Singlereis Wandelen Westerwald-Hachenburgerland

4 dagen
niveau 2
minibus
vanaf € 385,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 13-09-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in een prachtig gelegen 18e eeuws klooster
zeer mooie wandelingen door afwisselende natuur
dagelijks goed diner o.a. met regionale gerechten
route: heuvelachtig (tot ca. 400 meter. Per wandeldag wordt ca. 11 tot 15 km (op de aankomst- en vertrekdag resp. 7 en 13 km) afgelegd.
groep: minimaal 6/maximaal 16 reizigers.

Westerwald Hachenburger Land
Westerwald is een relatief onbekende streek maar niet ver van Nederland: aan de overkant van de Rijn, ter hoogte van de Eifel. Eigenlijk lijkt het heuvelachtige landschap daar sterk op: een bonte afwisseling van weiden, akkers en vooral heel veel bossen van loofbomen en dennen, en maximale hoogteverschillen van een paar honderd meter. Alleen….minder bekend, dus dat maakt nieuwsgierig.

De Westerwaldsteig is een maar liefst liefst 235 kilometer lange wandeling die van oost maar west dwars door de streek Westerwald slingert. De route start in Herborn in Hessen en eindigt aan de Rijn, 60 kilometer zuidelijk van Keulen. Officieel bestaat de totale route uit 16 trajecten van ca. 15 kilometer, waarvan er in deze reis per saldo 2 of 3 gemaakt worden.

De bevolking van het Westerwald is overwegend katholiek en op verschillende plaatsen leidt de route langs prachtige eeuwenoude abdijen die vaak geweldig mooi gelegen zijn. Het voormalige Franciscaner klooster Marienthal bijvoorbeld, tegenwoordig een bedevaartskerk op het westelijkste punt van dit Westerwaldfsteig-traject: met de oudste delen daterend uit de 15e eeuw, en met een indrukwekkend verleden. In de middag van de vierde wandeldag is er tijd om het gebouw en de omringende tuin te aanschouwen. Trouwens, ook ons verblijfsadres zélf is een oude abdij: het Cisterciënzer klooster Marienstatt, met een nog levende gemeenschap van 16 monniken. We logeren in het gastenverblijf in het poortgebouw van het klooster, en de lekkere maaltijden ontvangen in het ernaast gelegen Klosterbrauhaus, dat door civiel personeel professioneel gerund wordt. De ligging van het klooster, in het dal van de Nister, met een grote omringende tuin, maken de sfeer uniek. Feitelijk zijn de orde en het klooster gesticht in 1227 maar het gebouw werd tijdens de 30-jarige Oorlog in de 17e eeuw verwoest. Het nieuwe gebouw, in barokke stijl, werd gebouwd van 1735-1751 en de buitenkant oogt tegenwoordig nog onveranderd. Latere uitbreidingen betroffen de kloosterkerk, de bibliotheek, het gastenverblijf, het restaurant (Das Marienstatter Brauhaus) en het gymnasium voor ca. 600 scholieren. De Westerwaldsteig loopt er dwars over het kloosterterrein.

De (andere) Aktiva-groepsreis Westerwald (Raiffeisenland), die we al jarenlang in het programma hebben, doet de  meest westelijke drie trajecten. Deze nieuwe reis gaat precies door het midden van de Westerwaldsteigroute, in de wijde omgeving van Hachenburg. De markering met tekens is grondig uitgevoerd: veelvuldig, duidelijk en consequent. Panelen onderweg waarop lokale informatie staat over de natuur, het landschap, de topografie en de geschiedenis maken dat beeld compleet.
 

Dag 1
Heenreis en het dal van de Nister
Eindhoven Station NS-Hachenburg (ca. 240 km) per minibus (11.00-14.30 uur). Na aankomst ontvangen we in het Westerwald Landschaftsmuseum van de reisleider informatie over de reis en de route. Inloopwandeling (ca. 7 km/2 uur) over de Westerwaldsteig van Hachenburg naar Kloster Marienstatt via de watervalletjes van de Holzbachschlucht en het Konrad Adenauermonumentje bij de Nistermühle, route door het schilderachtige dal van de Nister.
 

Dag 2
Vulkanisch bassalt
Wandeling over de Westerwaldsteig van Bad Marienberg naar Hachenburg (ca. 14 km/5,5 uur) via de Marienberger Höhe met Basaltpark Marienberg met enkele velden van vulkanische basaltzuilen en prachtige uitzichten rondom, de rotsmuren Großer Wolfstein en Kleiner Wolfstein (“die Wolfsteine”), het dal van de Wäschebach en het Hachenburger Stadtwald.
Alternatief:
Westerwälder Seenplatte
Lokale rondwandeling “Erlebnisschleife Romantische Seenplatte” (ca. 15 km/4,5 uur), deels over de wandelroute de Wiedweg, langs de bergmeertjes de Postweiher en de Wölferlinger Weiher en de hoge punten Wölferlinger Kopf (454 m) en Schwengersberg (463 m). Het start- en eindpunt is Dreifelden (transfer 14 km).
 

Dag 3
Kloster Marienthal
Wandeling over de Westerwaldsteig van Heimborn naar Kloster Marienthal (ca. 11 km/3,5 uur) via de uitkijkpunten Spitze Ley en de Sonnenberg met uitzicht over het Nistertal. Eindpunt: Kloster Marienthal, een voormalig Franciscaner klooster, gebouwd in de 15e eeuw, met een bewogen geschiedenis. De laatste monniken hebben het klooster omstreeks 1974 verlaten. Het gebouwencomplex is nu een bedevaartsoort in bezit van het aartsbisdom van Keulen. Delen van het gebouw en de tuin zijn te bezoeken.
 

Dag 4
Grube Aßberg en terugreis
Wandeling over de Westerwaldsteig van Kloster Marienstatt naar Heimborn (ca. 13 km/3,5 uur, inkortbaar met ca. 4 km/1 uur) via de groeve Schiefergrube Aßberg (alternatief startpunt voor de ingekorte route), het uitzichtpunt Hohe Ley en enkele watermolens. Gelegenheid voor een kleine lunch. Heimborn-Eindhoven Station NS (ca. 230 km) per minibus (14.00-17.00 uur).
 

Gästehaus Abtei Marienstatt

ligging: in de natuur, op een schilderachtige plek aan het riviertje de Nister, ca. 5 kilometer van de provincieplaats Hachenburg.
faciliteiten: groot kloostercomplex en tevens bedevaartplaats, daarom zijn de kerk en de grote omliggende tuin publiek toegankelijk. Drie verschillende ontbijtkamers in het hoofdgebouw. Professioneel restaurant (ook voor passanten) bij de toegang tot het kloosterterrein.
kamers: eenvoudige 1-persoonskamers met een 1-persoonsbed, een gemakkelijke stoel, een bureautje. Wifi aanwezig. Eigen douche en toilet. Op de etage is een keuken om indien gewenst water te koken, koffie of thee te maken, etc.
maaltijden: ontbijt en diner inbegrepen. Het dagelijkse avondeten is in Restaurant het Marienstatter Brauhaus, de kok heeft voor Aktiva Tours het volgende menu voorgesteld:
dag 1: salade met struiktomaten mozzarella basilicum en pesto, geroosterd vlees met donkerbiersaus appelzuurkool en aardappelen, Beierse frambozencrème
dag 2: runderbouillon met mergpijp en groente, runderroulade met rode kool aardappelen en uiensaus, gevulde crêpe met walnoten en ahornsiroop
dag 3: gemengde salade met knoflookcroutons, zalmfilet met pasta, spinazie en wittewijnsaus, pure chocolademousse

 Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Di 12-07-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 385,-
Di 16-08-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 385,-
Di 30-08-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 385,-


inclusief:
* Eindhoven Station NS-Hachenburg en Heimborn-Eindhoven Station NS per minibus
* verblijf in 1-persoonskamer (eigen douche/toilet) logies en ontbijt in het kloostergastenverblijf, avondmaaltijd (3 gangen) in Restaurant Marienstatter Brauhaus
* Aktiva-reisleider
* transfers per minibus
* route-uitleg en gebruik van kaartmateriaal
* toeristenbelasting
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 30,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook