Singlereis Wandelen Limburgs Krijtland Kerstvakantie 2023-2024

5 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 8
vanaf € 365,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
29-12-2023. Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in 1-persoonskamer met ontbijt en diner
bezoek Valkenburg in kerstsfeer
te gast in het gezelligste familiehotel van Valkenburg
route: de wandelingen variëren in lengte van ca. 13,5 tot 19 km (op de aankomst- en vertrekdag 8 resp. 10,5 km). Door enkele keren gebruik te maken van de lokale trein (het hotel in Valkenburg ligt op korte loopafstand van het station) wordt de actieradius om te wandelen veel ruimer en worden zo de wandelmogelijkheden een stuk groter. Deze wandelreis beslaat het hele centrale deel van Zuid-Limburg, dus Valkenburg en wijde omgeving. De bijkomende treinkosten ter plaatse zijn ca. € 7,- tot € 10,- voor 3 enkele reizen samen.   
groep: minimaal 12 / maximaal 24 reizigers.
 
Fris en fruitig
Wat maakt het landschap van Zuid-Limburg toch zo mooi? Allereerst natuurlijk het zacht-heuvelachtige reliëf, waardoor ieder, heel verrassend, na elke bocht weer anders in de verte kijkt. Ook de frisse snelstromende beekjes en riviertjes die zich speels door de dalletjes bewegen. En de afwisseling van het landschap: een bonte lappendeken van bos en weiland en dan weer akkerbouw en boomgaarden. Want boomgaarden, die zijn er veel in Limburg, allemaal dankzij de vruchtbaarste bodemsoort van ons land: de löss, alléén daar in Zuid-Limburg!

Bijzonder december
Voor iedereen is december een bijzondere maand. Niet alleen omdat het de aanvang is van de winter (met de daar bij horende korte dagen met nauwelijks 7 uur licht per dag), maar ook vanwege de mooiste feestdagen van het jaar. Een maand waarin samen zijn met anderen extra gewaardeerd en beleefd wordt. Deze reis is een unieke gelegenheid om vijf dagen lang samen met anderen te zijn, samen te wandelen, samen te eten. Kortom: samen te genieten en plezier te hebben. Met gelijkgestemde medereizigers, die op de eerste dag nog vreemden waren en aan het einde van de reis als bekenden voelen.

Levendig versus ingetogen
Zo levendig een provinciestadje als Valkenburg (10.000 inwoners) door het jaar heen is, zo ingetogen toont zich in de winter het omliggende Heuvelland. In het golvende en glooiende landschap is het altijd rustig en soms helemaal stil. Lopende door de dalletjes van riviertjes of boven over het plateau is dat, in het dichtstbevolkte land ter wereld, nauwelijks te bevatten. 

Toeristisch (kerst-)hart
Als er een top 10 van kerstmarkten in Nederland zou bestaan, dan stond Valkenburg op de eerste plaats. Er zijn er daar zelfs drie (én open tot begin januari!): twee ondergronds en één buiten. De Gemeentegrot, in een eindeloos lijkend ondergronds labyrint met rijkelijk versierd decor en duizenden kleine lichtjes. En de Fluweelengrot, met even zo vele aangeklede kraampjes in een warm, verlicht gangenstelsel. En op het Theodoor Dorrenplein bij het VVV-kantoor met kraampjes met eten en drinken. De kerstmarkten zijn tot 19.00 uur geopend en dus na het wandelen nog te bezoeken, de reisleiding zal daar een voorstel voor doen. Heel het centrum van Valkenburg is verder in kerstsfeer, de plaats mag zich met recht Kerststad Valkenburg noemen. En ook Hotel Op de Boud doet natuurlijk mee: met een overdaad aan versierselen, groot en klein, binnen en in de grote tuin.  

Eenmalige datum
Deze oudjaarspecial wordt eenmalig aangeboden op 29  december. Oudejaarsavond is een muzikale, feestelijke avond in het hotel met om 22.00 uur lekkere warme hartige hapjes (inbegrepen) en om middernacht siervuurwerk (mits toegestaan) en een glas bubbels (inbegrepen). En....op nieuwjaarsdag starten we met een uitgebreide brunch van 09.30 tot ca. 11.00 uur. Tijdig boeken (dat is mogelijk vanaf voorjaar 2022) is gewenst. 

Dag 1
Heenreis naar Valkenburg a.d. Geul per eigen vervoer (verzamelen in het hotel tussen 13.00 en 14.00 uur). Voor autoreizigers: bij het hotel is in de straat gratis parkeergelegenheid. Voor treinreizigers: van het station van Valkenburg naar het hotel is ca. 700 meter afstand (10 min. lopen). Na aankomst geeft de reisleider een korte uitleg over de reis en de routes. Dan volgt een inloopwandeling (ca. 8 km/2,5 uur) aan de noordzijde van Valkenburg langs het Ravensbosch en door Groot Haasdal met de oude watertoren "De Reusch van Schimmert" en de kasteelhoeve Bockhof. Deze route is er een met vergezichten en weinig hoogteverschillen, stukjes door het bos en over open terrein.

Dag 2
Per stoptrein naar Voerendaal (10 min., € 4,06) en daarna een wandeling terug naar Valkenburg (ca. 19 km/6 uur) via de Kunderberg, het dorp Ubachsberg, de Vrouwenheide (het hoogste punt van het Plateau van Ubachsberg), de Eyserbeek waaraan Kasteel Goedenraad ligt, de Eyser Bosschen en Wijlre met Kasteel Wijlre en de Brand Bierbrouwerij. Vervolgens wandelen we door het Geuldal langs de oude watermolen “Molen van Otten” en Kasteel Schaloen. De route is een combinatie van plateau en rivierdal. 

Dag 3
Per stoptrein naar Schin op Geul (4 min., € 2,74). Daarna wandelen we van Schin op Geul naar Valkenburg (ca. 18 km/5,5 uur) door het Gerendal en over het Plateau van Margraten, langs het Amerikaanse oorlogskerkhof met ruim 8.000 graven (bezoek mogelijk, zeer indrukwekkend!) en terug via Sibbe en de Cauberg. De route is een combinatie van rivierdal en plateau.

Dag 4
Per stoptrein naar Meerssen (6 min., € 3,62) met aansluitend een wandeling van Meerssen naar Valkenburg (ca. 13,5 km/4 uur) via de bossen Op de Bosch en De Dellen, de voormalige mergelgroeve van Geulhem en langs het natuurreservaat Ingendael. Voorheen een gebied waar 25 jaar geleden nog aardappelen en bieten groeiden, is inmiddels is met behulp van o.a. de begrazing met Konikpaarden en Gallowayrunderen de ontwikkeling naar een natuurlijk beekdallandschap ingezet. 

Dag 5
Voor een laatste keer genieten we van de omgeving op deze uitloopwandeling (ca. 10,5 km/3,5 uur) aan de noordoostzijde van Valkenburg. We passeren o.a. de dorpen Klimmen met mooie panden aan het Vrijthof en Termaar met een monumentale hoeve. Op de terugweg lopen we via het boskerkje De Kluis op de Schaelsberg. Een mooie route met prachtige vergezichten. Tussen 14.00 en 15.00 uur komt deze wandelreis ten einde en reist u op eigen gelegenheid naar huis.
 

Hotel op de Boud

ligging: het kleinschalige, sfeervolle en sympathieke hotel van de familie Nabben: Hotel Op de Boud ligt aan de rand van Valkenburg, op loopafstand van het gezellige centrum (en de Gemeentegrot en de Fluweelengrot) en op ca. 700 m van het treinstation. Het hotel ligt nabij de bossen, het heuvellandschap en het Geuldal. 
faciliteiten: het hotel beschikt over een receptie, lift, lounge met televisie, gratis wifi, restaurant, gezellige huisbar, kegelbaan, tuin met terras.
kamer: uw kamer is voorzien van een televisie en een waterkoker, eigen badkamer met douche en toilet. Bij de receptie kunt u een föhn vragen.
maaltijden: ontbijt en 3-gangen avondmaaltijd inbegrepen. Brunch op de ochtend van nieuwjaarsdag. Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.


bereikbaarheid:
Per auto: over de A2 en de A79, afslag 3 Valkenburg.
Per OV: met NS naar Maastricht of Heerlen, overstappen op trein van Arriva naar Valkenburg. Afstand station-hotel: 700 m. 
U heeft ter plaatse uw auto niet nodig om naar de wandelingen te rijden. Wel wordt 3 keer de lokale trein gebruikt. Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* verblijf in een 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) op basis van logies + ontbijt + avondmaaltijd; naar wens gebruik van kegelbaan en oud-hollandse spellen
* uitgebreide brunch (v.a. 09.30 uur) op nieuwjaarsdag (in plaats van normaal ontbijt)
* feestelijke oudjaarsavond met muziek (o.a. zanger Wil), hapjes (oliebollen, wafels, appelbeignets etc.), om 24.00 uur siervuurwerk en een glas prosecco
* meelopende Aktiva-reisleider

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 12,-

exclusief:
* heen- en terugreis
* lokale trein ca. € 7,- tot € 10,-  
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
8

Sfeervol hotel met handige locatie tov centrum en trein. Eigenaresse is altijd vrolijk en doet er alles aan om het naar je zin te maken. Uitgebreid ontbijtbuffet en eenvoudig maar lekker gangendiner. Chapeau voor de reisleidster dat we ook met de feestdagen horecastops konden gebruiken. De langere wandelingen op dag 2 en 3 vond ik persoonlijk het mooiste maar mooie omgeving om in te wandelen.

anoniem, reisperiode december 2022
inclusief:
* verblijf in een 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) op basis van logies + ontbijt + avondmaaltijd; naar wens gebruik van kegelbaan en oud-hollandse spellen
* uitgebreide brunch (v.a. 09.30 uur) op nieuwjaarsdag (in plaats van normaal ontbijt)
* feestelijke oudjaarsavond met muziek (o.a. zanger Wil), hapjes (oliebollen, wafels, appelbeignets etc.), om 24.00 uur siervuurwerk en een glas prosecco
* meelopende Aktiva-reisleider

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 12,-

exclusief:
* heen- en terugreis
* lokale trein ca. € 7,- tot € 10,-  
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook