Singlereis Wandelen in het Balkangebergte

12 dagen
niveau 2
vliegtuig
vanaf € 1.465,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 06-09-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

reizen in een kleine groep o.l.v. Nederlandstalige reisleiding
inclusief vlucht
11 x ontbijt en diner en 1 x lunch inbegrepen

route: wandelingen afwisselend door heuvels en soms door bergachtig terrein met overwegend kleine hoogteverschillen. Per wandeldag wordt ca. 10-15 km afgelegd. 
groep: minimaal 8 / maximaal 14 reizigers.

Natuur en cultuur in het Balkangebergte
Tijdens deze actieve en afwisselende reis door verrassend Bulgarije maakt u kennis met de indrukwekkende natuur, de geschiedenis en de vele cultuurschatten van de Balkan in Bulgarije. U vindt hier woeste pieken, beboste hellingen, bloeiende bergweiden, verkoelende riviertjes en een rijke flora en fauna. Maar er is nog veel meer te ontdekken in de vorm van authentieke dorpen, kleurrijke kloosters en interessante oude steden met een roemrucht verleden.

Ook het communisme heeft haar sporen achtergelaten ondermeer in de vorm van megalomane monumenten en grootse standbeelden. Het Balkangebergte, oftewel Stara Planina -de oude bergen- zoals de Bulgaren het zelf noemen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. Voor de Bulgaren leeft deze geschiedenis nog sterk en vele monumenten herinneren hieraan. Het gebergte deelt Bulgarije in West-Oost richting in tweeën en is ca. 600 km lang. De gemiddelde hoogte is zo’n 700 m met de Botev als hoogste uitschieter met een piek van 2376 m.

Dag 1
heenreis
Amsterdam-Sofia. Transfer naar het hotel in Sofia.

Dag 2
Koprivishtitsa (rijafstand ca. 130 km, wandeling ca. 3 uur, 11 km, ca. 350 m stijgen, 350 m dalen) 
Na het ontbijt transfer naar het dorp Koprivishtitsa. Het dorp is prachtig gelegen in de bergen en is één van de mooiste dorpen van Bulgarije. Het heeft een lange geschiedenis en staat bekend staat om haar kleurrijke huizen uit de Revival periode (1762 – 1878). We maken een wandeling in de omgeving van het dorp met onderweg mooie uitzichten. Wandeling ca. 3 uur, 11 km, ca. 350m stijgen, 350m dalen. Na een lekkere lunch wandelen we door de smalle straatjes en langs de traditionele huizen. We bezoeken tevens een aantal van de huizen die tegenwoordig als museum fungeren. Hier komen we ook meer te weten over de geschiedenis van dit dorp dat een belangrijke rol speelde bij de opstand tegen de Ottomaanse overheersers. 

Dag 3
Kazanlak - Shipka (rijafstand ca. 115 km, wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 250 m stijgen, 200 m dalen)
Vandaag rijden we richting het plaatsje Kazanlak. We maken hier een mooie wandeling bij het dorp Buzovgrad, gelegen aan de voet van de Sredna Gora berg. Wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 250m stijgen, 200m dalen. We reizen verder naar het plaatsje Shipka, vanaf grote afstand zie je de gouden koepels van de Russische kerk al glinsteren. Met de bergen op de achtergrond een indrukwekkend plaatje en een bezoek meer dan waard! Vanaf Shipka rijden we het laatste stukje naar Kazanlak zowel gelegen in de rozenvallei als in de vallei van de Thracische koningen. Hier vinden we bijzondere tombes uit de Thracische periode. Liefhebbers kunnen het museum bezoeken waar veel artefacten uit deze periode. Overnachting in Kazanlak. 

Dag 4
Buzludzha - Etara - Tryavna (rijafstand ca. 90 km, wandeling ca. 2,5 – 3 uur, 9 km, ca. 250 m stijgen, 350 m dalen) 
Vandaag een erg afwisselende dag waarbij we allereerst het Buzludzha monument hoog in de bergen (ca. 1400 m) bezoeken. Dit megalomane bouwwerk (bijgenaamd de ufo) werd in 1981 geopend ter ere van het ontstaan van de Bulgaarse socialistische beweging in 1891. Het gebouw heeft maar korte tijd dienst gedaan en is nu flink in verval geraakt, desondanks is het is een bijzondere plek om te bezoeken. Vanaf Buzludzha wandelen we, met onderweg mooie uitzichten, naar de Shipka-pas op 1150 m hoogte. Wandeling ca. 2,5 – 3 uur, 9 km, ca. 250m stijgen, 350m dalen. Hier werden de veldslagen om Shipka gevoerd die uiteindelijk leidden tot de bevrijding van de Bulgaren van het Ottomaanse juk. Ter nagedachtenis zijn hier verschillende monumenten opgericht die door veel Bulgaren worden bezocht. We reizen verder voor een bezoek aan het mooie openluchtmuseum van Etara met haar traditionele huizen en werkplaatsen. We overnachten in het pittoreske dorp Tryavna. 

Dag 5
Boyentsi - Veliko Tarnovo (rijafstand ca. 45 km, wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 80 m stijgen, 150 m dalen)
Na het ontbijt starten we met een mooie en afwisselende wandeling die ons naar het plaatsje Boyentsi leidt. Wandeling ca. 1,45 uur, 6,5 km, ca. 80m stijgen, 150m dalen. In Boyentsi aangekomen dwalen we langs de mooie oude huizen en smalle straatjes. Na de lunch rijden we naar Veliko Tarnovo, waar we twee nachten verblijven. Veliko Tarnovo is mooi gelegen op vier heuvels en wordt doorkruist door de Yantra-rivier. Een imposant fort torent boven de oude stad uit. Veliko Tarnovo is een stad met een rijke geschiedenis en is twee eeuwen lang de hoofdstad van Bulgarije geweest (1186 – 1396). Wij klimmen omhoog naar het fort, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben op de oude stad en de rivier. We dwalen door de smalle straatjes, langs de traditionele huizen en mooie kerkjes. 

Dag 6
Veliko Tarnovo - Arbanassi - Veliko Tarnova (rijafstand ca. 12 km, wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 150 m stijgen, 180 m dalen)
Na het ontbijt wandelen we naar het Preobrajenski-klooster, mooi gelegen aan de voet van steile rotsen. Wandeling ca. 2 uur, 6,5 km, ca. 150m stijgen, 180m dalen. Dit kleurig beschilderde klooster is herbouwd in de 19e eeuw en wordt momenteel slechts nog door enkele monniken bewoond. Bij het klooster worden we opgehaald en naar het dorp Arbanassi gebracht. Vroeger een belangrijk handelsplaatsje met welvarende kooplieden die hun producten, met name wol en leder, tot in Perzië en Rusland verkochten. Een paar van de huizen fungeren nu als huismusea en geven een goed beeld van het vroegere leven. Vanuit Arbanassi lopen we terug naar Veliko Tarnovo, ca. 3 km, ca. 200m dalen.

Dag 7
Veliko Tarnovo - Hotnisa - Emen - Apriltsi (rijafstand ca. 160 km, wandeling ca. 45 min., 60m dalen en weer stijgen. wandeling, ca.2 uur, 7,5 km, ca. 100 m stijgen, 100 m dalen
We verlaten Veliko Tarnovo en rijden naar het vlakbij gelegen dorpje Hotnisa. Aan de rand van het dorp is een prachtig pad langs en boven de waterval gemaakt. Een mooie wandeling voor de liefhebbers, ca. 45 min., 60m dalen en weer stijgen. We rijden hierna naar het dorp Emen, een paar kilometer verderop, waar we een wandeling over en door de indrukwekkende kloof maken, ca.1.45 u, 7,5 km, ca. 100m stijgen, 100m dalen. Na dit bezoek reizen we naar onze accommodatie in het mooie dorp  Apriltsi, 

Dag 8
Apriltsi - Vidimsko Praskalo - Apriltsi (rijafstand ca. 60 km, wandeling ca. 3,5 uur, 13 km, 450 m stijgen, 450 m dalen)
Vandaag wandelen we over de eco trail Vidimsko Praskalo. Aansluitend bezoeken we het klooster van Troyan, het op drie na grootste klooster van het land. Vooral de kerk uit de 19e eeuw is een bezoek waard; de fresco’s in en buiten de kerk zijn van de hand van Zahari Zograf, de bekendste Bulgaarse schilder van religieus werk. Hierna rijden we terug naar Apriltsi waar we weer overnachten. 

Dag 9
Apriltsi - Beklemeto - Kozia Stena - Ribaritsa (rijafstand ca. 110 km, wandeling ca. 4,5 uur, 11 km, ca. 170 m stijgen, 700 m dalen)
Na het ontbijt rijden we een kort stukje naar het beginpunt van onze wandeling in Beklemeto. We wandelen hier vandaan naar Kozia Stena en de Haidushka Pesen-hut. Een prachtige, wat pittige, wandeling door de bergen met fraaie uitzichten.  Na de wandeling rijden we naar onze accommodatie in Ribaritsa. 

 

Dag 10
Ribaritsa - Cherven-piek - Teteven (rijafstand ca. 40 km,  wandeling ca. 5 uur, 15 km, ca. 200 m stijgen en 700 m dalen)
Na het ontbijt maken we een wandeling naar de Cherven-piek (1221 m). Een prachtige afwisselende wandeling met boven een fantastisch uitzicht. We lopen door naar Teteven gelegen aan een rivier en met een mooi klein klooster, kerken, terrasjes etc. We overnachten weer in Ribaritsa.
 

Dag 11
Sofia (rijafstand ca. 125 km)
Na het ontbijt maken we ons klaar voor de reis naar Sofia waar we aan het eind van de ochtend aankomen. In deze stad is veel te zien en te ontdekken zoals de indrukwekkende Alexander Nevski-kathedraal, mooie musea, warmwaterbronnen, gezellige eettentjes, vele terrasjes, hippe winkeltjes etc. We overnachten buiten het drukke centrum. 

Dag 12
terugreis
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht van Sofia naar Amsterdam.
 

Singlereis Wandelen in het Balkangebergte

Tijdens deze reis overnacht u in comfortabele 3-sterren familiehotels. Alle kamers hebben eigen bad/douche en wc. De verzorging is op basis van halfpension (ontbijt en diner zijn inclusief). 

Vertrekdatum
Prijs


inclusief
* vlucht Amsterdam-Sofia v.v. incl. handbagage
* overnachtingen in een 1-persoonskamer op basis van halfpension
* ontbijt en diner
* lunch (pakket) dag 6
* bagagevervoer
* lift naar de 7 Rila Lakes
* Nederlandstalige reisleiding/gids
* lokale transfers zoals beschreven in het programma

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 26,- per enkele reis (max. 20 kg)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief
* overige maaltijden (onderweg in de middag)
* eventuele entreegelden
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
We hebben een prachtige wandel-cultuur reis gehad met een uitstekende reisgids (Viara) en een prettig rijdende chauffeur (Vasco), die zijn best deed om de gaten in het wegdek op de secundaire wegen te vermijden.Onze (Bulgaarse) reisgids kon veel vertellen over het land en de cultuur en we kregen veel uitleg over de steden, monumenten en kloosters die we bezochten. Kortom een heel plezierige reis met een leuk gezelschap.
A.Kegel
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook