Single Reis Wandelen Andalusië Semana Santa Special 8 dagen

8 dagen
niveau
vliegtuig
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 889,00
 • een processie door Cómpeta
 • Cómpeta
 • uitstekende bewegwijzering
 • klokkentoren in Archez
 • voorjaar: vegetatie in prachtige bloei
 • dorpshuis in Cómpeta
 • pauze onderweg
 • voorjaar: groene bergen
 • breed wandelpad bij Los Pradillos
 • Canillas
 • de kathedraal van Malaga
 • De achtertuin van de Costa del Sol

   
  Het typisch Spaanse bergplaatsje Cómpeta (hoogte ca. 650 m.) ligt in de streek Axarquia in de zuidelijke regio Andalucia, verscholen aan het einde van een langgerekt dal en ver weg van het massatoerisme. Het ´witte dorp´ heeft de pure natuur letterlijk als achtertuin van de Costa del Sol: een enorm natuurpark met de indrukwekkende Tejada- en Almijara-bergketens als achtergrond. 
   
  Vooral het voorjaar is een ideaal jaargetijde om er te wandelen met dagtemperaturen van ca. 20 graden. De natuur is in deze periode op zijn mooist, het is de bloeitijd van sinaasappel- en amandelbomen. In deze streek schijnt de zon maar liefst 325 dagen per jaar. 
   
  Het landschap van Axarquia heeft veel te bieden: beboste bergen die worden afgewisseld met open terrein en boomgaarden waar olijven, amandelen en andere zuidvruchten groeien. De wandelingen, vaak over geiten- en ezelpaden, gaan tot iets boven de 1000 meter.
   
  Onze lokale mensen, liefhebbers van wandelen, verzorgen en besturen al het lokale vervoer per (terrein)auto van en naar de wandelingen en zullen tijdens alle wandelingen meelopen.
   
  Het verblijf is in mooie dorpshuizen in traditionele Andalusische stijl gebouwd, die hedendaags comfort bieden. De dorpshuizen liggen in het midden van Cómpeta. Restaurantjes, barretjes, de supermarkt en andere winkels zijn letterlijk direct om de hoek!
   
  Het plaatsje Cómpeta telt maar liefst 20 restaurantjes. Onze lokale mensen zorgen ervoor dat iedere avond tijdens de wandelvakantie een mooie grote tafel gereserveerd wordt voor de avondmaaltijd; liefst steeds in een ander restaurantje. De dagelijkse gezamenlijke avondmaaltijd is dus geregeld en inbegrepen in de reissom. Het ontbijt (ook gezamenlijk en inbegrepen) gebruikt u altijd in de ontbijtruimte van het plaatselijke hotel, max. 5 minuten lopen.
  SEMANA SANTA SPECIAL
   

    

  Deze wandelreis in Andalusië met de eenmalige vertrekdatum 7 april kent een heel specifieke dimensie: dan is het er de Semana Santa. Dat betekent letterlijk de Heilige Week, in Nederland ook de Goede Week genoemd, de week voorafgaand aan Pasen. De maandag na Palmzondag is meteen al heilig: Lunes Santo, maar de feestelijkheden beginnen feitelijk pas op Jueves Santo: Witte Donderdag. Die dag van het Laatste Avondmaal en de Goede Vrijdag erna van het sterven van Jezus Christus zijn in Spanje zelfs officiële vrije dagen, zoals Pasen. Bijzonder is dan ook dat de maandag ná Pasen weer een normale werkdag is waarop iedereen weer terug is in het leven van alledag.

   

  De Semana Santa is typisch Spaans, en in het verlengde daarvan ook een beetje Zuid-Amerikaans, maar nóg meer typisch Andalusië! Iedere plaats, van groot tot klein - en Cómpeta met een kleine 5000 inwoners behoort tot die laatste categorie - viert de Semana Santa met processies. Die beginnen op donderdag en lopen door tot en met zondag/Pasen. Groepen - vaak in paars verklede - plaatsbewoners dragen op hun schouders plateaus met bijna levensgrote beeldengroepen die de kruisweg van Jezus Christus uitbeelden. Iedere dag van de week heeft een ander thema: op donderdag Jezus die gegeseld wordt, op vrijdag Jezus die aan het kruis wordt genageld, op zaterdag Jezus wiens lichaam van het kruis wordt genomen, op zondag Jezus die is opgestaan uit de dood. Pasen, deze zondag, is de belangrijkste christelijke feestdag in Spanje en in de rest van de wereld.

   

  De processies in Cómpeta beginnen en eindigen bij de kerk aan de Plaza Almijara en gaan de hele plaats rond door de smalle en bochtige straatjes en steegjes. Uiteraard volstaat het als u als toeschouwer slechts een tijdje toekijkt. De meelopende boetelingen zijn netjes op hun "paasbest" gekleed.

   

  De tijdstippen van de processies zijn aan de randen van de dag: in de ochtend al om 7 uur en in de avond pas om 22 uur. In de praktijk is dat vóór het ontbijt en ná het avondeten. Het bijwonen van de processietochten staat dus niet in de weg van het wandelprogramma van de reis. Indien nodig kan wel eens een wandeling worden ingekort.

   

  Op deze vertrekdatum van de reis Almijara Andalucia gaan wandelen en beleving van natuur naadloos samen met cultuur en bijwonen van regionale folklore.

   

 • van dag tot dag

  dag 1
  Amsterdam-Malaga per Transavia. Transfer per taxi of busje naar Cómpeta (ca. 70 km).

  dag 2
  Cómpeta-Canillas-Archez-Cómpeta (ca. 8 km/3 uur). Inloopwandeling over een prachtig oud pad en langs een irrigatiekanaaltje met mooie vergezichten naar Canillas. Via een rustig weggetje afdaling naar het Moorse dorp Archez met een eeuwenoude klokkentoren. Vervolgens via smalle ezelpaden en wijngaarden weer terug naar Cómpeta.

  dag 3 (witte donderdag)
  Cómpeta-Casa de la Mina-Cómpeta (ca. 12 km/4 uur). Over een bergkam (1020 m met een brandwachttoren met prachtig uitzicht) en via een geitenpad afdaling naar de gastvrije herberg Casa de la Mina (860 m). Via de Puerto del Collado (890 m) terug naar Cómpeta. Gelegenheid om 22.00 uur de processie i.v.m. de 39 zweepslagen van Jezus te zien.
  dag 4 (goede vrijdag)
  Canillas-Rio Cajula-Canillas-Cómpeta (ca. 15 km/4 uur). Transfer naar Canillas. Via een geitenpad afdaling naar de Puente Romano. Dan stroomopwaarts langs de Rio Cajula door een nauwe kloof en langs een waterval. Door het dal van de Rio Turvilla weer terug naar Canillas en aansluitend terug naar Cómpeta. Gelegenheid om 07.00 uur en/of 22.00 uur de processie i.v.m. de kruisiging van Jezus te zien.
  dag 5
  Cómpeta, vrij. Gelegenheid voor een dagtocht naar Malaga met een bezoek aan het Picasso-Museum, de gloednieuwe moderne kunst-expositie Centre Pompidou en één van de indrukwekkendste kathedralen van Spanje. Alternatieven: een extra wandeling aan de Middellandse Zeekust of een extra wandeling in de omgeving van Cómpeta. Gelegenheid om 07.00 uur de processie i.v.m. het afnemen van Jezus’ lichaam van het kruis te zien
  dag 6 (zondag, Eerste Paasdag)
  Cortijo del Daire-Collado de los Civiles-Rio Higueron-Blanquilla-Paez Blanca-Cortijo del Daire (ca. 18 km/6 uur), natuurwandeling o.a. door het dal van de Rio Higueron.
  Gelegenheid om 12.00 uur de processie i.v.m. Jezus’ opstanding uit de dood te zien.
  dag 7
  Fabrica de la Luz-Puerto Blanquillo-Lucero-Los Pradillos-Cómpeta (naar keuze ca. 17 km/5 uur of ca. 24 km/9 uur), natuurwandeling.

  dag 8
  Transfer per taxi of busje naar Malaga. Malaga-Amsterdam per Transavia.

 • details

  route: van glooiend tot flink stijgend, hoogteverschillen van 200 tot 500 meter. Per wandeldag wordt ca. 8-18 km afgelegd, in 3-6 uur.

  groep: minimaal 6 / maximaal 12 reizigers
   
  accommodatie: dorpshuis in het centrum van Cómpeta. Altijd gratis 1-persoonskamer. Verblijf op basis van gedeeld sanitair (met maximaal 2 medereizigers).  De verzorging is op basis van halfpension (ontbijt en 3-gangen avondmaaltijd)
   
  inclusief:
  * Amsterdam-Malaga v.v. per Transavia
  * transfers Malaga luchthaven-Cómpeta v.v.
  * plaatselijke transfers
  * 7 overnachtingen in een dorpshuis in het centrum van Cómpeta, halfpension
  * plaatselijke meelopende Nederlandse Aktiva-reisleider
   
  exclusief:
  * toeslag 1-persoonskamer € 0,- (GRATIS)
  * in te checken bagage € 26,- per enkele reis (20 kg)
  * eten en drinken onderweg
  * bijdrage Calamiteitenfonds
  * reis- en annuleringsverzekering 
  * reserveringskosten
   
  Klimaattabel Cómpeta
  gemiddelde waarden van de laatste 30 jaar
   
  Maand Regen-  Dagen met  Aantal uren  Dag-  
    dagen zon zon per dag temperatuur  
     

   

   

   

   

  Januari 

  5

  26

  6

  16º 

   

  Februari 

  5

  23

  6

  17º

   

  Maart 

  6

  25

  6

  18º 

   

  April 

  3

  27

  7

  21º

   

  Mei 

  2

  29

  9

  23º 

   

  Juni 

  1

  29

  11

  27º

   

  Juli 

  0

  31

  11

  29º 

   

  Augustus 

  0

  31

  11

  29º 

   

  September 

  2

  28

  8

  27º 

   

  October 

  4

  27

  7

  23º

   

  November

  6

  24

  6

  19º 

   

  December

  5

  26

  5

  17º 

   

   

   

   

  overige kenmerken

 • reviews

  van Henk Voorbij:
  Competa is een erg leuk plaatsje met allemaal witte huizen. Mooie wandelingen, vaak met wijds uitzicht, onder leiding van Joost die er al jaren woont. Huis met zonnig dakterras, Elke avond ander restaurantje. In Paasweek aandoenlijke, kleinschalige processies
 • data en prijzen

boek nu
To Top