Singlereis Wandelen Eifelsteig Aachen-Kloster Steinfeld Kerstvakantie

5 dagen
niveau 2 van 3
minibus
vanaf € 545,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 29-12-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in het dorp Einruhr aan de oevers van de Rurstausee
de Nord-Eifel: het eerste deel van de Eifelsteig
extra feestelijk/uitgebreid diner op 24, 25 en 31 december
route: heuvelachtig (ca. 250-600 m.), routes wisselend over plateaus, langs stuwmeren en door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 18 km (op de eerste dag ca. 10 km) afgelegd. 
groep: minimaal 8 / maximaal 16 reizigers.

Hohes Venn, Monschau en de Rurstausee
Voor eens en voor altijd moet afgerekend worden met het onterechte imago van het Duitse woord "Steig". Dat betekent gewoon pad of wandelpad, en heeft dus helemaal niets te maken met al dan niet constant stijgen of omhooggaan!

De Eifelsteig is een zorgvuldig samengestelde wandelroute door het prachtige heuvellandschap tussen de oude steden Aachen (Aken) en Trier. Het eerste, en voor Nederlanders meest dichtbije, deel kent alleen maar klinkende namen… De hoogvlakte Hohes Venn, oftewel Hoge Venen, waar de Eifelsteig een snipper Duits-sprekend België meepikt. Monschau, het door Nederlanders veel bezochte Eifel-stadje, waar het in de winter gelukkig rustiger is dan in de zomermaanden. Het National Park Eifel, hoewel de Eifel één groot park lijkt, is alléén het noordelijkste deel zo door de regering aangewezen. De Rurstausee, het stuwmeer van de Rur (Roer - jawel die van Roermond!) dat zo prachtig in de heuvels van dat nationale park is ingebed. Markant is dat de wandelroutes in deze wandelvakantie vaak dicht langs riviertjes gaan: de Rur, de Urft en de Olef.

De uitvalsbasis bij deze reis is Einruhr, precies in het midden van het wandelgebied, wat als voordeel heeft dat daardoor de dagelijkse wegbreng- en ophaalritten nooit lang zijn. Het plaatsje ligt mooi aan de Rursee, en het hotel ligt op nauwelijks enkele honderden meters verwijderd van de Eifelsteig-route.

De markering van de magnifieke Eifelsteig is typisch Duits te noemen: 100% nauwkeurig bewegwijzerd met bordjes en informatie. U kunt niet foutlopen en blijft steeds letterlijk van alles op de hoogte. Tableaus met kaarten en informatie over het landschap en de natuur langs de route lijken te zijn uitgedacht door wandelaars en natuurbezoekers. Dat alles is echte Deutsche Gründlichkeit!

En tot slot: Duitsers zijn vriendelijk, hulpvaardig en gezellig. Dat geldt óók voor Einruhr en het mooie Hotel Seemöwe. De reis is op basis van halfpension, wat inhoudt dat de avondmaaltijd en het ontbijt zijn inbegrepen. En zoals u dat in Duitsland gewend bent: lekker, gezond en genoeg. Viel Vergnügen!

De totale Eifelsteig met in totaal 15 dagtrajecten is bij Aktiva Tours opgebouwd uit 4 losse 5-daagse reizen waarvan deze de eerste is.

Dag 1
Heenreis en wandeling van Aachen Walheim naar Roetgen (ca. 10 km/3 uur)
Eindhoven Centraal Station-Aachen Walheim (ca. 125 km) per minibus (11.00-12.30 uur). Bij Bäckerei Müller ontvangen we informatie over de reis van de reisleider. Dan is er een eerste wandeling door de Nord-Eifel: van het aan de rand van de Hoge Venen gelegen Walheim naar Roetgen via de bijna 100 jaar oude stuwdam in de Dreilägerbach.

Dag 2
Wandeling van Roetgen naar Monchau (ca. 18 km/5 uur)
Meteen aan het begin van deze etappe lopen we een stukje over Belgisch grondgebied en steken we in Roetgen het tracé van de oude Vennbahn (stilgelegde spoorlijn Aachen-Luxemburg, nu een fietspad) over. Eigenlijk is Roetgen een Duitse exclave, want dit deel van Roetgen wordt helemaal omgeven door Belgisch grondgebied (namelijk de spoorlijn!). We passeren de oude hut Reinartzhof en lopen daarna over een lang recht pad weg door de geheimzinnige Hoge Venen. Aan het einde van dit routedeel staat u een beloning te wachten: we bereiken op 658 meter het hoogste punt van de Eifelsteig: het uitzichtpunt ’Steling’. Vervolgens verder naar het eindpunt van deze Eifelsteig-etappe: de vroegere lakenweversplaats Monschau. U treft er volop kleine cafés en eethuisjes. Een specialiteit zijn de ’Monschauer Dütchen’ - echt iets voor zoetekauwen!

Dag 3
Wandeling van Monschau naar Einruhr (ca. 23 km/7 uur, inkortbaar met ca. 6 km/1,5 uur)
De Roer, die door het oude lakenweversstadje kabbelt, zal ons een groot deel van de dag vergezellen. Maar eerst wandelen we nog door de heuvels en kijken we nog een keer terug naar Monschau voordat we het bos ingaan. We passeren de Perlenbachstuwdam. In het Nationale Park-Tor in Höfen kunt u een kleine expositie bezoeken over de geologie en het landschap van de Eifel. Vanaf het uitzichtpunt de Wolfsheuvel kunnen we ons einddoel Einruhr zien liggen.

Dag 4
Wandeling van Einruhr naar Gemünd (ca. 21 km/6,5 uur)
We wandelen eerst licht bergopwaarts in een grote boog om Einruhr heen. We lopen heel dicht langs de steile rotsoever. We passeren de Urftstuwdam: een imposant en solide bouwwerk en een van de oudste stuwdammen van Duitsland. Vervolgens bergopwaarts, waar we worden beloond met een panorama over de stuwdam en de meren. We wandelen verder langs de verlaten plaats Wollseifen en de voormalige militaire academie Vogelsang. Het gebouwencomplex is indrukwekkend en herbergt tegenwoordig een expositie over internationale samenwerking. Daarna bergafwaarts naar het dal van de Urft in de richting van het etappedoel: Gemünd.

Dag 5
Wandeling van Golbach of Olef naar Kloster Steinfeld (ca. 7 of 13 km/2 of 4 uur) en terugreis
We maken en laatste wandeltocht: naar keuze van Golbach of Olef naar Kloster Steinfeld met een romaanse basiliek uit 1146, een mooi einde van deze afwisselende Eifelsteigreis. Kloster Steinfeld-Eindhoven (ca. 170 km) per minibu (14.30-17.00 uur).

 

Hotel Seemowe

ligging: centraal maar toch op een rustig punt in het dorp Einruhr, direct aan de Rurstausee.
faciliteiten: modern en goed geleid hotel van de familie Wollgarten, ruim van opzet, met ca. 30 kamers, restaurant, ontbijtruimte, bar en buitenterras.
kamers: altijd met eigen douche/toilet, altijd gescheiden bedden bij de 2-persoonskamers, tv en gratis wifi.
maaltijden: ontbijt (buffet) en avondmaaltijd (soms buffet, soms uitgeserveerd) inbegrepen. Extra uitgebreid en feestelijk op 24 december (kerstavond), 25 december (eerste kerstdag) en 31 december (oudjaar). Eten en drinken voor onderweg is verkrijgbaar bij winkels en horecagelegenheden op de route. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Do 29-12-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 545,-


inclusief:
* Eindhoven Station NS-Aachen Walheim en Kloster Steinfeld-Eindhoven Station NS per minibus
* 4 nachten verblijf in 1-persoonskamer
* 4 x ontbijt en diner (diner is extra uitgebreid en feestelijk op 24, 25 en 31 december)
* Aktiva-reisleiding
* transfers per minibus
* route-uitleg en gebruik van kaarten en boekjes
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 55,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
*
overige maaltijden en dranken
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook