Singlereis Wandelen Matthiasweg Aachen-Hallschlag

5 dagen
niveau 2 van 3
minibus
beoordeling: 8
vanaf € 535,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 18-09-2023.
Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in 1-persoonskamer inclusief
wandelroutes van de Eifelverein
incl. wandelingen op de heen- en terugreisdag

route: heuvelachtig (ca. 250-600 m), routes soms over hoogvlaktes maar merendeels door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 16 km afgelegd. De reisleiding voert per minibus transfers uit naar het begin- en eindpunt van de wandelingen en loopt dus niet mee; u komt de reisleider onderweg regelmatig tegen en die kan in overleg een eerdere terugtransfer uitvoeren indien omstandigheden (slecht weer, moeilijke route) dat zouden verlangen.
groep: minimaal 6 / maximaal 16 reizigers.

Wandelvakantie over de Matthiasweg door de Eifel 
In Duitsland slingeren zich talloze wandelroutes dwars door het land of door delen ervan: van noord naar zuid en van west naar oost, of in allerlei tussenvormen daarvan. De routemarkeringen met bordjes en pijlen zijn er vaak bovengemiddeld goed zodat u uitsluitend van het landschap hoeft te genieten en niets anders!

De Eifel is, zoals bekend, een topstreek om te wandelen. Door de bonte afwisseling van loof- en dennenbos en de vele snelstromende beken en riviertjes. En dat in een aardig heuvelachtig landschap met een hoogte variërend van zo’n 200 tot 600 meter.

Deze reis gaat nadrukkelijk door het uiterste westen van de Efel, in het grensgebied met eerst België en later Luxemburg. De wandelvakantie doubleert daarom niet met de Eifelsteig, die een veel verdere slinger naar het oosten van de Eifelstreek maakt.

De route is ontwikkeld door de Eifelverein, een in 1888 (!) opgerichte vrijwilligersorganisatie waarvan de nijvere leden diverse “Fernwanderwege” (langeafstandswandelroutes) hebben samengesteld. Tot voor kort was de titel van deze route van Kornelimünster (gemeente Aachen/Aken) naar Trier gewoon “6” maar is die recent omgedoopt tot de Matthiasweg. De 232 kilometer lange wandeling, via de kloosterplaatsen Prüm (D.) en Echternach (Lux.) is gelardeerd met abdijen en kerken onderweg. Eindpunt van de wandelroute is de oudste stad van Duitsland: Trier, waar de Heilige Matthias is begraven. Deze apostel, en tevens evangelist, is de enige van de groep van twaalf wiens graf zich noordelijk van de Alpen bevindt.

Matthias stierf in de 1e eeuw in Jeruzalem door steniging de marteldood. Zijn gebeente werd later in opdracht van de Romeinse keizer overgebracht naar Trier. Sinds de 12e eeuw worden de relikwieën in de kerk van de benedictijnse abdij Sankt Matthias vereerd. Matthias is de patroonheilige van vijf steden en zeven beroepsgroepen en wordt aangeroepen bij wel vijf ziektes en gebreken... De meest in het oog springende voorbeelden: Hannover, timmerlieden en blaren!

Het grensgebied van het zuidoosten van België en de Eifel - hier ‘Schneifel’ genoemd door de relatief grote kans op sneeuw van december tot februari - is feitelijk een hoogvlakte, slechts doorkliefd door diepe dalen van nog jonge riviertjes die in dat hoge gebied ontspringen. Daarom zijn ondanks de hoogte van de heuveltoppen tot ruim 600 meter de stijgingen en dalingen dus niet intensief. Het gebied is bosrijk en vrij verlaten. Wel is er meestal op de helft en/of aan het einde van elke wandeldag een dorpje met een horecagelegenheid om daar, afhankelijk van het seizoen, iets warms of kouds te kunnen drinken.

Deze wandeltocht van Kornelimünster naar Hallschlag is de eerste uit een serie van 3 secties, elk met een afstand van totaal tussen de 70 en de 80 kilometer.

Dag 1
Heenreis en wandeling van Lammersdorf naar Einruhr (ca. 13,5 km/3,5 uur)
Vandaag begint uw singlereis. Vanaf Eindhoven Station NS rijden we naar Lammersdorf (ca. 140 km) per minibus (11.00-13.00 uur). Na aankomst krijgen we informatie over de reis en de route door de reisleider, waarna we de eerste wandeling gaan maken (ca. 13,5 km/3,5 uur) van Lammersdorf naar Einruhr aan de Rurstausee. Het is een route zonder veel hoogteverschillen, hoog boven de Tiefenbach via uitzichtpunt “Schöne Aussicht”. 
 

Dag 2
Wandeling van Lammersdorf naar Kornelimünster (ca. 17 km/5 uur)
We wandelen van Lammersdorf, met de roomskatholieke Sankt Johann Baptist (Johannes de Doper) Pfarrkirche, naar het officiële startpunt van de Matthiasweg; Kornelimünster. De route gaat via de oversteek van de voormalige Vennbahn-spoorweg (nu een populair fietspad), het natuurgebied Struffelt en de oostzijde van het bijna 100 jaar geleden gecreëerde stuwmeer van de Dreilagerbach.

Dag 3
Wandeling van Einruhr naar Hellenthal (ca. 20 km/6 uur)
We maken weer een mooie wandeling via het uitzichtpunt Eifelblick Wolfshügel en de boskapel Erkensruhr. We lopen door het dal van de Erkensruhr en bovenlangs het stuwmeer Olaftalsperre naar Hellenthal.

Dag 4
Wandeling van Hallschlag naar Hellenthal (ca. 21 km/6 uur)
We wandelen langdurig door het dal van de Pretherbach. De route gaat door het grensgebied met het oosten van België (Naturpark Hohes Venn).

Dag 5
Wandeling "die Klosterrunde" van ‘Nationalparkstadt’ Heimbach naar Abtei Mariawald (ca. 10 km/3 uur) en terugreis
De route gaat heen via Burg Hengebach en het Heimbachstuwmeer en terug via het Duitse militaire kerkhof Mariawald en Kurpark Heimbach. Het oude klooster van de Orde van de Trappisten is gesticht in 1511. Vanuit Heimbach rijden we naar Eindhoven (ca. 150 km) per minibus (15.00-17.00 uuur) waarna deze actieve singlereis ten einde komt.

Hotel Seemöwe

ligging: centraal maar toch op een rustig punt in het dorp Einruhr, direct aan de Rurstausee, op enkele honderden meters van de Matthiasweg (einde dag 1, start dag 3).
faciliteiten: modern en goed geleid hotel van de familie Wollgarten, ruim van opzet, met ca. 30 kamers, restaurant, ontbijtruimte, bar en buitenterras.
kamers: altijd met eigen douche/toilet, altijd gescheiden bedden bij de 2- persoonskamers, tv, gratis wifi.
maaltijden: ontbijt (buffet) en avondmaaltijd (soms buffet, soms uitgeserveerd) inbegrepen; eten en drinken voor onderweg verkrijgbaar bij winkels en horecagelegenheden op de route. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Ma 12-06-2023 (niet meer beschikbaar)
€ 535,-


inclusief:
* Eindhoven Station NS-Lammersdorf en Heimbach-Eindhoven Station NS per minibus
* verblijf in 1-persoonskamer (eigen douche/toilet) op basis van halfpension (logies/ontbijt + avondmaaltijd)
* Aktiva-reisleiding
* transfers per minibus
* route-uitleg

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 55,-

exclusief:
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
8

anoniem, reisperiode september 2021
Matthiasroute gelopen van 7-11oktober. Het was de eerste keer dat deze reis werd uitgevoerd. Ik vond de routes prachtig ,de kleuren van de herfst waren al heel mooi. Vooral de 4e dag was een schitterende wandeling. Ik zou de reis zo weer doen. Het hotel is prima met heerlijk eten .De reisleider koos bracht ons weg en haalde weer op en je kon ook nog onderweg in de bus stappen als je dat wilde. Ik ben benieuwd naar de tweede etappe van deze route. Je moet wel rekening houden dat er onderweg geen horeca is ,dat is het enige nadeel van deze reis. Gelukkig wel aan het einde van de wandeling.
Joke hendrks
Prachtige wandelingen (vooral dag 4) met hier en daar flinke klim of daling maar nooit lang. Wel jammer dat er onderweg geen horeca was. Bij minder weer zoals deze week wel welkom. De reisleider was goed en gezellig. Hotel Haus am See was prima met goede maaltijden en ruime kamers, en mooi gelegen. Ik heb al met al erg genoten en met 5 dagen kun je echt het gevoel hebben er even helemaal uit te zijn. Daarnaast is het niet lang reizen. Ik overweeg een Aktiva reis als deze zeker opnieuw in de toekomst.
Maartje
Ik kon vanwege een blaasontsteking helaas 3 dagen niet meewandelen, maar reisleidster Saskia Rozeveld was prima. Niet alleen naar de arts, maar ze stelde ook een rondleiding in een voormalige mijn voor. Die was heel interessant. Alle lof voor Saskia dus! Hermien
Hermien
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook