Sumava 8 dagen

8 dagen
niveau
trein
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 675,00
Reis PDF boek nu

De pure flora en fauna van het Boheemse Woud

 

Tsjechië wordt bijna uitsluitend begrensd door middelgebergten, zoals het Boheemse Woud waarvan de Tsjechische naam Šumava (spreek uit: Sjóe-ma-va) luidt. Ver weg van grote steden en industrie heeft het gebied, daar waar eens het IJzeren Gordijn “hing”, de natuurlijke puurheid uitstekend kunnen bewaren. Šumava is een groene long midden in Europa en verdient het dubbel en dwars om een nationaal park (in het Tsjechisch: narodni park) te zijn.

 

Bergen afgewisseld met hoogplateaus, met heide, veen en dicht naaldwoud bepalen het beeld van het landschap. Aangevuld met stille meertjes en ruisende bergbeken, en hier en daar een schijnbaar ingeslapen boerendorp. Ook andere “bewoners” kunt u wellicht ontmoeten: herten en reetjes, met enig geluk een kudde moeflons of een stel lynxen. Otters en bevers, eerst bijna uitgestorven, zijn er nu weer vaker gespotte dieren. De reisleider neemt u iedere dag van de wandelvakantie mee voor een flinke rondwandeling om u deelgenoot te laten zijn van deze pure flora en fauna. 

 

Tijdens de Middeleeuwen was Šumava bekend vanwege de goudmijnbouw en trok het gelukzoekers van heinde en verre. De aanwezigheid van versterkte burchten zijn een knipoog naar deze vervlogen tijden en ook de stadjes Sušice en Kašperské Hory dateren uit die tijd.

 

In Šumava wemelt het van de goed uitgezette wandelingen; een uitgebreid netwerk van lokale en regionale routes laat u de fraaie omgeving zien, in het nationale park en ook juist daarbuiten. U ontvangt een Nederlandstalige routebeschrijving maar bovendien kunt u ook gemakkelijk de Nederlandse reisleider volgen, die alle dagen meeloopt met de groep.


 

van dag tot dag

dag 1
Elk Nederlands of Belgisch station-Bayerisch Eisenstein per trein. Transfer naar Petrovice per minibus (rijtijd ca. 30 min.).
dag 2
Wandeling (ca. 18 km/5 uur, hoogteverschil 500 m.) naar de top van de Svatobor (845 m.) en daarna verder tot het oude stadje Sušice. Op de terugtocht eerst een tijdje langs de rivier de Otava en daarna terugkeer naar het hotel langs de flank van de Svatobor.
dag 3
Wandeling (ca. 20 km/6,5 uur, hoogteverschil 450 m.) vanuit Svojšice naar het natuurpark Zbynické Rybníky. Rond de vele meertjes laten zich vele watervogels bewonderen. Onderweg passeert u de burcht van Kašovice.
dag 4
Transfer per minibus naar Zaluzi. Wandeling (ca. 20 km/6 uur, hoogteverschil 500 meter) eerst omhoog naar de burcht Kašperk, de hoogst gelegen vesting van Tsjechië. Van daaruit gaat een ruig pad verder naar de oude Keltische nederzetting Sedlo. Op de terugweg gaat de tocht over de Sraz om tenslotte via Petrovice terug bij het hotel te komen.
dag 5
Wandeling (ca. 20 km/6,5 uur, hoogteverschil 500 meter) via de dorpjes Maršovice en Petrovice naar het natuurpark van Kochánov en de plaats Kochánov zelf. Route door de hoger gelegen delen van het natuurpark, langs afgelegen boerderijen.
dag 6
Wandeling (ca. 20 km/5,5 uur, hoogteverschil 300 m.) via Horní Stakov naar de middeleeuwse burcht van Velhartice. U volgt daarna de Ostružná om via het hoger gelegen dorpje Hory Matki Boží terug te keren naar het hotel.
dag 7
Transfer per minibus naar Prášily. Wandeling (ca. 17 km/5 uur, hoogteverschil 450 m.) eerst naar het gletsjermeer Prášily. Daarna een lange klim tot de top van de Polednik, de hoogste berg (1.315 m.) uit de streek. Bij helder weer is er van hieruit zelfs zicht op de Alpen! Via een parallel pad terug naar Prášily. Transfer per minibus naar het hotel.
dag 8
Transfer naar Bayerisch Eisenstein per minibus. Bayerisch Eisenstein-Elk Nederlands of Belgisch station per trein.

details

route: licht-bergachtig landschap, wandelroutes soms flink stijgend en dalend, afgewisseld met relatief vlakke stukken. Hoogteverschil iedere dag ca. 300-500 meter. Per wandeldag wordt ca. 17-20 km afgelegd in ca. 5- 6 uur. Dat lijkt veel maar valt toch mee door de meerdere vlakke stukken naast de stijgingen en dalingen. De wandelroutes zijn goed in het Nederlands beschreven en zijn goed gemarkeerd, en bovendien loopt de reisleider met de groep mee.

 

groep: minimaal 8/maximaal 16 reizigers

 

Hotel Gandalf

Kleinschalig en sfeervol charmehotel in een klassiek schoolgebouw, midden in het kleine plaatsje Svojsice (gemeente Petrovice), slechts enkele kilometers van het Sumava Nationaal Park verwijderd. De hotelleiding is in Vlaamse handen, heel persoonlijk en zorgt voor een knus thuisgevoel. Het hotel is geheel niet-roken, huisdieren zijn niet toegestaan. Omwille van het weidse uitzicht en de magische verschijning werd dit hotel de naam Gandalf gegeven, verwijzend naar de figuur van de magiër uit “Lord of the Rings” (Tolkin).

* faciliteiten: receptie, ontbijtruimte, Restaurant De Ring, kelderbar, klein buitenterras. Wellness: vrij gebruik van binnenzwembad en jacuzzi. Gratis wifi.

* kamers: 15 ruime en smaakvol ingerichte gastenkamers, met een eigen comfortabele badkamer. De (indeel-)kamers hebben 2 losse bedden. Alle kamers bieden een weids uitzicht op het natuurpark.

* maaltijden: ontbijt met vers brood, vlees, kaas, honing, gebakje, fruit, granen, muesli, gekookte eieren. Diner feestelijk gepresenteerd in buffetvorm: vers, gevarieerd en gezond. Vegetarisch opgeven bij boeking. Lunchpakket mogelijk (kosten € 2,50, zelf klaarmaken van het ontbijtbuffet).

 

inclusief:

* Elk Nederlands station-Bayerisch Eisenstein v.v. per trein

* transfer per minibus Bayerisch Eisenstein-Petrovice v.v.

* 7 overnachtingen (indeling in) 2- persoonskamer met eigen badkamer/toilet, halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)

* meelopende Aktiva- reisleider

* plaatselijke transfers per minibus (2 dagen) naar de wandelingen v.v.

 

exclusief:

* Toeslag 1-persoonskamer € 105,-

* eten en drinken onderweg

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 
 Info groepsreizen algemeen lees meer
 
 
 

overige kenmerken

boek nu
To Top