Singlereis Wandelen en Cultuur Toscane

8 dagen
niveau 2
vliegtuig
vanaf € 949,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 29-09-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief!
combinatie van natuur & cultuur
pasta workshop inbegrepen

route: de tochten gaan door een prachtig open Toscaans landschap, door kastanje- en andere bossen, soms over brede wandelpaden en soms over bergachtige stenen paden. De stijging/daling is per route verschillend, maar maximaal 400 m. De wandelafstanden bedragen ca. 8 tot 14 km per dag.
groep: minimaal 15 reizigers / maximaal 18 reizigers.

Wandelen door het Toscaanse landschap
Tijdens deze wandelreis combineren we wandelingen met culturele uitstapjes. De wandelingen vinden plaats onder leiding van een ervaren Nederlandse wandelreisleider. De langste route is eventueel met 8 km in te korten, door een stuk per bus af te leggen. Tijdens de wandelingen genieten we volop van de natuur, maar ook aan cultuur geen gebrek. We bezoeken gezellige dorpjes en hebben zeker ook tijd om af en toe neer te strijken op een terras. Tijdens het verblijf is een pasta workshop inbegrepen, waarbij we samen leren hoe we verse pasta kunnen maken. Gaat u met ons mee?

Dag 1
Heenreis
We vliegen van Rotterdam naar Rome. Na onze aankomst in Italië volgt een transfer van ca. 3 uur naar ons hotel in Abbadia San Salvatore. Dit stadje is een van de belangrijkste middeleeuwse steden van Toscane, gelegen op de hellingen van de Monte Amiata. De naam is ontleend aan de Benedictijner abdij die in 743 werd gesticht. Karel de Grote zou er hebben gelogeerd, toen hij op weg was naar Rome om door de paus tot keizer te worden gekroond. De oude dorpskern, met huizen van trachiet (een donker, vulkanisch gesteente) is zeer de moeite waard. Voor de komende week is Abbadia San Salvatore onze verblijfplaats van waaruit we onze afwisselende wandeltochten en culturele uitstapjes zullen ondernemen.

Dag 2
Kastanjeroute (ca. 3 uur, hoogteverschillen ca. 100 meter)
Vandaag gaan we een prachtige wandeling maken in het verrassend mooie bosrijke gebied rondom de Monte Amiata. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De Monte Amiata is namelijk een uitgedoofde vulkaan, gelegen tussen een viertal rivieren, en het is dan ook niet verwonderlijk dat dit gebied zeer vruchtbaar is. De natuur hier is op z’n mooist in mei/juni, wanneer de bergbloemen (waaronder orchideeën) bloeien en in de herfst, wanneer de kastanjes, waarom de streek beroemd is, worden geoogst. De bomen zijn dan getooid in hun mooiste kleurenpracht en er zijn tal van paddenstoelen te vinden. Een stukje van de Sentieri della Castagna, de Kastanjeroute, is vandaag dan ook de rode draad van onze eerste wandeltocht. We starten bij Vivo d'Orcia, genoemd naar twee van de vier rivieren, en lopen door het gebied waar mensen - nog niet eens zo heel lang geleden - leefden op 'brood van hout' en 'wijn uit de hemel'. In de namiddag bezoeken we per bus het hooggelegen fort van Radicofani, ooit fel begeerd door alle Toscaanse machthebbers wegens de strategische positie. 

Dag 3
De Etrusken (ca. 0,5 en 2,5 uur, hoogteverschillen ca. 150 meter)
Vandaag staat de Etruskische cultuur centraal, de eerste grote beschaving van Italië. In hun bloeitijd waren de Etrusken een van de hoogst ontwikkelde volken van de oudheid. Toen al vroeg men zich af waar die geheimzinnige Etrusken vandaan kwamen, en de geleerden zijn het nog steeds niet eens over het antwoord. We starten bij Sovana, nu een verstild middeleeuws dorpje, vroeger een van de centra van de Etrusken, wat onder meer blijkt uit de vele begraafplaatsen. We bezoeken de resten van de Tomba Ildebranda, een Etruskisch heiligdom (entree niet inbegrepen, ca. € 5,- p.p.). Daarna wandelen we van Sovana naar het spectaculair op een plateau van tufsteen gebouwde Pitigliano. Onze tocht voert ons door de raadselachtige Vie Cave, de holle wegen die door de Etrusken zijn aangelegd, en langs de wijngaarden voor de Bianco di Pitigliano. In Pitigliano kunnen we neerstrijken op het plein bij de burcht van de Orsini's, vanwaar we een geweldig uitzicht hebben over het ravijn rond de stad, of bijvoorbeeld het middeleeuwse ghetto en de synagoge bezoeken.

Dag 4
Pienza - Montichiello - Montepulciano (ca. 5 uur, hoogteverschillen ca. 400 meter)
De bus brengt ons naar de start van onze wandeling in Pienza, ook wel de 'volmaakte' stad genoemd. Deze bijnaam heeft het stadje te danken aan de opvallende 15e-eeuwse bouwwerken van Paus Pius II. Achter de kathedraal geniet u van adembenemende panoramas over de Orcia vallei. Pienza is óók bekend vanwege de Pecorino. Een kaas van wereldklasse die van schapenmelk wordt gemaakt. Overal in dit plaatsje ruikt u de typische geur van deze plaatselijke specialiteit. Van Pienza lopen we door het typische Toscaanse landschap met akkers, wijngaarden en cipressen naar Montichiello, een puur middeleeuws stadje dat met hulp van Unesco is gerestaureerd. Vanuit Montichiello lopen we verder naar de wijnstad Montepulciano. Hier hebben we ruim de tijd voor een glas Vino Nobile! Naast middeleeuwse gebouwen vinden we hier ook veel Renaissance paleizen. Wie op ziet tegen het (vrij steile) laatste klimmetje naar Montepulciano, kan dit tweede stuk van de wandeling ook met onze bus afleggen.

Dag 5
vrije dag & pastaworkshop 
Een dag om Abbadia San Salvatore te ontdekken en reisverhalen uit te wisselen… een ontspannen vakantiedag. Vandaag nemen we een kijkje in de Italiaanse keuken en volgen we een pasta workshop. Onder begeleiding van de kok van het hotel leren we over de verschillende soorten pasta. Aan het einde van de workshop kunt u voortaan uw eigen verse pasta maken.

Dag 6
Crete Senesi en Monte Oliveto Maggiore - Bagni San Filippo (ca. 3 uur, hoogteverschillen ca. 100 meter)
Vandaag lopen we door de Crete Senesi, de bleke kleiheuvels ten zuiden van Siena. Het is een zeer dunbevolkte, vrij ruige streek met groene weiden, enorme verweerde witte rotsen en diepe, loodrechte ravijnen. Hoog in het meest ontoegankelijke deel van het gebied ligt de abdij van Monte Oliveto Maggiore, omgeven door donkere cipressen. De abdij is een zeer ambitieus bouwwerk uit de 14e eeuw. Hier kunnen we onder andere de fresco's van Luca Signorelli en Il Sodoma bewonderen die het leven van Benedictus vertellen. De bus brengt ons een klein stukje op weg en we lopen vervolgens van Chiusure naar Buon Convento. 's Middags bezoeken we Bagni San Filippo, waar u heerlijk kunt uitrusten en bijvoorbeeld uw voeten kunt verwennen met pootjebaden in de weldadige warme waterbronnen die hier van grote diepte aan de oppervlakte komen. Het aanzicht van de witte afzetting in de vorm van een waterval is uniek in Italië en doet denken aan Pamukkale in Turkije. Ook is het mogelijk om (tegen betaling; ca. € 9) een heilzaam bezoek te brengen aan het thermenbad.

Dag 7
Montalcino (ca. 4 uur, hoogteverschillen ca. 150 meter omhoog en 400 meter omlaag)
De laatste wandeldag start in het middeleeuwse Montalcino. Van hieruit maken we een wandeling door het typisch Toscaanse heuvellandschap, bezaaid met cipressen, grote wijnboerderijen en wijngaarden. We dalen het (soms stenige) pad af naar de verstilde abdij van San Antimo, waarbij we altijd zicht houden op het Monte Amiata-gebergte. Vergeet uw rugzak niet, want onderweg zullen we stoppen voor een picknick. Na deze wandeling rijden we terug naar Montalcino. Deze wijnstad bij uitstek, waar één van de beste en duurste wijnen van Italië wordt geproduceerd, is fraai en hoog in het heuvelachtige landschap gelegen. Geen betere plaats om, onder het genot van een goed glas Brunello, deze fantastische wandelweek met elkaar af te sluiten. Salute!

Dag 8
Terugreis
Tijd om afscheid te nemen van het mooie en kleurrijke Toscane. We rijden naar de luchthaven van Rome voor onze terugvlucht naar Rotterdam.

Hotel Giardino ***

ligging: het gemoedelijke familiehotel ligt op ca. 200 meter van het centrum van Abbadia San Salvatore aan de voet van het Amiata gebergte.
faciliteiten: het hotel beschikt o.a. over een restaurant, tv-ruimte, gratis wifi, bar en tuin.
kamer: de eenvoudige maar nette 1-persoonskamers zijn voorzien van telefoon, televisie, badkamer met douche of bad, toilet en föhn.Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Do 08-09-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 949,-


inclusief:
* vlucht Rotterdam-Rome v.v. met Transavia
* transfer luchthaven-hotel v.v.
* 7 nachten verblijf  in een 1-persoonskamer
* 7 x ontbijt en 3-gangendiner
* alle transfers van en naar de wandelingen per bus
* pasta workshop
* Nederlandssprekende meereizende Aktiva reisleiding

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 26,- per enkele reis (max. 20 kg)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* entreegelden tenzij ander vermeld
* toeristenbelasting ca. € 1,- per nacht (ter plaatse te betalen)
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook