Singlereis Wandelen Berlijn Brandenburg

5 dagen
niveau 1 van 3
trein
beoordeling: 8.1
vanaf € 995,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
10-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

dit jaar: 35 jaar na de val van de muur (Mauerfall)
meereizende en meelopende Nederlandstalige reisleiding
1-persoonskamer inbegrepen
route: vlak (dag 4) tot lichtglooiend (dag 2 en 3). Per wandeldag wordt resp. 11, 12,5 en 11 km afgelegd.
groep: minimaal 8 / maximaal 16 reizigers

Stadswandelreis in en rond de Duitse hoofdstad
Berlijn: met 3,7 miljoen inwoners de grooste stad van Duitsland. En bovendien, opvallend genoeg, met heel veel groene natuur in de onmiddellijke omgeving ervan, bereikbaar met het OV-netwerk (o.a. de stadsspoorbaan die de Straßenbahn genoemd wordt) van de hoofdstad.

In deze reis worden twee wandelingen gemaakt aan de zuidoost- en westzijde van Berlijn. Vanuit Köpenick over de Köpenicker Bürgerheide via de Müggelturm en het hoogste natuurlijke punt van Berlijn de Große Müggelberg (115 m.) naar Neu Helgoland aan de Große Müggelsee. Een afsteek naar Köpenick is mogelijk waardoor de route een wandelronde wordt en we de gelegenheid hebben de mooie historische plaats te bezoeken met het jachtslot Schloß Köpenick, het oude Rathaus en de Altstadt. En van de zuidpunt van de Wannsee via de oevers van de Griebnietzsee en het beroemde kasteel Schloß Babelsberg naar Potsdam, beroemd om haar prachtige paleizen en tuinen. Hoewel we misschien anders zouden vermoeden: vlak is het er niet (overal), eerder heel zacht glooiend. De hoogste punten gaan tot enkele tientallen meters boven het aardoppervlak, maar toch hoog genoeg voor een uitzicht op Berlijn in de verte en over de groene natuur rondom de stad. Aan de randen van Berlijn is de overgang van de stad naar de natuur zo wel heel abrupt en verrassend.

De derde wandeldag wordt besteed aan een wandeling over de gecombineerde fiets- en wandelroute de Berliner Mauerweg en wel het meest centrale deel daarvan: Mauerpark - Gedenkstätte Berliner Mauer (aangelegd in 1998) - Brandenburger Tor/Holocaust Monument - Potsdammer Platz - Topografie des Terrors - Checkpoint Charlie. Indrukwekkende historische plekken waar tot 35 jaar geleden de splitsing van Berlijn en Duitsland zo nadrukkelijk waren. De belangrijkste datum in de Duitse naoorlogse geschiedenis: die van de val van Berlijnse Muur op 9 november 1989, wordt iedere 5 jaar herdacht. 2024 is dus een kroonjaar, en de herinnering aan het IJzeren Gordijn, de Mauearfall en de hereniging van de BRD en de DDR tot één Duitsland is nog overal in de stad springlevend. Het was ook het einde van de Koude Oorlog en de opmaat naar een herenigd Duitsland, midden in één Europa van samenwerking en vrede. In de reis van 7 november maken we de herinnering aan 'de Muur' echt mee.  

Het verblijf van deze stadswandelreis is in Spandau, een kleine overzichtelijke en plezierige voorstad van Berlijn, op een treinafstand (het OV is inbegrepen in de reissom) van 10-15 minuten tot Berlijn Hauptbahnhof . De reis is op basis van logies/ontbijt. De reisleider doet de reizigers elke avond een voorstel om naar een steeds ander restaurantje in Spandau te gaan, op maximaal 15 minuten lopen van het hotel. Hoewel natuurlijk niet verplicht, kunnen we ons dus altijd bij dat gezelschap aansluiten. Praktisch: Hotel Ibis Spandau ligt tegenover het station.

Dag 1
Elk Nederlands of Belgisch Station-Berlijn Spandau per trein, reisduur ca. 5-7 uur afhankelijk van de woonplaats. Transfer te voet (ca. 5 minuten lopen) naar Hotel Ibis. Wandeling (ca. 6 km/2 uur) via de Juliusturm naar de Citadel van Spadau, een 16e eeuws symmetrisch gebouwd verdedigingsfort waartoe eens de gevangenis van oorlogsmisdadiger Rudolf Hess behoorde, thans stadsmuseum over o.a. de geschiedenis van Spandau en Berlijn.

Dag 2
Straßenbahn (evt. tram) naar Köpenick. Wandeling (ca. 11 km/3,5 uur) van Köpenick naar Neu Helgoland over de Köpenicker Bürgerheide via het hoogste punt van Berlijn: de Große Müggelberg en langs de oevers van de Großer Müggelsee. Alternatief (ca. 14 km/4 uur): cirkelwandeling vanuit Köpenick, na terugkomst is er dan gelegenheid om het voormalige stadje, tegenwoordig een stadsdeel van Berlijn, bij de samenvloeiing van de Spree en de Dahme, te ontdekken o.a. de Sankt Laurentiuskirche, het oude Rathaus en het immense Schloß Köpenick.

Dag 3
Straßenbahn naar de Wannsee. Wandeling (ca. 12,5 km/3,5 uur) door het op één na grootste natuurgebied bij Berlijn met uitgestrekt loofbos. Het tweede deel van de wandeling maakt een mooie route naar/door het statige Potsdam, Brandenburgs hoofdstad, met prachtige gebouwen zoals de Loggia Alexandra, Schloß Babelsberg en de Flatowtoren. Vanuit Potsdam Hauptbahnhof Straßenbahn terug naar Spandau, of langer middagverblijf in Berlijn.

Dag 4
Straßenbahn naar de Potsdammerplatz. Wandeling (ca. 11 km/5 uur) over het centrale deel van de Berliner Mauerweg tussen de Brandenburger Tour en Checkpoint Charlie. Door de vele informatietableaus op de route is de afstand kort en het wandeltempo laag! Straßenbahn van de Eberswalder Straße naar Spandau, of langer middagverblijf in Berlijn.

Dag 5
Berlijn Spandau-Elk Nederlands of Belgisch Station, vertrek ca. 09.00 uur, reisduur ca. 5-7 uur afhankelijk van de woonplaats.
 

Hotel Ibis Berlin Spandau **

ligging: tegenover het station van Spandau, op 10-15 treinminuten van Berlijn Hauptbahnhof.
faciliteiten: receptie, ontbijtrestaurant, bar, gratis wifi.
kamers: 1-persoonskamers (of 2-persoonskamers voor alleengebruik) met bad (en/of douche) en toilet.
maaltijden: ontbijt (uitgebreid buffet met koude en warme gerechten) inbegrepen. De reisleider zal elke avond een voorstel doen om naar een (steeds ander) lokaal restaurantje te gaan om daar gezamenlijk te eten (eigen rekening).  
 Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Do 12-09-2024
1.053,-
Do 10-10-2024
995,-
Do 07-11-2024
1.103,-


inclusief:
* Elk Nederlands of Belgisch station-Berlijn Spandau v.v. per trein
* 4 overnachtingen in een 1-persoonskamer
* 4 x ontbijt
* meelopende Aktiva-reisleider
* Berlin WelcomeCard (ter waarde van € 56,-) voor ongelimiteerd gratis gebruik van het OV (Straßenbahn, metro en tram) op dag 2, 3 en 4

exclusief:
* eten en drinken onderweg, avondmaaltijd
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reseveringskosten
8

Deze pittige 3-daagse wandeltocht door Berlijn Oost, West en Centraal 'praat' ons in één keer bij over heden, verleden en toekomst.

anoniem, reisperiode november 2023
8

Heb genoten van een fijne wandelvakantie in Berlijn. Het is een combinatie van wandelen door de prachtige bossen en langs meren en de Spree en aan het eind van de middag door de stadsdelen met mooie gebouwen enzo. De laatste wandeldag hebben we de Berliner Mauerweg gevolgd. Indrukwekkend. Was mijn eerste bezoek aan Berlijn. Na 3 wandeldagen blijft er nog veel over om te zien, maar een goede selectie gemaakt met dank ook aan onze reisleidster.

anoniem, reisperiode november 2023
9

Zeer geslaagd wandelweekend rond en door Berlijn. Dik compliment voor de reisleidster!

Gertjan Rozema , reisperiode november 2023
8

Mooie wandelingen. Eerste wandeldag de cirkelwandeling was een goed alternatief. Potsdam is weer heel anders dan Berlijn maar ook de moeite waart om te bezoeken.

anoniem, reisperiode november 2023
8

De lange wandeling op de tweede dag ten zuidoosten van Berlijn was vrij eentonig en we waren bijna twee uur onderweg voordat we konden starten. Hier zou een aantrekkelijker alternatief voor te verzinnen moeten zijn dichter bij of in Berlijn zelf. De wandeling naar Potsdam was mooi en afwisselend. Na de wandeling was er nog ruim de tijd om op eigen gelegenheid in Potsdam rond te kijken. De laatste wandeling langs de Mauerweg leek kort, maar nam bijna de hele dag in beslag, omdat we regelmatig de gelegenheid kregen om op gedenkwaardige plaatsen wat langer stil te staan. "s Avonds kon je kiezen om met de groep mee te eten in Spandau of zelf iets te gaan zoeken. Hierdoor was er ook de mogelijkheid om zelfstandig in het centrum van Berlijn nog wat rond te kijken en daar een hapje te eten. Spandau als uitvalsbasis voor deze reis was een prima keus. Het hotel lag naast het station en naast het winkelcentrum waar o.a. 2 supermarkten en 2 bakkers te vinden waren om een lunchpakket te kunnen samenstellen. De hotelkamer was wel erg warm en 's nachts was het onhandig om het raam open te laten vanwege het verkeerslawaai uit de omgeving. Het ontbijtbuffet was zeer uitgebreid.

anoniem, reisperiode april 2023
8

anoniem, reisperiode april 2023
8

De 2e dag was teleurstellend. Na een lange treinreis op eerste dag, zaten we weer bijna 2 x 2 uur in trein/ov voor een lange wandeling die nogal saai was. Veel lange rechte bospaden en weinig te zien. Er was na afloop helaas geen tijd meer om eventueel zelf Berlijn in te gaan. 3e en 4e dag waren top! Mooie wandelingen waarbij we een hele goede indruk kregen van het prachtige Berlijn en haar indrukwekkende geschiedenis. De hotelkamer van Ibis was prima maar snachts erg warm. Dat kon niet gereguleerd worden. Met open raam slapen was een optie maar dan had je weer last van het verkeersgeluid. Dus het was zweten geblazen.

Thea, reisperiode april 2023
8

Leuke trip! Hotel en locatie uitstekend. De muurwandeling is een hoogtepunt! Berlijn is een prachtige stad!

anoniem, reisperiode april 2023
8

De wandeling op de tweede dag was niet zo spectaculair. Erg veel bos en daardoor eentonig. Derde dag was meer gevarieerd en de laatste dag was top. Heel gedenkwaardige stadswandeling met veel history.

anoniem, reisperiode april 2023
inclusief:
* Elk Nederlands of Belgisch station-Berlijn Spandau v.v. per trein
* 4 overnachtingen in een 1-persoonskamer
* 4 x ontbijt
* meelopende Aktiva-reisleider
* Berlin WelcomeCard (ter waarde van € 56,-) voor ongelimiteerd gratis gebruik van het OV (Straßenbahn, metro en tram) op dag 2, 3 en 4

exclusief:
* eten en drinken onderweg, avondmaaltijd
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reseveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook