de Rennsteig; Wandelen over de oudste langeafstandsroute van Duitsland

Over de Rennsteig valt het een en ander te vertellen... Over het woord Renn zelf bijvoorbeeld: al in de Middeleeuwen waren er zogenaamde Heer- en Reitwegen waarover men over lange afstand te paard kon rijden, en Rennwege die langeafstandsvoetpaden waren, met stijgingen en dalingen, hoeken en bochten. Historici beweren dat er in het vroegere Duitsland wel 250 andere Rennsteige bestonden! En ook de geschiedenis van de Rennsteig is interessant: het is het oudste route-beschreven langeafstandswandelpad van Duitsland: tussen 1829 en 1832 door de cartograaf Julius von Plaenckner samengesteld. Er werd zelfs een Rennsteigvereniging opgericht die tussen 1897 en 1942 elk jaar met Pinksteren een "Rennsteig-6-daagse" organiseerde! In de naoorlogse tijd zat het tegen want de route kruiste maar liefst zes keer de West-/Oost-Duitse grens, dus de Rennsteig lopen ging een tijdje niet. Na de Duitse eenwording werd in 1990 de Rennsteig nieuw leven ingeblazen.

De Rennsteig anno nu
De Rennsteig had even goed Thüringerwaldsteig kunnen heten want daar gaat die dwars doorheen van het noordwesten naar het zuidoosten. Startpunt is een buitenwijk van Eisenach, geboorteplaats van Johann Sebastian Bach en eens woonplaats van Maarten Luther. Eindplaats is Blankenstein aan de grens me Tsjechië. In de Aktiva-reis is de eindplaats Neuhaus am Rennweg, even voorbij de bron van de Werra. Dus Werrasteig als naam voor deze wandelvakantie was nog een derde mogelijkheid geweest! In de terugtransfer kan voorzien worden, per bus of trein.

Tussen de start en het einde ligt een bosrijk middelgebergte, steeds min of  meer langs de grens Thüringen-Beieren. Onderweg zijn veel houten boshutten, om meegenomen versnaperingen te kunnen nuttigen, of - maar hopelijk niet te vaak - te schuilen voor een regenbui. Het hoogste punt dat u bereikt is de Großer Beerberg (983 meter). Trouwens, de hele Rennsteigroute bevindt zich doorgaans op hoogte; het is een wandeling van het type Höhenweg. Dat gegeven garandeert constant  schitterende (ver-)gezichten over de wijde omgeving.

Grensgevallen
Opmerkelijk en buitengewoon: langs de Rennsteigroute staan ca. 1300 (!) historische grenspalen, de meeste daterend uit de 16e eeuw, op de grens van het vroegere graafschap Thüringen en het hertogdom Franken (Beieren). De Rennsteig volgen: op de grens van Thüringen en Franken, van de vroegere DDR en BRD…

Kijk hier voor de 8-daagse wandelvakantie Rennsteig.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!