Singlereis Zeilen, Fietsen en Wandelen Zeeland

5 dagen
niveau 1
eigen vervoer
beoordeling: 9,0
vanaf € 449,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 17-08-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

wandel- en fietstochten langs de Oosterschelde 
alle maaltijden inbegrepen
met enthouiaste scheepsbemanning
route: de wandelingen en fietstochten zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen.
groep: minimaal 6 / maximaal 8 reizigers.

Wandelen, Fietsen en zeilen in het grootste Nationale Park van Nederland!
De Zeeuwse Delta is het resultaat van de eeuwenoude strijd tussen mens en zee. Het inpolderen van schorgebieden en weer prijs moeten geven van eerder gewonnen land wisselen elkaar doorlopend af. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Door het getij is het landschap altijd anders. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed is het een spel van wind en water. Achter de dijken herinneren karrevelden, inlagen en kreekgebieden aan de het leven van de Zeeuwen met de zee.

We beginnen de dag telkens met een wandeling of fietstocht. Daarbij volgen we hoofdzakelijk de oevers van de Oosterschelde. Soms binnendijks, soms buitendijks. Aan het begin van de middag wacht het historische zeilvrachtschip ‘de Stoere Eenvoud’ u op. U geniet van de rust en de lunch. Wij hijsen de zeilen en vervolgen uw tocht. ’s Avonds liggen we in de haven en hebben we toegang tot douches en verdere sanitaire voorzieningen.

Dag 1
Fietsen van Tholen naar Yerseke (ca. 30 km) en zeilen van Yerseke naar Zierikzee
We verwachten u om 10.30 uur in de oude Handelshaven van het stadje Tholen aan boord van de Stoere Eenvoud. Na de kennismaking en het verdelen van de slaapplaatsen vertrekken we om ca. 11.30 uur richting de Bergsediepsluis. Onderweg serveren we een vroege lunch. De Bergesdiepsluis is de toegang tot de Oosterschelde. Net voorbij de sluis staan de huurfietsen klaar. we gaan op pad voor een fietstocht van ca. 30 km naar het vissersplaatje Yerseke. De weg voert o.a. over de Oesterdam met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde en het verdronken land van Zuid-Beveland. In de vissershaven van Yerseke ziet u de Stoere Eenvoud al liggen. De fietsen laten we daar achter. Terwijl u geniet van een welverdiende rust zeilen we het schip langs de droogvallende platen, door de Zeelandbrug naar het havenstadje Zierikzee. In Zierikzee is er de mogelijkheid om te douchen en op te frissen terwijl wij de avondmaaltijd klaarmaken. ’s Avonds is een bezoek aan de vele terrasjes in dit stadje zeker de moeite waard. 
 

Dag 2
Wandelen van Zierikzee naar Burghsluis (ca. 18 km) en zeilen van Burghsluis naar Colijnsplaat
Na een vroeg ontbijt vertrekken we voor een wandeling vanuit Zierikzee. Dit is de langste van de twee wandelroutes en voert u langs de kwelders en inlagen aan de oevers van de Oosterschelde, over het eiland Schouwen-Duiveland. We passeren de Plompe Toren, een restant van het dorp Koudekerke dat rond 1583 door de zee werd overspoeld. In het haventje van Burgsluis ligt de Stoere Eenvoud u weer op te wachten. We serveren een late lunch en zetten het zeil richting het voormalige vissershaventje Colijnsplaat. In Colijnsplaat is er weer alle gelegenheid om te douchen. ’s Avonds maken we het vooral gezellig aan boord. We doen spelletjes of luisteren naar elkaars verhalen.

Dag 3
Zeilen van Colijnsplaat naar Middelburg
Dit is een rustdag voor de benen. Op deze dag gaan we alleen zeilen. De wandelschoenen en de fietsbroek kunnen dus in de koffer blijven. We zeilen een mooie tocht vanuit Colijnsplaats, over de Oosterschelde, weer door de Zeelandbrug naar de Zandkreekdam. Via de sluis in deze dam komen we op het Veerse meer. Voor de watersnoodramp was het Veerse meer een onderdeel van de Oosterschelde. Nu is het een prachtig meer met talloze eilandjes, schitterende oevers en gezellig veel watersport. Via de Veerse sluis bij het stadje Veere verlaten we het meer en varen we het laatste stukje op de motor naar Middelburg. Deze stad is uw bezoek meer dan waard. In de 16e en 17e eeuw was Middelburg één van de rijkste en belangrijkste steden van de Republiek en dat is te zien aan de prachtige statige panden. Dat de stad in deze tijd nog steeds erg belangrijk is ziet u aan de talloze gezellige terrassen. We liggen met het schip op slechts een steenworp afstand van het bruisende centrum.


 

Dag 4
Fietsen van Middelburg naar Veere (ca. 40 of 55 km) en zeilen van Veere naar Wolphaarsdijk
De langste tocht van deze week voert u per fiets vanuit Middelburg, helemaal rond het Veerse meer, naar het stadje Veere. Dit, bij fietsers uit heel Nederland en België, zeer populaire rondje voert langs de oevers van het Veerse meer, door de inlagen en polders van Noord- en Zuid-Beveland, door pittoreske Zeeuwse dorpjes en stadjes en langs het Noordzee strand en duingebied. Het is mogelijk om in Kamperland de Veerpont naar Veere te nemen en daarbij een stuk van ca. 15 km af te snijden. In Veere ligt de Stoere Eenvoud u weer op te wachten. Na de lunch is er nog best even tijd voor de liefhebbers om een korte wandeling door het eeuwenoude stadje te maken. Het einddoel vandaag is de haven van Wolphaarsdijk, nog slechts een paar uurtjes varen.
 

Dag 5
Wandelen van Wolphaarsdijk naar Goese Sas (ca. 13 km) en zeilen van Goese Sas naar Tholen
De laatste wandeling van deze week brengt u naar Goese Sas. De tocht begint met een oversteek per voet/fietspontje naar het dorp Kortgene. Van hieruit wandelen we langs de oevers van het Veerse meer, en steken we via de Zandkreeksluis weer terug naar Zuid-Beveland. Over de dijk langs de schorren en de slikken van de Zandkreek, via Wilhelminadorp om tenslotte over het oude jaagpad langs het havenkanaal de sluis in Goese Sas te bereiken. Daar wacht de Stoere Eenvoud u weer op voor de laatste zeiltocht terug naar Tholen. Aan het einde van de middag passeren we de Bergsediepsluis en verlaten we de Oosterschelde. De zeilen kunnen worden opgedoekt en even later, om ca. 17.30 uur, arriveren we weer in onze thuishaven. We heffen nog één keer het glas op de goede afloop en nemen afscheid van elkaar. Op eigen gelegenheid keert u huiswaarts. 
 

Goed om te weten
* De wandelingen en fietstochten zijn zonder begeleider of gids. U krijgt een duidelijke routebeschrijving en lunchpakketje en loopt/fietst in uw eigen tempo. Het is uiteraard altijd mogelijk om een wandelroute of fietstocht over te slaan en met het schip mee te varen.

* Omdat het niet mogelijk is om de fietsen op het schip mee te nemen kunt u niet uw eigen fiets gebruiken. De huurfietsen worden steeds gebracht en gehaald.

* De wandelingen en fietstochten van dit arrangement zijn voor iedereen met normale conditie goed te doen. Goede (en in natte tijden; waterdichte) wandelschoenen met profiel zijn zeker geen overbodige luxe.

* We raden aan om altijd enkele tientjes contant geld op zak te hebben tijdens de wandeldagen i.v.m. de betaling van de rekening bij de horecagelegenheden en de eventuele kosten voor het openbaar vervoer.

* Waar mogelijk wordt daadwerkelijk gezeild. Mocht er écht te weinig wind staan, dan zal worden gevaren op de motor. Bij teveel wind kan worden besloten dat er niet worden uitgevaren. De veiligheid van de opvarenden staat namelijk altijd voorop.

* Indien u vegetarisch bent of een ander dieet volgt, dient u dit te vermelden bij het maken van uw boeking zodat hier rekening mee gehouden kan worden tijdens de zeiltocht.

De Stoere Eenvoud

De Stoere Eenvoud is een Zuid-Hollandse Paviljoentjalk. In 1905 gebouwd onder de naam ‘De Verwisseling’. In 1934 werden mast en zeilen verwijderd en werd een 40 pk, één cilinder, motor geplaatst. De naam werd veranderd in Zeelandia en met als thuishaven St. Annaland werden voornamelijk bulkgoederen vervoerd over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Stromen. In 1977 werd het schip weer in haar oude luister hersteld. Ze werd weer voorzien van mast, tuigage en zwaarden. Het ruim werd ingetimmerd als passagiers-accommodatie met een grote gezamenlijk leefruimte. En zo ontstond een stoer en sfeervol zeilend passagierschip, waarmee nu al 40 jaar gasten enthousiast worden gemaakt voor het varen onder de bruine zeilen van historisch varend erfgoed. Het schip is compact en eenvoudig van opzet. Het zeilschip heeft een gezellige algemene verblijfsruimte met zitgelegenheid voor alle gasten. Aan boord is een open slaapruimte waar alle (stapel)bedden zijn ondergebracht. Alle deelnemers (mannen en vrouwen) slapen hier. De slaapruimte is voorzien van daglicht en heeft raampjes die open kunnen om zo frisse lucht binnen te kunnen laten. Aan boord zijn 2 toiletten en een douchecabine. De toiletten kunnen tijdens het varen worden gebruikt. De douche wordt alleen in noodgevallen gebruikt. ’s Avonds ligt het schip in een haven en heeft u toegang tot douches en verder sanitaire voorzieningen.

Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* 4 nachten verblijf aan boord van de zeiltjalk de Stoere Eenvoud in een gedeelde slaapruimte met stapelbedden op basis van zelf meegebrachte slaapzak (hoeslaken, kussen en kussensloop zijn voorzien)
* 4 x ontbijt, 5 x lunch en 4 x avondmaaltijd
* gedurende de hele dag koffie/thee, fruit en frisdranken
* huurfiets (e-bike tegen toeslag)
* havengelden en toeristenbelasting
* elke dag krijgt u een knapzakje mee tijdens de wandeling of fietstocht
* het beschreven zeil- en wandelprogramma
* gratis parkeergelegenheid aan de haven

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* huur e-bike voor tijdens de fietstochten € 50,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* vervoer naar/van Tholen
* wijnen, (alcoholvrij) bier en schippersbitter (€ 1,50 per consumptie)
* bijdrage SGR
* reserveringskosten

9 Een prachtige boot, het schippersechtpaar is heel relaxed maar ook duidelijk. De sfeer was erg fijn. Je wordt echt verwend deze week. Fijne combi met wandelen en fietsen. We hadden ook een fijne groep! Ondanks te weinig wind en te veel regen een geweldige week gehad. Het slapen in 1 ruimte is goed te doen met, voor mij, oordoppen. Verwacht geen luxe hutten maar wel een goed bed.

Sylvia Boekema, reisperiode augustusus 2021

8 Ben half Augustus met het echtpaar Cora en Henk weer mee geweest. Weer in Zeeland,mooie provincie. Vorig jaar was ik ook mee een lang weekend begin Oktober. Ze zijn erg gastvrij. Het is een aanrader om mee te gaan. Het Weer was wel slecht de eerste dag met het fietsen. De accommodatie in de gemeenschappelijke kajuit ruimte is goed. Wel weinig privacy, maar dat weet je als je met een Schip mee gaat. Cora en Henk heb altijd goede herinneringen van U. Als het weer goed uitkomt ga ik weer een keertje mee.

anoniem, reisperiode augustusus 2021
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook