Winterwandelvakantie over de Hondsrug - 6 dagen

6 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf € 409,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 25-03-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in 3- en 4-sterrenhotels
5 x ontbijt inbegrepen 
inclusief bagagetransport tussen de hotels
route: vlakke route. Per wandeldag kunt u kiezen tussen verschillende routes die u loopt met een GPS. De afstanden die variëren van ca.13 tot 23 km. U krijgt dus geen routebeschrijving. Alle routes staan voor u in het GPS apparaat. De GPS ligt in het eerste hotel voor u klaar.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: dagelijks tussen 1 november 2021 t/m 19 december 2021 en 2 januari 2022 t/m 25 maart 2022

De Hondsrug is een walhalla voor wandelaars, ook in de winter!
Drenthe wordt ook wel dé natuurprovincie van Nederland genoemd en ook in de winter is het landschap schitterend. Maak uw hoofd leeg, geniet van de rust en ontspan aan het einde van de dag in de fijne hotels. De wandelingen brengen u naar de Hondsrug, een langgerekte zandrug die ontstaan is tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. Het gebied loopt van Emmen tot Groningen en is een van de hoogste delen van Drenthe. Tijdens deze reis verkent u het gedeelte tussen Ees, Exloo, Odoorn, Aalden en Elp en ziet u de uitgestrekte heiden, bossen, grafheuvels, hunebedden en vennetjes die het gebied rijk is. Wist u dat de Hondsrug als het enige gebied in Nederland door UNESCO benoemd is tot Geopark? Hiermee is de regio niet alleen van geologisch belang, maar ligt ook de archeologische, ecologische en culturele waarde zeer hoog.

Dag 1
naar Ees
Uw vakantie gaat van start. U reist op eigen gelegenheid naar Hotel Eeserhof in Ees, waar u vanavond overnacht.

Dag 2
Ees - Exloo (ca. 15 km, 17 km, 21 km of 23 km)
Welke route u ook kiest: allemaal lopen ze door Boswachterij Exloo. In dit gebied wisselen bossen, heiden en stuifzanden elkaar af en zijn er meerdere sporen te vinden die terugleiden naar het verleden. Denk bijvoorbeeld aan een markesteen die vroeger de grens aangaf tussen de marken Buinen, Odoorn en Exloo, een hunebed en een gletsjekuil. Zo'n gletsjerkuil, ook wel pingoruïne genoemd, dateert uit de laatste ijstijd. Pingo betekent letterlijk 'heuvel die groeit' en door die groei barsste de bodem open, waardoor het zonlicht het onderliggende ijs kon laten smelten. Dit smeltwater liep vervolgens over de heuvel naar beneden waardoor er een ringvormige krater overbleef; de pingoruïne. Diegene waar u langs komt op het Buinerveld wordt gezien als een van de mooiste. Op de route van 17 km passeert u het grote antenneveld LOFAR, een uniek ICT-project dat onderzoek doet naar het heelal. LOFAR is gelegen in een moeras- en graslandengebied dat zich in de loop van de tijd ontwikkeld heeft tot een vogelrijke omgeving met bijzondere plantengroei, zoals orchideeën en moeraskartelblad. De langste route brengt u naar esdorp Bronneger waar zich in de omgeving vijf hunebedden bevinden en het interessante Hunebedcentrum in Borger, waar de prehistorie tot leven komt. Overnachting in Fletcher Wellness-Hotel De Hunzebergen.

Dag 3
Exloo - Odoorn (ca. 13 km, 16 km of 23 km)
De wandeling tussen Exloo en Odoorn brengt u langs de overblijfselen van hunebed D31 en het schapenveld nabij Odoorn. Te midden van de schapen op een uitgestrekte heide prijkt het imposante megalithische kunstwerk 'Ode aan de Zon' van Rob Schreefel. Een stukje verderop bevindt zich het unieke theehuis Poolshoogte, even lunchen hier is absoluut geen straf! Vanaf de naastgelegen kunstmatige heuvel met uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht over het gebied. De langste route brengt u verder langs de Beeldentuin Harwi, een gastvrije tussenstop waar u gratis een kijkje kunt nemen in de 20.000 m2 grote keramiektuin. Na de wandeling is het lekker ontspannen in Hotel De Oringer Marke of De Oringer Stee waar u vanavond verblijft. 

Dag 4
Odoorn - Aalden (ca. 19 km of 21,2 km)
In natuurgebied Sleenerzand bevindt zich hunebed D49 (Papeloze Kerk), een van de eerste bezienswaardigheden die u vandaag tegenkomt. Dit hunebed schijnt zo te worden genoemd, omdat er in de 16e eeuw protestantse hagenpreken werden gehouden die destijds verboden waren. Papeloos wil zeggen dat er geen katholieke priester of 'paap' aanwezig was. Het graf bevindt zich momenteel in een bos dat pas in de 20e eeuw is ontstaan. Daarvoor lag het op de open vlakte van het Ellertsveld, waardoor indringers al van ver gezien konden worden. Op de lange route passeert u Oud-Aalden, een dorp dat volledig uit Saksische boerderijen bestaat en is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. U overnacht vandaag in Hotel LiBo in Aalden.    

Dag 5
Aalden - Elp (ca. 21 km of 23 km)
Vandaag verkent u het gebied tussen Aalden en Elp. Tijdens de kortste route wandelt u veel door het open veld en langs het monumentendorp Orvelte. Dit dorp ademt geschiedenis! Het is namelijk hét oerdorp van Drenthe en kent momenteel de status beschermd dorpsgezicht. De combinatie van het historische verleden enerzijds en anderzijds het heden en dagelijks leven levert een bijzondere sfeer op. De lange route brengt u verder via het Pieterpad en daarna over het Drenthepad naar de Galgenberg in Noord-Sleen. Vroeger stonden er galgen op deze heuvel, deels ter afschrikking, maar soms werden ze echt gebruikt. Vanavond kunt u lekker uitrusten in Hotel De Koekoekshof in Elp.    

Dag 6
Elp - Ees (ca. 16 km, 18 km of 21 km)
Nog een laatste keer de wandelschoenen aan voor een tocht door het Natura 2000 gebied van de Elperstroom terug naar beginpunt Ees. De langste route komt ook nog langs het Elpermeer. Wist u dat dit ook wel 'Zwarte Water' wordt genoemd door de veenondergrond die het water een donkere kleur geeft? De routes komen samen in de boswachterij van Schoonloo met het Loomeer en het Bosmeer Ellertshaar. Vervolgens langs het Kanaal Buinen-Schoonoord en natuurgebied de Mandeladen, dat ten zuiden van Borger ligt. In 2012 is dit landschap speciaal ingericht voor waterberging, waardoor het een mooi leefgebied is voor vele vogelsoorten, beekvissen, kikkers en salamanders. Wie weet spot u zelfs een bever! Bij terugkomst in Ees komt dit arrangement ten einde en gaat u op eigen gelegenheid naar huis. 

Noot: het is wegens organisatorische redenen ook mogelijk dat deze reis start en eindigt in een andere plaats (afhankelijk van de beschikbaarheid van de hotels). De routes blijven gelijk, echter worden dan gewandeld in een andere volgorde.

Winterwandelvakantie over de Hondsrug - 6 dagen ***

Hieronder vindt u een selectie van de 3- of 4-sterren hotels waar u overnacht tijdens deze reis. Deze hotels en de volgorde ervan zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Het bagagetransport tussen de hotels is inbegrepen.

Ees
Hotel-Restaurant Eeserhof ***
https://www.hotel-eeserhof.nl/

Exloo
Fletcher Wellness-Hotel De Hunzebergen ****
https://www.hoteldehunzebergen.nl/nl/

Odoorn
Hotel Restaurant Bowling de Oringer Marke *** / De Oringer Stee ***
https://www.deoringermarke.nl/hotel/

Aalden
Hotel Libo ***
https://www.grandcafe-libo.nl/

Elp
Hotel de Koekoekshof ***
https://www.koekoekshof.nl/

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 5 nachten verblijf in 3- of 4-sterrenhotels met logies/ontbijt
* GPS tracks en gebruik GPS apparaat + instructie
* bagagevervoer tussen de hotels

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 250,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* eventuele toeristenbelasting (ca. €2,50 p.p.p.n. ter plaatse te voldoen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden en dranken
* bijdrage SGR 
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook