Wandelvakantie over de Hondsrug - 5 dagen

5 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 9
vanaf € 379,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
28-11-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in goede hotels
4 x ontbijt inbegrepen 
inclusief bagagetransport

route: vlakke route. De afstanden die variëren van ca. 14 en 23 km.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: elke maandag en donderdag van 1 maart t/m 30 november

Wandelreis door Drenthe, dé natuurprovincie van Nederland
De Hondsrug is een langgerekte zandrug, ontstaan tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. Het gebied loopt van Emmen tot Groningen en is een van de hoogste delen van Drenthe. Tijdens deze reis verkent u het gedeelte tussen Ees, Odoorn, Aalden en Elp. Mooie routes brengen u langs de vele grafheuvels, hunebedden, vennetjes en uitgestrekte heiden die het gebied rijk is. Wist u dat de Hondsrug als het enige gebied in Nederland door UNESCO benoemd is tot Geopark? Hiermee is de regio niet alleen van geologisch belang, maar ligt ook de archeologische, ecologische en culturele waarde zeer hoog.

Dag 1
Naar Ees
Vandaag begint uw wandelvakantie in Nederland. Aankomst per eigen vervoer in het karakteristieke esdorp Ees, gelegen op de Drentse zandgronden. Vanavond overnacht u in Hotel Eeserhof.

Dag 2
Ees – Odoorn (ca. 14 km, 17 km of 19 km)
Vandaag heeft u de keuze uit meerdere routes met diverse afstanden, maar ze hebben één ding gemeen: allemaal lopen ze door Boswachterij Exloo. In dit gebied wisselen bossen, heiden en stuifzanden elkaar af en zijn er meerdere sporen te vinden die terugleiden naar het verleden. Denk bijvoorbeeld aan een markesteen die vroeger de grens aangaf tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen, een pingoruïne en een hunebed. De pingoruïne waar u langs komt op het Buinerveld wordt gezien als één van de allermooiste gletsjerkuilen. Even verderop ligt hunebed D30, een van de oudste monumenten van Nederland en gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. U overnacht in Hotel De Oringer Marke.

Dag 3
Odoorn – Aalden (ca. 19 of 21 km)
Op de route tussen Odoorn en Aalden komt u langs hunebed D49, ook bekend als de Papeloze kerk. Dit is een ganggraf in het natuurgebied Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen. De naam Papeloze kerk zou verwijzen naar het feit dat hier in de tweede helft van de 16e eeuw, toen openlijke protestantse geloofsuitoefening verboden waren geworden, zogeheten hagenpreken werden gehouden. Papeloos wil zeggen: zonder dat er een katholiek priester (een "paap") bij aanwezig was. De naam Papeloze kerk werd pas vanaf halverwege de 19e eeuw gebruikt. Het hunebed ligt nu in een bos, dat echter pas in de 20e eeuw is ontstaan. Destijds lag het in het open Ellertsveld, waar men ongenode gasten van ver kon zien aankomen. Het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert speelde zich ook in deze omgeving af. Bij de langere route wandelt u nog door oud-Aalden heen, wat door de Aelderstraat wordt gescheiden van Aalden. Oud-Aalden bestaat volledig uit Saksische boerderijen en is aangewezen als bescherm dorpsgezicht. U overnacht in Hotel Het Wapen van Aalden.

Dag 4
Aalden – Elp (ca. 21 of 23 km)
De kortste route voert u voornamelijk door het open veld en het Drentse oerdorp Orvelte, waar u de geschiedenis ziet en voelt. In een oorkonde uit 1362 wordt het dorp aangeduid als Oervelde. Deze oudste notatie geeft de afkomst van de plaatsnaam aan: het dorp “Over het veld”. Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. De langste route gaat eerst over het Pieterpad en daarna over het Drenthepad. Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus langeafstandspad kon gebruiken. Tijdens deze wandeling komt u langs de Galgenberg in Noord-Sleen. Dit is een heuvel waar vroeger, zoals de naam al zegt, galgen stonden. Deels ter afschrikking van nieuwkomers bij invalswegen, maar soms zijn deze ook echt gebruikt. Ongeacht het seizoen is de omgeving fascinerend mooi: stille bossen, afgewisseld met stuifzand, heidevelden en vennetjes. U overnacht in Hotel de Koekoekshof.

Dag 5
Elp – Ees (ca. 16, 18 of 21 km)
Wederom meerdere wandelafstanden, maar alle tochten lopen door het Natura 2000 gebied van de Elperstroom. Dit stroomdal is uitgesleten tijdens de ijstijden. Tijdens de langste route komt u eerst nog langs Het Elpermeer. Vanwege de veenondergrond is het water donker van kleur en wordt dit meer ook wel ‘Zwarte Water’ genoemd. De routes komen samen in de boswachterij van Schoonloo. Hier bevinden zich recreatieplas het Loomeer en het Bosmeer Ellertshaar. Vervolgens wandelt u langs het Kanaal Buinen-Schoonoord tot u aankomt bij natuurgebied de Mandelanden, ten zuiden van het dorp Borger. Dit gebied bestaat uit 120 hectare natuur rond het beekdal van het Voorste Diep. In 2012 is het landschap gereconstrueerd en ingericht voor waterberging. Het is een mooi leefgebied voor veel vogelsoorten, beekvissen, kikkers en salamanders. Met een beetje geluk spot u zelfs een bever! Vanaf de kijkheuvel heeft u een prachtig uitzicht over het gebied. Bij terugkomst bij uw auto eindigt uw wandelvakantie in Nederland en keert u op eigen gelegenheid huiswaarts.

Noot: het is wegens organisatorische redenen ook mogelijk dat deze reis start en eindigt in een andere plaats (afhankelijk van de beschikbaarheid van de hotels). De routes blijven gelijk, echter worden dan gewandeld in een andere volgorde.

Wandelen over de Hondsrug - 5 dagen ***

Tijdens deze reis verblijft u in goede hotels met bad/douche en toilet. Het ontbijt is inbegrepen. Deze hotels en de volgorde ervan zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Het bagagetransport tussen de accommodaties is inbegrepen.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s)
dag 1 Ees Hotel Eeserhof
dag 2 Odoorn Hotel de Oringer Marke
dag 3 Aalden Hotel Het Wapen van Aalden
dag 4  Elp Hotel de Koekoekshof


mei 2024 | jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 | nov 2024 |
inclusief:
* 4 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 4 x ontbijt
* routes via een app op uw telefoon  
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* GPX-bestanden (op aanvraag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 200,-

exclusief:
* eventuele toeristenbelasting (ca. € 3,- per persoon per nacht, ter plaatse te voldoen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

6

De eerste dag wandelen was prachtig. Alleen maar door bos en alles even mooi. Helaas viel het wandelen de dagen erna wat meer tegen. Veel gewandeld langs akkers, langere stukken rechtdoor. De hotels waren oké, maar je moet er niet te veel van verwachten. Vriendelijk personeel, prima ontbijt, maar sommige kamers waren echt wel wat verouderd. Zeker de badkamers. Ook sliepen de bedden niet comfortabel waardoor het een uitdaging was om te slapen. Bagagevervoer ging heel soepel en ook de routebeschrijvingen waren goed.

Tamara Jansen, reisperiode mei 2024
9

de beschrijving van de route,s op papier waren moeilijk te volgen, gelukkig was deroute op de telefoon goed te volgen, anders zou je veel keer verkeerd zijn gelopen.

anoniem, reisperiode mei 2023

inclusief:
* 4 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 4 x ontbijt
* routes via een app op uw telefoon  
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* GPX-bestanden (op aanvraag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 200,-

exclusief:
* eventuele toeristenbelasting (ca. € 3,- per persoon per nacht, ter plaatse te voldoen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook