Wandelvakantie Pieterpad 7 van Swalmen naar St. Pietersberg

6 dagen
niveau 2 van 3
eigen vervoer
vanaf € 539,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 13-11-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in een 3-sterrenhotel incl. ontbijt
met o.a. het eindpunt van het Pieterpad op de St. Pietersberg
transfer naar begin- en van eindpunt wandelingen inbegrepen

route: Tijdens de reis volgt u de bewegwijzering van het Pieterpad, dus u ontvangt geen complete routebeschrijving van ons. Wij voorzien u uitsluitend van de omschrijving van het hotel naar het Pieterpad en terug naar het hotel.

Een absolute aanrader is om zelf het routeboekje van het Pieterpad aan te schaffen. Op de punten waarop de markering ontbreekt of onduidelijk is helpt het boekje u verder. Deel 1 omschrijft de noordelijke 13 etappes en in deel 2 vindt u de beschrijvingen van etappe 14 t/m 26. De routeboekjes van NIVON zijn bij elke boekhandel te bestellen en kosten ca. € 19,- per stuk. Wij hebben er bewust voor gekozen om de boekjes niet in te calculeren bij de reissom, omdat veel mensen ze al hebben en/of meerdere etappes willen lopen. U hoeft de boekjes dan maar één keer aan te schaffen. 

minimum aantal reizigers: 8, dit minimum aantal deelnemers is nodig om de transfer van het hotel naar het begin- en vanaf het eindpunt uit te voeren. U wandelt verder alleen of met uw eigen reisgenoot op uw eigen tempo zonder begeleiding. De overige deelnemers ziet u weer bij het eindpunt om de transfer terug naar het hotel te nemen.

Wandel de bekendste wandelroute van Nederland - etappe 23 t/m 26
Het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland (492 kilometer). Het pad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange-afstands-pad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen. En dat is een succes gebleken, want het Pieterpad werkt verslavend! Zodra u één etappe heeft gewandeld, bent u benieuwd naar de volgende. Gaat u de uitdaging aan om alle etappes af te vinken? 

 
 title=

Dag 1
Heenreis
Vandaag reist u op eigen gelegenheid naar Valkenburg. Dit mergelstadje is al meer dan 135 jaar een grote toeristische trekpleister. Boven de eeuwenoude gangenstelsels ligt de charmante, middeleeuwse stadskern vol terrassen en winkeltjes. U overnacht in Hotel Janssen, een hotel met een uniek uitzicht over de kasteelruïne. De parkeerkosten bedragen ca. € 9,- per nacht. Het is ook mogelijk om uw auto gratis te parkeren op P + R Meerssen en met de trein naar Valkenburg te reizen. 

Dag 2
Van Swalmen naar Montfort (ca. 21 km)
Na het ontbijt trekt u de wandelschoenen aan voor de eerste wandeling van deze reis. De route start in een landschap dat door de Maas is gevormd. Naast Swalmen vindt u het statige Kasteel Hillenraedt en alles in deze omgeving heeft met dit kasteel te maken. Van het dorpje Boukoul tot de hoeve Zuidewijk Spick even verderop. Voorbij Boukoul wandelt u een stukje van de Romeinse weg Heerlen - Xanten en volgt u de oude rivierlopen van de Maas tot de plek waar het pad de oude spoorlijn 'IJzeren Rijn' kruist. Vervolgens via Melick en het dal van de kronkelende Roer naar Sint Odiliënberg met de hooggelegen abdij; wat een schitterend beeld! Via bosgebied 'Het Sweeltje' en het dal van Vlootbeek bereikt u uiteindelijk Montfort.

Dag 3
Van Montfort naar Sittard (ca. 24 km)
Langs kasteel Montfort verlaat u de stad. De ruïne toont overblijfselen van de ooit machtige burcht aan de rand van een groot moeras, dat in de vorige eeuw ontgonnen is. In deze streek worden veel bekende groentes (prei, wortelen, bonen) 'in de volle grond' gekweekt. Over vooral onverharde veldwegen loopt u door kleine stille dorpen en langs o.a. Susteren en het IJzerenbos. Dichtbij ligt de plek waar Nederland het smalste is, wandelt u Duitsland weer in. Door Isenbruch bereikt u Millen en bent u weer in Nederland. Langs de Roode Beek en verderop de Geleenbeek loopt u tot in het centrum van Sittard, dat nog door een oude vestingwal omringd wordt.

Dag 4
Van Sittard naar Strabeek (ca. 22 km)
Vanaf het hart van Sittard, de Middeleeuwse markt, begint het Pieterpad te stijgen. U wandelt op weg naar de Kollenberg langs de zeven voetvallen (kapelletjes met voorstellingen over het leven van Jezus) naar de kapel van de Heilige Rosa. Bovenop het plateau is er mooi uitzicht over Duitse heuvels. Daarna gaat de route flink naar beneden en weer pittig omhoog naar Windraak. Vanaf hier liggen de steiltes van de Wanenberg en de Puthberg voor u. Het zijn geen lange klimmen, en op elk hoog gelegen punt zijn er mooie vergezichten. Dit is Zuid-Limburg! Voorbij Spaubeek wacht een grubbe, een holle weg met aan weerszijden steil oplopende wanden. Vervolgens loopt u naar het plateau bij Schimmert en weer dalend door Terstraten, het meest geschilderde vakwerkdorp van Limburg. Hierna volgt een bijzonder pad langs de diepliggende Platsbeek en een weilandpad van de 'Boze Moeders', die met succes streden tegen uitbreiding van Maastricht Airport. De watertoren van Schimmert is als een baken. Langs de indrukwekkende hoeve Bockhof daalt u af in het dal van de Ravensbeek tot aan Strabeek.

Dag 5
Van Strabeek naar St. Pietersberg (ca. 17 km)
Helaas alweer de allerlaatste etappe van het Pieterpad! Vanaf Strabeek volgt het pad de Geul langs een prachtig 'wild' stuk. De rivier kan er zijn gang gaan; oevers storten in en bomen vallen om in het water. Het wandelpad langs de rivier is op een plek hoger gelegd met de stroom ver beneden u. Dan weer loopt u laag, naast het water, gevolgd door een klim naar boven. U passeert een voormalige mergelgroeve waar tot 1999 mergel gewonnen werd. Vandaag de dag is het een begraasd natuurgebied. De lange afdaling door de Bemelergrubbe voert u langs kleine mergelgrotten en langs de voet van de Bemelerberg. Van boven heeft u uitzicht over het Maasdal en Maastricht. Via de buitenwijken van Maastricht loopt u door de oude stad. Nog maar een paar kilometer, de laatste berg op langs Fort Sint-Pieter naar de top, naar het einde van het Pieterpad. 

Dag 6
Terugreis
Na het ontbijt eindigt deze vakantie. U reist op eigen gelegenheid weer naar huis. 

Hotel Janssen ***

ligging: Hotel Janssen is gelegen in het centrum van Valkenburg.
faciliteiten: het hotel beschikt over een receptie, lounge en terras.  
kamers: de kamers zijn voorzien van televisie, haardroger, gratis wifi en badkamer met bad of douche en toilet. 

Het hotel is onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer dit hotel niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren.

Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* 5 x overnachting in een 2-persoonskamer
* 5 x ontbijt
* transfer naar het beginpunt en vanaf het eindpunt van de wandelingen  

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 160,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* eventuele toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n. ter plaatse te betalen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* eventuele parkeerkosten
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook