de Rennsteig; Wandelen over de oudste langeafstandsroute van Duitsland

De Rennsteig heeft een lange geschiedenis: het is tussen 1829 en 1832 samengesteld door de cartograaf Julius von Plaenckner en is daarmee het oudste route-beschreven langeafstandswandelpad van Duitsland. Jarenlang werd jaarlijks met Pinksteren een “Rennsteig-6-daagse” georganiseerd. Na de oorlog was het lopen van de Rennsteig tijdelijk niet mogelijk, vanwege het kruisen van de West-/Oost-Duitse grens. Uiteindelijk werd de route in 1990 weer opnieuw op de kaart gezet.

Over de Rennsteig wandelroute

Route: De beroemde Rennsteig voert dwars door het Thüringer Woud, van het noordwesten naar het zuidoosten. Het startpunt van de wandelroute is Hörschel bij Eisenach. Eindplaats is Blankenstein aan de grens met Tsjechië. In de Aktiva-reis is de eindplaats Neuhaus am Rennweg, even voorbij de bron van de Werra. Dus Werrasteig als naam voor deze wandelvakantie was nog een derde mogelijkheid geweest! In de terugtransfer kan voorzien worden, per (taxi-)bus of trein.
De route is duidelijk gemarkeerd met een witte R en/of blauw/witte bordjes.

Onderweg: Je wandelt door een bosrijk gebied en over bergkammen. Bijna de gehele Rennsteigroute bevindt zich op hoogte, wat garant staat voor prachtige vergezichten over de wijde omgeving. Onderweg kom je diverse houten boshutten tegen waar je kunt pauzeren en je meegebrachte eten en drinken kunt nuttigen. Ook handig om te schuilen in het geval van een regenbui. Het hoogste punt van de route is de Großer Beerberg op 983 meter hoogte.
Langs de Rennsteigroute staan ca. 1300 (!) historische grenspalen. De meeste hiervan zijn geplaatst in de 16e eeuw.

Wandelniveau: Onze reis is ingedeeld in niveau 2 van de 3. Het gebied is heuvelachtig tot licht bergachtig. Je overbrugt regelmatig wat hoogteverschillen. Indien gewenst kun je de etappe inkorten door een stuk te reizen met het openbaar vervoer. In overleg is er ook nog de optie om mee te reizen met het bagagetransport.

Wanneer: De maanden mei t/m september zijn het meest geschikt voor het wandelen van de Rennsteig. In de zomer ligt de temperatuur vaak wat hoger. In het voorjaar en de herfst geniet je ook al van de prachtige natuur. 

Kijk hier voor de 8-daagse wandelvakantie Rennsteig.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
8,9

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!