Dag 1
Heenreis en route Woldberg, Eese en Het Heideveld (ca. 13 km/4 uur)
We verzamelen tussen 11.30 en 12.00 uur bij Buitengoed Fredeshiem. Na aankomst krijgen we uitleg over de reis en maken we kennis met elkaar en de reisleider. We starten vervolgens met een prachtige eerste wandeling die begint en eindigt bij het hotel. We wandelen onder de rook van Steenwijk tussen buurtschappen met klinkende namen als De Bult, De Pol, 't Wold en Tuk. We beginnen met een flinke slinger door het bos van landgoed De Eese. Midden in het bos wacht ons een verrassing; een heideveld met fraaie grafheuvels. Vervolgens is het tijd voor Het Heideveld van de gemeente Steenwijkerwold, een unieke vereniging van eigenaren beheert hier het landschap. We passeren een idyllisch vennetje en lopen rond de buurtschap Baars over paden langs bosranden en hoge houtwallen naar de Woldberg. Een langzame klim door een oud beukenbos leidt ons naar de 26 meter hoge berg. De Woldberg is de noordelijke punt van het boogvormige stuwwalcomplex van Steenwijk, ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd het Saalien. Er is in 2008 een uitkijktoren geplaatst die nog eens 24 meter hoger de lucht in gaat, we kunnen hier flink ver wegkijken. We wandelen verder het bos in over een statige, oude beukenlaan. We genieten van het loofbos afgewisseld met heideveldjes, vennetjes en opvallend veel houtwallen. De route gaat verder door een halfopen landschap, terug richting Buitengoed Fredeshiem. Vanavond genieten we samen, zoals elke avond tijdens ons verblijf, van een lekkere maaltijd.
Dag 2
Werelderfgoedwandeling Koloniën van Weldadigheid (ca. 13 km/4 uur)
Na ca. 10 minuten rijden met de auto komen we aan in Koloniedorp Frederiksoord. We maken een mooie wandeling over de landgoederen Frederiksoord-Wilhelminaoord en Heerlijkheid De Eese. De route begint in het Sterrebos en loopt verder over een smal paadje en over brede eikenlanen tussen de velden, op de rand van bos en boerenland. Onderweg passeren we bijzondere gebouwen die herinneren aan de tijd van de Koloniën. We komen langs een bamboekwekerij en vervolgen onze tocht langs water en een groot vergrast heideveld. In de omgeving van het Nijensleekerveld hebben we uitgestrekte vergezichten over het lege Drentse land. De akkers zijn hier omzoomd door heggetjes en eikenbomen. We passeren de rand van Wilhelminaoord langs de Vaartweg en via het Sterrebos keren we terug naar Frederiksoord. Bij voldoende animo combineren we deze wandeling met een bezoek aan museum De Proefkolonie. Hier wordt het fascinerende verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld, opgericht om de stedelijke paupers in de 19e eeuw zicht op een beter bestaan te bieden in de speciaal opgerichte landbouwkoloniën.
Dag 3
Giethoorn (ca. 16 km/5 uur)
Een tocht naar Giethoorn mag uiteraard niet ontbreken in dit programma! We rijden met de auto slechts 14 kilometer naar het begin van een heerlijke rondwandeling van waterdorp Giethoorn naar waterdorp Dwarsgracht en terug. Karakteristieke houten bruggetjes, grachten en rietgedekte boerderijen vormen het schilderachtige decor van deze route. Niet voor niets wordt Giethoorn het 'Venetië van het Noorden' genoemd. De sfeer in de dorpen Giethoorn en Dwarsgracht blijft ondanks de drukte van de vele toeristen indrukwekkend. Verderop genieten we van de vergezichten over het laagveenmoeras 'De Wieden', van de rietvelden en van water, water en nog eens water. Halverwege het grindpaadje richting Dwarsgracht lopen we over een plankenpad echt een stukje het moerasgebied in. In Dwarsgracht verveenden de bewoners zoveel grond dat ieder huis op een eilandje kwam te staan. Tijdens het tweede deel van de wandeling lopen we langs de rand van de uitgestrekte plas de Beulakerwijde en om de nieuw ingerichte Beulakerpolder heen. Tot even voor 2010 was dit nog boerenland, nu is deze polder grotendeels natuur met rietland en ruigte, laagveenmoeras en open water. Het gebied is verdeeld in verschillende vakken die van elkaar gescheiden zijn door ribben. Hier staat vogelkijkhut 'De Wiedekiek' met uitzicht over de natte polder.
Dag 4
Holtingerveld en Havelterberg (ca 14. Km/5 uur - niveau 1,5 i.v.m. zandwegen)
Na het ontbijt rijden we met de auto in ca. 15 minuutjes naar de rand van Havelte voor een 100% onverharde wandeling over het uitgestrekte Holtingerveld en over de Havelterberg. In de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers op de Havelterberg een vliegveld. We lopen langs de rand van de oude startbaan, nu een geaccidenteerd schraalgrasland waar orchideeën groeien. Het Holtingerveld is licht heuvelachtig met op sommige plekken nog actief stuifzand, met droge en natte heide, veentjes, hoogveenvegetaties, eikenhakhoutbosjes en op voormalige stuifzandgronden aangeplante bossen. De afwisseling is groot en we genieten van de rust en stilte in de natuurgebieden met klinkende namen als Holtingerzand, Uffelterveen en Westerzand. De vele zandwegen maken het lopen soms zwaar. Op het laatste deel van de wandeling passeren we de Havelterberg, tegenwoordig het derde aardkundige monument van de provincie Drenthe, omdat het een van de meest prominente stuwwalrestanten is.
Dag 5
De Eese (ca 16. Km/5 uur) en terugreis
Na het ontbijt checken we uit. We zetten onze bagage in de auto en maken ons op voor een laatste mooie wandeling vanaf het hotel en terug. We wandelen over onverharde paden op de rand van Overijssel en Drenthe in en om Landgoed Heerlijkheid De Eese. Je zou het niet verwachten in de Kop van Overijssel, maar het landschap is hier op verschillende plekken écht glooiend. En wat een juweel van een landgoed, met prachtige landgoedhuizen, een bijzonder kasteeltje en een mooi halfopen landschap. Enkele huizen vallen op door de bouwstijl: ze zijn gemaakt van rood hout afkomstig uit Scandinavië. Het halfopen landschap bestaat uit een afwisseling van bos, akkers, weilanden, heide, vennen en poelen. Weer terug op de parkeerplaats van het hotel nemen we afscheid van elkaar en vertrekt iedereen per eigen vervoer weer naar huis.