden en gaarden vol sinaasappels, citroenen, druiven, vijgen, olijven en amandelen.

Route 2. El Chorro – Caminito del Rey

Ooit het ‘gevaarlijkste wandelpad van Europa’. De Caminito del Rey. Een pad dat zich op grote hoogte door de kloof van de machtige Desfiladero de los Gaitanes slingert. Maar aan dat gevaarlijke karakter is gelukkig wat gedaan. Een inventieve renovatie maakt het sinds 2015 voor iedereen mogelijk om dit ‘Koningspad’ met een lengte van 7,7 kilometer te bewandelen.

En dat betekent ook dat heel veel wandelliefhebbers en (zelfbenoemde) fotografen deze route lopen. De Caminito del Rey draait niet meer om stilte en avontuur, maar wél om het genieten van spectaculaire uitzichten (en bijbehorende foto’s) en de beleving.   

Route 3. Sierra de Tedeja – Almijara y Alhambra

Tussen de Sierra Nevada en Malaga vinden we de Sierra de Tejada, een park van ongeveer 40.600 hectare groot. Het gebied staat bekend om haar spitse bergkammen begroeid met dennen, steile rotshellingen, woeste bergbeken en diepe ravijnen. Klinkt voor wandelaars misschien niet meteen aantrekkelijk, maar juist het ongerepte en de stilte maakt de Sierra de Tedeja mooi. Daarnaast vinden we er ook open terrein en boomgaarden vol olijven, amandelen en andere zuidvruchten.

De meerdaagse wandelroute GR242 laat u in vier dagen kennismaken met de Sierra de Tedeja, van Periana in de bergen tot Nerja aan zee. Ook de bekende wandelroute GR249 voert door het gebied van Almijara.

En natuurlijk kunt u deze prachtige ‘achtertuin van de Costa del Sol’ ook met Aktiva Tours ontdekken. Bijvoorbeeld tijdens de Singlereis Wandelen Andalusie – Almijara en de individuele Wandelvakantie Andalusië - Almijara.

Route 4. Parque Natural de Los Alcornocales

Een stukje Zuid-Frankrijk in Zuid-Spanje. Zo voelt het Parque Natural Los Alcornocales een beetje aan. Hier geen bergen, maar vriendelijk glooiende heuvels. En geen wildstromende bergrivieren, maar kabbelende beken. De Los Alcornocales is ook een heel kleurrijk gebied. Met goudgele akkers vol zonnebloemen, uitbundige oleanders, groene bossen en dorpjes die als parels zijn uitgestrooid over het landschap.

Bent u een vogelaar? Ga dan zeker wandelen in Los Alcornocales. In het voor- en najaar kunt u hier oneindig veel vogels spotten die richting Afrika vliegen of juist op de terugreis zijn. Denk aan zilverreigers, ooievaars, arenden en gieren, maar ook ijsvogels en uilen.

Hoewel vrijwel alle ‘pueblo blancos’ in deze streek een perfecte uitvalsbasis voor wandeltochten vormen, springen Jimena de la Frontera, Gaucín en Casares er met hun kasteel, doolhof aan nauwe straatjes en wit gepleisterde huizen tussen uit.

Aan te raden wandelroutes door Los Alcornocales zijn de beklimming van de Pico el Aljibe en de route langs de Rio Hozgargante.  

Route 5. Sierra de Cazorla

Het grootste natuurpark van Spanje: Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas. Een hele mond vol, dus voor het gemak maken wij er ‘Sierra de Cazorla’ van. Het gelijknamige dorp is de zuidelijke toegangspoort tot het gebied en een prima startpunt voor wandeltochten door de Sierra de Cazorla.

Sierra de Cazorla is verrassend ruig, bezaaid met pijnbomen en geliefd om haar spectaculaire watervallen, diepe ravijnen en magnifieke kalkstenen rotsformaties. Een heerlijk thuis voor zwijnen, edelherten, steenbokken, lynxen en moeflons.

U zult begrijpen, wandelen is door het ruige karakter niet altijd even gemakkelijk. Maar schrikt u dat niet af en wandelt u juist graag buiten de gebaande paden, dan is de Sierra de Cazorla uw wandelstreek. Een populaire route is de Cerrade de Elias door de kloof van de Río Borosa. Een stevige dagtocht van 22 kilometer lang waarbij u wandelt door een aantal sensationele tunnels. Het meenemen van een hoofdlampje is een must. Een andere route voor avonturiers is de bergwandeltocht naar de top van de 1.740 meter hoge Gilillo.

Route 6. Cabo de Gata

Een onontdekte parel? Misschien wel. Feit is dat de Cabo de Gata niet in iedere reisgids voorkomt. De streek ligt ten oosten van Almería en is een van de weinige kustgebieden die nog niet vol is gebouwd met hotels, clubs en restaurants. En dat blijft voorlopig gelukkig ook zo, want Cabo de Gata heeft een beschermde status.

Geen massa’s toeristen dus. Maar wat vind je er dan wel? Een landschap dat een beetje doet denken aan Tenerife of het wilde westen van Amerika; een kruising tussen een vulkanisch en woestijnlandschap met palmen, cactussen en agaves. En vogels. Heel veel vogels. Flamingo’s kraanvogels, purperreigers… ze strijken hier bij duizenden neer.

De spectaculaire wandelpaden door de Cabo de Gata voeren langs en over kliffen van gestold lava, brede zandstranden, de Middellandse Zee en naar nog authentieke kustplaatsjes. Maar ook dieper het binnenland in. 

Route 7. Sierra de Aracena

Houdt u van een lichte wandelvakantie of heeft u simpelweg nog niet zoveel wandelkilometers in de benen, dan is de Sierra de Aracena een uitermate geschikte streek om te gaan wandelen in Andalusië.

De Sierra de Aracena ligt ten noorden van Sevilla, op een steenworp afstand van de Portugese grens. ‘Een uithoek’ zouden velen zeggen, maar juist dat maakt dat de streek zijn charme heeft weten te behouden.

Onverharde boerenweggetjes doorkruisen groene, golvende graslanden en vruchtbare akkers. Her en der liggen kleine familiebedrijven met antieke trekkertjes, waar alles op alles wordt gezet om de beste kwaliteit olijven, wijnen en amandelen voort te brengen.

Paarden, schapen en varkens lopen vrij rond door eindeloze hectares boomgaarden met kurkeiken en kastanjebomen. Rust en authenticiteit, dat is wat de Sierra de Aracena u te bieden heeft.

Gaat u mee wandelen in Andalusië?

Wandelen in Andalusië, u doet het met Aktiva Tours. Want als wandelaars in hart en nieren, zetten we (samen met lokale experts) de mooiste wandelroutes vol passie uit. Ons aanbod wisselt van seizoen tot seizoen en van jaar tot jaar. We bieden reizen voor iedereen, of u nu graag in een groep reist of met een eigen gezelschap erop uittrekt.

Naast wandelen in Andalusië bevat ons reisaanbod ook wandelvakanties door andere Spaanse streken. Neem maar eens een kijkje op de pagina wandelvakanties Spanje.

Wilt u sowieso naar Spanje met een gezellige groep, maar meer afwisseling in uw activiteiten? Dan staat uw vakantie vast tussen onze singlereizen Spanje.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!