route: heuvels (hoogte max. ca. 200 m) afgewisseld met plateaus en dalen van beekjes en riviertjes. Per wandeldag wordt resp. ca. 9 - 18,5 - 4 - 22 - 14 km afgelegd.
groep: minimaal 6/maximaal 14 reizigers.
Weg van de stress
Voor het eerst in de geschiedenis zal Nederland gastland zijn van een NAVO-top: in Den Haag van 24 tot en met 26 juni 2025. De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte ontvangt dan 45 staatshoofden en regeringsleiders, waaronder Harris of Trump, Trudeau, Starmer, Macron, Scholz, Erdogan en 39 meer. Daarnaast zullen 45 ministers van buitenlandse zaken en 45 ministers van defensie aanwezig zijn, met in hun kielzog 6.000 delegatieleden. Verwacht worden 2.000 journalisten uit de hele wereld.
De organisatie van de NAVO-top wordt een van de grootste logistieke operaties in Nederland sinds tientallen jaren, waar naast de stad Den Haag verschillende ministeries, de Politie, Rijkswaterstaat en Schiphol bij betrokken zijn. Drie dagen lang zullen Den Haag, Schiphol en het gebied daartussen een vesting zijn die beperkt toegankelijk en bereikbaar is, met veel controles, omleidingen en afsluitingen. Er worden meer dan 10.000 politiemensen ingezet.
Natuurlijk is onze reis Heuvelland en de Geulvallei toegankelijk voor iedereen, waar u ook woont. Maar voor inwoners uit de regio Den Haag en (verre) omgeving daarvan is het wellicht een welkome mogelijkheid voor een vlucht van alle drukte en spanning. Vier dagen wandelen in de Limburgse heuvels, met om u heen rust, vriendelijkheid, gezelligheid en culinair genot. Precies in de periode van de NAVO-top: de reis duurt van maandag 23 tot en met vrijdag 27 juni 2025.
Een reis van hoog niveau!
Zuid-Limburg is voor de meesten van ons als een stukje buitenland. Het landschap is er heuvelachtig, de mensen spreken wat zangerig met een flink zachte g, en qua genieten van eten en drinken weten de bewoners van wanten. Zuid-Limburg bezoeken is als een soort schoolreisje vroeger: bijzonder, verrassend en de herinnering blijft. Deze reis vindt plaats in de verste zuidoosthoek van Nederland, dat ook het hoogste deel van ons land is. Epen bijvoorbeeld is hoog gelegen en verder zuidelijker in Nederland kan men niet komen. De Plank, de naam van het buurtschap, het grenspunt én het hotel, ligt zelfs op ruim 200 meter hoogte. Die hoog(s)tepunten liggen aan tegen de slingervormige grens Nederland/België, de rafelrand van Zuid-Limburg.
De meest romantische riviertjes van Nederland
De Geul en ook de Gulp zijn romantische riviertjes die juist over de grens met België ontspringen en al kronkelend hun weg landinwaarts volgen om bij Gulpen (ja, van de Gulpener pils) samen verder te stromen richting de Maas. Enkele wandelingen, bijvoorbeeld bij het Groote Bosch, gaan afwisselend door de bochtige Gulpvallei maar ook iets bovenlangs met mooie uitzichten naar beneden en naar opzij. Op de plateaus liggen afwisselend kleine stukjes bos en dan weer akkers en weiden, waardoor en -langs de smalle wandelpaadjes lopen. Wandelen doen we steeds in het groen, zonder ver van de bewoonde wereld te raken.
Dag 1
Heenreis en inloopwandeling (ca. 9 km / 2,5 uur)
Start van de 4-daagse wandelreis. We reizen op eigen gelegenheid (per eigen auto of met het OV) naar De Plank, aankomst tussen 13.00 en 14.00 uur (de kamers zijn pas na 16.00 uur beschikbaar dus na terugkomst van de wandeling). Uitleg over de reis en de route door de reisleider. Daarna beginnen we aan een inloopwandeling naar het dorpje Ulvend, gelegen op de Belgische grens, en Noorbeek. We wandelen afwisselend door weilanden en stukjes bos. Vanavond schuiven we gezellig samen aan tafel voor een heerlijke maaltijd (zoals alle vier de avonden)!
Dag 2
Wandeling naar Teuven en Epen (ca. 18,5 km / 5,5 uur)
Na het ontbijt wandelen we naar Teuven in de Belgische Voerstreek. De neogotische Sint-Pieters-kerk uit 1870 steekt opvallend hoog boven de rest van het dorp uit. Teuven bezit ook twee kasteeltjes, nu in particulier bezit. We wandelen ook door het 'Onderste Bosch', dat net een stukje buitenland lijkt. Voor liefhebbers van natuur, bos en landschap is het Onderste Bosch het einde! Hier ruiken we als het ware de Ardennen en de Eifel. We passeren vandaag ook het schilderachtige en gezellige plaatsje Epen, gelegen boven het Geuldal.
Dag 3
Een dagje naar Maastricht!
Te voet (600 m., 7 min.) naar de bushalte, per Arriva-bus (reisduur 33 min., € 4,50 zelf te betalen) naar hartje Maastricht. Wandeling (ca. 4 km/3 uur) vanaf het station (Wyck) naar de overkant van de Maas over de Sint Servaasbrug (de oudste brug van Nederland) en verder langs de Onze Lieve Vrouwebasiliek, de Sint Servaasbasiliek, het oude Stadspark, het Vrijthof met de oude Militaire Hoofdwacht en de Schatkamer Sint Servaas. We maken drie horecastops (koffie, twaalfuurtje, biertje). Per Arriva-bus + 7 min. lopen terug naar Hotel de Plank in Noorbeek.
Dag 4
Wandeling naar Banholt en Margraten (ca. 22 km / 6 uur)
Wandeling via Mheer met een prachtig kasteel en Banholt met enkele markante vakwerkhuizen naar Margraten met het Amerikaanse soldatenkerkhof, dat zeer indrukwekkend is. We wandelen terug via Reijmerstok met de recreatieboerderij De Puthof, het pand stond er al in de Middeleeuwen! We wandelen vandaag over over plateaus met mooie vergezichten.
Dag 5
Wandeling naar Sint-Pieters-Voeren en Sint-Martens-Voeren (ca. 14 km / 4 uur) en terugreis
De laatste dag en de laatste wandeling van de reis. We lopen over de grens Nederland-België de Voerstreek in. We gaan twee keer de hooggelegen Montzen-spoorweg onderdoor, gebouwd door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog voor hun militaire troepentransport naar de slagvelden van Noord-Frankrijk. In Sint-Pieters-Voeren is gelegenheis om iets te eten of te drinken in het in Renaissanjce-stijl gebouwde kasteel de Commanderie, met de grootste visvijver van België. Een mooie afsluiting van deze reis. Vertrek op eigen gelegenheid om ca. 15.00-15.30 uur.