Wandelvakantie Rennsteig

8 dagen
niveau 2
eigen vervoer óf
trein
vanaf € 619,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 29-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in prima 3-sterrenhotels en gasthofen
gemakkelijk te verlengen met extra nachten
bagagevervoer inclusief
route: heuvelachtig met regelmatig een klim of een afdaling. Per wandeldag wordt ca. 19-22 km (1 x 25 km) afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: elke dinsdag t/m zaterdag van 1 april t/m 31 oktober

Dwars door het Thüringerwald
Over de Rennsteig valt het een en ander te vertellen…  Over het Duitse woord Renn zélf bijvoorbeeld: al in de Middeleeuwen waren er zogenaamde Heer- en Reitwegen waarover men over lange afstand te paard kon rijden, en Rennwege die langeafstandsvoetpaden waren, met stijgingen en dalingen, hoeken en bochten. Historici beweren dat er in het vroegere Duitsland wel 250 andere Rennsteige bestonden. En ook de geschiedenis van de Rennsteig is interessant: het is het oudste route-beschreven langeafstandswandelpad van Duitsland: tussen 1829 en 1832 door de cartograaf Julius von Plänckner samengesteld. Er werd zelfs een Rennsteigvereniging opgericht die tussen 1897 en 1942 elk jaar met Pinksteren een “Rennsteig-6-daagse” organiseerde! In de naoorlogse tijd zat het tegen want de route kruiste maar liefst zes keer de West-/Oost- Duitse grens, dus de Rennsteig lopen ging een tijdje niet. Na de Duitse eenwording werd in 1990 de Rennsteig nieuw leven ingeblazen.

De Rennsteig anno nu
De Rennsteig had even goed Thüringerwaldsteig kunnen heten want daar gaat die dwars doorheen van het noordwesten naar het zuidoosten. Startpunt is een buitenwijk van Eisenach, de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach en eens woonplaats van Maarten Luther. Eindplaats is Blankenstein niet ver van de grens met Tsjechië. De officiële eindplaats van de langeafstandswandeling is Blankenstein (dat zou een langere reis betekenen), in deze verkorte vorm wordt de reis tot Neuhaus am Rennweg gemaakt. In de terugtransfer kan voorzien worden, per trein of privé per taxi(- busje).

Landschap
Tussen de start en het einde ligt een bosrijk middelgebergte, steeds min of  meer langs de grens Thüringen- Franken/Beieren. Onderweg zijn veel houten boshutten, om meegenomen versnaperingen te kunnen nuttigen, of - maar hopelijk niet te vaak - te schuilen voor een regenbui. Het hoogste punt dat u bereikt is de Großer Beerberg (983 meter). Trouwens, de hele Rennsteigroute bevindt zich doorgaans op hoogte; het is een wandeling van het type Höhenweg. Dat gegeven garandeert constant  schitterende (ver-)gezichten over de wijde omgeving.

Grensgevallen
Opmerkelijk en buitengewoon: langs de Rennsteigroute staan ca. 1300 (!) historische grenspalen, de meeste daterend uit de 16e eeuw, op de grens van het vroegere graafschap Thüringen en het hertogdom Franken (Beieren). De Rennsteig volgen: op de grens van Thüringen en Franken, van de vroegere DDR en BRD…

Dag 1
Eisenach, aankomst per eigen vervoer (afstand Utrecht-Eisenach ca. 480 km).  Reizigers die arriveren met de eigen auto kunnen deze gratis parkeren in de omgeving van het hotel (en vanaf € 5,- per dag op het terrein van het hotel). Mogelijkheid tot het bezoeken van de Wartburg, een hooggelegen kasteel (Unesco-erfgoed) dat eens verblijf- en werkplaats van Luther was.  

Dag 2
Hörschel/Eisenach-Ascherbrück (ca. 19 km/5,5 uur, 420 meter stijgen/70 meter dalen). Een gemakkelijke inloopwandeling via de Clausberg, de Vachaer Stein en Wildensau over de Hohe Sonne. 

Dag 3
Ascherbrück-Ebertswiese (ca. 25 km/6,5 uur, 590 meter stijgen/400 meter dalen). Eerst een stijging naar de Inselsberg. Op de top wordt u beloond met een prachtig uitzicht. Route verder via Grenzwiese. Vanaf station Ebertswiese heeft u een tranfer naar het hotel (telefonisch met het hotel af te spreken). 

Dag 4
Ebertswiese-Oberhof (ca. 22 km/6,5 uur, 300 meter stijgen/240 meter dalen). Na het ontbijt heeft u een transfer naar het station Ebertswiese voor het vervolg van uw wandeling. De start is op 730 meter. Over brede paden met enkele lichte stijgingen door het Thüringer Wald. 

Dag 5
Oberhof-Frauenwald (ca. 18 km/6 uur, 180 meter stijgen/220 meter dalen). Route naar een houten uitzichtstoren, vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over Suhl. Verder langs idyllisch gelegen bergweiden. 

Dag 6
Frauenwald-Masserberg (ca. 19 km/5 uur, 190 meter stijgen/210 meter dalen). Langs de grote Dreiherrenstein, gelegen in het Thüringer Schiefergebirge. Mogelijkheid tot het bezoeken van een van de baden met geneeskrachtig bronwater. 

Dag 7
Masserberg-Neuhaus am Rennweg (ca. 20 km/6 uur, 280 meter stijgen/230 meter dalen) via het rustig gelegen Friedrichshöhe. Voordat u het eindpunt van deze wandeling bereikt, is een extra route  mogelijk naar de bron van de Werra.

Dag 8
Neuhaus am Rennweg, transfer trein of bus naar Eisenach. Eisenach, vertrek.

Wandelvakantie Rennsteig

Tijdens deze reis verblijft u in prima 3-sterrenhotels/gasthofen. Alle kamers hebben bad of douche en toilet. De verzorging is naar keuze op basis van logies met ontbijt of halfpension.

sep 2022 | okt 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief :
* 7 overnachtingen in hotels/gasthofen (2-persoonskamer met bad of douche en toilet)
* 7 x ontbijt
* bagagevervoer
* wandel/routekaart
* treinticket van Eisenach naar Hörschel
* transfer van/naar station Ebertswiese naar het hotel (na telefonisch contact met de hoteleigenaar)
* gratis parkeermogelijkheden in de omgeving van het starthotel (op de privé parkeerplaats van het starthotel kost parkeren v.a. € 5,- per dag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinreis elk Nederlands of Belgisch station- Eisenach en Neuhaus-elk Nederlands of Belgisch station (incl. zitplaatsreservering) € 200,-
* toeslag 1-persoonskamer € 140,-
* toeslag halfpension (7 x diner) € 133
* terugtransfer Neuhaus-Eisenach per bus € 84,- per persoon (bij boeking reserveren, ter plaatse betalen met een minimum van 2 personen)

exclusief :
* terugtransfer Neushaus-Eisenach per trein ca. € 30,- (ter plaatse te reserveren en betalen) (direkte verbinding om bijvoorbeeld 10.13 uur aankomst om 13.43 uur)
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reis- en annuleringsverzekering
* reserveringskosten

extra:
* het is bij deze reis mogelijk om uw hond mee te nemen, de kosten verschillen per accommodatie van € 2,- tot € 5,- per nacht. Dit wel bij boeking doorgeven.
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook