Wandelvakantie Dachstein (huttentrektocht)

9 dagen
niveau 3 van 3
eigen vervoer
vanaf € 985,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
02-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief 3 overnachtingen in een berghut
bagagevervoer inbegrepen (m.u.v. de nachten in een hut)
met 'Hoher Dachstein', Gosau en Hallstatt
route: tijdens deze reis wandelt u voornamelijk in hoogalpien terrein. Geschikte berguitrusting en een uitstekende conditie zijn dan ook een vereiste. Daarnaast is enige wandelervaring in de bergen belangrijk. De benodigde uitrusting omvat o.a. bergschoenen, functionele kleding, rugzak, water, regen- en zonbescherming, warme kleding - zelfs in het midden van de zomer zijn temperatuurdalingen mogelijk -, een pet of hoed, handschoenen, een EHBO-kit, mobiele telefoon en eventueel wandelstokken. De paden zijn allemaal goed aangegeven, maar markeringen kunnen worden bedekt door overgebleven sneeuw. Uiteraard ontvangt u kaarten en het Dachtstein-wandelboek om de wandelingen te kunnen maken. Op verzoek kan een ervaren wandelgids u begeleiden. Dagelijkse etappes met meer dan 900 meter hoogteverschil bij het stijgen, gemiddeld 6-9 uur wandeltijd. Deels moeilijk terrein: smalle en soms steile paden, mogelijk is soms klauteren nodig. 
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: dagelijks van 1 juli t/m 2 oktober

Trekken door het Salzburgerland
Stelt u zich voor dat u op ruim 2.000 meter boven de zeespiegel staat, omringd door majestueuze bergtoppen en adembenemende landschappen. Welkom in het Salzkammergut, waar de Dachstein een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de schoonheid van de regio. De Dachstein heeft niet alleen het landschap gevormd, maar ook het toerisme in de regio. Op 18 juli 1834 begon hier het succesverhaal van bergbeklimmen, en iets later creëerde Friedrich Simony 's werelds eerste via ferrata. In de loop van de vorige eeuw werd de eerste kabelbaan gebouwd. Tijdens deze wandelreis wordt er ook gebruik gemaakt van de kabelbaan als hulpmiddel tijdens de tochten. Uw reis belooft een perfecte mix van adembenemende uitzichten en spannende hoogteverschillen. Bereid u voor op een betoverende wandeltocht door diverse landschappen met een ware 'bergpersoonlijkheid'. Onderweg zal het u niet verbazen dat de regio Dachstein/Hallstatt-Salzkammergut op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Kom de Dachstein verkennen en genieten van een onvergetelijk avontuur!
 

Dag 1
Heenreis Gosau am Dachstein
Vandaag begint uw wandelvakantie in Oostenrijk. U reist op eigen gelegenheid naar Gosau am Dachstein (afstand Utrecht-Gosau ca. 1000 km). Het Gosau-dal is een van de meest majestueuze berggebieden in de Noordelijke Alpen waarvan de twee Gosau-meren aan het einde van het dal het hoogtepunt zijn. In 1997 werd dit indrukwekkende gebied op de Dachstein uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO.

Dag 2
Wandeling van Gosau naar Hofpürglhütte • ca. 10 km / 4-5 uur / stijging 850 m / daling 860 m
De Gosaukammbahn brengt u snel naar de Zwieselalm op een hoogte van 1.475 meter. Hier ligt de start van een schilderachtig pad. Na enkele honderden meters bereikt u het zogenaamde Bijbelpad, dat onder de Gosaukamm loopt en over idyllisch gelegen alpenweiden leidt. Op deze weg werden kostbare Bijbelafdrukken gesmokkeld ten tijde van de Contrareformatie, vandaar de naam 'Bijbelpad'. Over het alpengebied van de Stuhlalm met een prachtig panorama maakt het pad een grote bocht rond de beroemdste piek van het Gosaukamm-gebergte, de Bischofsmütze. De bestemming van de dag is de imposante Hofpürglhütte op een panoramisch terras.

Noot: uw bagage wordt vervoerd van Gosau naar Ramsau, waar u morgen zult overnachten. Bagage en een slaapzak voor de overnachting in de Hofpürglhütte dient u zelf mee te nemen!

Dag 3
Wandeling van Hofpürglhütte naar Ramsau • ca. 12,5 km / 6 uur / stijging 895 m / daling 882 m
Liefhebbers van bizarre kalksteenformaties zullen vandaag aan hun trekken komen. Eerst volgt u de Salzburger Almenweg naar het zogenaamde Rinderfeld, een weide bedekt met kalksteenblokken en puin. Hier slingert een kristalheldere bergbeek doorheen, die uitnodigt om af en toe even te pauzeren. Vervolgens wandelt u langs enorme rotsen en klimt u naar het 'Tor', het hoogste punt van de etappe van vandaag. Hier steekt u ook de grens tussen Salzburg en Stiermarken over. Het pad loopt recht onder de steile wanden van de Torstein, Mitterspitz en Hoher Dachstein. U bereikt de hut Dachstein Südwandhütte, die - als een adelaarsnest - onder de steile zuidwanden van het indrukwekkende Dachstein-massief ligt. Ten slotte naar beneden naar de Türlwand en naar het bergdorp Ramsau voor de overnachting.

Dag 4
Wandeling van Ramsau naar het Guttenberghaus • twee varianten
Het Guttenberghaus, het wandeldoel van de dag, ligt op 2.147 meter. De hut vierde al zijn 100-jarig bestaan en heeft gelukkig zijn rustieke karakter behouden. Gelegen op een weideheuvel, kunt genieten van een indrukwekkend uitzicht op Ramsau en het Ennstal aan uw voeten, evenals de lagere en hogere Tauern aan de overkant.

Variant 1: Wandeling (ook aanbevolen bij slecht weer) direct vanuit het hotel in Ramsau met uitzicht op het imposante Dachstein-massief. De beklimming via de Anton-Baum-Weg naar het Guttenberghaus loopt aanvankelijk door een schaars bos en steekt later een waterloop over voorbij de Lärchboden. In bochten gaat het verder omhoog, het pad wordt smaller en de omringende planten korter. Ramsau komt weer in zicht voordat de Alpenclubhut wordt bereikt.
Wandelen: ca. 6,5 km / 4-5 uur / stijging 1.044 m / daling 69 m

Variant 2: Beklimming met de Dachstein-kabelbaan (extra kosten ter plaatse te betalen) naar het bergstation op 2.687 meter. Over de Schladminger-gletsjer loopt de wandeling in een wijde boog over het ruige landschap van het Dachstein-massief en de Feisterscharte naar het Guttenberghaus.
Wandelen: ca. 9,5 km / 4-5 uur / stijging 264 m / daling 861 m

Let op: voor variant 2 met de Dachstein-kabelbaan is het absoluut noodzakelijk om deze ongeveer een week van tevoren te reserveren op www.derdachstein.at, omdat de ruimte beperkt is. U bent zelf verantwoordelijk om een reservering te maken en betalen.

Noot: uw bagage wordt vervoerd van Ramsau naar Gröbming, waar u morgen zult overnachten. Bagage en een slaapzak voor de overnachting in de Guttenberghaus dient u zelf mee te nemen!
 

Dag 5
Wandeling van de Guttenberghaus naar Gröbming • ca. 13 km / 6 uur / stijging 552 m / daling / 860 m
Via de noordelijke helling van de Sinabell verlaat u het Guttenberghaus. De route voert langs rotsen, bergdennen en kloven van het plateau 'Am Stein'. Een kaal rotsachtig landschap domineert het eerste deel van de etappe van vandaag. Uiteindelijk verandert het langzaam terug naar weilanden en bossen. Bij de Grafenbergalm kunt genieten van de prachtige omgeving. De wandeling eindigt bij een kleine verzameling hutten en herbergen aan de voet van de Stoderzinken, een van de mooiste panoramabergen in het noorden van Stiermarken.

Dag 6
Wandeling van Gröbming naar Bad Mitterndorf • ca. 7 uur / 22 km / stijging 627 m / daling 1.590 m
Van Stoderzinken gaat het door een prachtig lariksbos en langs dennenbomen naar een oud muilezelpad en smokkelaarspad. Het pad kronkelt door een 30 meter hoge kloof, waar zich oude petrogliefen bevinden die onder bescherming van de UNESCO staan. Een gezellige hutstop op de Viehbergalm mag niet worden gemist. Vanaf het Hochmühleck, met een prachtig uitzicht op de eenzame Kemet-bergen, gaat de tocht verder door een sprookjesachtig bos in de omgeving van de Steinitzenalm. De bestemming van vandaag is Bad Mitterndorf.

Dag 7
Wandeling van Bad Mitterndorf naar Hallstatt • ca. 15 km / 4-5 uur / stijging 166 m / daling 286 m
Met de trein (inclusief) reist u comfortabel van Bad Mitterndorf naar Bad Aussee. Hier begint de wandeling door het dal van de Koppentraun langs de Traun naar Obertraun. Via Sarstein steekt u een hangbrug over. Vanaf hier wordt het wild romantisch, want het wandelpad loopt nu langs de oevers van de wilde en kristalheldere Koppentraun. De kans is groot dat u hier vliegvissers aan het werk kunt zien. De Schutzhütte is een welkome stop onderweg. Na de oude spoorwegtunnel bereikt u de grot Koppenbrüllerhöhle, een nog steeds actieve watergrot die het bezoeken zeker waard is. In het voorjaar of na zware regenval zwelt het geluid in de grot aan tot een bulderend geluid. Eenmaal aangekomen in Obertraun neemt u de veerboot over het meer naar het pittoreske Hallstatt.

Dag 8
Wandeling van Hallstatt naar Goisererhütte • ca. 17 km / 7 uur / stijging 1.108 m / daling 52 m
De veerboot brengt u van de Hallstatt Markt naar het station van Hallstatt aan de overkant van het meer. Ongeveer 10.000 jaar geleden kreeg het Hallstatt-meer, dat gevormd werd door gletsjerijs, zijn huidige uiterlijk en lijkt sterk op het fjordenlandschap in Noorwegen. Langs de oostelijke oever steekt u al snel een hangbrug over boven het diepste deel van het meer. De wandeling langs de oever van het meer en de omliggende bergen van het Salzkammergut is buitengewoon schilderachtig. Vanaf Bad Goisern leidt de beklimming u via de Trockentannalm naar de Goisererhütte op 1.592 meter. Na een lange dag wandelen zal het hutteam u verwennen met lekkernijen, en het uitzicht vanaf het terras is ook een mooie beloning.

Noot: uw bagage wordt vervoerd van Hallstatt naar Gosau, waar u morgen zult overnachten. Bagage en een slaapzak voor de overnachting in de Goisererhütte dient u zelf mee te nemen!

Dag 9
Wandeling van de Goisererhütte naar Gosau • ca. 7 km / 2-3 uur / stijging 46 m / daling 873
Via de Iglmoosalm volgt u opnieuw het Bijbelpad naar Gosau. De torens van de Gosau-bergkam komen in zicht - gevormd 200 miljoen jaar geleden als een koraalrif in warm zeewater. Eenmaal terug in Gosau komt uw wandelvakantie ten einde. Voor iedereen die meer tijd wil doorbrengen in het Salzkammergut, kunnen extra overnachtingen worden gereserveerd. 

Wandelvakantie Dachstein (huttentrektocht)

Tijdens deze reis verblijft u 5 nachten in 3-sterrenhotels/gasthofen en 3 nachten in een berghut. In het hotel hebben de kamers bad of douche en toilet. In de hut verblijft u in een meerpersoonskamer die u deelt met andere wandelaars. Het ontbijt is iedere ochtend inclusief, naar keuze kunt u ook de diners bijboeken. Bij de hotels bestaat het diner uit minimaal 2 gangen en bij de hutten uit één gang. Bij de wandelingen naar de hutten neemt u uw (dag)rugzak met slaapzak zelf mee, uw overige bagage wordt naar het volgende hotel gebracht. Niet alle hutten beschikken over (warm) water en douches.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen in Gosau, Ramsau, Gröbming, Bad Mitterndorf en Hallstatt. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Prijzen verlengingsnacht **
dag 1 Gosau 2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 20,-
dag 2 Hofpürglhütte (berghut) n.v.t.
dag 3 Ramsau  2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 20,-
dag 4  Guttenberghaus (berghut) n.v.t.
dag 5 Gröbming 2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 20,-
dag 6 Bad Mitterndorf  2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 20,-
dag 7 Hallstatt  2-persoonskamer € 80,-
toeslag 1-persoonskamer (op aanvraag)
dag 8 Goisererhütte (berghut) n.v.t.
** de genoemde prijzen voor de verlengingsnachten zijn per persoon per nacht inclusief ontbijt

 

jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 5 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 3 overnachtingen in een berghut (meerpersoonskamer)
* 8 x ontbijt
* kaartmateriaal en routeboek Dachstein (Duitstalig)
* 1 x rit met de Zwieselalm kabelbaan
* 1 x treinkaartje Bad Mitterndorf/Pichl - Bad Aussee
* 1 x overtocht Hallstatt Bahnhof-Hallstatt Markt v.v.
* 5 x bagagetransfer (naar de berghut is geen bagagevervoer mogelijk)
* Schladming-Dachstein Sommer Card voor de overnachting in Ramsau

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag halfpension € 273,-
* toeslag 1-persoonskamer € 165,- (niet mogelijk in de berghutten)

exclusief:
* overige maaltijden
* liftgelden
* toeristenbelasting (ca. € 1,- tot € 4,- p.p.p.n. ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking) 
inclusief:
* 5 overnachtingen in een 2-persoonskamer
* 3 overnachtingen in een berghut (meerpersoonskamer)
* 8 x ontbijt
* kaartmateriaal en routeboek Dachstein (Duitstalig)
* 1 x rit met de Zwieselalm kabelbaan
* 1 x treinkaartje Bad Mitterndorf/Pichl - Bad Aussee
* 1 x overtocht Hallstatt Bahnhof-Hallstatt Markt v.v.
* 5 x bagagetransfer (naar de berghut is geen bagagevervoer mogelijk)
* Schladming-Dachstein Sommer Card voor de overnachting in Ramsau

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag halfpension € 273,-
* toeslag 1-persoonskamer € 165,- (niet mogelijk in de berghutten)

exclusief:
* overige maaltijden
* liftgelden
* toeristenbelasting (ca. € 1,- tot € 4,- p.p.p.n. ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking) 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook