Singlereis Wandelen Land van de Rode Aarde

4 dagen
niveau 1.5 van 3
trein
vanaf € 435,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 28-04-2023.
Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

regio en stad in transitie, industriële archeologie
mooie treinreis heen en terug door de Ardennen en Luxemburg
plaatselijke wandeltransfers met de (onbeperkt gratis) stoptrein
route: vlak tot licht heuvelachtig. Per wandeldag wordt ca. 6 resp. 9 km afgelegd.
groep: minimaal 8/maximaal 16 reizigers

Een nieuw land?

Een nieuw land in ons reisaanbod? Door de naam lijkt dat maar het betreft “gewoon” Luxemburg. Het kleinste (en rijkste, en schoonste) landje van Europa. In een gebied waar niemand ooit enig toerisme zou verwachten.

De industrie van Lotharingen

De wereld is constant in verandering. Regio’s en steden maken transities door omdat de economie en industrie veranderen. Neem het gebied van Esch-sur-Alzette in de meest zuidwestelijke hoek van Luxemburg, grenzend aan Frankrijk. Feitelijk een splinter van Lotharingen (Lorraine), een regio in Midden-Europa met twee grondstoffen die zo bepalend waren voor de geschiedenis van Europa: ijzer en steenkool. Esch-sur-Alzette had van dat eerste genoeg in de grond, en van de betere kwaliteit nog wel: de zogenoemde minett. Roodbruin van kleur overigens, vandaar de naam van het gebied en deze reis. Zo konden de stad en haar omstreken bijna 100 jaar lang, tot in het einde van de vorige eeuw, een van de rijkste regio’s van Europa zijn en blijven. Dat had overigens wel een prijs: de regio was lang bekend als lelijk, mistroostig, grijs en onvriendelijk - eigenlijk allemaal nogal on-Luxemburgs! En om het historische praatje af te maken: China, India en Brazilië namen de winning van steenkool en ijzer over omdat ze dat goedkoper konden, en de staalproductie in Lotharingen werd afgeschaald. De laatste decennia heeft Esch-sur-Alzette een transitie doorgemaakt: van ijzer naar dienstverlening, cultuur, onderwijs en… natuur!

De natuur heeft het laatste woord

Het terrein waar eerst zware industrie lag, wordt nu langzaam overwoekerd door de natuur. De bedrijvigheid van vroeger is nog wel te zien, vaak  met een nieuw verkregen functie, en die combinatie doet zo onwerkelijk aan en is zo interessant om te beleven. De natuur heeft het laatste woord en neemt de regie over, maar de artefacten van toen zijn in het heuvellandschap zichtbaar gebleven. De pas enkele jaren geleden uitgezette en gemarkeerde Minett Trail, met een lengte van 90 kilometer, rijgt de interessantste stukken aaneen. In deze reis volgen we de Minaett Trail gedurende circa 15 kilometertjes, en maken we gebruik van de (gratis) stoptrein voor de heen- of terugtransfers naar de wandelingen.

Reis en verblijf

De heen- en terugreis naar het zuidwesten van Luxemburg gaat per trein met overstappen in Maastricht, Luik en Luxembourg (Ville), overigens dwars door de Ardennen en Luxemburg met mooi zicht op de bosrijke natuur. Het verblijf is in Hotel Ibis (dus altijd in orde maar geen franje) bij het station Esch-sur-Alzette Belval. In de directe omgeving van het hotel zijn diverse laagdrempelige restaurants, dat komt omdat (ook) de nieuwgebouwde Université de Luxembourg de buurman is.


 

Dag 1
Uw singlereis kan beginnen! Vanaf elk Nederlands of Belgisch station reist u naar Esch sur Alzette Belval per trein (richttijden vertrek Groningen 07.00 uur, Amsterdam 08.30 uur, Eindhoven 10.00 uur, Maastricht 11.00 uur, aankomst 15.00 uur, overstaps in Maastricht, Luik en Luxemburg (Ville). Oriënterende rondwandeling van ca. 2  uur door de wijk Belval, een hip stadsdeel in transitie van ijzermijnbouw naar cultuur en onderwijs. Te zien: de Rock Hall, Centre Culturelle Skip, Parc Um Belval, Skatepark de Belval, Lycée Belval, Musée Möllerei (het vroegere opslaggebouw van erts en cokes). Op de avond voor wie dat wil een gezamenlijke maaltijd in een van de restaurantjes in de buurt van het hotel (of in het centrum van de stad).
 

Dag 2
Esch sur Alzette Belval-Pétange per stoptrein (het hotel ligt tegenover het station). Van Pétange naar Fond-de-Gras per ‘train 1900’ (museumtrein, rijtijd 20 min.). Het Minett Parc Industriel et Ferroviaire Fond de Gras was eens een oude spoorwegremise en nu een industrie- en spoorwegpark met een verzameling industriële erfgoederen. We maken een rondleiding (inbegrepen in de reissom, exclusief voor onze groep) van ca. 2 uur over het terrein en door de oude gebouwen. Een smalspoortrein rijdt ons ondergronds door een niet meer gebruikte ijzermijn naar Lasauvage op de Luxemburgse/Franse grens, een verlaten maar bewaard gebleven ijzergieters- en mijnwerkersdorp. Ook ligt hier een natuurgebied in een voormalige dagbouwmijn. Na al deze ervaringen een wandeling (ca. 6 km/2 uur) naar Differdange over de Minett Trail Ail door een surrealistisch landschap met dichte bossean begroeid. Soms priemen nog vreemde elementen vanuit de bodem omhoog: stukken spoorrails, zoals altijd veel aangelegd bij mijnen. En (wel afgesloten) entrees van spoortunnels, bevolkt door vleermuizen. Links en rechts staan nog werkloze elektriciteitspalen - van wel 50 of 100 jaar oud, of hoeveel jaren langer? Sommige zijpaden zijn voor een deel overgroeid of overwoekerd. Naar wens gezamenlijke avondmaaltijd.

 

Dag 3

Esch sur Alzette Belval-Schifflange per stoptrein. Wandeling (ca. 9 km/3 uur) Schifflange-Esch sur Alzette over de Minett Trail door het beschermde natuurgebied Haard-Hessealbierg-Staebierg met veel rode aarde en roodbruin getinte rotsen. Hier is de meeste Minett-ijzererts gedolven van begin 20e eeuw tot de late jaren ’80. De omgeving doet aan een maanlandschap denken. Met een vroege aankomst in Esch sur Alzette is er nog gelegenheid om een uitgezette standswandeling van 5 kilometer te maken, met de start bij de Berwattoren, door straten met fraaie herenhuizen in art deco-stijl. Esch sur Sure-Esch sur Sure Belval per stoptrein. Naar wens gezamenlijke avondmaaltijd.
 

Dag 4
Vandaag komt deze wandelvakantie voor singles ten einde. Eerst brengen we nog een bezoek inclusief rondleiding (inbegrepen in de reissom, exclusief voor onze groep) door het (in 1997 door Arbed/ArcelorMittal) verlaten hoogovencomplex van Belval (Haut Fourneau Belval) dat op korte loopafstand van het hotel ligt. De duur van de interessante en indrukwekkende rondleiding is 2 tot 2,5 uur. Het complex is gebouwd in 1909-1912 en heeft geproduceerd tot 1997. Het is daarna ontmanteld en bevindt zich nu nog steeds in een proces van herbestemming tot o.a. cultureel centrum. Esch sur Alzette Belval-elk Nederlands of Belgisch station (richttijden vertrek 14.00 uur, aankomst Maastricht 19.00 uur, Eindhoven 20.00 uur, Amsterdam 21.30 uur, Groningen 23.00 uur).
 

Hotel Ibis Esch sur Alzette Belval ***

ligging: tegenover het (voorstad-)station Esch sur Alzette Belval, midden in deze hippe wijk in transitie.
faciliteiten: receptie, ontbijtruimte en bar, wifi en airco in het hele gebouw
kamers: altijd met eigen douche/toilet, bureautje, tv
maaltijden: ontbijt (buffet) inbegrepenWat is er inbegrepen?


inclusief:
* elk Nederlands of Belgisch station-Esch sur Alzette Belval v.v. per trein
* 3 overnachtingen in een 1-persoonskamer met douche en toilet, logies en ontbijt
* meereizende en -lopende Aktiva-reisleider (dag 1 t/m 4) en museumgids met uitleg (dag 2 en 4)
* lokaal treinvervoer* (m.u.v. het museumtreintje Pétange-Fond de Gras en Fond de Gras-Lasauvage)
* toegang tot en rondleiding in de Fond de Gras en de Hoogovens van Belval

* Noot: lokaal (openbaar) treinvervoer is 2 jaar geleden door de regering van Luxemburg GRATIS gemaakt.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 120,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook