Wandelvakantie over de Hondsrug - 6 dagen

6 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf
€ 399 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 29-11-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in 3-sterren (superior) hotels
5 x ontbijt en diner op de aankomstdag inbegrepen 
inclusief bagagetransport

route: vlakke route. Per wandeldag kunt u kiezen tussen verschillende routes die u loopt met een GPS. De afstanden die variëren van ca.12 en 23 km. U krijgt dus geen routebeschrijving. Alle routes staan voor u in het GPS apparaat. De GPS ligt in het eerste hotel voor u klaar.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: elke maandag en donderdag van 1 maart t/m 29 november

Wandelreis door Drenthe, dé natuurprovincie van Nederland
De Hondsrug is een langgerekte zandrug, ontstaan tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. Het gebied loopt van Emmen tot Groningen en is een van de hoogste delen van Drenthe. Tijdens deze reis verkent u het gedeelte tussen Exloo, Borger, Elp, Aalden en Odoorn. Mooie wandelroutes brengen u langs de vele grafheuvels, hunebedden, vennetjes, uitgestrekte heiden en mooie esdorpen met rietgedekte huizen. Wist u dat de Hondsrug als het enige gebied in Nederland door UNESCO benoemd is tot Geopark? Hiermee is de regio niet alleen van geologisch belang, maar ligt ook de archeologische, ecologische en culturele waarde zeer hoog.

Dag 1
Heenreis
Aankomst per eigen vervoer in het karakteristieke esdorp Exloo, gelegen op de Drentse zandgronden. Inchecken in het 3-sterren Hotel De Meulenhoek. Het diner op de aankomstdag is inbegrepen. 

Dag 2
Exloo - Borger (ca. 15,0 km, 16,8 km, 17,8 km of 23,4 km / 4 uur, 5 uur of 6 uur)
U kunt kiezen uit diverse wandelroutes. De langste wandeling gaat langs LOFAR. LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR is zo’n radiotelescoop, met een netwerk van duizenden sensoren. Alle routes komen langs het unieke esdorp Bronneger. Het dorp wordt in 1381 voor het eerst genoemd. In de omgeving van Bronneger bevindt zich een vijftal hunebedden. In het onlangs geheel vernieuwde Hunebedcentrum waant u zich in de prehistorie, de tijd van uw vroegste voorouders. Op steenworp afstand van het grootste hunebed liggen de verhalen voor het oprapen en komt u interactief in contact met de hunebedbouwers. Bent u nieuwsgierig naar het leven van de hunebedbouwers, met deze nieuwe expositie geniet u volop. En buiten, in het Oertijdpark, staat u oog in oog met de oermens. U overnacht in Hotel Bieze in Borger. 

Dag 3
Borger - Odoorn (ca. 15,8 km,18,4 km of 21,0 km / 4 uur, 4,5 uur of 5 uur)
Ook vandaag heeft u weer de mogelijkheid te kiezen uit verschillende wandelroutes. Vanuit het hotel wandelt u door de bossen en over de heide naar Odoorn. Misschien loopt u hier nog wel tegen de grote schaapskudde van Exloo aan. Onderweg passeert u tevens een echte pingoruïne. Letterlijk betekent pingo ‘heuvel die groeit’ en omdat ze worden veroorzaakt door ondergrondse druk van een ijslens bestaan pingo’s alleen maar in gebieden met een zeer koud klimaat. Duizenden jaren geleden heerste er in Nederland een toendraklimaat, dus ook hier kwamen ze voor. In de loop der jaren smolt het ijs in de ondergrond, waardoor er alleen maar een ringvormige krater overbleef; de zogenaamde pingoruïne. U overnacht in Hotel De Oringer Marke.

Dag 4
Odoorn - Aalden (ca. 17 tot 23 km / 4 uur tot 6 uur)
U wandelt van Odoorn naar Aalden. In het bos, ligt Hunebed D49 "De Papeloze Kerk". Een paar honderd jaar werden hier diensten gehouden door de hervormde geestelijken en werd het hunebed als podium gebruikt. Het hunebed is voor de helft bedekt met een zandheuvel zoals hij ooit oorspronkelijk gebouwd zou zijn. Het hunebed laat goed zien hoe vroeger de poort eruit zou hebben gezien. U kunt ook bij dit hunebed werkelijk in de grafkelder zitten. Een leuk weetje; eeuwen geleden maakten de reuzen (of rovers) Ellert en Brammert deze omgeving onveilig met hun strooptochten.

Dag 5
Aalden - Elp (ca. 17 tot 23 km / 4 tot 6 uur)
Vandaag wederom verschillende wandelmogelijkheden. De kortste wandelroute gaat vrij veel door open veld en door het prachtige monumentendorpje Orvelte met zijn beschermd dorpsgezicht. Neem zeker even de tijd voor dit mooie museumdorp, met zijn grote rietgedekte boerderijen aan de smalle klinkerweggetjes, vaak met een eigen ‘huisweide’. De brink ligt nog altijd in het midden, de eeuwenoude bomen groeien gestaag door en op de essen rond het dorp grazen nog altijd schaapskuddes. De langere wandelroutes gaan het eerste gedeelte grotendeels over het bekende Pieterpad en na de middag volgt u het streekpad ‘Drenthepad’. Dit pad is het op één na langste streekpad van Nederland. 

Dag 6
Elp - Exloo (ca. 19 tot 23 km / 5 tot 6 uur)
Geniet nog een laatste keer van de prachtige natuur die Drenthe te bieden heeft. Stop onderweg bij de keramiektuinen van galerie Harwi voor een verdiende lunch en neem een kijkje in de beeldentuin. Ook leuk: beklim uitkijktoren ‘Poolshoogte’ en overzie het gebied dat je de afgelopen dagen hebt ontdekt. Eenmaal aangekomen in Exloo, komt er een einde aan het arrangement en reist u op eigen gelegenheid naar huis.

Noot: het is wegens organisatorische redenen ook mogelijk dat deze reis start en eindigt in een andere plaats (afhankelijk van de beschikbaarheid van de hotels). De routes blijven gelijk, echter worden dan gewandeld in een andere volgorde.

Wandelvakantie over de Hondsrug ***

Hieronder vindt u een selectie van de 3-sterren (superior) hotels waar u overnacht tijdens deze reis. Deze hotels en de volgorde ervan zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Het bagagetransport tussen de hotels is inbegrepen.

Exloo
Hotel Restaurant De Meulenhoek***
https://www.hotel-meulenhoek.nl/

Borger
Hotel Bieze***
https://hotelbieze.nl/


Odoorn
Hotel Restaurant Bowling de Oringer Marke*** / De Oringer Stee***
https://www.deoringermarke.nl/hotel/

Aalden
Hotel Libo ***
https://www.grandcafe-libo.nl/

Elp
Hotel de Koekoekshof ***
https://www.koekoekshof.nl/sep 2021 | okt 2021 | nov 2021 |incusief:
* 5 nachten verblijf in hotels logies/ontbijt en diner op de aankomstdag
* GPS tracks en gebruik GPS + instructie  
* bagagevervoer
* gratis parkeerplaats bij het starthotel 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 140,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* eventuele toeristenbelasting ca. € 2,- p.p.p.n. (ter plaatse te voldoen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR
* reserveringskosten

Prima hotels met bijbehorende overnachtingen. Mooie wandelingen in alle rust. Klein minpuntje was het tijdstip van vervoer van de koffers. 9 uur werden deze opgehaald. En dat is best vroeg als je vakantie hebt
Yvonne Herkelman
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook