Boheemse Woud 8 dagen per trein

8 dagen
niveau
trein
wandelvakanties
individuele reizen
standplaatsreizen
vanaf € 512,00
Reis PDF boek nu

Groen Sumava vanuit Hotel Gandalf

 

Tsjechië wordt bijna uitsluitend begrensd door middelgebergten, zoals het Boheemse Woud waarvan de Tsjechische naam Šumava (spreek uit: Sjóe-ma-va) luidt. Ver weg van grote steden en industrie heeft het gebied, daar waar eens het IJzeren Gordijn “hing”, de natuurlijke puurheid uitstekend kunnen bewaren. Šumava is een groene long midden in Europa en verdient het dubbel en dwars om een nationaal park (in het Tsjechisch: narodni park) te zijn.

 

Bergen afgewisseld met hoogvlaktes, met heide, veen en dicht naaldwoud bepalen het beeld van het landschap. Aangevuld met stille meertjes en ruisende bergbeken, en hier en daar een schijnbaar ingeslapen  boerendorp. Ook andere “bewoners” kunt u wellicht ontmoeten: herten en reetjes, met enig geluk een kudde moeflons of een stel lynxen. Otters en bevers, eerst bijna uitgestorven, zijn er nu weer vaker gespotte dieren.

 

Tijdens de Middeleeuwen was Šumava bekend vanwege de goudmijnbouw en trok het gelukzoekers van heinde en verre. De aanwezigheid van versterkte burchten zijn een knipoog naar deze vervlogen tijden en ook de stadjes Sušice en Kašperské Hory dateren uit die tijd.

 

In Šumava wemelt het van de goed uitgezette wandelingen; een uitgebreid netwerk van lokale en regionale routes laat u de fraaie omgeving zien, in het nationale park en ook juist daarbuiten. U ontvangt een Nederlandstalige routebeschrijving maar bovendien zal de Nederlandssprekende hotelmanager u tijdens de wandelvakantie haarfijn adviseren over de verschillende lengtevarianten van de wandelroutes, rekening houdend met de weersomstandigheden, de bezienswaardigheden onderweg, uw wandelervaring, etc.

 

 

 
 

van dag tot dag

dag 1
Elk Nederlands of Belgisch station-Bayerisch Eisenstein per trein (vertrek ochtend, aankomst einde van de middag). Transfer naar Petrovice (rijtijd ca. 45 min.).
dag 2
Wandeling (18 km/5 uur, hoogteverschil 500 m.) naar de top van de Svatobor (845 m) en daarna verder tot het oude stadje Sušice. Op de terugweg eerst een tijdje langs de rivier de Otava en daarna terugkeer naar het hotel langs de flank van de Svatobor.
dag 3
Wandeling (in overleg ca. 20 km/6,5 uur, hoogteverschil 450 m.) vanuit Svojšice naar het natuurpark Zbynické Rybníky. Rond de vele meertjes laten zich vele watervogels bewonderen. Onderweg passeert u de burcht van Kašovice.
dag 4
Transfer per auto van het hotel naar Kašperské Hory. Wandeling (ca. 20 km/6 uur, hoogteverschil 500 meter) eerst omhoog naar de burcht Kašperk, de hoogst gelegen vesting van Tsjechië. Van daaruit gaat een ruig pad verder naar de oude Keltische nederzetting Sedlo. Op de terugweg gaat de tocht over de Sraz om tenslotte via Petrovice terug bij het hotel te komen.
dag 5
Wandeling (ca. 20 km/6,5 uur, hoogteverschil 300 meter) via de dorpjes Maršovice en Petrovice naar het natuurpark van Kochánov en de plaats Kochánov zelf. Route door de hoger gelegen delen van het natuurpark, langs afgelegen boerderijen.
dag 6
Wandeling (ca. 20 km/5,5 uur, hoogteverschil 300 m.) via Horní Stakov naar de middeleeuwse burcht van Velhartice. U volgt daarna de Ostružná om via het hoger gelegen dorpje Hory Matki Boží terug te keren naar het hotel.
dag 7
Transfer per eigen auto naar Prášily. Wandeling (ca. 17 km/5 uur, hoogteverschil 450 m.) eerst naar het gletsjermeer Prášily. Daarna een lange klim tot de top van de Polednik, de hoogste berg (1.315 m.) uit de streek. Bij helder weer is er van hieruit zelfs zicht op de Alpen! Via een parallel pad terug naar Prášily. Transfer per eigen auto naar het hotel.
dag 8
Transfer naar Bayerisch Eisenstein (ca. 45 minuten). Bayerisch Eisenstein-Elk Nederlands of Belgisch station per trein (vertrek ochtend, aankomst begin van de avond).

details

route: licht-bergachtig landschap, wandelroutes soms flink stijgend en dalend, afgewisseld met relatief vlakke stukken. Hoogteverschil iedere dag ca. 300-500 meter. Per wandeldag wordt ca. 17-20 km afgelegd in ca. 5- 6 uur. Dat lijkt veel maar valt toch mee door de meerdere vlakke stukken naast de stijgingen en dalingen. De wandelroutes zijn goed in het Nederlands beschreven en u krijgt ter plaatse persoonlijke uitleg van de Nederlandssprekende hotelmanager.

 

Hotel Gandalf

Kleinschalig en sfeervol charmehotel in een klassiek schoolgebouw, midden in het kleine plaatsje Svojsice (gemeente Petrovice u Susice), slechts enkele kilometers van het Sumava Nationaal Park verwijderd. De hotelleiding is in Vlaamse handen, heel persoonlijk en zorgt voor een knus thuisgevoel. Het hotel is geheel niet-roken, huisdieren zijn niet toegestaan.

Omwille van het weidse uitzicht en de magische verschijning werd dit hotel de naam Gandalf gegeven, verwijzend naar de figuur van de magiër uit “Lord of the Rings” (Tolkin).

 

faciliteiten: receptie, ontbijtruimte, Restaurant De Ring, kelderbar, klein buitenterras. Wellness: vrij gebruik van binnenzwembad en jacuzzi. Gratis wifi.

 

kamers: 15 ruime en smaakvol ingerichte gastenkamers, alle met een eigen comfortabele badkamer. Alle kamers bieden een weids uitzicht op het natuurpark.

 

maaltijden: ontbijt met vers brood, vlees, kaas, honing, gebakje, fruit, granen, muesli, gekookte eieren. Diner (indien geboekt voor halfpension) feestelijk gepresenteerd in buffetvorm: vers, gevarieerd en gezond. Vegetarisch opgeven bij boeking. Lunchpakket mogelijk (kosten € 2,50, zelf klaarmaken van het ontbijtbuffet).

 

minimum aantal reizigers: 2

 

aankomst: dagelijks van 27 april t/m 15 september

 

inclusief:

* Elk Nederlands station-Bayerisch Eisenstein v.v. per trein

* transfer Bayerisch Eisenstein-Petrovice v.v.

* 7 overnachtingen in 2-persoonskamer op basis van logies/ontbijt.

* persoonlijk wandeladvies door de hotelmanager

* transfer per auto van het hotel naar Kašperské Hory (op dag 4)

 

exclusief:

* toeslag halfpension € 88,-

* toeslag 1-persoonskamer € 112,-

* eten en drinken onderweg

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 
 
Reisinfo algemeen individuele reizen lees meer
 

overige kenmerken

3 bed room
boek nu
To Top