Wandelvakantie over de Hondsrug - 4 dagen

4 dagen
niveau 1
eigen vervoer
beoordeling: 7.7
vanaf € 249,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 01-11-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in 3- en 4-sterrenhotels
3 x ontbijt inbegrepen 
inclusief bagagetransport

route: vlakke route. Per wandeldag kunt u kiezen tussen verschillende routes die u loopt met een GPS. De afstanden die variëren van ca.13 en 23 km. U krijgt dus geen routebeschrijving. Alle routes staan voor u in het GPS apparaat. De GPS ligt in het eerste hotel voor u klaar.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: elke maandag en donderdag van 1 maart t/m 30 november

Wandelreis door Drenthe, dé natuurprovincie van Nederland
De Hondsrug is een langgerekte zandrug, ontstaan tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. Het gebied loopt van Emmen tot Groningen en is een van de hoogste delen van Drenthe. Tijdens deze reis verkent u het gedeelte tussen Exloo, Borger en Odoorn. Mooie routes brengen u langs de vele grafheuvels, hunebedden, vennetjes, uitgestrekte heiden en mooie esdorpen met rietgedekte huizen. Wist u dat de Hondsrug als het enige gebied in Nederland door UNESCO benoemd is tot Geopark? Hiermee is de regio niet alleen van geologisch belang, maar ligt ook de archeologische, ecologische en culturele waarde zeer hoog.

Dag 1
Naar Exloo
Aankomst per eigen vervoer in het karakteristieke esdorp Exloo, gelegen op de Drentse zandgronden. Inchecken in het 3-sterren Fletcher Hotel De Hunzebergen (of gelijkwaardig).

Dag 2
Exloo - Ees (ca. 15 km, 17 km, 21 km of 23 km)
Vandaag heeft u de keuze uit meerdere routes met diverse afstanden, maar ze hebben één ding gemeen: allemaal lopen ze door Boswachterij Exloo. In dit gebied wisselen bossen, heiden en stuifzanden elkaar af en zijn er meerdere sporen te vinden die terugleiden naar het verleden. Denk bijvoorbeeld aan een markesteen die vroeger de grens aangaf tussen een hunebed, gletsjerkuil en de marken Buinen, Odoorn en Exloo. Op de route van 17 km passeert u het grote antenneveld LOFAR, een uniek ICT-project dat onderzoek doet naar het heelal. LOFAR is gelegen in een moeras- en graslandengebied dat zich in de loop van de tijd ontwikkeld heeft tot een vogelrijke omgeving met bijzondere plantengroei, zoals orchideeën en moeraskartelblad. De langste route brengt u naar esdorp Bronneger waar zich in de omgeving vijf hunebedden bevinden en het interessante Hunebedcentrum in Borger. U overnacht in Hotel Eeserhof in Ees.

Dag 3
Ees - Odoorn (ca. 15 km,17 km of 20 km)
Vanuit het hotel wandelt u door de bossen en over de heide naar Odoorn. Misschien loopt u hier nog wel tegen de grote schaapskudde van Exloo aan. Onderweg passeert u de overblijfselen van een pingo die dateert uit de laatste ijstijd. Pingo betekent letterlijk 'heuvel die groeit' en door die groei barsste de bodem open, waardoor het zonlicht het onderliggende ijs kon laten smelten. Dit smeltwater liep vervolgens over de heuvel naar beneden waardoor er een ringvormige krater overbleef; de pingoruïne of gletsjerkuil. Vlak voor Odoorn doemt de grafheuvel Eppies Bargie (Eppiesbergje) op. Deze begraafplaats dateert uit ongeveer 2500 v. Chr, ligt te midden van een akker en is begroeid met eikenbomen, dus u kunt deze echt niet missen. U overnacht in Hotel De Oringer Marke in Odoorn.

Dag 4
Odoorn - Exloo (ca. 13 km, 16 km of 23 km)
Wederom heeft u de keuze uit een aantal routes met variërende afstanden, waarbij alle wandelingen u meenemen door het schapenpark bij Odoorn. Te midden van de schapen op een uitgestrekte heide prijkt het imposante megalithise kunstwerk 'Ode aan de Zon' van Rob Schreefel. Een stukje verderop bevindt zich het unieke theehuis Poolshoogte, even lunchen hier is absoluut geen straf! Vanaf de naastgelegen kunstmatige heuvel met uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht over het gebied. De langste route brengt u verder langs de Beeldentuin Harwi, een gastvrije tussenstop waar u gratis een kijkje kunt nemen in de 20.000 m2 grote keramiektuin. Vlak voor eindpunt Exloo wandelt u langs de overblijfselen van hunebed D31 en na terugkomst bij Fletcher Hotel De Hunzebergen keert u op eigen gelegenheid huiswaarts. 

Noot: het is wegens organisatorische redenen ook mogelijk dat deze reis start en eindigt in een andere plaats (afhankelijk van de beschikbaarheid van de hotels). De routes blijven gelijk, echter worden dan gewandeld in een andere volgorde.

Wandelen over de Hondsrug - 4 dagen ***

Tijdens deze reis verblijft u in 3- en 4-sterrenhotels. Deze hotels en de volgorde ervan zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Het bagagetransport tussen de hotels is inbegrepen.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s)
dag 1 Exloo * Fletcher Hotel De Hunzebergen **** (https://www.hoteldehunzebergen.nl/nl/)
dag 2 Ees * Hotel Eeserhof **** (https://www.hotel-eeserhof.nl/)
dag 3 Odoorn * Hotel Restaurant Bowling de Oringer Marke *** of de Oringer Stee (https://www.deoringermarke.nl/hotel/)


jul 2022 | aug 2022 | sep 2022 | okt 2022 | nov 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 3 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 3 x ontbijt
* GPS tracks en gebruik GPS apparaat + instructie  
* bagagevervoer van hotel naar hotel

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 180,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* eventuele toeristenbelasting ca. € 2,50 p.p.p.n. (ter plaatse te voldoen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR
* reserveringskosten

7

Ondanks onverwachte (barre) winterse weeromstandigheden, genoten van de natuur en het afwisselende landschap.

anoniem, reisperiode maart 2022
9

Deze individuele reis is erg leuk en met de informatie over de wandelroutes heel goed zelf te doen. Mooie omgeving de hondsrug in Drenthe.

anoniem, reisperiode augustus 2021
7

Bijzonder dat we op één hotel na andere hotels hebben gekregen, waarvan er één ronduit slecht was, te weten Bowling de Oringer Marke. Alleen het terras was fijn, maar de rest was ronduit slecht. Vooral de kamer in het dependance.

anoniem, reisperiode juli 2021
Mooie gast vriendelijke hotels. Prachtig kamers. Bagage vervoer uitmuntend. Prachtige wandelingen met gps. Gekregen in het hotel echt gaaf. Een aanrader. Persoonlijk willen we Pim nog bedanken.
Pieter
We liepen met Gps, dat ging prima. Moesten wel in ieder hotel (3 in totaal) om nieuwe batterijen vragen (we liepen steeds de langste afstand). Misschien handig om meteen een heel pakje mee te krijgen. Meest mooie routes over onverharde paden. Fijn! Het zou helemaal mooi zijn als we ter ondersteuning ook wat kaartmateriaal hadden gekregen. Dan weet je wat er gaat komen, en heb je meer overzicht. Dat geeft zo&#8217,n gps niet. Zou ook fijn zijn om &#8216, s avonds nog even na te kunnen kijken waar we allemaal geweest zijn. Daar hebben we nu eerlijk gezegd weinig beeld bij.
Loes Egbers
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook