Singlereis Wandelen Bulgarije Rhodopen

8 dagen
niveau 1 van 3
vliegtuig
vanaf € 1.495,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
14-09-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

 een mix van hoogtepunten van cultuur en natuur
 1-persoonskamer inclusief
 halfpension (ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen)
groep: minimaal 15/maximaal 20 reizigers

Een rijke geschiedenis maakt een mix aan cultuur
Het land dat nu Bulgarije heet, heeft misschien wel de langste historie van alle tegenwoordige Europese landen. Gezien over een periode van maar liefst 7000 jaar: Thracië, het antieke Griekenland, het Romeinse Rijk, Byzantium, het Ottomaanse Rijk en uiteindelijk dus Bulgarije. Al die volkeren en beschavingen lieten hun meest diverse sporen achter en dat maakt nu van het land zo’n interessante culturele mix.

Alleen maar hoogtepunten
Bulgarije is twee-en-een-half keer groter dan Nederland, dus een kennismaking van een week met het land betekent automatisch keuzes maken. Het zuidwesten van het land is eigenlijk het interessantste omdat het zo vele hoogtepunten kent. Zoals het landschap, met het prachtige bergmassief van de Rhodopen, en de twee (ook bergachtige) grote nationale parken: het Pirin N.P. en het Rila N.P. En prachtige steden zoals Plovdiv en het kleinere Bansko, waar in de oude wijken de tijd lijkt te hebben stil gestaan. En unieke oude bouwwerken zoals het Rila-klooster en de met veel orthodoxe kunst overladen kerken van de hoofdstad Sofia.

In vertrouwde lokale handen
De reis wordt begeleid door een reisleider die (liefst in het Nederlands, en anders in het Engels) vol trots en overgave zal vertellen over het land waar die is geboren en opgegroeid. Lokale gidsen assisteren bovendien met de drie korte (halve dag-) wandelingen in de bergen die we maken. We zullen een week lang in vertrouwde lokale handen zijn.
 

Dag 1
Eindhoven-Sofia per Wizzair (tijden V 14.50 uur, A 18.30 uur). Transfer (ca. 150 km) naar het hotel in de mooie oude stad Plovdiv. Avondmaaltijd direct na aankomst in het hotel. 

 

Dag 2
Plovdiv en Brestovitsa
Eerst is er een sightseeing door de stad Plovdiv (in het oude centrum doen we dat te voet). Het is de tweede stad van Bulgarije (347.000 inwoners) maar stukken kleiner dan Sofia en dus veel provincialer. Het is ook Europa’s oudste (constant) bewoonde stad, zelfs ouder dan Rome of Athene of Constantinopel (Istanbul), al meer dan 8.000 jaar! Het was de hoofdstad van het oude Thracische Rijk en veel later, in de Middeleeuwen, een belangrijke handelsstad; veel woningen, pakhuizen en werkplaatsen herinneren nog aan die tijd. We passeren vele kleurrijke oude huizen die veelal met hout bewerkt zijn, enkele prachtige orthodoxe kerkjes en het prachtige Romeinse Philippopolis, een tempel uit de 2e eeuw. In de middag rijden we naar Brestovitsa (15 km), een plaatsje van nauwelijks 4.000 inwoners maar een van de bekendste wijndorpen van Bulgarije. We maken een proeverij mee bij een lokale wijnboer en zijn familie. Bulgarije is dankzij het warme en zonnige zomerklimaat een - bij de kenners - geliefd wijnland.

Dag 3
Pirin en Bansko
Plovdiv-Bansko (ca. 200 km). Eerst rijden we naar Ortsevo, een van de mooiste dorpjes van de Rhodopen. We maken er een wandeling (ca. 13 km/3,5 uur) naar een hoog gelegen uitkijkpunt met uitzicht op de bergen van het nationale park Pirin. In de middag is de voortzetting van de rit naar Bansko, een historisch en pittoresk stadje met mooie oude woonhuizen en een zeer markant kerkgebouw: de 'Drie-eenheid-kerk'. Wellicht omdat het tegenwoordig in de winter een populaire skiplaats is, zijn er in het centrum vele kleine restaurantjes en cafeetjes. Bansko ligt aan de voet van de bergen van het nationale park Pirin, heeft een fijn klimaat en een prachtige omgeving rondom.
 

Dag 4
Bezbog
Transfer naar Gotse Delchev Hut (1412 m.). Per berglift de berg Bezbog omhoog (naar 2236 m., 400 meter lager dan de top). Bij het bergstation ligt het bergmeer Bezbog. We maken vanaf daar een wandeling (ca. 13 km/4 uur) naar het Popovo-meer, het grootste en diepste (30 m.) meer van het Pirin gebergte. De wandeling is steeds even stijgend en dalend en gaat door een landschap van dennenbossen (op deze hoogte groeien geen loofbomen meer). Bij Popovo hebben we een fraai zicht op het eilandje Kilimavkata in het midden van het gletschermeer. We nemen de berglift terug naar Gotse Dekchev Hut en rijden met de bus terug naar Bansko. 
 

Dag 5
Transfer naar Banderishki/Banderitsa Hut (1810 m.). Op deze hoogte groeien douglassparren van eeuwen oud. Bergwandeling (ca. 12 km/4 uur) naar Vihren Hut en naar Banderishki Cirque, een verzamelpartij van 17 grotere en kleinere bergmeren, alle dicht bij elkaar. De route terug gaat via het gletschermeer Hvoinato en Banderitsa, daarna rijden we met de bus terug naar Bansko.
 

Dag 6
Rila klooster
Bansko-Sofia (ca. 220 km) via het Rila Klooster. Het bezoek aan het Rila klooster (Unesco erfgoed) duurt bijna een halve dag. Logisch, want het is het grootste en mooiste kloostergebouw van Bulgarije en een van de oudste van Europa. Het klooster is prachtig gelegen met de Rila-bergen rondom. Afgezien van de architectuur van het gebouw zijn ook de fresco’s die op de binnenmuren geschilderd zijn zeer bezienswaardig, met thematische thema’s uit de orthodoxe kerkgeschiedenis. Het klooster is gesticht in de 10e eeuw door de Heilige Johannes van Rila (Ivan Rilski, gestorven 946), een kluizenaar en mysticyus. Het gebouw is meerdere keren voor een deel afgebrand of anderszins verwoest maar steeds wederopgebouwd. Het klooster zoals het nu (be)staat is adembenemend mooi, van binnen en van buiten. Op doorreis naar Sofia bezoeken we de woeste rotspartijen van Stob (‘de piramiden van Stob’) en maken daar nog een korte wandeling van circa een uur door het buitengewone landschap.
 

Dag 7
Sofia
Sightseeing van Sofia (in het centrum gaat dat te voet). In de ochtend maken we een wandeling langs de bekende bezienswaardigheden zoals de imposante Alexander Nevski kathedraal, het Nationaal Theater, de Russische St. Nikolai kerk en de Synagoge van Sofia. In de middag kunnen we er met reisgenoten zelf op uit trekken om de straatjes met de vele winkeltjes, terrasjes en eettentjes te verkennen. Sofia is ook een stad van tuinen en parken zoals het Borisova Gradinapark met een beeldentuin.

Dag 8
Transfer naar de luchthaven. Sofia-Eindhoven per Wizzair (tijden V 12.20 uur, A 14.15 uur).

Singlereis wandelen Bulgarije

Tijdens deze reis verblijven we in 3***-hotels op basis van halfpension, afwisselend in of buiten het centrum. Alle kamers hebben een badkamer met douche en toilet. Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Za 14-09-2024
1.495,-


inclusief: 
* vlucht Eindhoven-Sofia v.v.
* busvervoer Sofia-Plovdiv-Bansko-Sofia incl. alle transfers onderweg  
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer
* 7 x ontbijt en 7 x avondmaaltijd
* wijnproeverij in de omgeving van Plovdiv
* berglift naar het meer van Bezbog
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding (u reist samen met de groep zonder reisleiding naar Sofia en ontmoet de reisleider op de luchthaven van Sofia)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* ruimbagage € 35,- per enkele reis (20 kg)    

exclusief: 
* lunches
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
 
inclusief: 
* vlucht Eindhoven-Sofia v.v.
* busvervoer Sofia-Plovdiv-Bansko-Sofia incl. alle transfers onderweg  
* 7 overnachtingen in een 1-persoonskamer
* 7 x ontbijt en 7 x avondmaaltijd
* wijnproeverij in de omgeving van Plovdiv
* berglift naar het meer van Bezbog
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding (u reist samen met de groep zonder reisleiding naar Sofia en ontmoet de reisleider op de luchthaven van Sofia)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* ruimbagage € 35,- per enkele reis (20 kg)    

exclusief: 
* lunches
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook