Singlereis Wandelen Sumava

8 dagen
niveau 2 van 3
trein
beoordeling: 8
vanaf € 880,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 25-09-2023.
Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief
ontbijt en diner inclusief
meelopende reisleiding

route: licht-bergachtig landschap, wandelroutes soms flink stijgend en dalend, afgewisseld met relatief vlakke stukken. Hoogteverschil iedere dag ca. 300-500 meter. Per wandeldag wordt ca. 16-19 km (1 x 22 km en 1 x 24 km) afgelegd in ca. 5-7 uur. Dat lijkt veel maar valt toch mee door de meerdere vlakke stukken naast de stijgingen en dalingen. De reisleider loopt mee.
groep: minimaal 10/maximaal 16 reizigers

De pure flora en fauna van het Boheemse Woud
Tsjechië wordt bijna uitsluitend begrensd door middelgebergten, zoals het Boheemse Woud waarvan de Tsjechische naam Šumava (spreek uit: Sjóe-ma-vah) luidt. Ver weg van grote steden en industrie heeft het gebied, daar waar eens het IJzeren Gordijn “hing”, de natuurlijke puurheid uitstekend kunnen bewaren. Šumava is een groene long midden in Europa en verdient het dubbel en dwars om een nationaal park (in het Tsjechisch: narodni park) te zijn.

Bergen afgewisseld met hoogvlaktes, met heide, veen en dicht naaldwoud bepalen het beeld van het landschap. Aangevuld met stille meertjes en ruisende bergbeken, en hier en daar een schijnbaar ingeslapen boerendorp. Ook andere “bewoners” kunt u wellicht ontmoeten: herten en reetjes, en met wat geluk een kudde moeflons of een stel lynxen. Otters en bevers, eerst bijna uitgestorven, zijn er nu weer vaker gespotte dieren. De reisleider neemt u iedere dag van de wandelvakantie mee voor een flinke rondwandeling om u deelgenoot te laten zijn van deze pure flora en fauna. 

Tijdens de Middeleeuwen was Šumava bekend vanwege de goudmijnbouw en trok het gelukzoekers van heinde en verre. De aanwezigheid van versterkte burchten zijn een knipoog naar deze vervlogen tijden en ook het stadje Kašperské Hory dateert uit die tijd.

In Šumava wemelt het van de goed uitgezette wandelingen; een uitgebreid netwerk van lokale en regionale routes laat u de fraaie omgeving zien, in het nationale park en ook juist daarbuiten. Maar kaart of schermpje kijken en route lezen hoeft niet want u kunt gemakkelijk de Nederlandssprekende (vertrekdata in 2023: afwisselend Nederlands- dan wel Engels- of Duitssprekende lokale) reisleider volgen, die alle dagen meeloopt met de groep.

Het verblijf is in een groot huis in Boheemse stijl waarin ca. 15 gastenkamers gemaakt zijn. De meeste kamers hebben eigen faciliteiten maar enkele kamers (waarvoor een lagere reissom geldt) delen badkamer/toilet met één andere kamer. De eigenaar: Bart, is een sympathieke en goedlachse Belg die er al 25 jaar woont en het gebied  op zijn duimpje kent. De accommodatie presenteert zich als een levendig activiteitencentrum en de plaatselijke gidsen zijn getrainde professionals die hun talen spreken. 

We hebben de Sumava-reis eerder regelmatig uitgevoerd in 2018 en 2019, vanuit een hotel in een dorp verderop. Eigendomsoverdracht van die accommodatie noodzaakte ons tot stoppen met de reis maar met het mooie huis in Jiricna is nu beslist een goed alternatief gevonden!

Dag 1
Vanaf elk Nederlands of Belgisch station reist u per trein naar Bayerisch Eisenstein (V Amsterdam ca. 08.00 u, via Utrecht en Arnhem, A Bayerisch Eisenstein ca. 17.00 u). Transfer per minibus naar Jiricna, onze uitvalsbasis tijdens deze actieve singlereis (ca. 25 km, rijtijd ca. 30 min.).

Dag 2
Wandeling (ca. 19 km/6 uur, hoogteverschil ca. 500 m) vanuit Petrovice via "het gouden handelspad" naar de top van de berg Svatobor (845 m). Een eenvoudige middagmaaltijd is mogelijk bij de uitkijktoren. Daarna volgt een afdaling via Svojšice, Castkov en Strunkov terug naar Petrovice.

Dag 3
In de ochtend gaan we eerst met de Šumava-bus naar Zelezna Ruda. Van hieruit nemen we de stoeltjeslift naar de berg de Spicak (1.064 m). Wandeling (ca. 24 km/7 uur, hoogteverschil ca. 500 m) tot aan de top en langs de berg de Pancir door "de streek van de vergeten dorpen" tot Keply. De hele verdere wandelroute is vooral dalend, door het bos tot in Jiricna.

Dag 4
Wandeling (ca. 17 km/6 uur, hoogteverschil ca. 300 m) naar Nová Viska en Puchverk en aansluitend door de vallei van Kochánov. Dan volgt een korte stijging en gaat de route langs voormalige zilvermijnen. Picknick onderweg. Dan volgt een daling van Mochov naar Horejsi Tesov.

Dag 5
Transfer naar Kašperské Hory. Wandeling (ca. 22 km/7 uur, hoogteverschil ca. 450 m) eerst omhoog naar de burcht Kašperk (de hoogst gelegen vesting van Tsjechië). Dan gaat het ruige pad verder naar de oude Keltische nederzetting Sedlo. In de middag gaat de route over de Straz en eindigt in Jiricna.

Dag 6
Wandeling met een cultureel tintje (ca. 16 km/6 uur, hoogteverschil ca. 350 m) via Kojšice en Loucova naar Hartmanice. We bezoeken hier de synagoge van Hartmanice en in het stadje lunchen we. In de middag route via Dobra Voda verder naar Karlov. Via "de hel van Hartmanice-Peklo" terug naar Jiricna.

Dag 7
Transfer naar Prášily. Wandeling (ca. 17 km/5 uur, hoogteverschil ca. 450 m) van het gletsjermeer van Prášily naar de top van de Polednik, de hoogste berg (1.315 m.) van deze streek. Bij helder weer zien we vanaf hier zelfs de Alpen liggen! Via een parallelpad terug naar Prášily. Transfer terug naar Jiricna.
 

Dag 8
De laatste dag van deze singlereis. Transfer naar Bayerisch Eisenstein per minibus. Bayerisch Eisenstein-Elk Nederlands of Belgisch station per trein (V Bayerisch Eisenstein ca. 09.00 u, via Arnhem en Utrecht, A Amsterdam ca. 18.00 u).

Penzion Restaurace Jiricna

ligging: groot dorpshuis in Boheemse stijl in het kleine dorpje Jiricna, midden in het Boheemse Woud, ca. 20 km over de grens Duitsland/Tsjechië. Het huis heeft zowel kamers met eigen douche/toilet als kamers (slechts 2 stuks) die douche/toilet delen (met max. 1 andere kamer). Door de landelijke ligging en de grote tuin rondom kan de accommodatie zich nadrukkelijk presenteren als sportief activiteitencentrum. Het management is in Vlaamse handen, heel persoonlijk en zorgt voor een knus thuisgevoel.
faciliteiten: restaurant/eetzaal, bar (self- service en noteren), clubhuis met pingpongtafel, een vuurplaats in de tuin, wifi.
kamers: functioneel ingerichte 2-persoonskamers, door Aktiva Tours gebruikt voor alleengebruik (twee kamers delen een badkamer, waarvoor dan de basis-reissom geldt)
maaltijden: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking. Lunchpakket mogelijk (kosten € 6,-, lokaal af te rekenen).Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* Elk Nederlands station-Bayerisch Eisenstein v.v. per trein
* transfer per minibus Bayerisch Eisenstein-Jiricna v.v.
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer met gedeelde badkamer/toilet, halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)
* 1 x lunchbox/picknick op dag 4
* meelopende lokale reisleiding
* plaatselijke transfers per minibus naar de wandelingen v.v.
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer met eigen badkamer € 45,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten

8

Reis met mooie wandelingen vanuit een plezierig pension

anoniem, reisperiode augustus 2022
Prettige pittige wandelvakantie gehad. Goed gezelschap en een aardige mee wandelende reisleider. Weer was goed. Treinreis was ook prettig en overdag. Gelukkig kon ik vanuit Twente gelijk bij Oldenzaal over de grens. Was een dunbevolkte streek in Susice. Je moest het met elkaar dus aangenaam maken en dat is goed gelukt. Ik had lage wandelschoenen aan, maar hoge waren beter geweest op bepaalde trajecten met veel stenen op de paden. Wel belangrijk van je zelf te weten of je meerdere van deze tochten van meer dan 20 km aan kunt. Was eenvoudig en praktisch. Veel ruimte overal.
B.Schuhmann
Ik heb een heel fijne week gehad. Ik vond Paul, de gids, heel vriendelijk en behulpzaam. Ik vond het hotel Gandalf helemaal fantastisch. Ik kreeg heerlijk vegetarisch te eten en dat er een zwembad bij was vond ik ook te gek. De wandelingen vond ik erg mooi, ik heb verder genoten van de stilte in het gebied en de sterrenhemel die zichtbaar was
Lonneke Wiewel
Prima wandelweek gehad, mooie omgeving. Afwisselende wandelingen onder goede begeleiding van onze gids Paul. Goed hotel zowel verblijf als het eten en een heerlijk zwembad.
Leny
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook