Wandelvakantie Noord-Ierland - Mourne Mountains 8 dagen

8 dagen
niveau 2 van 3
eigen vervoer
vanaf € 798,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-12-2023.
Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

kleinschalige accommodaties
Nederlandse routebeschrijving
inclusief bagagevervoer
route: glooiend tot heuvelachtig met stijgingen en dalingen tot enkele honderden meters. Per wandeling wordt ca. 8-18 km afgelegd. 
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 januari t/m 31 december

Ervaar het oeroude noordoosten van Ierland
De Mourne Mountains, ook wel The Mournes genoemd, zijn een geologisch gezien oud gebergte met afgevlakte rotsachtige toppen van graniet, aan de Ierse Zeekust van Noord-Ierland. Dit grensgebied van Ierland en Groot-Brittannië, ook genaamd de Gullion, Cooley & Mourne Mountains, ligt precies halverwege (rijafstand: slechts één uur) de luchthavens van Dublin en Belfast.

Het wandelgebied tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland was lange tijd minder goed toegankelijk. Sinds het er politiek gezien rustiger geworden is, werd het door wandelaars ontdekt; Slieve Gullion, Cooley Mountains, Mourne Mountains, stuk voor stuk wandelparadijsjes met bergen die niet te hoog zijn, rijke natuur en in de dorpjes en stadjes overal de Ierse vriendelijkheid en gastvrijheid. Hier kunt u wandelen in het land van de legenden: Cú Chulainn en Queen Maeve, de hunebedden, Cairns. Met prachtige uitzichten over met heide bedekte bergen, groene valleien, rivieren, meren en natuurlijk de zee.

Het gebied is het eerste Nationale Park in Noord-Ierland. De Mournes zijn voor een deel eigendom van de National Trust en trekken bezoekers in alle jaargetijden. De naam Mourne is afgeleid van de clann van Múghdorna. De Mourne Wall is een van de attracties van het natuurpark. Het is een 35 kilometer lange stenen muur van anderhalve meter hoogte, in de 19e eeuw is aangelegd om dieren weg te houden van bergmeren die Belfast van water voorzagen. Die muur gaat over wel 15 bergtoppen heen en vormt zo een menselijke slinger in een natuurlijk landschap. De in die tijd snelgroeiende industriestad Belfast had veel zoet water nodig. De bouw van de Mourne Wall werd begonnen in 1904 en voltooid in 1922. Sommige namen van bergen beginnen met ‘Slieve’, dat afgeleid is van het Ierse ‘Sliabh’, dat ‘berg’ betekent. U treft er bergen met merkwaardige namen aan zoals Pigeon Rock, Buzzard Roost, Brandy Pad, The Cock and Hen, Percy Bysshe, The Devils Coach Road en Pollaphuca dat dan weer ‘het nest van de duivel’ betekent.

De reis start in Blackrock in de Ierse Republiek en eindigt in Newcastle in Groot-Brittannië, beide gelegen aan de Ierse Zee. Bij deze reis is het op veel plekken mogelijk om met de wandelingen extra 'loops' te maken, dus de relatief korte dagafstanden met een extra omweg uit te breiden. Het verblijf is in bed & breakfast-accommodaties die naadloos aan de wandelroute liggen. Die Ierse 'B&B’s' zijn eigenlijk familiale pensions, waar u soms ook kunt (mee-)eten 'wat de pot schaft' met een klein aantal andere gasten. De gastenkamers hebben altijd eigen sanitair. 

Dag 1
Heenreis
U reist op eigen gelegenheid naar uw eerste accommodatie in Dundalk. We adviseren om naar de luchthaven van Dublin of Belfast te vliegen. Vanuit beide luchthavens is er elk uur een regelmatige busdienst naar Dundalk.

Dag 2
Wandeling Ravensdale - Lumpers (Cooley) (ca. 12 km/4 uur)
Met een privétransfer wordt u naar het startpunt van de wandeling in Ravensdale Forest gebracht. Het begin is pittig. Een steile klim brengt u naar de top van Black Mountain en Clairmont Cairn. Vanaf daar heeft u een fantastisch uitzicht over het hele gebied met de Slieve Gullion, de Mourne Mountains in het noordoosten en (met goed zicht) de Dublin Mountains naar het zuiden. Langs de heuvelrug aan de westzijde van de Cooley Mountains loopt u naar de Lumpers Pub. Hier wordt u weer opgehaald om teruggebracht te worden naar de B&B in Dundalk.

Dag 3
Wandeling Lumpers-Carlingford (ca. 16 km/5 uur)
Na het ontbijt wordt u weer naar de Lumpers Pub gebracht. Vanuit hier wandelt u over het Cooley-schiereiland naar het middeleeuwse Carlingford. Na de eerste heuvelrug wandelt u door een mooie vallei met voornamelijk schapenboeren. U eindigt bij uw B&B in Carlingford.

Dag 4
Vrije dag in Carlingford
Vandaag heeft u een hele dag om het middeleeuwse Carlingford te ontdekken en door de omgeving te wandelen. Carlingford is een wandelparadijs. Vanuit uw B&B zijn er verschillende wandelingen van ca. 8 tot 20 km mogelijk. Of geniet van de sfeer in het dorp, de winkeltjes, pubs en restaurants. Carlingford is niet alleen beroemd vanwege haar middeleeuwse kasteelruïne maar ook vooral om haar geweldige restaurants met de vermaarde oesters op het menu. 

Dag 5
Wandeling Mourne Way deel 1: Rostrevor-Atticall (ca. 17 km/5 uur)
Vanuit Carlingford wordt u naar Rostrevor gebracht. U wandelt de Mournes in en volgt de bewegwijzerde Mourne Way naar de Mourne Mountains. Deze wandeling geeft een mooi en gevarieerd beeld van wat de Mourne Mountains te bieden hebben: van bospaden en heide tot ruige bergen. Aan het einde van de wandeling wordt u opgehaald en naar uw hostel in Attical gebracht, een klein dorpje midden in de Mournes. Dit hostel is opgezet en gebouwd als een dorpsproject om een bron van inkomsten te genereren voor de regio. Het hostel wordt gerund door vrijwilligers.

Dag 6
Wandeling Mourne Mountains (diverse afstanden)
Vanuit Attical zijn er meerdere schitterende wandelingen mogelijk en met gebruik van de 'Rambler Bus' in de zomermaanden zijn de Mourne Mountains in zijn geheel te bereiken. Wandelbeschrijvingen voor deze dag zijn in het Engels. 

Dag 7
Wandeling Mourne Way deel 2: Spelga-Newcastle (ca. 18 km/6 uur)
Transfer naar het beginpunt van de wandeling en verder langs de noordrand van de Mourne Mountains en door het schitterende bos van Tollymore Forest Park. U overnacht aan de rand van het bos van Tollymore, enkele kilometers buiten Newcastle.

Dag 8
Terugreis
Na het ontbijt reist u op eigen gelegenheid weer naar huis.

Wandelvakantie Noord-Ierland, Mourne Mountains 8 dagen

Tijdens deze reis verblijft u in sfeervolle bed & breakfasts en/of kleine familiehotels (B&B's). Het ontbijt is inbegrepen. 
 
Dag 1 & 2 Dundalk Glen Gat Guesthouse
Dag 3 & 4 Carlingford  Shalom B&B
Dag 5 & 6 Attical  Mourne Lodge
Dag 7 Newcastle  Tollymore Guest House


jun 2023 | jul 2023 | aug 2023 | sep 2023 | okt 2023 | nov 2023 | dec 2023 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer inclusief ontbijt
* transfers zoals beschreven tijdens de wandeldagen
* bagagevervoer
* Nederlandse routebeschrijving en wandelkaart
* Nederlandssprekende ondersteunig ter plaatse

optioneel (direct bij boeking te reserveren):

exclusief:
* overige maaltijden
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook