de Vennbahn; fietsreis van Aken naar Luxemburg en terug

In de oude tijd van kolen en staal reed er meer dan 100 jaar lang een goederentrein van Aken naar Luxemburg. Want de regio Aken had genoeg steenkool maar geen ijzer, en Luxemburg had ijzer maar geen kolen. De trein tussen Duitsland en Luxemburg voorzag zo duidelijk in een dubbele behoefte! In de jaren zestig van de vorige eeuw sloten de mijnen en verdween steenkool uit beeld. De spoorbaan is later afgebroken en op het tracé werd lang daarna (2014) een fietspad aangelegd, 125 kilometer lang maar liefst. De Vennbahn is nu waarschijnlijk de populairste langeafstandsfietsroute in de directe omgeving van Nederland. De route dankt zijn naam aan de Hoge Venen (namelijk op zijn Duits: Hohes Venn), waar de route op het Belgische deel door en langs-af gaat.

Fietsen over een vroeger spoortracé is natuurlijk ideaal: bijna vlak (met een maximale stijging van 2%) en afwisselend rechtlijnig met flauwe bochten. Het pad, vrijwel overal vrij-liggend, is voldoende breed voor tweerichtingsverkeer. Daar waar een drukkere weg moet worden overgestoken, is dat voldoende beveiligd met maatregelen voor weggebruikers. De Vennbahn kan in twee richtingen gefietst worden.

De Vennbahnreis van Aktiva Tours heeft een reisduur van 8 dagen omdat u beide richtingen fietst: de zuidwaartse richting en de route terug naar het noorden gaan afwisselend over de Vennbahn  en ook over andere lokale rustige weggetjes, overigens met hier en daar kortstondige hoogteverschillen. U volgt dus de hele Vennbahn maar verspreid over verschillende dagen, trajecten en richtingen.

Het programma van de reis kent uitsluitend hoogtepunten: Maastricht, de meest bourgondische stad van Nederland. Eupen, de grootste plaats van het Duitssprekende deel van België (1% van de bevolking, en met een eigen parlement!). Sankt Vith, in december 1944 tijdens het Ardennen-Offensief geheel verwoest door oorlogsgeweld. Het dal van de Our, een van de schilderachtigste rivieren van Luxemburg. Clervaux met het markante kasteel in het centrum en de bekende abdij hoog boven het stadje. Het schilderachtige stadje Monschau, op de rand van Hohes Venn en Eifel, idyllisch gelegen aan de Rur (Roer). En Aachen (Aken) natuurlijk, Duitslands keizersstad met de bekende Dom en het fraaie stadhuis.

Kijk hier voor de 8-daagse fietsvakantie Vennbahn.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!