RoemeniŽ 8 dagen

8 dagen
niveau
vliegtuig
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
nieuw
vanaf € 1.095,00
Reis PDF boek nu

Wandelen door de Maramures

 

Wandelen in Transsylvanië in het noorden van Roemenië is genieten van een rijke natuur en cultuur... Roemenië is een uniek en vrijwel onbekend stukje Europa, een land dat u in vele opzichten zal verrassen!

 

Tijdens deze wandelvakantie zult u genieten van de pure natuur van de noordelijke Transsylvanische provincie Maramures, en ook van het eenvoudige leven dat daar nu eenmaal bij past. Met boeren die op traditionele wijze het land bewerken, en zich verplaatsen met paard-en-wagen. Met herders die met hun kudden schapen door de streek ronddwalen. Met historische dorpjes met een bijzondere huizenbouw, waar de bewoners oude ambachten beoefenen. En dat alles met de ongekende gastvrijheid van het Roemeense platteland. 

 

De Maramures is een prachtig gebied in de regio Transsylvanië, een streek die altijd een beetje anders was dan de rest van Roemenië. Al tijdens de Romeinse overheersing werd de Maramures ongemoeid gelaten. In latere tijd lag de streek geïsoleerd ten opzichte van het economische centrum van het land. De Maramures is authentiek en heeft een specifiek cultureel erfgoed, o.a. de unieke dorpsarchitectuur van houten kerken en huizen. De bevolking bestaat uit een bonte en boeiende mix van Roemenen, Hongaren, Saksen en Zigeuners. 

 

In het heuvellandschap van de Maramures domineert de kleinschalige landbouw, er worden maar weinig machines gebruikt. Het merendeel van het werk op het land wordt nog met man- en paardenkracht gedaan. Op de weggetjes rijden karren en wagens in alle soorten en maten, getrokken door paarden, ezels en ossen. Niet alleen de natuur maar ook de lokale gebruiken zijn nog heel oorspronkelijk!

 

Het lokale klimaat zorgt voor een in die regio unieke, weelderige natuur. Gedurende de lente en de zomer zorgt de enorme variëteit aan kruiden en bloemen voor een afwisselend palet van kleuren en geuren.

 

In de Maramures zijn vele tradities nog springlevend en de bevolking is hier met recht trots op. Vele mensen dragen traditionele kledij. Lokale muzikanten maken ritmische muziek en het volksdansen is er wereldvermaard. Elk jaar zijn er folkloristische festivals die de bevolking uit de verschillende delen van de Maramures bij elkaar brengt. Al met al een bijzondere streek om te bezoeken, en niet eens alleen om te wandelen!

 

 

 Roemenie Marmuris

 

van dag tot dag

dag 1
Amsterdam-Cluj Napoca per vliegtuig (Lufthansa). Transfer naar het hotel in Cluj. De reisleider brengt u naar een restaurant in de buurt voor een gezamenlijke maaltijd (niet inbegrepen, zelf afrekenen).

dag 2
Na het ontbijt met de privť-minibus naar de Maramures. Eerst een stop in de Lapus regio, welke is omringd door vulkanische bergen. In dit prachtige gebied maakt u de eerste wandeling. Er zijn hier indrukwekkende rotspartijen, canyons, grotten, watervallen en kleine authentieke dorpen. Aan het eind van de middag aankomst in het mooie dorp Breb met haar traditionele huizen en vriendelijke inwoners. U verblijft hier 2 dagen in een traditioneel gastenhuis waar lekker voor de gasten wordt gekookt.
Transfer: ca. 3,5-4 uur
Wandeling: ca. 11 km, 350 m stijgen, 350 m dalen, ca. 4 uur.
dag 3
Bezoek aan een wat afgelegen gebied van de Maramures en een wandeling naar de Roosterís Crest, een bijzonder vulkanische rotsformatie. Hier treft u een heel ander landschap aan met bergweiden, bergmeren en bossen. Aan het eind van de wandeling bezoek aan Desesti, ťťn van de meest indrukwekkende houten kerken van de regio. De kerk heeft mooie levendige schilderingen.
Transfer: ca. 30 min.
Wandeling: ca. 18 km, 400 m stijgen, 700 m dalen, ca. 6 uur.
dag 4
Wandeling door velden en bossen en door verschillende mooie dorpen. De boeren zijn op hun land bezig waar het meeste werk nog steeds met man- en paardenkracht wordt gedaan. U bezoekt o.a. de indrukwekkende houten kerk van Poienile Izei, welke op de Unesco lijst staat. Hier in de buurt staat ook het klooster van Barsana, een waar meesterwerk (indien mogelijk wordt dit klooster ook bezocht). Overnachting in het vriendelijke dorp Botiza in een gastvrije kleine accommodatie waar goed voor de gasten gezorgd wordt.
Transfer: ca. 20 min.
Wandeling: ca. 14 km, 350 m stijgen, 450 m dalen, ca. 4,5-5 uur.
dag 5
Wandeling naar de dorpen in de omgeving. In het dorp Leud een bezoek aan de oudste houten kerk in de Maramures welke in de 14e eeuw is gebouwd. Hiervandaan een wandeling naar het dorp Dragomiresti. Per minibus naar het volgende verblijf in het mooi gelegen dorp Salistea se Sus voor een verblijf van 3 nachten. Ook hier worden weer goede maaltijden voor de gasten bereid.
Transfer: 40 min.
Wandeling: 16 km, 350m stijgen, 700m dalen, ca. 5,5 uur.
dag 6
Een korte transfer naar de pas van Setref waar de wandeling begint. Een mooie route door de glooiende heuvels van de Maramures, langs groene weiden, hooimijten en kleine boerderijen. Onderweg komt u waarschijnlijk schaapherders met hun kudden tegen en natuurlijk de boeren met hun paard en wagen.
Transfer: ca. 40 min.
wandeling: ca. 16 km, 350 m stijgen, 700 m dalen, ca. 5,5 uur.
dag 7
Wandeling door een ruiger gebied: de Rodnei bergen. Hier ontdekt u het hoogste deel van de Orientaalse Karpaten. Er zijn hier bergmeren, weiden en de hoogste waterval van RoemeniŽ. In de Rodnei is bijzondere flora en fauna zoals Edelweiss en Kievitsbloem, en lynxen en adelaars. Aan het eind van de wandeling wordt u weer teruggebracht naar íons dorpí.
Transfer: 2 x 1 u
Wandeling: korte of lange wandeling
Kort: 13 km, 350m stijgen, 1000m dalen, 4 uur.
Lang: 18,5 km, 600m stijgen, 1200m dalen, ca. 6Ė6,5 uur.
dag 8
In de ochtend transfer naar Cluj Napoca. Aangekomen in de stad heeft u de om nog een wandeling door het oude centrum te maken voordat u verder rijdt naar de luchthaven voor de middagvlucht terug.
Transfer: ca. 3,5 u.

details

route:†wandelingen door heuvellandschap†en soms laaggebergte met overwegend kleine hoogteverschillen. Per wandeldag wordt ca. 10-21†km †afgelegd.†Er wordt gemiddeld zoín 350 m per dag gestegen, de afdalingen hebben op een aantal dagen wat meer hoogteverschil, m.n. dag 7 is een lange afdaling van in totaal 1000 m.†
groep:†minimaal 6/maximaal 14†reizigers.

Tijdens de reis overnacht u†in kleinschalige familiepensions op basis van volpension (m.u.v. het diner op dag 1)

inclusief

*†Amsterdam-Cluj Napoca†v.v. per Lufthansa

* 7†overnachtingen in een 2-pers. kamer op basis van volpension (7†x ontbijt, 6†x lunch en 6†x†diner)

* Engelstalige reisleider/gids (*)

* lokaal vervoer†zoals beschreven in het programma

exclusief

* toeslag 1-persoonskamer Ä 135,-

* in te checken bagage Ä 25,- per enkele reis

* diner op dag 1

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering†

* reserveringskosten

(*)

Reisleiding:

Slechts weinig†mensen kennen RoemeniŽ, en daardoor zou†de taak van een Nederlandse†gids beperkt†zijn.†We†hebben er bewust voor gekozen om een goede (erkende) en enthousiaste plaatselijke gids te contracteren†die al vele jaren ervaring heeft met het begeleiden van Nederlandse en Belgische†reisgroepen. De†gids kent het gebied, de mensen en de plaatselijke gebruiken zeer goed omdat die†hier vandaan komt. De gids spreekt†goed Engels.

Reis info algemeen groepsreizen†lees meer†

overige kenmerken

boek nu
To Top