Wandelvakantie Lutherweg Thüringen

6 dagen
niveau 2
eigen vervoer óf
trein
vanaf € 511,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in 3-sterrenhotels
inclusief bagagevervoer
ontbijt inclusief 

route: flink heuvelachtig, met meerdere korte stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt resp. 13 km, 18 km, 21 km en 16 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 april t/m 31 oktober

Wandelreis door 5 eeuwen reformatie in Europa
Martin Luther, Johannes Calvijn, Huldrych Zwingli, Thomas Müntzer, Jan Hus en vele anderen: vijf eeuwen geleden verkondigden zij het woord over Europa. De reformatie was begonnen, het protestantisme schoot wortel. De bekendste reformant uit de Duitse en Europese geschiedenis was zonder twijfel Martin Luther (Eisleben/Thüringen 1483-1546) en hij is van uitzonderlijk historische impact geweest. In 1517 sloeg Luther zijn 95 stellingen op de deuren van de slotkerk van Wittenberg. Vier jaar later, nu iets meer dan 500 jaar geleden, rondde hij de vertaling van de Bijbel af.

Im Anfang war das Wort
Het leven van Martin Luther speelde zich in verschillende hoedanigheden en op vele plaatsen af: als kind, student, monnik, leraar en theoloog in onderandere Eisleben, Erfurt, Mansfeld, Wittenberg, Eisenach, Worms en Augsburg. In 1524 vertaalde hij het Nieuwe Testament naar het Duits: Im Anfang war das Wort... (Joh.). En al in 1521-1522 vanuit het Hebreeuws- Armeens het Oude Testament. De werkkamer van waaruit Martin Luther dat deed, in de Wartburg bij Eisenach waar keurvorst Frederich III van Sachsen hem asiel bood, is in min of meer oorspronkelijke staat nog steeds te bezoeken.

Der Lutherweg - gehen, schauen, beten, zur Ruhe kommen
Vier Duitse deelstaten: Beieren, Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen sloegen, jaren geleden al, de handen ineen en ontwikkelden een bewegwijzerde langeafstandswandelroute - van een uitzonderlijke lengte: meer dan 1000 kilometer! - met als thema Luther. De route omzwerft Midden-Duitsland, globaal tussen de steden Eisenach in het westen en Leipzig in Sachsen in het oosten. Het doel om een deel van de Lutherweg te lopen, kan en mag uiteraard voor een ieder anders zijn: een kennismaking met een combi van natuur en cultuur in een relatief onbekend stuk van Duitsland, kennisnemen van het leven en werk van Martin Luther ten tijde van de reformatie, of gewoon genieten en tot rust komen in het fraaie dichtbeboste heuvellandschap van Thüringen.

Thüringen - hart van Duitsland
Dit deeltje van de Lutherweg speelt zich af tussen het prachtige middeleeuwse Mühlhausen en Eisenach met de beroemde Wartburg. De Lutherweg beweegt zich daar door een glooiend landschap en zelfs een nationaal park: Hainich, dat zich er op beroept maar liefst het grootste loofbomenbos van Duitsland te hebben.
Als u de kaart van Duitsland neemt en met een potlood een kruis zou tekenen van noord naar zuid en van oost naar west, dan ligt het middelpunt precies tussen Mühlhausen en Eisenach! Letterlijk het hart van Duitsland dus, betekent dat Thüringen voor Nederlanders in nauwelijks een halve dag per auto of per trein bereikbaar is.
Nóg zo´n historisch-geografisch detail: pakweg halverwege de tweede wandeldag van de wandelvakantie loopt de Lutherweg een stukje letterlijk over de oude Duitse binnengrens, het vroegere IJzeren Gordijn.

Dag 1
Mühlhausen, aankomst per eigen vervoer (afstand Utrecht-Mühlhausen ca. 470 km). Reizigers die arriveren met eigen auto kunnen deze parkeren op de parkeerplaats van het hotel, kosten v.a. € 2,- per dag. De stad Mühlhausen (33.000 inwoners) ligt zo goed als exact in het geografische midden van Duitsland. Een stad van poorten en (11) kerken o.a. de Marienkirche van de reformant Thomas Müntzer en de Divi-Blasii-Kirche waar Johann Sebastian Bach speelde. Mühlhausen is omheind met een middeleeuwse stadsmuur met torens en poorten o.a de Frauentor. De stad ligt aan de voet van het nationaal natuurpark Hainich.

Treinreis
Wanneer u de treinreis via Aktiva Tours reserveert reist u op deze dag vanaf elk station in Nederland of België naar Mühlhausen.

Dag 2
Wandeling Mühlhausen-Struth (ca. 13 km/4 uur) via het Mühlhauser Stadtwald een bosgebied van 3100 hectare met eeuwenoude bomen, het met mysteries omgeven 16e eeuwse Taternkreuz in het Langulaer Tal en de meer dan 600 jaar oude verdedigingswal met torens Mühlhäuser Landgraben.

Dag 3
Wandeling Struth-Treffurt (ca. 18 km/5,5 uur) via het voormalige Benedictijnse nonnenklooster Zella, thans een zorgcentrum, gebouwd in traditionele vakwerkstijl, en door het nationale park Hainich (sinds 1997, het dertiende NP van Duitsland en het eerste én enige van de deelstaat Thüringen).

Dag 4
Wandeling Treffurt-Creuzburg (ca. 21 km/6,5 uur), opnieuw door het nationaal park Hainich en via een van de oudste en mooiste dorpjes van de streek: Frankenroda met de markante Sankt Katharinenkirche. In Creuzburg was de gelijknamige slotburcht van 1223-1228 het eertijdse woonoord van de Heilige Elisabeth. Martkant is er de oude boogbrug uit 1223 over de rivier de Werra.

Dag 5
Wandeling Creuzburg-Eisenach (ca. 16 km/5 uur) via het klooster Wilhelmsglücksbrunn. In Eisenach zijn bezienswaardig een van de oudste protestante kerken van Duitsland de Georgenkirche waar Luther preekte en waar Johann Sebastian Bach (1685), de grootste meester uit de barokke muziekgeschiedenis, gedoopt werd, thans de evangelisch-lutherse hoofdkerk van Thüringen.

Dag 6
Eisenach, vertrek per eigen vervoer.

Treinreis
Wanneer u de treinreis via Aktiva Tours reserveert reist u vandaag vanaf Eisenach naar elk station in Nederland of België.

Wandelvakantie Lutherweg Thüringen ***

Tijdens deze reis  verblijft u in 3-sterrenhotels, comfortabele pensions en landesgasthofen. Alle kamers hebben toilet en bad of douche. De verzorging is op basis van logies en ontbijt. 

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Deze kunt u niet direct via de website boeken. We helpen u uiteraard graag, u kunt dit telefonisch aans ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
verlenging 2-persoonskamer toeslag 1-persoonskamer
Mühlhausen € 50.- € 15,-
Eisenach € 51,- € 14,-
* de genoemde prijzen zijn per persoon per nacht o.b.v. logies/ontbijt


sep 2022 | okt 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 5 overnachtingen in hotels en pensions (2-persoonskamer met toilet en bad of douche) logies/ontbijt
* bagagevervoer
* wandelkaart en uitgebreide toeristische informatie

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinreis Nederlands of Belgisch station- Mühlhausen/Eisenach-elk Nederlands of Belgisch station (incl. zitplaatsreservering) € 230,-
* toeslag 1-persoonskamer € 100,-
* transfer deur-tot-deur Eisenach-Mühlhausen per minibus € 40,- p.p. (alternatief: per trein, 1 x overstappen in Gotha, totale reisduur 60 min., € 20,- p.p.)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* overige maaltijden
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook