route: Tijdens de reis volgt u de bewegwijzering van het Pieterpad, dus u ontvangt geen complete routebeschrijving van ons. Wij voorzien u uitsluitend van de omschrijving van het hotel naar het Pieterpad en terug naar het hotel.
Een absolute aanrader is om zelf het routeboekje van het Pieterpad aan te schaffen. Op de punten waarop de markering ontbreekt of onduidelijk is helpt het boekje u verder. Deel 1 omschrijft de noordelijke 13 etappes en in deel 2 vindt u de beschrijvingen van etappe 14 t/m 26. De routeboekjes van NIVON zijn bij elke boekhandel te bestellen en kosten ca. € 19,- per stuk. Wij hebben er bewust voor gekozen om de boekjes niet in te calculeren bij de reissom, omdat veel mensen ze al hebben en/of meerdere etappes willen lopen. U hoeft de boekjes dan maar één keer aan te schaffen.
minimum aantal reizigers: 8, dit minimum aantal deelnemers is nodig om de transfer van het hotel naar het begin- en vanaf het eindpunt uit te voeren. U wandelt verder alleen of met uw eigen reisgenoot op uw eigen tempo zonder begeleiding. De overige deelnemers ziet u weer bij het eindpunt om de transfer terug naar het hotel te nemen.
Wandel de bekendste wandelroute van Nederland - etappe 5 t/m 7
Dag 1
Heenreis
U reist vandaag op eigen gelegenheid naar Odoorn, waar u de komende nachten verblijft in Hotel de Oringer Marke. Dit hotel ligt in het hart van Odoorn, beschikt over een ruime gratis parkeerplaats en staat bekend om zijn rust, gastvrijheid en gezelligheid. Odoorn ligt op de Drentse Hondsrug, een uitgestrekte zandrug dat als enig gebied in Nederland door UNESCO is benoemd tot Geopark.
Dag 2
Van Rolde naar Schoonloo (ca.18 km)
Op naar de eerste wandeling van deze reis! De route start langs een voormalige spoorlijn en brengt u langs twee grote hunebedden. Vervolgens loopt u in het beekdal van de Drentse Aa dat eerst het Rolder Diep heet en dan overgaat in het Andersche Diep. Voormalige natte hooilanden zijn nu weiden waar een grote kudde 'blonde koeien' graast. Hierna wachten er uitgestrekte bossen met af en toe moerassige heideplassen. De bossen zijn vorige eeuw aangeplant op heidevelden. Voor het kleine dorpje Schoonloo gaat het pad door een hakhoutbos, de Schoonloër strubben. Dit bos leverde ondermeer hout voor gereedschap, bezemstelen en kachels en dankt zijn opvallende vorm aan de schaapskudde die in het verleden regelmatig aan de takken van de jonge boompjes knabbelde.
Dag 3
Van Schoonloo naar Sleen (ca. 24 km)
Per bus wordt u weer naar Schoonloo gebracht. Meteen na Schoonloo loopt u het bos in. Onderweg ziet u iets van de geschiedenis van deze bossen. Deze zijn namelijk zo'n 100 jaar geleden aangelegd als werkverschaffing. De heide werd omgespit met spierkracht om er later bomen in te kunnen planten. De stenen en keien die hierbij werden opgegraven, ook wel flinten gegenoemd, zijn verwerkt in boswegen: de zogenaamde flintenwegen. Na het Oranjekanaal loopt het pad door boswachterij Sleenerzand. Het grootste deel van deze etappe voert door het bos. Ter hoogte van Noord-Sleen beginnen de akkers van Sleen. Ook hier is de kerktoren van het dorp een baken. Transfer terug naar het hotel in Odoorn.
Dag 4
Van Sleen naar Coevorden (ca. 21 km)
Na een lekker ontbijt wordt u naar Sleen gebracht. Sleen is een van de meest authentieke brinkdorpen van Drenthe; oude boerderijen zijn verbouwd tot indrukwekkende woonhuizen. Vanuit Sleen loopt u zuidelijk Drenthe in waar vroeger een ontoegankelijk veenmoeras lag. Het pad volgt oude turfvaarten zoals de Verlengde Hoogeveensevaart. Turfschepen brachten de gedroogde turven als brandstof naar de steden. Vanaf Dalerveen wandelt u door een 'leeggeschept' land op weg naar Coevorden. Dit was eeuwenlang een sterke vestingstad in het uitgestrekte moeras ter bewaking en verdediging van de grenzen van het land. In Coevorden zijn nog maar enkele sporen van dit militaire verleden te herkennen in het compacte centrum. Transfer terug naar het hotel.