Wandelvakantie Pieterpad 2 van Assen (Rolde) naar Ommen

7 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf
€ 429 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-12-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in goede hotels en bed & breakfasts
met o.a. Coevorden, Hardenberg en Ommen
inclusief bagagetransport
route: u loopt de routes via de bewegwijzering van het Pieterpad. U krijgt geen routebeschrijving. Uitsluitend de omschrijving vanaf de accommodatie naar het Pieterpad en terug naar de accommodatie krijgt u van ons. We adviseren om het routeboekje van het Pieterpad aan te schaffen. Een absolute aanrader, want op de punten waar de markering ontbreekt of onduidelijk is, helpt het boekje u verder. Het routeboek van de NIVON (ISBN-nummer 9789491142055) is bij elke boekhandel in Nederland te bestellen en kost ca. € 19,-. Het boekje beschrijft de noordelijke 13 etappes van het Pieterpad. We hebben er bewust voor gekozen om dit boekje niet in te calculeren bij de reissom, omdat veel mensen dit boekje al hebben en/of meerdere etappes willen lopen. U hoeft het boekje dan maar 1 keer aan te schaffen. 
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: elke maandag t/m donderdag van januari t/m december

Wandel de bekendste wandelroute van Nederland - etappe 5 t/m 9
Het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland (492 kilometer).

Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange- afstands-pad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen.

Het Pieterpad werkt verslavend! Zodra u één etappe heeft gewandeld, bent u benieuwd naar de volgende. Het pad is de afgelopen jaren een aantal malen verbeterd; minder asfalt en meer natuurpaden, dat is de grootste winst.

Dag 1
U reist vandaag op eigen gelegenheid naar Assen. U overnacht in City Hotel de Jonge. Als u met de auto komt is onze tip om de auto te parkeren in Ommen (gratis) en dan met de trein naar Assen te reizen, zodat u geen parkeerkosten betaald. 

Dag 2
Van Assen naar Elp (ca.18 of 23 km)
Voordat u aan uw eerste wandeling begint, neemt u op eigen gelegenheid de bus (ca. 10 minuten) naar Rolde. Vanaf hier hoeft u nog een klein stukje te lopen naar het beginpunt van de route. Aan het begin van de wandeling loopt u in het beekdal van de Drentse Aa, die hier Anderse Diep heet. Voormalige natte hooilanden zijn nu weiden waar een grote kudde ‘blonde koeien’ graast. Hierna wachten er uitgestrekte bossen met af en toe moerassige heideplassen. De bossen zijn vorige eeuw aangeplant op hedevelden. U loopt langs een grote heide waar nog schapen grazen, een historisch beeld. Voor het mini-dorpje Schoonloo gaat het pad door een hakhoutbos, de Schoonloër strubben. Dit bos leverde ondermeer hout voor gereedschap, bezemstelen en kachels. In Schoonloo kunt u tegen betaling van € 7,50,- per rit door het hotel worden opgehaald uit Schoonloo (let op: dit moet wel voor 16:30 uur zijn) of u kunt ervoor kiezen om nog ca. 5 km verder te lopen. Uw overnachting is in Hotel de Koekoekshof in Elp.
 

Dag 3
Van Elp naar Sleen/Noord-Sleen (ca. 24 of 29 km)
Na het ontbijt kunt u tegen betaling van € 7,50,- per rit door het hotel worden gebracht naar Schoonloo waar gister de wandeldag eindigde of uw kunt ervoor kiezen om nog ca. 5 km extra te wandelen. Meteen na Schoonloo loopt u weer het bos in. Onderweg ziet u iets van de geschiedenis van deze bossen. Ze zijn ongeveer 100 jaar geleden aangelegd als werkverschaffing. De heide werd omgespit met spierkracht om er later bomen in te planten. De stenen en keien, ‘flinten’, die werden opgegraven zijn verwerkt in boswegen, flintenwegen. Heideplassen zijn niet ontgonnen. Sommige stukken van de heide zijn ontgonnen voor akkers. Na het Oranjekanaal loop het pad door boswachterij Sleenerzand. Het grootste deel van deze etappe voert door het bos. Ter hoogte van Noord-Sleen beginnen de akkers van Sleen. Ook hier is de kerktoren van het dorp een baken. U overnacht in B&B de Bosbraam in Sleen of B&B de driesprong in Noord-Sleen.

Dag 4
Van Sleen naar Coevorden (ca. 21 km)
Sleen is een fraai dorp; oude boerderijen zijn verbouwd tot indrukwekkende woonhuizen. Vanuit Sleen loopt u zuidelijk Drenthe in. Hier lag vroeger een ontoegankelijk veenmoeras. Het pad volgt oude turfvaarten zoals de Verlengde Hoogeveensevaart. Turfschepen brachten de gedroogde turven als brandstof naar de steden. Vanaf Dalerveen wandelt u door een ‘leeggeschept’ land op weg naar Coevorden. Dit was eeuwenlang een sterke vestingstad in het uitgestrekte moeras ter bewaking en verdediging van de grenzen van het land. In Coevorden zijn nog maar enkele sporen van dit militaire verleden te herkennen in het compacte centrum. U overnacht in Hotel Talens.

Dag 5
Van Coevorden naar Hardenberg (ca. 19 km)
Tussen Coevorden en Gramsbergen ervaart de wandelaar bijzondere overgangen in het landschap. Eerst zijn er nog typische boerderijen van de zandgronden met grote bomen. Dan loopt u door een omgeving waar het water overheerst. Kanalen en de Overijsselse Vecht vormen een ingewikkeld knooppunt van vaarwegen met sluizen bij de Haandrik. Gramsbergen is het eerste oude centrum van Overijssel op uw tocht. De Vecht stroomt in ruime bochten richting Hardenberg en is nooit ver weg van het pad. In Hardenberg neemt u de trein (kosten niet bij de reissom inbegrepen). In ca. 20 minuten brengt de trein u naar Coevorden, waar u overnacht in Hotel Talens.

Dag 6
Van Hardenberg naar Ommen (ca. 21 km)
Na het ontbijt in Hotel Talens wandelt u naar het treinstation (ca 250 m). De trein (kosten niet bij de reissom inbegrepen) brengt u in 20 minuten naar Hardenberg, waar etappe 9 van het Pieterpad begint. Deze etappe toont veel afwisseling. Vanuit Hardenberg loopt de route verder door het Vechtdal. De rivier is rond 1900 recht getrokken. Naar Rheeze loopt u langs afgedamde bochten, poelen van de ‘oude’ Vecht. Rheeze is een schilderachtig dorp. Hierna loopt de route over een hoge oever van de getemde Vecht. Dit voorheen woeste land, ‘onland’, is nu vooral bos met rechte onverharde wegen. Tussen Stegeren en het beeldschone Junne steekt u via een stuw de Vecht over. Langs de wat hogere zuidoever loopt u door beboste stuifduinen. Soms kijkt u uit over de iets lager gelegen weiden in de uiterwaarden langs de rivier. Over een landelijke weg bereikt u Ommen, een toeristisch knooppunt. U overnacht in Hotel Paping. 

Dag 7
Na het ontbijt eindigt uw wandelvakantie. Met het openbaar vervoer gaat u terug naar huis, naar uw auto in Assen of staat uw auto al klaar in Ommen? 

Wandelvakantie Pieterpad 2 van Rolde (Assen) naar Ommen

U verblijft in goede accommodaties. Alle kamers beschikken over een bad/douche en toilet. De accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt. Het bagagetransport tussen de accommodaties wordt voor u geregeld. In sommige gevallen moet u gebruik maken van het openbaar vervoer om naar de accommodatie te reizen.
 
dag 1 Assen  City Hotel de Jonge in Assen
dag 2 Elp Hotel de Koekoekshof in Elp
dag 3 Sleen B&B de Bosbraam in Sleen of B&B de Driesprong in Noord- Sleen
dag 4 en 5 Coevorden Hotel Talens in Coevorden
dag 6 Omen Hotel Paping in Ommen

 

sep 2021 | okt 2021 | nov 2021 | dec 2021 |incusief:
* 6 nachten verblijf in een 2- persoonskamer o.b.v. logies/ontbijt 
* bagagetransport tussen de accommodaties van Rolde (Assen) naar Ommen

optioneel (direct bij boeking te reserveren)
* toeslag 1-persoonskamer € 180,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* de heen- en terugreis
* vervoer van de laatste accommodatie naar het beginpunt 
* trajecten per openbaar vervoer ca. € 15,- (zie dagprogramma)
* trajecten per transfer (Schoonloo-Elp en Elp-Schoonloo) € 7,50 per rit
* toeristenbelasting (ca. € 2,- per persoon per nacht, ter plaatse te betalen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook