Singlereis Wandelen Heuvelland en Gulp- en Geuldal

4 dagen
niveau 1
eigen vervoer
beoordeling: 9,0
vanaf € 365,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

3 x ontbijt (en op 31.10: lunchpakket) en diner inbegrepen
meelopende Aktiva-reisleiding
verblijf in 1-persoonskamer met eigen sanitair inclusief

route: heuvels (hoogte max. ca. 200 m) afgewisseld met plateaus en rivierdalen. Per wandeldag wordt resp. 9 - 18,5 - 16,5 en 11,5 km afgelegd.
groep: minimaal 6/maximaal 17 reizigers.

Een reis van hoog niveau!
Zuid-Limburg oogt voor de meesten van ons als een stukje buitenland. Het landschap is er heuvelachtig, de mensen spreken wat zangerig met een flink zachte g, en qua genieten van eten en drinken weten de bewoners van wanten. Zuid-Limburg bezoeken is als een soort schoolreisje vroeger: bijzonder, verrassend en de herinnering blijft. Deze reis vindt plaats in de verste zuidoosthoek van Nederland, dat ook het hoogste deel van ons land is. Epen bijvoorbeeld is hoog gelegen en verder zuidelijker in Nederland kan men niet komen. De Plank, de naam van het buurtschap, het grenspunt én het hotel, ligt zelfs op ruim 200 meter hoogte. Die hoog(s)tepunten liggen aan tegen de slingervormige grens Nederland/België, de rafelrand van Zuid-Limburg.

De meest romantische riviertjes van Nederland
De Gulp en de Geul zijn romantische riviertjes die juist over de grens met België ontspringen en al kronkelend hun weg landinwaarts volgen om bij Gulpen (ja, van het Gulpener pils) samen verder te stromen richting de Maas. Enkele wandelingen, bijvoorbeeld bij het Groote Bosch, gaan afwisselend door het bochtige Gulpdal maar ook iets bovenlangs met mooie uitzichten naar beneden en naar opzij. Op de plateaus liggen afwisselend kleine stukjes bos en dan weer akkers en weiden, waardoor en -langs de smalle wandelpaadjes lopen. Wandelen doen we steeds in het groen, zonder ver van de bewoonde wereld te raken.
 

Ook nog een snipper van de Voerstreek 
Twee mooie wandelingen pikken ook nog een snipper Voerstreek in België mee. De Belgische Voerstreek is een verhaal op zich. Het gebiedje bestaat uit de gemeente Voeren met vijf kerkdorpen die compleet ingeklemd ligt tussen Nederland en Franssprekend Wallonië. Grenspalen in overvloed hier op de grens, soms wel elke 200 meter eentje! Het landschap van de Voerstreek oogt hetzelfde als in het zuiden van Limburg: een zachtgolvend heuvellandschap doorkliefd met romantische riviertjes en talloze kleine - en vaak "holle" - zandweggetjes en paden. Nóg zo’n typische overeenkomst van die twee: de wandelpaden steken meermaals koeienweiden over, gebruikmakend van hekjes en draaideurtjes aan weerszijden van het grasland.

Dag 1
Heenreis en inloopwandeling  (ca. 9 km / 2,5 uur)
U reist op eigen gelegenheid naar De Plank, aankomst tussen 13.00 en 14.00 uur. Mogelijkheid om iets te eten of te drinken (niet inclusief) en uitleg over de reis en de route door de reisleider. Daarna beginnen we aan een inloopwandeling naar het dorpje Ulvend, gelegen op de Belgische grens, en Noorbeek. We wandelen afwisselend door weilanden en stukjes bos. Vanavond schuiven we gezellig samen aan tafel voor een heerlijke maaltijd (zoals alle drie de avonden)!

Dag 2
Wandeling naar Teuven en Epen (ca. 18,5 km / 5,5 uur)
Na het ontbijt wandelen we naar Teuven in de Belgische Voerstreek. De neogotische Sint-Pieters-kerk uit 1870 steekt opvallend hoog boven de rest van het dorp uit. Teuven bezit ook twee kastelen, nu in particulier bezit. We wandelen ook door het 'Onderste Bosch', dat net een stukje buitenland lijkt. De bomen, soms gezegend met een kruis, groeien er bijna tot in de hemel. Voor liefhebbers van natuur, bos en landschap is het Onderste bos het einde! Hier ruikt men als het ware de Ardennen en de Eifel. We passeren vandaag ook het schilderachtige en gezellige plaatsje Epen, gelegen boven het Geuldal. 

Dag 3
Wandeling naar Banholt en Margraten (ca 20 km / 5,5 uur)
WAndeling via Banholt met enkele markante vakwerkhuizen naar Margraten met het Amerikaanse soldatenkerkhof. We wandelen terug via Reijmerstok met recreatieboerderij De Puthof, het pand stond er al in de Middeleeuwen! We wandelen vandaag over over plateaus met mooie vergezichten.

Dag 4
Wandeling Hoogcruts en Slenaken (ca. 11,5 km / 3 uur) en terugreis
Na het ontbijt lopen we via Hoogcruts met een 15e-eeuwse kloosterruïne die nu gerestaureerd wordt, het plateau bij Heijenrath en het Groote Bosch naar Slenaken en terug naar De Plank. In het begin en het midden van de route lopen we door en boven het het dal van de Gulp.

Hotel de Plank ***

ligging: in de gemeente Noorbeek, ca. 3 km buiten de plaats. Het buurtschap De Plank ligt aan de doorgaande weg tussen Margraten en de grens en het hotel ligt vlak voor de grens van Nederland en België (ca. 500 m).
faciliteiten: restaurant, leeshoek met boeken en spelletjes, brasserie, panoramaterras (aan de achterzijde) met bij helder weer een uitzicht van wel 20 km ver over het Limburgse en Belgische heuvellandschap.
kamers: mooi gerenoveerde en ingerichte kamers met gemoderniseerde badkamer met douche en toilet. Er is gratis wifi beschikbaar.
maaltijden: ontbijt en 3-gangen avondmaaltijd inbegrepen. Vegetarische maaltijden mogelijk, opgeven bij boeking.

bereikbaarheid:
* per auto: 
aan de weg van Margraten naar de grens, navigatie Schilberg, gratis parkeren. 
* per OV: trein NS naar Maastricht, bus Arriva lijn 57 richting Gulpen, uitstappen halte Hoogcruts, 600 meter (7 min.) lopen.
Alle (4) wandelingen gaan vanuit Hotel de Plank. U heeft ter plaatse uw auto dus niet nodig om naar de wandelingen te rijden.inclusief:
* verblijf in een 1-persoonskamer met badkamer met douche en toilet
* ontbijt en diner
* meelopende Aktiva-reisleider
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer met badkamer met douche en toilet (indien met 2 personen geboekt binnen een boeking) € 60,-
 * reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* consumpties onderweg
* bijdrage SGR
* reserveringskosten

9 Een hele mooie omgeving om te wandelen. Hele gezellige groep wandelaars, heerlijk gegeten, prima kamers en een uitgebreid ontbijt. Het landschap in Limburg is schitterend om wandelend te beleven!

Erwin, reisperiode september 2021
Ik ging voor de eerste keer mee met Aktiva tours, was erg blij iets gevonden te hebben in deze corona tijd, want de reizen bij andere organisaties, gingen niet door. Prachtig landschap, mooie wandelingen en een goede begeleiding. Dat was wel nodig, want ik kwam regelmatig achterop, omdat mijn tempo wat lager lag, dan de rest van de groep. Niemand deed daar moeilijk over. Ik was blij, wandelstokken mee genomen te hebben, dat was wel nodig met klimmen en dalen. Het was niveau 1 maar soms leek het meer richting 2,vooral bij dalen op glibberige paadjes.
Rianne Oudshoorn
Aanrader deze reis! Mooi en goed hotel, mooie wandelingen in een prachtige omgeving, gezellige groep, leuke en goede reisleidster, goed te doen qua groepsgrootte (18 personen, hele hotel voor onszelf) en geweldig geregeld door Aktivatours! Ook met het oog op Corona. Erg fijn om zo vakantie te kunnen vieren in eigen land. Los daarvan ben ik Nederland vakantieland meer gaan waarderen. Smaakt wat mij betreft dus naar meer deze reisjes in eigen land.
Maartje
Prima hotel, lekker met eigen vervoer, heerlijke wandelingen in een prachtig glooiend landschap! Fijn dat Ellen probeerde zoveel mogelijk asfalt te mijden! Vier dagen was eigenlijk te kort.
Arjan
Een aanrader! Mooie routes (de reisleidster heeft de routes aangepast om asfalt zoveel mogelijk te vermijden) en een gezellig hotel met erg lekker eten.
Edwin Maas
Erg leuke minivakantie met Olga als leuke en deskundige reisleidster. We hadden het hotel voor onszelf met een gezellige groep. Alles Coronaproof. Mooie wandelingen in de heuvels van Zuid-Limburg. Ik kan geen verbeterpunten bedenken.
Marianne
Mooie wandelreis met een gezellige groep en een fijne reisleidster. Het hotel is ook fantastisch.
Arjan
De wandelroutes waren leuk. Af en toe iets te veel asfalt lopen. Het eten was goed. Kamers waren ook goed.
jolande Zijlstra
Het was fijn om in deze corona-zomer er toch even uit te kunnen zijn. Prima wandelingen voor niveau 1. Wel mag er iets minder op asfalt gelopen worden wat mij betreft. Over het algemeen niet al te druk met andere toeristen, behalve bij het drielandenpunt en de laatste dag langs De Gulp. De 3e dag (drielandenpunt en Vaals) mag voor mij ingeruild worden tegen een wandeling in Belgi? (bijv. Voerstreek). Daar was het duidelijk veel rustiger dan aan de Nederlandse kant van de grens. Hotel was prima. Voldoende en lekker eten. De groep met 17 deelnemers vond ik aan de grote kant. Maar ik snap dat dat het gevolg is van het gehele hotel (18 kamers) afhuren. Wat het voordeel heeft dat er geen andere gasten in het hotel zijn en we als groep ook op het terras makkelijk op corona-afstand van elkaar konden zitten.
Carolien
Mooie reis in eigen land en prachtige omgeving. Het hotel heeft qua uitzicht een prachtige ligging met vanaf het terras een schitterend landschap en ondergaande zon. Helaas wel wat afgelegen van een plaatsje zodat je ?s avonds weinig anders kan dan in het hotel vertoeven. Daar komt bij dat om 22.00 uur de boel dicht ging en er verwacht werd dat je naar je hotelkamer ging. Het diner is erg goed, 3 gangenmenu, behoorlijke porties en lekker veel groente. Het ontbijt was, door corona, nogal krampachtig georganiseerd. Maar heb verder een heerlijke, korte wandelreis gehad en een hele fijne reisleider!
Bianca
Fijn hotel, mooie ruime kamers. Alles goed georganiseerd i.v.m. Corona. Heerlijk gegeten. Prachtig uitzicht vanaf terras. Wandelingen goed opgebouwd qua moeilijkheidsgraad maar naar mijn smaak te veel over asfalt, waar ook fietsers en deels auto&#8217,s reden. Laatste dag was prima over onverharde paden. Routes waren voor de reisleiding moeilijk te vinden dus frequent fout gelopen. Als geheel: Bedankt voor de fijne reis!
S. Wils
Super reisleidster, onze Olga. Met mooie wandelingen dwars door de weilanden en de holle weggetjes. Je waant je in het buitenland in dit mooie heuvellandschap. Fijn hotel met heerlijke maaltijden. Echt een top vakantie.
Lizanne Ijpelaar
Prima wandelvakantie, prachtig Limburgs landschap, goede verzorging en heerlijk eten in hotel, goede reisleidster, en een leuke groep. En ook nog lekker weer
Ruud
Prachtige wandelingen, sympathiek hotel en fijne reisleider. De groep met 17 personen aan de grote kant. Had wel 1 dag langer gemogen! Heel goed dat Aktiva zo actief is met het aanbieden van reismogelijkheden in Nederland.
Th?r?se Schoonen
Gastvrij hotel, heerlijke keuken, goede reisleider en prachtige wandelingen. Het was een fijne korte vakantie
Anneke Balder
Prachtig heuvellandschap. Lekker, gezond, ook veel groenten, eten in het hotel.
A.J. van den Bosch
Fijne wandelvakantie, ondanks de coronamaatregelen. Prima hotel, met een lekkere, verrassende zeer royale, avondmaaltijd (met ook streekgerechten), aardig personeel en een heerlijk zonneterras.Mooie wandelingen, maar wel met niveau 2-gedeeltes... Jan vond ik een plezierige begeleider. Gezellige en gelijkgestemde medewandelaars. Aan te bevelen!
Marl?ne
Goed hotel, lekker eten. Goede gids en aardige mensen in de groep.Misschien eens bekijken voor een mogelijkheid, bij slecht weer de laatste wandeldag. Dat je toch kan douchen of in ieder geval om kan kleden voor je terug naar huis rijd. Verder prima!!
Mieke
Hotel de Plank is een prima hotel op een mooie locatie. Ontbijt, lunch en diner waren goed. Zeer gastvrij en betrokken personeel.De wandelingen waren gevarieerd. De wandeling op dag 2 had wat langer mogen zijn. Om 13.30 uur waren we alweer terug in het hotel. Maar de reisleider had een aanbod voor een quiz voor de liefhebbers.Reisleider hield rekening met de wensen van de groep. Ik heb genoten.
Tinie Bakker
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook