Wandelvakantie Hadrian's Wall - 8 dagen

8 dagen
niveau 1.5 van 3
eigen vervoer
vanaf € 940,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
16-09-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief dagelijks bagagevervoer
routebeschrijving o.a. met GPS
overnachten in gezellige B&B's en familiehotels
route: glooiend over gemarkeerde wandelpaden en soms over secundaire weggetjes. Per wandeldag wordt ca. 20 tot 25 km afgelegd. 
mininum aantal reizigers: 1.
aankomst: dagelijks van 1 april t/m 6 oktober. 

De Chinese muur van Engeland
Tussen de Noordzee en de Ierse Zee liet de Romeinse keizer Hadrianus in de 2e eeuw (!) een enorme muur bouwen. Om de “barbaren” - dat waren de Schotten! - buiten het Romeinse Rijk te houden. Maar ook om gewoon de noordgrens van het keizerrijk concreet eens duidelijk vast te stellen. De tegenwoordige Muur van Hadrianus (lengte: ca. 130 kilometer) staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De tand des tijds heeft natuurlijk zijn werk gedaan: hier en daar is de muur verdwenen, deels omdat stenen eeuwenlang zijn gebruikt voor huizen- en wegenbouw. Op sommige plaatsen priemen de resten van de muur boven het bouwland van het Engelse landschap uit. En elders is de muur nog vrij intact, inclusief poorten, wachttorens en fundamenten van forten.

De “Chinese Muur van Engeland” is fraai gerestaureerd. Parallel eraan ligt het Hadrian’s Wall Path: een uniek langeafstandswandelpad, waar Groot-Brittannië zo bekend om is. Een voettocht langs de Hadrian’s Wall is interessant voor liefhebbers van natuur en landschap maar is ook een openbaring voor reizigers met historische en archeologische belangstelling. Er is voldoende tijd onderweg om bezienswaardigheden te bezoeken, gewoon buiten maar ook in de verschillende “informationcentres” aan de route, die in dat land uitblinken in duidelijkheid en leerzaamheid. Het reliëf is vlak tot glooiend, met fraaie vergezichten onderweg. Hier en daar is het moerassig wat de streek wat onherbergzaam maakt. De wandelroutes zijn uitstekend gemarkeerd met bordjes.
 
 title=

Dag 1
Heenreis
U reist op eigen gelegenheid naar Newcastle. Indien u vroeg arriveert, heeft u nog de mogelijkheid tot een bezoek aan het Great North Museum Hancock - met veel informatie over de geschiedenis van de  Hadrian's Wall. Of u parkeert alvast uw auto bij het eerste hotel en neemt vervolgens de metro naar Wallsend. Daar kunt u Segedunum (het oostelijke beginpunt van de Hadrian's Wall)  bezoeken en vervolgens de eerste 8 km van de route van dag 2 (ca. 2 uur) langs de rivier de Tyne terug naar Newcastle lopen. Op deze manier kunt u de lange wandelafstand van dag 2 een stuk inkorten.

Dag 2
Wallsend of Newcastle-Heddon on the Wall (ca. 25,5 km/7 uur, 175 m stijgen en 60 m dalen)
Met de metro naar Wallsend voor een bezoek aan het oostelijke beginpunt van Hadrian's Wall Path bij Segedunum Roman Fort & Museum, of start vanuit uw hotel in Newcastle (indien u op dag 1 al de eerste 8 km heeft gelopen). U loopt over verharde paden langs de oever van de Tyne en door Newcastle. Na een tijdje keert u de rivier de rug toe en dan gaat de route verder over een niet meer in gebruik zijnd spoortracé, door de groene weilanden in het Tynedale op weg naar Heddon on the Wall, een lieflijk dorp met een 100 meter lang intact stuk van de Hadrian's Broad Wall. Mocht er geen accommodatie beschikbaar zijn in Heddon on the Wall dan overnacht u in Newburn.

Dag 3
Heddon on the Wall-Chollerford (ca. 26 km/6,5 uur, 225 m stijgen en 310 m dalen)
Vanuit Heddon ziet u onderweg steeds meer archeologische overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het hoogste punt van deze etappe is Whittington Fell (268 m.) Door een open landschap van haagjes en muurtjes komt u na een paar kilometer bij het Romeinse fort Vindolanda. De route gaat verder via het gehuchtje Harlow Hill naar het drie kilometer verderop gelegen East Wallhouses. Daar is Robin Hood's Inn, een fantastische oude pub, die u misschien wel eens wilt proberen voor het avondeten!
 

Dag 4
Chollerford-Once Brewed (ca. 20,5 km/5,5 uur, 420 m stijgen en 255 m dalen). 
Deze etappe is de meest spectaculaire van de reis: via Chesters Museum gaat de route omhoog naar Tower Tye, gelegen aan de Hadrian's Wall. Tijdens deze etappe loopt u langs de meest indrukwekkende delen van de muur. Dit traject eindigt bij Steel Rigg Peel Crags, op korte loopafstand van het gehucht Once Brewed. Hier is een informatiecentrum vlakbij het Vindolanda Fort-complex, één van de hoogtepunten van de reis.
 

Dag 5
Once Brewed-Lanercost/Brampton (ca. 25 km/6 uur, 340 m stijgen en 470 m dalen)
Deze etappe begint met een klim naar Winshields Crags. Dit is het meest inspannende deel van de dag, maar u wordt beloond met een prachtig uitzicht en enkele van de best bewaarde delen van Hadrian's Wall. Vanaf hier gaat de route verder over een glooiend terrein langs verschillende historische bezienswaardigheden, en komt uiteindelijk uit in Gilsland, waar u een pint kunt proeven in de plaatselijke pub voordat u verder gaat richting Lanercost.

Dag 6
Lanercost-Carlisle (ca. 21,5 km/5 uur, 40 m stijgen en 120 m dalen)
Omdat de muur op dit gedeelte voornamelijk uit aarde bestond, is daarvan nog slechts weinig over, maar toch is het een landschappelijk mooie route door het  platteland. Carlisle is een grote stad aan de westkust (de Ierse Zee). Het prachtige kasteel, de kathedraal en het Tullie House Museum zijn alle een bezoek waard.

Dag 7
Carlisle-Bowness on Solway (ca. 23,5 km/6 uur, 15 m stijgen en 30 m dalen)
Na het volgen van het riviertje de Eden vanuit Carlisle gaat de route door Burgh by Sands en volgt dan de rustige route naar Port Carlisle en Bowness on Solway. Dit gebied is een "Area of Outstanding Natural Beauty" en vogels zijn overvloedig aanwezig. The Kings Arms in Bowness is een geweldige locatie voor een stop! 

Let op: u kunt er ook voor kiezen om na de etappe van deze dag per lokale bus terug te reizen naar Carlisle. In dat geval overnacht u twee nachten in Carlisle en kunt u na de tweede nacht meteen beginnen aan uw terugreis. Als dit uw voorkeur heeft dan kunt u dit direct bij boeking aangeven.

Dag 8
Terugreis
Bowness on Solway*, vertrek naar uw geparkeerde auto in Newcastle of naar de luchthaven voor uw vlucht terug naar huis.

Vanuit Bowness on Solway kunt u per lokale bus naar Carlisle (let op: er is geen busdienst op zondag). Vanuit Carlisle is er een directe treinverbinding naar Newcastle (vertrek elk uur, reisduur ca. 1  uur en 40 minuten). 

 

Wandelvakantie Hadrian's Wall

U verblijft in familiaire Inns, B&B’s en in een 3-/4-sterrenhotel in Newcastle op basis van logies en ontbijt. Hieronder vindt u de meest gebruikte accommodaties tijdens deze reis. Deze zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s)
dag 1 Newcastle Hotel Indigo****
Maldron Hotel Newcastle****
Malmason Hotel****
dag 2 Heddon Wormald House
Hadrian’s Barn
Heddon Lodge
dag 3 Chollerford Hallbarns B&B
Lindenhouse
Dovecote
dag 4  Once Brewed Vallum Lodge
Twice Brewed Inn
Bridge House
dag 5 Lanercost Lanercost Country B&B
Scotch Arms Mews
Howard Arms Hotel
dag 6 Carlisle Fernlee Guesthouse
Howard Lodge
Langleigh Guesthouse
dag 7 Bowness-on-Sollway Wallsend
Shore Gate House
Bowness House Farm

 

jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer inclusief ontbijt
* bagagevervoer
* uitgebreide toeristische informatie
* uitgebreide GPS tracks en dagelijkse route-informatie

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 280,-

exclusief:
* overige maaltijden
* kosten openbaar vervoer op de heen- en de terugreisdag
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
inclusief:
* 7 overnachtingen in een 2-persoonskamer inclusief ontbijt
* bagagevervoer
* uitgebreide toeristische informatie
* uitgebreide GPS tracks en dagelijkse route-informatie

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 280,-

exclusief:
* overige maaltijden
* kosten openbaar vervoer op de heen- en de terugreisdag
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook