Singlereis Wandelen in de Elzas Kerst of Oudjaar

7 dagen
niveau 2 van 3
minibus
vanaf € 755,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
23-12-2023. Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer met eigen sanitair in een oud maar gemoderniseerd zusterklooster
ontbijt en diner inbegrepen 
met bezoek aan Strasbourg
route: meestal flink heuvelachtig, de (rivier-)dalen liggen op ca. 200-250 meter, de hoogste heuveltoppen zijn ca. 500 m. Per wandeldag wordt ca. 15 km (1 x 8 km) afgelegd.
groep: minimaal 6 / maximaal 16 reizigers.

Wandelen door het natuurpark Noord-Vogezen
De Elzas is een gebied in Frankrijk, grenzend aan Duitsland en daarvan meest door de Rijn gescheiden. In de roerige geschiedenis van Midden-Europa wisselde de Elzas meerdere keren van land, het laatst na de Eerste Wereldoorlog, in 1919 met de Vrede van Versailles. De Elzas: Frankrijk, maar met een Duitse inslag - te zien, te horen en te proeven aan de huizenbouw, de plaatsnamen en het eten en drinken: vakwerk, Duitstalig en Bier mit Flammkuchen!

Tegen een heus regionaal natuurpark aan: het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord - oftewel het Natuurpark Noord-Vogezen - ligt het plaatsje Oberbronn met ca. 1400 inwoners in een heuvelachtige en bosrijke - en hoe kan het ook anders: weldadig rustige - omgeving. Geen opvallende plaats maar toch uniek vanwege de aanwezigheid van een groot nonnenklooster: het hoofdhuis (Generalmutterhaus) van de Schwestern vom Göttlichen Erlöser, sinds 1849. In 2018 werd Oberbronn op de wereldkaart gezet, toen de stichteres van de zusterscongregatie moeder Alphonse-Maria (geb. 1814 als Elisabeth Eppinger) zalig werd verklaard en het plaatsje duizenden gelovige bezoekers trok.

Het Generalmutterhaus van Oberbronn is een actief zusterklooster waar tientallen, veelal oudere maar ook jongere, zusters wonen en werken - uit Frankrijk, Duitsland en andere landen. Hoewel het Gästehaus, waar we verblijven, iets apart ligt van het klooster ziet en ontmoet u de dames regelmatig. Steeds zal de warmte, interesse en goede zin van de zusters sympathiek en hartelijk op u overkomen.

Het complex van het zusterklooster is fors van afmetingen en bestaat uit meerdere gebouwen, gescheiden door toegangspaden en -straten, en heeft een grote parkachtige tuin. De oudste delen van het klooster dateren van de tweede helft van de 19e eeuw maar de infrastructuur en voorzieningen zijn meegegaan met de tijd. Dat geldt ook voor het gastenverblijf: functionele en keurige slaapkamers met eigen sanitair, verschillende zit- en televisiekamers, en een mooi en goed geleid restaurant. Maaltijden en maaltijdgangen zijn afwisselend uitgeserveerd of in buffetvorm.

De groene omgeving is verrukkelijk om in te wandelen. In de bosrijke heuvels van het natuurpark Noord-Vogezen liggen, meestal op de hogere punten, meerdere middeleeuwse kasteelruïnes. De reisleider rijdt met de minibus dagelijks naar een ander wandelgebied (rijafstand max. 25 km) om daar een mooie route te maken, en zal zo vaak als mogelijk met de groep meelopen. De routemarkering met bordjes is vrij goed te noemen, dus verdwalen is eigenijk niet mogelijk.

In het midden van de week wordt een gezamenlijk bezoek gebracht aan Strasbourg, een stad aan de Franse zijde van de Rijn maar met een duidelijke Duitse inslag. Strasbourg, Strassburg, Straatsburg: misschien wel de meest Europese stad van Europa...

De Elzas in de kerstvakantie
Nieuw! Vanaf 2023 bieden we de wandelreis Elzas, die zo populair is in het voorjaar en de zomer, óók aan in de kerstvakantie: met twee vertrekdata op 23 en 30 december. De regio en de verblijfsaccommodatie lenen zich uitstekend voor een verblijf daar in de mooiste tijd van het jaar. In de kloosterkerk staan een mooie grote kerststal en een versierde kerstboom. Op het grote plein voor-beneden het klooster staat een zeer grote en hoge dennenboom die op uitbundige wijze versierd is. Het dorp Oberbronn en ook het stadje Niederbronn zijn extra sfeervol door de fraaie kleurrijke kerstverlichting. En de stad Strasbourg is natuurlijk ook goed in kerstsfeer gebracht. Hoewel de kans op sneeuw niet heel groot is, worden we toch een weeklang ondergedompeld in een zalige omgeving die zo mooi past bij deze tijd van het jaar.


 

Dag 1
Eindhoven station NS-Oberbronn (ca. 415 km) per minibus (11.00-17.00 uur) via de Ardennen en Duitsland. Eindbestemming: Oberbronn in Frankrijk, het Gästehaus Niederbronner Schwestern. Deze plaats is onze uitvalsbasis tijdens deze wandelreis voor singles.

Dag 2
Wandeling (ca. 8 km/2,5 uur) vanuit Fort Schoenenbourg langs de in de jaren 30 door de Fransen aangelegde verdedigingswerken van de Maginotlinie ter verdediging tegen de Duitsers, nu herveroverd door de natuur en de stilte van het landschap van de Elzas. Aansluitend gelegenheid voor een bezoek (entree ca. € 8,-) aan het museum Maginot Linie inclusief een spectaculaire wandelroute 135 treden onder de grond waar de temperatuur slechts 5 graden is (totale bezoekduur ca. 2 uur).

Dag 3
Wandeling (ca. 15 km/4 uur) vanuit Dambach-Neunhoffen naar de 13e eeuwse ruïne van Hohenfels (Grand Wintersberg) via de Col du Molloch en de Col du Riesthal. Eventueel is de route met ca. 2 km/0,5 uur te verlengen naar de Col de la Liese met een prachtig panorama-uitzicht.

Dag 4
Dagtocht naar Strasbourg (ca. 55 km) (*), de grootste en belangrijkste stad van de Elzas met een fraai centrum met kanalen waaraan vakwerkpanden gebouwd zijn. De heen- en terugreis is per minibus (inbegrepen), die geparkeerd wordt aan de stadsrand (verder per stadsbus, zelf kaartje kopen).
(*)
Indien de kerstmarkt in Strasbourg t/m 24 december duurt (nog niet bekend), maken we de dagtocht naar die stad op dag 2 (reis vertrekdatum 23.12).  

Dag 5
Wandeling (ca. 16 km/5 uur) vanuit Niederbronn naar Le Grand Wintersberg, het hoogste punt van de Noord-Elzas in het Natuurpark Vosges du Nord o.a. via het Wolfenthal, de Taubensee en de Col du Borneberg.

Dag 6
Wandeling (ca. 19 km/6 uur, inkortbaar met ca. 6 km/1,5 uur) vanuit Niederbronn naar de hooggelegen kastelen van Windstein. Route met fraaie uitzichten onderweg via Villa Riesack met de ruïne van een oude watermolen, Hochscheidt, de meertjes van het Jägerthal en Ferme Welschof naar de 13e/14e eeuwse ruïnes van Windstein en Ochsenkopf.

Dag 7
Oberbronn-Eindhoven station NS (ca. 415 km) per minibus (09.00-15.00 uur) waarna er een einde komt aan deze singlereis.

Gästehaus Niederbronner Schwestern (zusterklooster) ***

ligging: midden in het kleine dorp Oberbronn met een geweldig uitzicht over de verre omgeving. 
faciliteiten: goed geleid/georganiseerd gastenverblijf van een groot zusterklooster, ca. 54 gastenkamers alle met douche en toilet, diverse zit- en televisiekamers, groot en goed geleid restaurant (Hôtellerie du Couvent), prachtig aangelegde en onderhouden tuin rondom. 
kamers/maaltijden: 1-persoonskamer of 2-persoonskamer voor alleengebruik met eigen douche en toilet. Het verblijf is op basis van halfpension (ontbijt en avondmaaltijd). Op 25 december (reis met vertrekdatum 23 december) en 31 december (reis met vertrekdatum 30 december) is de 3-gangen avondmaaltijd uitgebreid met extra en ook exclusievere bijgerechten.Wat is er inbegrepen?


inclusief
* Eindhoven station NS-Oberbronn v.v. per minibus
* 6 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet, halfpension (ontbijt en avondmaaltijd) incl. toeristenbelasting
* transfer Oberbronn-Hoerdt v.v. (dag 4)
* transfers naar de wandelingen v.v. 
* meelopende reisleiding

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 45,-

exclusief:
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
inclusief
* Eindhoven station NS-Oberbronn v.v. per minibus
* 6 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet, halfpension (ontbijt en avondmaaltijd) incl. toeristenbelasting
* transfer Oberbronn-Hoerdt v.v. (dag 4)
* transfers naar de wandelingen v.v. 
* meelopende reisleiding

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 45,-

exclusief:
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook