Wandelvakantie Pieterpad 4 van Vorden naar Gennep

7 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf € 529,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 20-12-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in goede hotels en bed & breakfasts
met o.a. Zelhem, de Gelderse Poort en Groesbeek
inclusief bagagetransport tussen de hotels

route: u loopt de routes via de bewegwijzering van het Pieterpad. U krijgt geen routebeschrijving. Uitsluitend de omschrijving vanaf de accommodatie naar het Pieterpad en terug naar de accommodatie krijgt u van ons. We adviseren om het routeboekje van het Pieterpad aan te schaffen. Een absolute aanrader, want op de punten waar de markering ontbreekt of onduidelijk is, helpt het boekje u verder. Het routeboek van de NIVON (ISBN-nummer 9789491142055) is bij elke boekhandel in Nederland te bestellen en kost ca. € 19,-. Het boekje beschrijft de noordelijke 13 etappes van het Pieterpad. We hebben er bewust voor gekozen om dit boekje niet in te calculeren bij de reissom, omdat veel mensen dit boekje al hebben en/of meerdere etappes willen lopen. U hoeft het boekje dan maar 1 keer aan te schaffen. 
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: elke dag van 1 januari t/m 20 december

Wandelreis de bekendste wandelroute van Nederland - etappe 14 t/m 18
Het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland (492 kilometer).

Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange- afstands-pad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen.

Het Pieterpad werkt verslavend! Zodra u één etappe heeft gewandeld, bent u benieuwd naar de volgende. Het pad is de afgelopen jaren een aantal malen verbeterd; minder asfalt en meer natuurpaden, dat is de grootste winst.

Dag 1
U reist vandaag op eigen gelegenheid naar Vorden. U overnacht in Hotel Bakker in Vorden. 

Dag 2
van Vorden naar Zelhem (ca. 17 km)
Na het ontbijt loopt u de brug over de Vordense Beek door de lange zichtlaan van het kasteel naar het zuiden. Aan het begin al stapt u even in de voetsporen van de bedenkers van het pad, Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Afdrukken van hun wandelschoenen zijn in brons gegoten op de grond. Velen gingen u voor. Het is nog steeds de omgeving van de acht kastelen rond Vorden. Door afwisselend landelijk gebied bereikt u buurtschap Linde gevolgd door Landgoed en Huis ’t Zelle; dan weer een buurtschap, Varssel. Hier voorbij begint het uitgestrekte bos van Landgoed ’t Zand. Eenmaal uit het bos loopt u door jong boerenland. Dan via een erf waar de Pieterpad-wandelaar overheen mag volgt een fraai pad door oud boerenland. Zelhem is dichtbij. U overnacht in B&B Gastenverblijf Eenink in Zelhem.

Dag 3
van Zelhem naar Zeddam (bij Braamt) (ca. 18 km)
Na het ontbijt loopt u door een omgeving die sterk is gericht op melkveehouderij. Dit is het boerenland van deze tijd met weilanden, gespreid liggende boerderijen en zeeën van mais tot buurtschap IJzevoorde naast Landgoed Slangenburg. Het pad loopt langs de gracht van het imposante kasteel en dan door een verrassende smalle laan met bochten en hoog opgaande dikke eikenbomen. Aan de rand van het landgoed leidt de route naar de onderdoorgang van de snelweg A18. Na de oversteek van het buurtspoor daalt het pad af naar het dal van de Oude IJssel. Dit is een oude bedding van de Rijn. De rivier zelf kruist u bij een sluis-met-stuw complex, naast een waterzuivering. Over voornamelijk verharde plattelandswegen loopt u naar Braamt aan de voet van de heuvels van Montferland. In Braamt neemt u de bus (kosten niet bij de reissom inbegrepen) naar Zeddam. U overnacht in Hotel Ruimzicht in Zeddam.

Dag 4
van Zeddam (bij Braamt) naar Millingen a/d Rijn (ca. 24 km)
Na het ontbijt neemt u de bus (kosten niet bij de reissom inbegrepen) terug naar Braamt. Vanuit Braamt begint het pad eerst licht te stijgen en eenmaal in het bos gaat u behoorlijk omhoog tegen de flanken van de heuvels van het Bergherbos. Dit landschap is opgestuwd door enorme gletsjers in de ijstijden. Een flinke wandeling, stijgend en dalend door gevarieerd bos; mooie paden, soms oude smokkelwegen. Op de Hulzenberg kunt u het bos en de wijde omgeving bekijken vanaf een uitzichttoren. Na de snelweg A12 loopt u vrijwel ongemerkt in Duitsland naar Hoch Elten op de rand van de stuwwal. Het uitzicht over het Rijndal is bij helder weer schitterend. Het rivierdal heet hier de Gelderse Poort. Nu eerst een pittige afdaling naar de dalbodem. Bij Spijk loopt u op de dijk naast de rivier met klassieke vergezichten. Door Tolkamer, voormalige riviertol en douanedorp, voert het pad langs activiteiten, die horen bij een rivier; een scheepswerf, een vluchthaven, een zandwinplas – nu recreatiegebied - naast een steenfabriek en kleiputten met ‘nieuwe natuur’. Halverwege een stille dijk is de opstapplaats van het veer naar Millingen. U steekt over naar Nederland beneden de grote rivieren. U overnacht in B&B De Hamsche Kuul in Millingen aan de Rijn.

Dag 5
van Millingen a/d Rijn naar Groesbeek (ca. 20 km)
Vanaf Millingen loopt u ‘Nederland-beneden-de-Grote-Rivieren’ in. De rivier vormt hier een scherpe grens tussen verschillende landstreken en verschillende culturen. De eerste kilometers lopen door uiterwaarden van de Rijn. In vroeger tijden kon de rivier bij hoog water vrij stromen. De dijken waren nog zwak en de bewoners wierpen vluchtheuvels op, terpen. De oudere boerderijen staan op terpen, met de stallen er bij. Langs de Rijn trokken de buurstaten ook de landsgrenzen. Het Pieterpad loopt pal langs deze grens. Op de kaarten in de gids zijn de grenspalen ingetekend. Bij Zyfflich gaat u de grens over, Duitsland in. Sinds 1993 is de grens opengesteld voor personen en goederenverkeer. Er wonen nu dan ook veel Nederlanders. Vanouds zijn er al veel grensoverschrijdende familieverbanden. Aan de zuidkant van het Rijndal bereikt u de voet van de stuwwal, weer in Nederland. De klim tegen de Duivelsberg op is best steil. In de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden waren er op deze heuvels wachtposten. Vanaf bovenaf kon u, net als nu, het hele Rijndal overzien en bewaken. De heuvels van Nijmegen en Groesbeek zijn gevormd in een ijstijd, 150.000 jaar geleden. Door mooie bossen, langs akkers en weiden en over heuvelkammen met vergezichten bereikt u Groesbeek. U passeert plekken, gedenkplaatsen van de Slag om Arnhem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, 1944, 1945. U overnacht in Hotel de Oude Molen in Groesbeek.

Dag 6
van Groesbeek naar Gennep (ca. 20 km)
Door het bos van de Wolfsberg verlaat u Groesbeek. Waar het Pieterpad het bos verlaat kijkt u uit over vlakke akkers. Hier zijn in WO II veel zweefvliegtuigen, ‘gliders’ met geallieerde militairen geland. Een model ervan staat iets van de route af. Tussen de akkers door bereikt u het schitterende Zevendal. Het is er heerlijk wandelen. Dan klimt het pad weer heuvels op, door het afwisselende bos van de Sint Jansberg naar de Sint Maartenshoeve; daar heeft u een geweldig uitzicht. Hierna daalt het pad langs een ravijn en een paar vijvers naar de voet van de heuvels; dit is al provincie Limburg. Voor u ligt de riviervlakte van een voormalig stroomdal van de Rijn, nu de Niers. Voorbij Milsbeek steekt u de Niers over, vlakbij de plek waar deze in de Maas uitstroomt. Tussen Niers en Maas bereikt u het aardige centrum van Gennep via de achterdeur. U overnacht in Hotel de Kroon in Gennep. 

Dag 7
Na het ontbijt eindigt uw wandelvakantie. Met het openbaar vervoer gaat u terug naar huis, naar uw auto in Vorden of staat uw auto al klaar in Gennep? Als u met het openbaar vervoer terug gaat naar Vorden, bent u ca. 1,5 uur onderweg. 

Wandelvakantie Pieterpad 4 van Vorden naar Gennep

U verblijft in goede accommodaties. Alle kamers beschikken over een bad/douche en toilet. De accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt. Het bagagetransport tussen de accommodaties wordt voor u geregeld. In sommige gevallen moet u gebruik maken van het openbaar vervoer om naar de accommodatie te reizen.
 
dag 1 

Hotel Bakker in Vorden

dag 2

B&B Gastenverblijf Eenink in Zelhem

dag 3

Hotel Ruimzicht in Zeddam

dag 4

B&B De Hamsche Kuul in Millingen a/d Rijn

dag 5

Hotel de Oude Molen in Groesbeek

dag 6

Hotel de Kroon in Gennepnov 2021 | dec 2021 |incusief:
* 6 nachten verblijf in een 2- persoonskamer o.b.v. logies/ontbijt 
* bagagetransport tussen de accommodaties van Vorden naar Gennep

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 160,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* de heen- en terugreis
* vervoer van de laatste accommodatie naar het beginpunt 
* trajecten per openbaar vervoer (zie dagprogramma)
* toeristenbelasting (ca. € 2,- per persoon per nacht, ter plaatse te betalen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook