Dag 1
Heenreis en wandeling Korte en Lange Duinen (ca. 14 km / niveau 1,5 / ca. 2 km met de auto naar het startpunt)
Op eigen gelegenheid reist u naar het hotel, waar we om 11.00 uur verzamelen. Na een korte autorit van ca. 2 km naar het startpunt van de wandeling, beginnen we aan een fraaie boswandeling aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug tussen Amersfoort en Soest, met mooi dennenbos en twee uitgestrekte zandvlaktes; de Korte en de Lange Duinen. De afwisseling tussen het bikkelen door het zand en de schitterende boslanen van onder andere Landgoed De Paltz maken deze tocht een verademing om te wandelen.
Dag 2
Vijverhof, Nonnenland en De Zoom (ca. 15 km / ca. 7 km met de auto naar het startpunt)
Vanaf het startpunt in Den Dolder, wandelen we met een klein aanloopje zo de natuur in over het bosrijke terrein van de Willem Arntzhoeve. Aan het eind van een fraai heideveldje staan we voor het hoofdgebouw van de voormalige kliniek, met zijn markante torentje. De tocht gaat verder over lange lanen met eiken en beuken. Op landgoed Vijverhof slingeren de lanen langs open veldjes met steeds weer een ander beeld. We steken over naar landgoed Venwoude en doen prominent het Nonnenland aan, een open gebied waar ooit turf werd gewonnen en waar Staatsbosbeheer samen met het waterschap de afgelopen jaren het waterpeil flink heeft verhoogd. Het laatste deel van de tocht gaat door het bos, maar dat is verre van saai. We doorkruisen de natuurgebieden Op Hees en De Zoom. In De Zoom zijn de hellinkjes en de kleine zandverstuivingen opvallend. We lopen eigenlijk over een hoge randwal om het gebied heen. De wal is ooit door boeren aangelegd om te voorkomen dat het stuifzand hun akkers bedekte. Tijdens de ontginning van het veen is de wal verder opgehoogd. Prachtig om hier van begin tot eind overheen te stappen.
Dag 3
Pyramide van Austerlitz, Kozakkenput en De Krakeling (ca. 14 km / ca. 8 km met de auto naar het startpunt)
Een onvervalste boswandeling, zo kun je deze wandeling wel noemen. Bij het Beauforthuis steken we de provinciale weg over en dan laten we het asfalt 14 km achter ons. In het bos worden we voortdurend getrakteerd op mooie lanen, leuke doorkijkjes, heideveldjes en bijzondere plekken met historische betekenis. Meest bijzonder is natuurlijk de Pyramide van Austerlitz. Vanuit het dichte bos staan we ineens op een ronde, open vlakte met een enorme grassige pyramide in het midden. Als eerbetoon aan Napoleon liet de Franse generaal Marmont in 1804 dit indrukwekkende monument bouwen. Een groot deel van de 18.000 soldaten die in de legerkampen op de heuvelrug verbleven heeft aan de piramide bijgedragen, want de bouw was al in 27 dagen voltooid. Ook in het vervolg van de tocht komen we bijzonderheden van de Franse tijd tegen. Bij de Put van Wallenberg heeft de Franse hugenoot d'Amblé geprobeerd om de gigantische heide te ontginnen. Je ziet er de put en de wallen die hij om zijn akkers had opgeworpen. Verderop gaat de tocht langs de Kozakkenput, gegraven door de Frans-Bataafse troepen om de paarden te laven.
Dag 4
Biltse Duinen, Panbos, Beerschoten en Noord-Houdringe (ca. 12 km / ca. 10 km met de auto naar het startpunt)
Na het ontbijt checken we uit en rijden we naar landgoed Beerschoten. Hier start en eindigt onze laatste wandeling. Met kronkelende vijvers, stromende beek, weiden met boomgroepen en oude lanen vormt het een aantrekkelijk wandelgebied. Het aangrenzende Houdringe bestaat uit bos en open grasland. Er staan eiken en beuken waarvan de stam een diameter heeft van meer dan een meter. Het direct aan Beerschoten grenzende Panbos is een voormalig stuifzandlandschap. Hiervan resteert nog een aantal kleine zandvlaktes, maar het grootste deel van het gebied is begroeid met naaldbos. Karakteristiek voor het Panbos zijn de oude grove dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan. Bos, akkers en weiden wisselen elkaar af. Kortom: een gevarieerde wandeling door fraaie bossen en langs landgoederen. Einde om ca. 16.00 uur. We nemen afscheid van elkaar en u keert huiswaarts per eigen vervoer.