Wandelvakantie ontdek de sporen uit de ijstijd

5 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
vanaf € 319,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-11-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

ontdek het diverse landschap tussen Exloo en Borger
bagagevervoer inbegrepen
met diner op aankomstdag
route: vlakke route. Per wandeldag kunt u kiezen tussen verschillende routes die u loopt met een GPS. De afstanden die variëren van ca.14 en 21 km. U krijgt dus geen routebeschrijving. Alle routes staan voor u in het GPS apparaat. De GPS ligt in het eerste hotel voor u klaar.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: dagelijks 1 maart t/m 30 november

Ontdek de sporen uit de ijstijd
Tijdens deze wandelvakantie verkent u het gebied tussen Exloo en Borger. Deze Drentse dorpen zijn beide gelegen op de Hondsrug. De Hondsrug is een langgerekte zandrug die loopt van Emmen tot Groningen en is ontstaan tijdens één van de laatste ijstijden duizenden jaren geleden. Dit natuurgebied is het enige Global Geopark in Nederland. Het landschap rond Exloo en Borger is ontzettend divers. U vindt hier essen, bossen, heide en veen en diverse sporen uit de ijstijd, zoals de zwerfkeien (hunebedden), grafheuvels en een pingoruïne.

Dag 1
Aankomst in Exloo
Uw wandelvakantie begint in Exloo. Dit Drentse esdorp is gelegen op de Hondsrug. De Hondsrug is een langgerekte zandrug die loopt van Emmen tot Groningen en is ontstaan tijdens één van de laatste ijstijden duizenden jaren geleden. Dit natuurgebied is het enige Global Geopark in Nederland. Het landschap rond Exloo is ontzettend divers. U vindt hier essen, bossen, heide en veen. U verblijft de komende twee nachten in hotel De Meulenhoek. Een familiehotel met een eigen rustieke sfeer, waar ouderwetse gastvrijheid heel gewoon is. Het diner is vanavond inbegrepen.

Dag 2
Rondje Exloo (ca. 14 tot 18 km)
Welke wandeling u vandaag ook kiest, alle routes gaan door het schapenpark bij het dorp Odoorn. Een parkachtig heidelandschap waar natuurlijk heel veel schapen lopen. Midden in het Schapenpark staat het megalithische kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ van Rob Schreefel. Vanaf de kunstmatige heuvel ‘Poolshoogte’ met zijn hoge uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht over het gebied. Naast de heuvel, midden in het bos, is het unieke theehuis Poolshoogte. Het is beslist geen straf om hier te lunchen! Aan het einde van de dag komt u weer aan in hotel De Meulenhoek voor overnachting.

Dag 3
van Exloo naar Borger (ca. 14 tot 17 km)
U heeft keuze uit meerdere routes, welke allemaal door Boswachterij Exloo lopen. Hier wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. U kunt ervoor kiezen om langs het centrum van LOFAR te wandelen. LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR is zo'n radiotelescoop, met een netwerk van duizenden sensoren. Alle routes komen voor Ees weer samen, waarna u verder wandelt naar natuurgebied de Mandelanden, ten zuiden Borger. Dit gebied bestaat uit 120 hectare natuur rond het beekdal van het Voorste Diep. In 2012 is het landschap gereconstrueerd en ingericht voor waterberging. Het is een mooi leefgebied voor veel vogelsoorten, beekvissen, kikkers en salamanders. Ook heeft u de mogelijkheid om bevers te spotten. Vanaf de kijkheuvel heeft u een prachtig uitzicht over het gebied. U verblijft de komende twee nachten in hotel Bieze in Borger.

Dag 4
Rondje Borger (ca. 15 tot 21 km)
Ook vandaag zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar. U komt eerst langs het Hunebedcentrum in Borger; de plek waar de prehistorie tot leven komt. Hier ontdekt u de oertijd, het grootste hunebed van Nederland en het leven van de hunebedbouwers. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en zijn gebouwd van zwerfkeien die in de ijstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De keien waren in het verleden niet zichtbaar, want ze waren bedekt met zand en graszoden. Vervolgens loopt u door naar Bronneger. In deze omgeving bevinden zich nog een vijftal hunebedden. De archeoloog professor Albert Egges van Giffen heeft onderzoek gedaan naar de hunebedden bij Bronneger. Het hunebed D21 is vermoedelijk een van de oudste hunebedden (vermoedelijk van 3400 voor Chr.). De kortste route gaat naar het Drouwenerzand, een heide- en stuifzandgebied. De andere twee wandelroutes gaan langs het Boomkroonpad. Hier kunt u het bos van de Hondsrug eens op een heel andere manier bekijken: van boven! Bij de langste route wandelt u ook langs de zwemplassen 't Nije Hemelriek en ’t Gasselterveld. Overnachting is weer in Hotel Bieze in Borger.

Dag 5
van Borger naar Exloo (ca. 14 tot 21 km)
Ook vandaag zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar. Vanuit het hotel wandelt u door de bossen en over de heide terug naar Exloo. Onderweg passeert u een echte pingoruïne. Een pingo is een heuvel die ontstaan is doordat een ondergrondse ijslens de bodem heeft opgedrukt. Als het ijs smelt ontstaat een pingoruïne, die de vorm van een krater heeft. Even verderop ligt hunebed D30. Na het Molenveld kunt u ervoor kiezen om naar Odoorn te wandelen of naar de Zoersche Landen. Dit natuurgebied was vanwege de natte venige ondergrond niet geschikt voor landbouw. Het gebied is deels ingeplant met moerasbos en mag zich sindsdien vrijelijk ontwikkelen. Ondertussen is hier een aardig stuk moeraswildernis ontstaan waar bevers zich uitstekend thuis voelen. Na aankomst in Exloo is er een einde gekomen aan deze wandelvakantie. Op eigen gelegenheid keert u huiswaarts.

Wandelvakantie Ontdek de sporen uit de IJstijd ***

Tijdens deze reis verblijft u in 3-sterrenhotels. Deze hotels en de volgorde ervan zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Het bagagetransport tussen de hotels is inbegrepen.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s)
dag 1 t/m 3 Exloo Hotel de Meulenhoek
dag 3 t/m 5 Borger Hotel Bieze


nov 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 4 nachten verblijf inclusief ontbijt
* 1 x welkomstdiner op dag 1
* GPS tracks en gebruik GPS + instructie  

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 180,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n., ter plaatse te betalen)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook