Wandelvakantie Pieterpad 5 van Braamt naar Vierlingsbeek

6 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf € 549,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf inclusief ontbijt
met o.a. het Rijndal, Groesbeek en Limburg
transfer naar begin- en van eindpunt wandelingen inbegrepen

route: Tijdens de reis volgt u de bewegwijzering van het Pieterpad, dus u ontvangt geen complete routebeschrijving van ons. Wij voorzien u uitsluitend van de omschrijving van het hotel naar het Pieterpad en terug naar het hotel.

Een absolute aanrader is om zelf het routeboekje van het Pieterpad aan te schaffen. Op de punten waarop de markering ontbreekt of onduidelijk is helpt het boekje u verder. Deel 1 omschrijft de noordelijke 13 etappes en in deel 2 vindt u de beschrijvingen van etappe 14 t/m 26. De routeboekjes van NIVON zijn bij elke boekhandel te bestellen en kosten ca. € 19,- per stuk. Wij hebben er bewust voor gekozen om de boekjes niet in te calculeren bij de reissom, omdat veel mensen ze al hebben en/of meerdere etappes willen lopen. U hoeft de boekjes dan maar één keer aan te schaffen. 

minimum aantal reizigers: 8, dit minimum aantal deelnemers is nodig om de transfer van het hotel naar het begin- en vanaf het eindpunt uit te voeren. U wandelt verder alleen of met uw eigen reisgenoot op uw eigen tempo zonder begeleiding. De overige deelnemers ziet u weer bij het eindpunt om de transfer terug naar het hotel te nemen.

Wandel de bekendste wandelroute van Nederland - etappe 16 t/m 19
Het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland (492 kilometer). Het pad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange-afstands-pad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen. En dat is een succes gebleken, want het Pieterpad werkt verslavend! Zodra u één etappe heeft gewandeld, bent u benieuwd naar de volgende. Gaat u de uitdaging aan om alle etappes af te vinken? 
 

 title=

Dag 1
Heenreis
U reist op eigen gelegenheid naar Berg en Dal. Dit dorp ligt op korte afstand van het bruisende centrum van vestingstad Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Hier waant u zich in de tijd van de Romeinen, met schitterende historische gebouwen, eeuwenoude pleinen en de oudste winkelstraat van Nederland. U verblijft de komende nachten in het Fletcher Hotel Erica, waar u gratis gebruik kunt maken van de parkeerplaats van het hotel. 

Dag 2
Van Braamt naar Millingen a/d Rijn (ca. 24 km)
Vanuit Braamt volgt u het licht stijgende pad en eenmaal in het bos wandelt u stevig omhoog over de heuvels van het Bergherbos. Vrijwel ongemerkt wandelt u vervolgens Duitsland in. U wandelt richting Hoch Elten op de rand van de stuwwal. Bij helder weer is het uitzicht over het Rijndal schitterend! Een pittige afdaling naar het dal volgt en verderop bij Spijk volgt u de dijk naast de rivier met klassieke vergezichten. Door Tolkamer, een voormalige riviertol en douanedorp, wandelt u langs bezienswaardigheden die horen bij een rivier; een scheepswerf, een vluchthaven, een zandwinplas – nu recreatiegebied - naast een steenfabriek en kleiputten met 'nieuwe natuur'. Halverwege een stille dijk bevindt zich de opstapplaats van het veerpontje waarmee u de oversteek maakt naar Millingen aan de Rijn. 

Dag 3
Van Millingen a/d Rijn naar Groesbeek (ca. 20 km)
Vanaf Millingen loopt u 'Nederland-beneden-de-Grote-Rivieren' in. De Rijn vormt hier een scherpe grens tussen verschillende landstreken en verschillende culturen. De eerste kilometers lopen door uiterwaarden van deze rivier. In vroegere tijden kon de rivier bij hoog water vrij stromen. De dijken waren nog zwak en de bewoners bouwden terpen voor hun boerderijen. Het Pieterpad loopt vanaf Millingen pal langs de grens tussen Nederland en Duitsland. Bij Zyfflich gaat u kort de grens over. Vervolgens bereikt u aan de zuidkant van het Rijndal de voet van de stuwwal en komt u weer terug in Nederland. De klim tegen de Duivelsberg op is best steil. In de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden waren er op deze heuvels wachtposten. Vanaf bovenaf konden ze, net als nu, het hele Rijndal overzien en bewaken. Door mooie bossen, langs akkers en weiden en over heuvelkammen met vergezichten, bereikt u Groesbeek.

Dag 4
Van Groesbeek naar Gennep (ca. 14 km)
Door het bos van de Wolfsberg met gemengd bos en oude houtwallen verlaat u Groesbeek. Voorbij het bos kijkt u uit over de vlakke akkers, waar in de Tweede Wereldoorlog veel zweefvliegtuigen (gliders) met geallieerde militairen zijn geland. Een model ervan staat iets van de route af. U wandelt verder naar het Zevendal; een smeltwaterdal wat gevormd is in de voorlaatste ijstijd. Dan klimt het pad weer de heuvels op, door het afwisselende bos van de Sint Jansberg naar de Sint Maartenshoeve; hier heeft u een geweldig uitzicht. Vervolgens daalt het pad langs een ravijn en een paar vijvers naar de voet van de heuvels; de provincie Limburg is bereikt! Voor u ligt de riviervlakte van een voormalig stroomdal van de Rijn, nu de Niers. Voorbij Milsbeek steekt u de Niers over, vlakbij de plek waar deze in de Maas uitstroomt. U loopt tussen de Niers en de Maas door totdat u Gennep bereikt.

Dag 5
Van Gennep naar Vierlingsbeek (ca. 19 km)
Vanaf Gennep wandelt u langs de dijk van de Niers en verder in zuidelijke richting door voormalige heidevelden en stuifduinen, zoals de Gennepse Heide. Dit voormalige NAVO-terrein is nu 'teruggegeven' aan de natuur.  Na de oversteek naar Duitsland volgt een interessant landschap vol afwisseling met het bijzondere natuurreservaat Het Quin met zijn prachtige heidevennen. Bij Afferden steekt u met de veerpont de Maas over en komt u aan in de provincie Noord-Brabant en het unieke landschap van de Maasheggen. Boeren vlochten hier vroeger de hagen, wat diende als natuurlijke hekwerken om hun vee af te schermen. In 2018 is dit gebied, als enige van Nederland, benoemd tot UNESCO-biosfeergebied. Deze eeuwenoude mei- en sleedoorns vormen een betoverend landschap, vooral in het voorjaar wanneer de meidoorn bloeit, de weiden vol bloemen staan en overal vogels te horen zijn.

Dag 6
Terugreis
Na het ontbijt eindigt deze vakantie. U reist op eigen gelegenheid weer naar huis.

Fletcher Hotel Erica ****

ligging: Fletcher Hotel Erica is uniek gelegen midden in de bossen en slechts enkele kilometers verwijderd van de karakteristieke stad Nijmegen. 
faciliteiten: het hotel beschikt over een receptie, een restaurant, een binnen zwembad en een sauna.  
kamers: de kamers zijn voorzien van televisie, gratis wifi en een badkamer met bad en/of douche en toilet. Het hotel is onder voorbehoud van wijzigingen.

Wanneer dit hotel niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren.

Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* 5 x overnachting in een 2-persoonskamer
* 5 x ontbijt
* transfer naar het beginpunt en vanaf het eindpunt van de wandelingen

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 210,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* eventuele toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n. ter plaatse te betalen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* eventuele parkeerkosten
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook