Singlereis Wandelen in het Balkangebergte

12 dagen
niveau 2
vliegtuig
vanaf € 1.475,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 22-08-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

reizen in een kleine groep o.l.v. Nederlandstalige reisleiding
inclusief vlucht
11 x ontbijt en diner en 1 x lunch inbegrepen

route: wandelingen afwisselend door heuvels en soms door bergachtig terrein met overwegend kleine hoogteverschillen. Per wandeldag wordt ca. 10-15 km afgelegd. Voor de 2 zwaardere wandelingen aan het einde van de reis zijn er lichtere alternatieven.
groep: minimaal 8 / maximaal 14 reizigers.

Natuur en cultuur in het Balkangebergte
Tijdens deze actieve en afwisselende reis door verrassend Bulgarije maakt u kennis met de indrukwekkende natuur, de geschiedenis en de vele cultuurschatten van de Balkan in Bulgarije (de Balkan is de naam van een gebergte in dit land; bedoeld wordt niet het gehele Zuid-Oost Europa). U vindt hier woeste hoogvlaktes, beboste hellingen, bloeiende bergweiden, verkoelende riviertjes en een rijke flora en fauna. Maar er is nog veel meer te ontdekken in de vorm van authentieke dorpen, kleurrijke kloosters en interessante oude steden met een roemrucht verleden.

Ook het communisme heeft haar sporen achtergelaten ondermeer in de vorm van megalomane monumenten en grootse standbeelden. Het Balkangebergte, oftewel Stara Planina: 'de oude bergen' zoals de Bulgaren het zelf noemen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Voor de Bulgaren leeft deze geschiedenis nog sterk en vele monumenten herinneren hieraan. Het gebergte deelt Bulgarije in west-oost richting in tweeën en is ca. 600 km lang. De gemiddelde hoogte is zo’n 700 m met de Botev als hoogste uitschieter met een top van 2376 m.

Dag 1
heenreis
Vlucht  Amsterdam-Sofia. Transfer naar het hotel in Sofia.

Dag 2
Koprivishtitsa (rijafstand ca. 130 km, wandeling ca. 11 km/3 uur, ca. 350 m stijgen, 350 m dalen) 
Transfer naar het dorp Koprivishtitsa. Het plaatsje is prachtig gelegen in de bergen en is één van de mooiste dorpen van Bulgarije. Het heeft een lange geschiedenis en staat bekend staat om haar kleurrijke huizen uit de Revival periode (1762-1878). We maken een wandeling in de omgeving van het dorp met onderweg mooie uitzichten. Na een lekkere lunch wandelen we door de smalle straatjes en langs de traditionele huizen. We bezoeken tevens een aantal van de huizen die tegenwoordig museumpjes zijn. Hier komen we ook meer te weten over de geschiedenis van dit dorp dat een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. 

Dag 3
Kazanlak-Shipka (rijafstand ca. 115 km, wandeling ca. 6,5 km/2 uur, ca. 250 m stijgen, 200 m dalen)
We rijden naar het plaatsje Kazanlak. We maken hier een mooie wandeling bij het dorp Buzovgrad, gelegen aan de voet van de Sredna Gora berg. We reizen verder naar het plaatsje Shipka, vanaf grote afstand zien we de gouden koepels van de Russische kerk al glinsteren. Met de bergen op de achtergrond een indrukwekkend plaatje en een bezoek meer dan waard! Vanaf Shipka rijden we het laatste stukje naar Kazanlak, zowel gelegen in de Rozenvallei als in de Vallei van de Thracische koningen. Hier vinden we bijzondere tombes uit de Thracische periode. Liefhebbers kunnen het museum bezoeken waar veel artefacten uit deze periode zijn tentoongestelsd. Overnachting in Kazanlak. 

Dag 4
Buzludzha-Etara-Tryavna (rijafstand ca. 90 km, wandeling ca. 9 km/3 uur, ca. 250 m stijgen, 350 m dalen) 
Een heel afwisselende dag waarbij we allereerst het Buzludzha monument hoog in de bergen (ca. 1400 m) bezoeken. Dit megalomane bouwwerk (bijgenaamd 'de ufo') werd in 1981 geopend ter ere van het ontstaan van de Bulgaarse socialistische beweging in 1891. Het gebouw heeft maar korte tijd dienst gedaan en is nu flink in verval geraakt, desondanks is het is een bijzondere plek om te bezoeken. Vanaf Buzludzha wandelen we, met onderweg mooie uitzichten, naar de Shipka-pas op 1150 m hoogte. Hier werden de veldslagen om Shipka gevoerd die uiteindelijk leidden tot de bevrijding van de Bulgaren van de Ottomaanse macht. Ter nagedachtenis zijn hier verschillende monumenten opgericht die door veel Bulgaren worden bezocht. We reizen verder voor een bezoek aan het mooie openluchtmuseum van Etara met haar traditionele huizen en werkplaatsen. We overnachten in het pittoreske dorp Tryavna. 

Dag 5
Boyentsi-Veliko Tarnovo (rijafstand ca. 45 km, wandeling ca. 6,5 km/2 uur, ca. 80 m stijgen, 150 m dalen)
We starten met een mooie en afwisselende wandeling die ons naar het plaatsje Boyentsi leidt. In Boyentsi aangekomen dwalen we langs de mooie oude huizen en smalle straatjes. Na de lunch rijden we naar Veliko Tarnovo, waar we twee nachten verblijven. Veliko Tarnovo is mooi gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de Yantra-rivier. Een imposant fort torent boven de oude stad uit. Veliko Tarnovo is een stad met een rijke geschiedenis en is twee eeuwen lang de hoofdstad van Bulgarije geweest (1186-1396). Wej klimmen naar het fort, van waar we een prachtig uitzicht hebben op de oude stad en de rivier. We dwalen door smalle straatjes, langs traditionele huizen en mooie kerkjes. 

Dag 6
Veliko Tarnovo-Arbanassi-Veliko Tarnova (rijafstand ca. 12 km, wandeling ca. 6,5 km/2 uur, ca. 150 m stijgen, 180 m dalen)
We wandelen naar het Preobrajenski-klooster, mooi gelegen aan de voet van steile rotsen. Dit kleurig beschilderde klooster is herbouwd in de 19e eeuw en wordt momenteel slechts nog door enkele monniken bewoond. Bij het klooster worden we opgehaald en naar het dorp Arbanassi gebracht. Vroeger een belangrijk handelsplaatsje met welvarende kooplieden die hun producten, met name wol en leder, tot in Perzië en Rusland verkochten. Een paar van de huizen fungeren nu als huismusea en geven een goed beeld van het vroegere leven. Vanuit Arbanassi lopen we terug naar Veliko Tarnovo, ca. 3 km, ca. 200 m dalen.

Dag 7
Veliko Tarnovo-Hotnisa-Emen-Apriltsi (rijafstand ca. 160 km, wandeling ca. 3 km/45 min., 60m dalen en weer stijgen. wandeling, ca.2 uur, 7,5 km, ca. 100 m stijgen, 100 m dalen)
We verlaten Veliko Tarnovo en rijden naar het vlakbij gelegen dorpje Hotnisa. Aan de rand van het dorp is een prachtig pad langs en boven de waterval gemaakt. Een mooie wandeling voor de liefhebbers. We rijden hierna naar het dorp Emen, een paar kilometer verderop, waar we een wandeling over en door de indrukwekkende kloof maken, ca.7,5 km/2 uur, ca. 100 m stijgen, 100 m dalen. Na dit bezoek reizen we naar onze accommodatie in het mooie dorp  Apriltsi, 

Dag 8
Apriltsi-Vidimsko Praskalo-Apriltsi (rijafstand ca. 60 km, wandeling ca. 13 km/3,5 uur, 450 m stijgen, 450 m dalen)
We wandelen over de eco-trail Vidimsko Praskalo. Aansluitend bezoeken we het klooster van Troyan, het op drie na grootste klooster van het land. Vooral de kerk uit de 19e eeuw is een bezoek waard; de fresco’s in en buiten de kerk zijn van de hand van Zahari Zograf, de bekendste Bulgaarse schilder van religieus werk. Hierna rijden we terug naar Apriltsi waar we weer overnachten. 

Dag 9
Apriltsi-Beklemeto-Kozia Stena-Ribaritsa (rijafstand ca. 110 km, wandeling 11 km/4,5 uur, ca. 170 m stijgen, 700 m dalen)
We rijden een kort stukje naar het beginpunt van onze wandeling in Beklemeto. We wandelen hier vandaan naar Kozia Stena en de Haidushka Pesen-hut. Een prachtige, wat pittige, wandeling door de bergen met fraaie uitzichten.  Na de wandeling rijden we naar onze accommodatie in Ribaritsa. 

 

Dag 10
Ribaritsa-top van de Chervent-Teteven (rijafstand ca. 40 km, wandeling ca. 15 km/5 uur, ca. 200 m stijgen en 700 m dalen)
We maken een wandeling naar de Cherven-top (1221 m). Een prachtige afwisselende wandeling met bij de top een fantastisch uitzicht. We lopen door naar Teteven gelegen aan een rivier en met een mooi klein klooster en enkele kerken. We overnachten weer in Ribaritsa.
 

Dag 11
Sofia (rijafstand ca. 125 km)
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de reis naar Sofia waar we aan het eind van de ochtend aankomen. In deze stad is veel te zien en te ontdekken zoals de indrukwekkende Alexander Nevski-kathedraal, mooie musea, warmwaterbronnen, gezellige eettentjes, vele terrasjes, hippe winkeltjes etc. We overnachten buiten het drukke centrum. 

Dag 12
terugreis
Transfer naar de luchthaven. Vlucht Sofia-Amsterdam.
 

Singlereis Wandelen in het Balkangebergte

Overnachtingen in comfortabele 3-sterren familiehotels. Alle kamers hebben een eigen douche en wc. De verzorging is op basis van ontbijt en diner. Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief
* vlucht Amsterdam-Sofia v.v. incl. handbagage
* overnachtingen in een 1-persoonskamer
* 11 x ontbijt en 11 x diner
* bij late aankomst op dag 1 een snack, fruit e.d. 
* lunch (pakket) op dag 6
* bagagevervoer
* lift naar de 7 Rila Lakes
* Nederlandstalige reisleiding/gids
* lokale transfers zoals beschreven in het programma

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 26,- per enkele reis (max. 20 kg)
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 90,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief
* overige maaltijden (onderweg in de middag)
* eventuele entreegelden
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
We hebben een prachtige wandel-cultuur reis gehad met een uitstekende reisgids (Viara) en een prettig rijdende chauffeur (Vasco), die zijn best deed om de gaten in het wegdek op de secundaire wegen te vermijden.Onze (Bulgaarse) reisgids kon veel vertellen over het land en de cultuur en we kregen veel uitleg over de steden, monumenten en kloosters die we bezochten. Kortom een heel plezierige reis met een leuk gezelschap.
A.Kegel
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook