Winterwandelen door Nationaal Park Drents-Friese Wold

4 dagen
niveau 1
eigen vervoer
beoordeling: 9
vanaf € 189,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 25-03-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in Hotel Villa Nova in Zorgvlied
diner op de aankomstdag inbegrepen
uitstekende reis om vogels te spotten
route: vlakke route. Per wandeldag kunt u kiezen tussen verschillende routes die u loopt met een GPS. De afstanden die variëren van ca. 16 en 23 km. U krijgt dus geen routebeschrijving. Alle routes staan voor u in het GPS apparaat. De GPS ligt in het hotel voor u klaar.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: donderdag en vrijdag tussen 1 november t/m 17 december, 6 en 7 januari en 17 februari t/m 25 maart 

Ontdek het Nationaal Park Drents-Friese Wold in de winter
Het Drents-Friese Wold is een groot aaneengesloten natuurgebied op de grens van de provincies Drenthe en Friesland. De natuur in dit gebied is zeer gevarieerd en bestaat uit bos, veentjes en vennetjes, heide en zandverstuivingen. In de winter is het over het algemeen heerlijk rustig en de rijp en sneeuw zorgen voor prachtige beelden. Ook zijn er in deze periode diverse overwinteraars te spotten, zoals de blauwe kiekendief en de klapekster. Daarnaast wordt dit gebied gebruikt als slaapplaats voor honderden en soms duizenden kleine rietganzen.

Dag 1
U reist vandaag op eigen gelegenheid naar uw hotel in Zorgvlied, aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De plaats Zorgvlied dankt zijn naam aan een villa. In 1818 richtte de Maatschappij van Weldadigheid hier een landbouwschool op. 40 jaar later werd de school opgeheven en deze kwam, nog 20 jaar later, in handen van Lodewijk Guillaume Verwer. Hij haalde diverse tabakplanters en boeren met hun gezinnen naar Zorgvlied. Zij konden in de villa op het landgoed (Castra Vetera) naar de door Verwer ingerichte huiskapel, welke hij Huize Zorgvlied noemde. Dankzij Verwer is Zorgvlied een heel dorp geworden. Naast de tabaksfabriek liet hij diverse statige panden neerzetten, waaronder het huidige hotel Villa Nova, waar u de komende nachten verblijft. De voormalige landbouwschool kwam later in gebruik als gasthuis. Nu bestaat het uit vier bejaardenwoningen, naast de katholieke kerk.

Dag 2
Wandeling Aekingerzand (ca. 16, 18 of 21 km)
Vandaag gaat uw wandeltocht de grens over naar Friesland. Vanuit Zorgvlied wandelt u over het Aekingerzand, ook wel Kale Duinen genoemd. Een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Op een kudde schapen na is het in de winter over het algemeen rustig in dit gebied en ziet het er prachtig uit als de rijp of sneeuw op het gras en de bomen ligt. Aan de rand van het Aekingerzand staat een uitkijktoren vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de omgeving. Deze afwisselende wandelroute leidt u langs prachtige plekken zoals de Grenspoele, het Canadameer of Aekingermeer.

Dag 3
Wandeling Boschoord (ca. 16, 20 of 23 km)
Vandaag staat er een prachtige rondwandeling ten zuiden van Zorgvlied op het programma. De route voert u door de bossen en over de landerijen van Boschoord. Landgoed Boschoord is een bijzonder gebied aan de zuidflank van het Drents-Friese Wold. Het is 650 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit bos, maar er liggen ook veentjes en vennetjes met hoge natuurwaarden. De route cirkelt rondom het landgoed Boschoord van de Maatschappij van Weldadigheid. Ooit bedoeld als een nieuwe landbouwkolonie, maar snel na de oprichting begin 19e eeuw werd het weer opgeheven vanwege de onvruchtbare grond. Doordat de grond in het gebied niet vruchtbaar genoeg was is er uiteindelijk overgegaan tot aanplanting van bomen. Hier dankt het landgoed haar naam aan. Bijzonder zijn nog wel de getuigen in het veld, zoals diverse koloniehuisjes, een kolonieschool en de kolonievaart. Maar ook de kenmerkende eikenlanen zijn nog rijkelijk aanwezig. Die werden als ontginningsassen aangelegd van waaruit de akkers bewerkt moesten worden. Onderweg komt u over het uitgestrekte Doldersummerveld. Een vochtig heidereservaat dat wordt beheerd door het Drents Landschap en deel uitmaakt van het Nationale Park Drents-Friese Wold. In de winter kunt u hier de blauwe kiekendief en de klapeksters tegenkomen. Ook wordt dit gebied gebruikt als slaapplaats voor honderden en soms duizenden kleine rietganzen.

Dag 4
Wandeling door buurtschap Wateren (ca. 17, 19 of 23 km)
Vandaag heeft u een prachtige rondwandeling ten oosten van Zorgvlied door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. U wandelt door het buurtschap Wateren. Het buurtschap kent geen echte kern maar heeft wel een eigen postcode. Het gebied van de buurtschap is mede dankzij de Vledder Aa opgedeeld in Klein Wateren (het westelijke deel) en Groot Wateren, het oostelijke deel. In Klein Wateren bevinden zich een camping en een vakantiepark. In 1408 is de plaats terug te vinden als van Wachthorn en in 1493 tot Waethoeren. De plaatsnaam zou kunnen duiden op een natte hoek (wât horn betekent) maar waarschijnlijker is dat verwijst naar het natte en moerasachtige madegebied dat Wateren van oorsprong was. Deze madelanden dragen vaak de naam hoorn in Drenthe. Tijdens de route komt u langs Onderduikershol ‘de Wigwam’. Van hieruit werden tijdens de tweede wereldoorlog door een verzetsgroep allerlei illegale activiteiten uitgevoerd. Op 22 november 1944 worden ze overvallen door de Duitsers en de vier aanwezige verzetsstrijders overleven de oorlog niet. De schuilplaats werd destijds vernield, maar deze is na de oorlog meerdere malen gerestaureerd. Daarna wandelt u langs het informatiecentrum Huenderhoeve. Dit informatiecentrum bevindt zich in een voormalige schaapskooi, vlakbij het Doldersummerveld. In het informatiecentrum kunt u informatie krijgen over het heidebeheer, het esdorp Doldersum en het brongebied van de Vledder Aa. Deze beek is meestal smal en ondiep, maar bij veel neerslag creëert hij brede, natte vlaktes.

UNESCO Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid
Wilt u de wandelschoenen liever een dag laten staan om cultuur te snuiven? Vanuit Zorgvlied rijdt u in ca. 25 minuten naar het gevangenisdorp Veenhuizen. Hier kunt u een wandeling maken door de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Breng hier een bezoek aan het Gevangenismuseum en leer alles over de geschiedenis van Veenhuizen en het gevangeniswezen. Ook is het mogelijk om naar Frederiksoord te rijden (ca. 20 minuten met de auto) om een bezoek te brengen aan museum de Proefkolonie. Hier beleeft u via een multimediale tijdreis het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid en het échte verhaal van de eerste kolonisten die in 1818 in Frederiksoord een nieuwe toekomst vonden.

Hotel Villa Nova ***

ligging: het 3-sterrenhotel Villa Nova is gelegen in het Drentse dorpje Zorgvlied, aan de rand van de bosrijke omgeving van Nationaal Park het Drents Friese Wold.
faciliteiten: het hotel beschikt over een restaurant, terras, parkeerplaats, fietsberging (met oplaadpunt) en lift.
kamers: de kamers beschikken over een televisie, gratis wifi, waterkoker en badkamer met bad/douche en toilet.
 Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 3 nachten verblijf in hotel op basis van logies/ontbijt
* diner op de aankomstdag
* GPS tracks en gebruik GPS + instructie  
* parkeerplaats

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 75,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n., ter plaatse te betalen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
9

Prachtige omgeving om te wandelen/fietsen op de grens van Friesland en Drenthe in een gemoedelijk hotel. Fijne mensen ontmoet. Heerlijk genoten.

anoniem, reisperiode februarie 2022
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook