Wandelen in Zuid-Limburg

5 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf € 240,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

inclusief bagagevervoer
met verblijf in hotels in Valkenburg en Noorbeek
ontdek het Zuid-Limburgse landschap

route: de wandelingen gaan door heuvelachtig landschap met af en toe een pittige helling of afdaling. U dient te beschikken over een normale  basisconditie en een normale wandelervaring. Per wandeldag wordt ca. 18-20 km afgelegd.
minimaal aantal reizigers: 2
aankomst: elke maandag van 1 maart t/m 31 oktober

’t Stukske Nederland dat ’t schoanste is’
U kunt zich afvragen: wat maakt het Zuid-Limburgse landschap toch zo mooi? Allereerst natuurlijk het licht-heuvelachtige reliëf, waardoor u, heel verrassend, na elke bocht weer anders in de verte kijkt. Ook de frisse snelstromende beekjes en riviertjes die zich speels door de dalletjes bewegen. En de afwisseling van het landschap: een bonte lappendeken van stukjes bos en weiland en dan weer akkers en boomgaarden. Want boomgaarden, die zijn er veel in Limburg: van appels tot peren en van pruimen tot kersen. Allemaal dankzij de vruchtbaarste bodemsoort van ons land: de löss, alléén daar in Zuid-Limburg!

Mergelland, Krijtland, Heuvelland
Mergelland, Krijtland, Heuvelland: dichterlijke namen voor een van de mooiste stukjes Nederland, in de wijde omgeving van Valkenburg aan de Geul. Een fijne manier om het landschap rustig te doorkruisen is te voet: over bochtige (en soms - typisch voor Zuid-Limburg - “holle”) paden, zonder gemotoriseerd verkeer, in een oase van stilte met de stad op afstand. U kunt ook overal zo gemakkelijk even stil staan: bij een kasteeltje of een oude watermolen, bij een Mariakapelletje onderweg, op een hoog uitzichtpunt. Met op de fraaiste plekjes een picknickplaats met een bostafel met banken.

Zuid-Limburg langzaamaan…
Het bijzondere van een wandeling van hotel naar hotel is dat u na “een dag gaans” lopen op uw eindpunt voor die dag aankomt, die gemotoriseerd in een half uurtje te bereiken was… Niet te praktisch over nadenken, het gaat wandelaars juist om die langzame manier waaróp. In deze reis liggen de twee hotels precies 20 kilometer uit elkaar. Op de dagen dat u al wandelend Valkenburg en Noorbeek verbindt, past dat precies in een mooie volle dag, en uiteraard terug anders dan heen. En daarnaast is het natuurlijk een plus dat u tijd genoeg heeft om interessante plekjes onderweg te ontdekken - Zuid-Limburg heeft ‘couleur-locale’ genoeg.

Een toeristisch hart en een grensgeval
Valkenburg is een provincieplaatsje met ruim 10.000 inwoners en ligt precies in het midden van Zuid-Limburg. Het is dan ook het toeristische hart van het zogenaamde Heuvelland. Stel dat het slecht weer is en u wilt tóch iets doen, dan zijn daar de droge alternatieven legio: de Kasteelruïne en de Fluweelgrot, de Gemeentegrotten, de Steenkolenmijn Valkenburg, het Museum Land van Valkenburg en de Romeinse katakomben. De lokale horeca, gemakkelijk op loopafstand vanuit het hotel bereikbaar, laat niemand omkomen van honger of dorst. In Valkenburg is altijd wat te doen!
De gemeente Noorbeek grenst aan België, en het hotel ligt bijna op de grens zelf, de plek die lokaal De Plank heet. En hoog gelegen bovendien, vanaf het terras aan de achterzijde heeft u een magnifiek uitzicht over de verre omgeving, zelfs tot aan Maastricht op 25 kilometer afstand.

Wandelen over uitgepijlde routes
De in het dag-tot-dag programma summier genoemde wandelroutes zijn slechts voorbeelden, want er zijn talloze mogelijkheden naar eigen keuze. U ontvangt bij de reisbescheiden een gedetailleerde wandelkaart (1:25.000) met tientallen ingedrukte routes die overigens in het veld met routetekens zijn uitgepijld. We geven u suggesties welke routes te volgen maar u kunt naar hartenlust daarvan afwijken door die korter en eenvoudiger of juist langer en steviger te maken, rekening houdend met het weer, de hoogteverschillen, bezienswaardigheden en verpozing onderweg.

Dag 1
Aankomst in Valkenburg op eigen gelegenheid. U kunt uw auto gratis bij het hotel parkeren. Het hotel ligt 500 meter van het station. Inchecken. Oriënterende wandeling (voorbeeld) (ca. 8 km/2,5 uur) aan de noordzijde van Valkenburg langs het Ravensbosch en door Groot Haasdal met de oude watertoren "De Reusch van Schimmert" en de kasteelhoeve Bockhof. Route met vergezichten en weinig hoogteverschillen, stukjes door het bos en door open terrein.

Dag 2
Valkenburg, wandeling (voorbeeld) (ca. 10,5 km/3,5 uur) aan de noordoostzijde van Valkenburg langs het dorp Klimmen met mooie panden aan het Vrijthof en het boskerkje De Kluis op de Schaelsberg. Route met vergezichten.

Dag 3
Uitchecken Hotel Op de Boud. Wandeling (voorbeeld) (ca. 20 km/5,5 uur) van Valkenburg naar Noorbeek via Sibbe, het authentieke Reijmerstok met recreatieboerderij De Puthof welk pand daar al in de Middeleeuwen stond en Hoogcruts met het de oude kloosterruïne (in restauratie). Inchecken Hotel de Plank.

Dag 4
Noorbeek, wandeling (voorbeeld) (ca. 18,5 km/5,5 uur) naar Teuven in de Belgische Voerstreek, het Onderste Bosch, het schilderachtige plaatsje Epen boven het Geuldal en het gezellige Slenaken.

Dag 5
Uitchecken. Wandeling (voorbeeld) (ca. 20 km/5,5 uur) van Noorbeek naar Valkenburg via Banholt met fraaie vakwerkpanden en Margraten met de grote en indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats. Vertrek uit Valkenburg op eigen gelegenheid.

Hotel Op de Boud ***

ligging: het eenvoudige, maar sfeervolle hotel Op de Boud ligt aan de rand van Valkenburg, op loopafstand van het gezellige centrum en op ca. 750 m van het treinstation. Het hotel ligt landelijk, nabij de bossen, het heuvellandschap en het Geuldal. Persoonlijke aandacht staat hier centraal! In het restaurant gaat u bourgondisch genieten en in de tuin ontspant u zich  je in het zonnetje.
faciliteiten: het hotel beschikt over een receptie, lift, lounge met televisie, gratis wifi, restaurant waar bourgondische gerechten worden geserveerd, een gezellige huisbar, kegelbaan, terrassen en een wintertuin.
kamer: de kamer is voorzien van televisie, telefoon, kluisje, waterkoker en badkamer met douche en toilet. Bij de receptie kunt u een föhn aanvragen.

Hotel de Plank ***

ligging: in de gemeente Noorbeek maar ca. 4 kilometer buiten de plaats. Het buurtschap De Plank ligt aan de doorgaande weg Margraten-grens, en het hotel ligt vlak voor de grens van Nederland en Belgie (500 m.).
faciliteiten: brasserie. Panoramaterras (aan de achterzijde) met bij helder weer een uitzicht van wel 25 kilometer ver over het Limburgse en Belgische heuvellandschap.
kamers: mooi gerenoveerde en ingerichte slaapkamers met eigen gemoderniseerde badkamer met douche en toilet. Er is gratis wifi beschikbaar.

mrt 2022 | apr 2022 | mei 2022 | jun 2022 | jul 2022 | aug 2022 | sep 2022 | okt 2022 |inclusief:
* 4 overnachtingen in een 2-persoonskamer met bad of douche en toilet op basis van logies/ontbijt
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* regionale toeristische wandelkaart
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren)
* toeslag halfpension € 116,-
* toeslag 1-persoonskamer € 120,-
* reis- en annuleringsverzekering 

exclusief:
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook