Wandelvakantie Rennsteig

8 dagen
niveau 2 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 8
vanaf € 779,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
02-07-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in prima 3-sterrenhotels en gasthofen
gemakkelijk te verlengen met extra nachten
bagagevervoer inclusief
route: heuvelachtig tot licht-bergachtig met regelmatig een klim of een afdaling. Per wandeldag wordt ca. 19-22 km (1 x 25 km) afgelegd. Mocht de afstand te lang zijn dan is het altijd mogelijk om met het bagagetransport mee te reizen (in overleg) of u kunt de etappe inkorten door een stuk per openbaar vervoer te reizen. 
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: elke dinsdag t/m zaterdag van 1 april t/m 31 oktober
hond mee: het is bij deze reis mogelijk om uw hond mee te nemen, indien u dit bij boeking aangeeft in het veld 'opmerkingen'. De kosten variëren per accommodatie van € 2,- tot € 5,- per nacht (ter plaatse te betalen).

Dwars door het Thüringerwald
Over de Rennsteig valt het een en ander te vertellen…  Over het Duitse woord Renn zélf bijvoorbeeld: al in de Middeleeuwen waren er zogenaamde Heer- en Reitwegen waarover men over lange afstand te paard kon rijden, en Rennwege die langeafstandsvoetpaden waren, met stijgingen en dalingen, hoeken en bochten. Historici beweren dat er in het vroegere Duitsland wel 250 andere Rennsteige bestonden. En ook de geschiedenis van de Rennsteig is interessant: het is het oudste route-beschreven langeafstandswandelpad van Duitsland: tussen 1829 en 1832 door de cartograaf Julius von Plänckner samengesteld. Er werd zelfs een Rennsteigvereniging opgericht die tussen 1897 en 1942 elk jaar met Pinksteren een “Rennsteig-6-daagse” organiseerde! In de naoorlogse tijd zat het tegen want de route kruiste maar liefst zes keer de West-/Oost- Duitse grens, dus de Rennsteig lopen ging een tijdje niet. Na de Duitse eenwording werd in 1990 de Rennsteig nieuw leven ingeblazen.

De Rennsteig anno nu
De Rennsteig had even goed Thüringerwaldsteig kunnen heten want daar gaat die dwars doorheen van het noordwesten naar het zuidoosten. Startpunt is een buitenwijk van Eisenach, de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach en eens woonplaats van Maarten Luther. Eindplaats is Blankenstein niet ver van de grens met Tsjechië. De officiële eindplaats van de langeafstandswandeling is Blankenstein (dat zou een langere reis betekenen), in deze verkorte vorm wordt de reis tot Neuhaus am Rennweg gemaakt. In de terugtransfer kan voorzien worden, per trein of privé per taxi(- busje).

Landschap
Tussen de start en het einde ligt een bosrijk middelgebergte, steeds min of  meer langs de grens Thüringen-Franken/Beieren. Onderweg zijn veel houten boshutten, om meegenomen versnaperingen te kunnen nuttigen, of - maar hopelijk niet te vaak - te schuilen voor een regenbui. Het hoogste punt dat u bereikt is de Großer Beerberg (983 meter). Trouwens, de hele Rennsteigroute bevindt zich doorgaans op hoogte; het is een wandeling van het type Höhenweg. Dat gegeven garandeert constant  schitterende (ver-)gezichten over de wijde omgeving.

Grensgevallen
Opmerkelijk en buitengewoon: langs de Rennsteigroute staan ca. 1300 (!) historische grenspalen, de meeste daterend uit de 16e eeuw, op de grens van het vroegere graafschap Thüringen en het hertogdom Franken (Beieren). De Rennsteig volgen: op de grens van Thüringen en Franken, van de vroegere DDR en BRD…

Dag 1
Heenreis
Op eigen gelegenheid reist u naar Eisenach, het startpunt van deze wandelvakantie in Duitsland (afstand Utrecht-Eisenach ca. 480 km). Reizigers die arriveren met de eigen auto kunnen deze gratis parkeren in de omgeving van het hotel (en vanaf € 5,- per dag op het terrein van het hotel). Eeuwenlang was Eisenach een belangrijke plaats langs de Via Regia (Koningsweg), die van Parijs naar Kiev liep. De Via Regia was een belangrijke handelsroute maar werd ook gebruikt als postweg, pelgrimsroute en koningsweg. Vanuit Eisenach is een bezoek aan de Wartburg is zeer de moeite waard. Halverweg de 11e eeuw werd het kasteel gebouwd boven op een 441 meter hoge heuvel. Maarten Luther zat in ballingschap in de Wartburg, in die tijd vertaalde hij het Nieuwe Testament in het Duits.Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dag 2
Hörschel/Eisenach-Ruhla-Ascherbrück (ca. 19 km/5 uur, 420 meter stijgen/70 meter dalen)
Een korte treinrit (inbegrepen) brengt u naar Hörschel, waar de Rennsteig start. U wandelt ontspannen over de Clausberg, de Vachaer Stein en langs het stenen kruis Wilde Sau. Vanuit hier klimt u over de Hohe Sonne naar het bergdorpje Ruhla-Ascherbrück voor de overnachting. Een omweg van ca. 3 km extra naar de Drachenschlucht is zeker de moeite waard!

Dag 3
Ruhla Ascherbrück-Ebertswiese (ca. 25 km/6,5 uur, 590 meter stijgen/400 meter dalen)
Vanaf Ascherbrück gaat het meteen omhoog naar de Große Inselberg (912 m) waar u wordt beloond met een prachtig uitzicht over het Thüringer Wald. Van de Große Inselberg gaat het bergafwaarts verder naar de Renzwiese en vervolgens naar Ebertswiese met mooie bergweides met meertjes en watervalletjes. Bij het station van Ebertswiese wordt u opgehaald voor de transfer naar uw hotel (telefonisch met het hotel af te spreken).

Dag 4
Ebertswiese-Oberhof (ca. 22 km/6,5 uur, 300 meter stijgen/240 meter dalen).
Eerst is er een transfer naar het station Ebertswiese voor het vervolg van uw wandeling. De start is op 730 meter maar het aantal hoogtemeters een stuk minder dan gisteren. U wandelt over brede paden met enkele lichte stijgingen door het Thüringer Wald langs Neuen Ausspanne, Krämerrod en de Wachsenrase tot aan het wintersportdorp Oberhof.

Dag 5
Oberhof-Frauenwald (ca. 18 km/5 uur, 180 meter stijgen/220 meter dalen)
U verlaat Oberhof en komt langs de Rennsteig-Garten, een tuin met bijzondere bergflora uit de hele wereld. Daarna passert u Plänckners Aussicht. Vanuit de houten uitzichttoren heeft u hier een prachtig uitzicht over Suhl en de Großer Beerberg. Deze berg is met 983 meter de hoogste berg van het Thüringer Wald. Via idyllisch gelegen bergweiden loopt u naar Frauenwald.
 

Dag 6
Frauenwald-Masserberg (ca. 19 km/5 uur, 190 meter stijgen/210 meter dalen)
Wandeling van Frauenwald langs de Großen Dreiherrenstein. Een paar honder meter verderop bereikt u het middelpunt van de Rennsteig. In Neustadt am Rennsteig vindt u het Rennsteig-museum. Daarna gaat het verder door het Thüringer Schiefergebirge (leisteengebergte) en bereikt u het dorpje Masserberg. 

Dag 7
Masserberg-Neuhaus am Rennweg (ca. 20 km/6 uur, 280 meter stijgen/230 meter dalen)
De laatste etappe van deze reis gaat langs de uitkijktoren Rennsteig Warte, de Eisfelder Ausspanne naar het rustig gelegen Friedrichshöhe. Via een sprookjesachtig pad komt u uit bij Neuhaus am Rennweg. De stadskerk en het Geißlerhaus behoren tot de plaatselijke bezienswaardigheden.

Dag 8
Terugreis
Na het ontbijt eindigt deze wandelvakantie in Duitsland reist u op eigen gelegenheid per bus of trein (niet inbegrepen) terug van Neuhaus am Rennweg naar Eisenach. Het is mogelijk om tegen een toeslag de transfer bij te boeken (zie het tabblad 'Data en Prijzen' voor meer informatie).

Wandelvakantie Rennsteig

Tijdens deze reis verblijft u in prima 3-sterrenhotels/gasthofen. Alle kamers hebben bad of douche en toilet. Het ontbijt is tijdens de reis inbegrepen.

Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

 
HOTELS 
Dag(en) Plaats Hotel(s)
dag 1 Eisenach Cityhotel Eisenach
dag 2 Ruhla Waldgasthof Hubertushaus
dag 3 Floh-Seligenthal Gasthof und Pension Hohnberg
dag 4  Oberhof Sporthotel Oberhof
dag 5 Frauenwald Waldhotel Rennsteighohe
dag 6 Masserberg Haus Oberland
dag 7 Neuhaus am Rennweg Boutique Hotel Schieferhof


mei 2024 | jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer met bad of douche en toilet
* 7 x ontbijt
* bagagevervoer
* wandel-/routekaart
* treinticket van Eisenach naar Hörschel
* transfer station Ebertswiese-hotel v,.v. (na telefonisch contact met de hotelhouder)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 175,-
* lunchpakket voor op de wandeldagen € 48,-
* toeslag voor alleenreizenden € 170,- 
* terugtransfer Neuhaus-Eisenach per bus € 125,- per persoon (bij boeking reserveren, ter plaatse betalen met een minimum van 2 personen)

exclusief :
* parkeerkosten (er zijn gratis parkeermogelijkheden in de omgeving van het starthotel, op de privé parkeerplaats van het starthotel kost parkeren v.a. € 7,- per dag)
* terugtransfer Neushaus-Eisenach per trein ca. € 30,- (ter plaatse te reserveren en betalen) (direkte verbinding om bijvoorbeeld 10.13 uur aankomst om 13.43 uur)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
8

anoniem, reisperiode mei 2023
inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer met bad of douche en toilet
* 7 x ontbijt
* bagagevervoer
* wandel-/routekaart
* treinticket van Eisenach naar Hörschel
* transfer station Ebertswiese-hotel v,.v. (na telefonisch contact met de hotelhouder)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 175,-
* lunchpakket voor op de wandeldagen € 48,-
* toeslag voor alleenreizenden € 170,- 
* terugtransfer Neuhaus-Eisenach per bus € 125,- per persoon (bij boeking reserveren, ter plaatse betalen met een minimum van 2 personen)

exclusief :
* parkeerkosten (er zijn gratis parkeermogelijkheden in de omgeving van het starthotel, op de privé parkeerplaats van het starthotel kost parkeren v.a. € 7,- per dag)
* terugtransfer Neushaus-Eisenach per trein ca. € 30,- (ter plaatse te reserveren en betalen) (direkte verbinding om bijvoorbeeld 10.13 uur aankomst om 13.43 uur)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook