Singlereis Wandelen Ville de Charleroi

3 dagen
niveau 1 van 3
trein
beoordeling: 8.2
vanaf € 355,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 22-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

urban walking en industriële archeologie
per trein naar hartje stad Charleroi, vanaf elk Nederlands station (naar keuze)
meereizende Nederlandse reisleider plus Nederlandssprekende stads- en museumgidsen
groep: minimaal 10 reizigers / maximaal 16 reizigers.

Niet de mooiste stad van de wereld
Charleroi: een forse stad (ruim 200.000 inwoners) in het Belgische Wallonië, gelegen aan de rivier de Sambre die uitmondt in de Maas. Bekend van (heel veel) oude industrie, vooral van lang geleden uit de tijd van steenkool en ijzer. Nergens in België of in Europa en misschien wel in de rest van de wereld herinneren zo veel vervallen bouwwerken aan de tijd van oude mijn- en staalbouw, glas, elektromechaniek en chemie. Opmerkelijk: Charleroi en omgeving was tussen eind 19e eeuw en midden jaren vijftig de op één na rijkste regio (direct na de Engelse Midlands op nummer één) van Europa. Dat is voltooid verleden tijd, en lang vergane glorie. Hoe kan het verkeren: in een halve eeuw tijd degraderen tot de lelijkste stad van de wereld, want dat was Charleroi omstreeks 2000!

Drie totaal verschillende dagen
Op de tweede dag van de reis worden we een kleine dag lang op sleeptouw genomen door Charleroi door de Belg Nicolas (Nico) Buissart. Hij is in 2007 afgestudeerd aan de Saint Luc Academie van Doornik/Henegouwen en is nu werkzaam als kunstenaar en designer, en is in zijn vrije tijd plaatselijke stadsgids. Zijn specialiteit: wandelen langs industrieel erfgoed. Want toegegeven moet worden: daarvan is er in Charleroi in overvloed. Vooral de buitenrand van de stad is een kerkhof van decennia lang leegstaande fabriekshallen en andere, al dan niet unieke, industriële objecten. Sommige dateren zelfs van de-19e-op-de20e-eeuwwisseling, zijn soms al zestig jaar of langer verlaten, verwaarloosd en vervallen. Als we meelopen met Nico geloven we onze ogen niet. Verwacht dus geen doodgewone stadswandeling met de overbekende clichés. Charleroi is een speeltuin voor industriële archeologie, omdat de (tweede) industriële revolutie het daar zo lang heeft volgehouden. Hoewel verlaten, gehavend en verpauperd, staat de eeuwoude infrastructuur er nog zo zichtbaar en tastbaar bij.    

Bezoek aan een oude steenkoolmijn
Op de aankomstdag lopen we van het station naar het hotel ertegenover, de kamers zijn dan nog niet beschikbaar maar we kunnen er onze bagage stallen. We gaan aansluitend per stadsbus naar Le Bois du Cazier, een oude kolenmijn uit de 19e eeuw, en nu een museum met als thema steenkool en mijnbouw. De entree en een rondleiding van ca. een uur door een enthousiaste Nderlandssprekende museumgids zijn inbegrepen. Het terrein van de mijn is 25 hectare groot met drie hoge steenbergen, in België terrils geheten. Een sinister detail: in 1956 maakte de kolenmijn de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis mee die het leven kostte aan 262 kompels (mijnwerkers).

Het centrum van de stad, in transitie
Het derde hoogtepunt is op de derde dag: een gezamenlijke wandeling met de reisleider door het centrum van Charleroi. Een stadsdeel dat onverwacht aantrekkelijk en sympathiek oogt. De laatste twintig jaar heeft het gemeentebestuur veel aandacht geschonken aan aanleg en onderhoud van openbaar groen en voetgangersrzones, en overal zijn veel werkers in de weer met opruimen en schoonmaken. Toegegeven moet worden dat de vele gebouwen compleet door elkaar staan: laag, hoog, oud, nieuw, lelijk en mooi. De belangrijkste bezienswaardigheden die we tegenkomen op onze ca. drie uur durende wandeling: het expo-gebouw in een strenge en zakelijke bouwstijl, het museum/concertgebouw Palais des Beaux Arts, het centrale plein Place Charles II met het klassiek gebouwde stadhuis en de Basiliek Saint Christophe, het met overdadig veel glas gebouwde Palais du Verre (waarin de Kamer van Koophandel) en de oude politiekazerne met een vroegere eigen gevangenis. Kortom, een wandeling door een stad in transitie van oud naar nieuw.

Verblijf
Omdat we vrij veel te voet kunnen doen, gaat de heen- en terugreis van elk Nederlands station naar Charleroi v.v. per trein. Omdat we midden in het centrum van Charleroi slapen, is de reis op basis van logies en ontbijt; de reisleider zal beide avonden een voorstel doen om ergens in de buurt met elkaar te gaan eten. De reis van 1 april (geen grap!) was een succes en herhalen we om die reden eenmalig op 22 oktober.

Dag 1
Le Bois du Cazier
Elk Nederlands of Belgisch station-Charleroi (Sud = hoofdstation) per trein (richttijden vertrek Groningen 06.30 uur, Amsterdam 08.30 uur, Breda 09.30 uur, aankomst Charleroi 12.30 uur). Bagage stallen in het hotel tegenover het station. Met de stadsbus naar het museum Le Bois du Cazier, gevestigd in en om een oude steenkoolmijn (t/m 1967) en tegenwoordig een mooi educatief museum over steenkool en mijnbouw. Een van de expositiezalen is vernoemd naar de historische mijnramp: Espace 8 août 1956. De toegang tot het museum en ook een rondleiding in het Nederlands exclusief voor onze groep is inbegrepen. Op de avond voor wie dat wil een gezamenlijke maaltijd in een van de restaurantjes in de buurt van het hotel.
 

Dag 2
Wandeling (ca. 10 km/5 uur) langs industrieel erfgoed en vergane glorie onder leiding van de stadsgids Nico Buissart
De route start bij het hotel pal tegenover het zuidstation (overigens in 1874 in fraaie neoklassieke stijl gebouwd en met een recent gerestaureerde façade), pakt een snipper van het zuidelijke deel van het centrum mee, gaat naar de westelijke stadsrand langs een ijzergieterij met een kraanlift om open schepen met schroot te ontladen, passeert verder de fabriek 'urban dream' met veel street-art, de koeltoren van Marchienne, het industriële woonwijkje Pas de Quartier/le vieux Marchienne (hier versnaperingen mogelijk), Rockerill dat vroeger toehoorde aan de staalfabriek Cockerill-(Sambre) en sinds 2005 een poptempel is, en langs de voet van de mijnberg Terril de la Blanchisserie (5 ha. oppervlakte, ontstaan door de kolenmijn van 1916-1961). Een lichtpuntje in al deze droevige duisternis: moderne street-art verfraait de stad, sinds 20 jaar maken artists van oude grauwe fabrieksgebouwen hippe kleurrijke urbane kunstobjecten, en Charleroi heeft daar genoeg voorbeelden van, zo zullen we zien. Op de avond hebben we voor wie dat wil weer een gezamenlijke avondmaaltijd.

Dag 3
Wandeling door het centrum, in transitie
Gezamenlijke wandeling (ca. 6 km/2,5 tot 3 uur, dat lijkt langzaam maar regelmatig wordt even stil gestaan om naar gebouwen en andere objecten te kijken). Route langs oude en nieuwe gebouwen, met als hoogtepunten de voormalige oude politiekazerne met de bijgebouwde moderne toren Tour bleue en de Basiliek Sant Chistophe met een altaarkoor van fraai goudkleurig mozaïek. De wandelroute passeert ook de weekmarkt, die sinds 1709 (!) iedere zondag in de Rue d'Orleans gehouden wordt. Charleroi-elk Nederlands of Belgisch station per trein (richttijden vertrek Charleroi 15.00 uur, aankomst Breda 18.00 uur, Amsterdam 19.00 uur, Groningen 21.00 uur).
 

Ibis Charleroi Centre Gare ***

ligging: tegenover het station van Charleroi, aan de rand van het centrum van de stad en direct aan de Sambre (de kade is uitsluitend toegankelijk voor voetgangers, niet voor auto's)
faciliteiten: receptie, ontbijtruimte en bar, wifi en airco in het hele gebouw
kamers: altijd met eigen douche/toilet, bureautje, tv
maaltijden: ontbijt (buffet) inbegrepen
 Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* elk Nederlands of Belgisch station-Charleroi v.v. per trein
* 2 overnachtingen in een 1-persoonskamer met douche en toilet, logies en ontbijt
* meereizende en -lopende Aktiva-reisleider (dag 1, 2 en 3) en meelopende Nederlandstalige stadsgids en museumgids met uitleg (dag 1 en 2)
* stadsbus station-Bois du Cazier v.v.
* toegang tot en rondleiding in museum Le Bois du Cazier

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 40,-
* reis- en annulerigsverzekering

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
8

Een erg verrassende reis , Streek historie en cultuur erfgoed hebben we al wandelend bezichtigt.. erg origineel zulk een reis ....

anoniem, reisperiode oktober 2022
9

Charleroi is een reis door de tijd. De geschiedenis van immigratie en arbeid, de industrie met kolenmijnen, staal en glas is af te lezen in de stedelijke structuur en architectuur de overgang naar de industriële zones. Een wonderbaarlijk gebied.

anoniem, reisperiode oktober 2022
8

Het bezoek aan het museum op dag 1 was interessant en aangrijpend. De wandeling op dag 2 was boeiend en afwisselend en de gids was bijzonder goed. De aanbevolen restaurants voor beide dagen waren leuk (totaal verschillend, elk goed in zijn soort.) Programma dag 3 was het minst (liever iets meer lopen). Complimenten voor het regelen van de thuiskomst na de treinstoring.

anoniem, reisperiode april 2022
8

Ze noemden in het verleden Charleroi de lelijkste stad van België, maar daar in Charleroi wordt flink aan aan gewerkt, om er een hippe stad van te maken. Nu is het nog een bouwput, maar er zijn mooie plekjes die gezien mogen worden, het centrum, Rockerill, prachtige museums, enthousiaste gids Nico Buissart. Ga zeker nog ,n keer terug. Met Aktiva Tours, of zelf.

Pascal Stark, reisperiode april 2022
7

Informatief weekend met als onderwerp de historie van de industriele revolutie en mijnbouw in Wallonie. Leuk bezoek aan Le Bois du Cazier met een goede gids. Wandeling van 10 km met een gids langs de oude staalindustrie aan de rand vd stad en de beklimming van een terril. Charleroi is gedateerd maar we hebben ons toch vermaakt en lekker gegeten.

anoniem, reisperiode april 2022
9

Niet vreselijk mooi, maar wel heel interessant. Ik heb genoten van dit korte reisje

anoniem, reisperiode april 2022
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook