Singlereis Wandelen Ahrsteig Rotweinwanderweg

5 dagen
niveau 2
minibus
vanaf € 485,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 25-10-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

ontbijt en diner inbegrepen
Aktiva-reisleiding
verblijf in 1-persoonskamer met eigen sanitair inclusief

route: voor twee-derde deel heuvelachtig (250-600 m.) en de laatste 2 dagen glooiend. Per wandeldag wordt ca. 19 km (op de aankomstdag 7 of 12,5 km en op de terugreisdag 10 km) afgelegd.
groep: minimaal 6/maximaal 16 reizigers.

Van de heuvels van de Eifel naar het dal van de Ahr
De Ahr is een korte rivier van maar 89 kilometer, die ontspringt in het hart van de Eifel: Blankenheim, en ophoudt te bestaan bij haar instroming in de Rijn. Het wijngebied van de Ahr is al 200 hoogtemeters lager dan de bron en de dagtemperaturen zijn er al enkele graden hoger. Bovendien liggen in de rivierbochten van de Ahr de noordhellingen zó gekanteld dat die de warme zonnestralen maximaal ontvangen. Ideaal voor het rijpen van druiven!

Het Ahrtal is een van de noordelijkste wijnregio’s van Europa, en Duitsers weten dat juist dáár het eindproduct ’Spätburgunder’ (Pinot Noir) kwalitatief gezien een van ’s lands topwijnen is. Strikt gezien is het Ahrtal een deel van de Eifel, een heuvelgebied dat langzaam afvlakt naar de Rijn.

De wandelroutes tijdens deze wandelvakantie zijn te verdelen over twee landschapstypes: tot Kreuzberg stevig heuvelterrein en in de verdere benedenloop van de Ahr een bochtig rivierdal met glooiingen rondom. De andere wandeling: de Rotweinwanderweg ’loopt’ over een lengte van zo’n 35 kilometer van Altenahr naar Bad Bodendorf. In deze reis wordt slechts het stuk Altenahr-Dernau gedaan. De route rijgt daar bekende - voor de kenners dan - wijnplaatsjes aaneen, zoals Altenahr, Mayschoss en Rech. Tot in de verte reiken soms de wijnvelden, waarop de druiven groeien voor de eindproducten Riesling en Spätburgunder. Het pad gaat afwisselend dicht langs de rivier en boven de wijngaarden langs, dus aan fraaie uitzichten is onderweg geen gebrek!

Uiteraard is de markering van de twee langeafstandsroutes die gevolgd worden van de bekende Duitse, dus hoge, kwaliteit: richtingpijlen, bordjes met cijfers over hoogte en afstanden, informatietableaus met lokale informatie over de natuur en het landschap, en dat alles afgemaakt met hier en daar een schuilhut en een picknickplaats. Overigens komt u tijdens elke wandeldag minimaal één keer een horecazaak tegen waar u binnen kunt pauzeren, een veilige geruststelling als het koud of nat zou zijn.

Het rustige dorp, met maar 500 inwoners, van waaruit u de reis maakt, heet Insul, aan beide oevers van de bovenloop van de Ahr. Het hotel ligt rustig aan de rand van het plaatsje, direct aan de Ahr. Na een hele dag buiten zijn en lopen heeft u uw nachtrust wel verdiend en zal u die rust gegarandeerd geboden worden!

 

         

Dag 1
Eindhoven Station Centraal - Insul per minibus (ca. 195 km vertrek om 11.00 uur, aankomst om ca. 13.30 uur)
Na aankomst in het fijne hotel ontvangt u informatie over de reis en de route door de reisleider. Vervolgens starten we met een korte inloopwandeling. Insul - Schuld - Insul (ca. 7 km/2 uur) of Insul - Schuld - Winnerath - Insul (ca. 12,5 km/4 uur). We lopen langs beide oevers van de Ahr de zogenaamde ’Goldlock’, waarbij we onderweg drie voormalige mijnbouwtunnels en de Schloßberg passeren. Vanavond genieten we samen van een lekker diner in ons hotel en hebben we de tijd om nader kennis met elkaar te maken. 

Dag 2
Wandeling (ca. 21 km/6,5 uur, in te korten tot ca. 10 km/3 uur)
Na het ontbijt trekken we de wandelschoenen weer aan. We wandelen van Blankenheim (met de bron van de Ahr in de kelder van een vakwerkhuis vlak bij de hoofdstraat) of van de Freilinger See (stuwmeer van de Ahr) naar Aremberg over de Ahrsteig via het Friedenskreuz auf dem Hühnerberg (534 m) en de Schützengelkapelle. Het eindpunt Aremberg is een hooggelegen Eifeldorp met een spectaculair uitgezicht over de omgeving. Moe maar voldaan keren we terug naar ons hotel.

Dag 3
Wandeling (ca. 19 km/6 uur) van Aremberg naar Insul over de Ahrsteig 
We wandelen vandaag eerst naar het hoogste punt van de Ahrsteig, gelegen op 623 m. Een steil begin dus naar de Schlossruïne Aremberg. Vervolgens lopen we via de picknickplaats Kapelle Eichenbach naar de rivierbocht de Ahrschleife.

Dag 4
Wandeling (ca. 18 km/5,5 uur) van Insul naar Kreuzberg over de Ahrsteig
We wandelen eerst door het dal van de Liers en later over de hoogvlakte Linder Höhe, gelegen op 475 m). 

Dag 5
Wandeling (ca. 10 km/3,5 uur) van Altenahr naar Dernau over de Rotweinwanderweg
We wandelen vandaag langs de Ahr, via de wijnplaatsjes Mayschoss en Recht, met uitzicht over de wijnvelden aan de op het zuiden gerichte hellingen. 
Vanmiddag is het alweer tijd om terug naar Nederland te vertrekken. We vertrekken rond 14.30 uur per minibus van Dernau naar Eindhoven Station Centraal, waar we rond 17.00 uur weer aankomen en afscheid van elkaar nemen.

Landhotel Ewerts ***

ligging: aan de rand van het kleine dorpje Insul (gem. Adenau), aan een rustige woonstraat, aan de achterzijde grenzend aan de rivier de Ahr, vrijwel direct aan de wandelroute van de Ahrsteig.
faciliteiten: goed geleid en georganiseerd familiehotel met ca. 25 kamers, restaurant, ontbijtruimte en een grote eigen tuin aan de achterzijde.
kamers: altijd met eigen douche/toilet, tv, gratis wifi.
maaltijden: avondmaaltijd en ontbijt inbegrepen; eten en drinken voor overdag verkrijgbaar bij horeca en winkels onderweg. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* Eindhoven Station Centraal - Insul en Dernau - Eindhoven Station Centraal per minibus
* verblijf in een 1-persoonskamer met douche en toilet 
* ontbijt en diner 
* Aktiva-reisleider
* transfers per minibus
* route-uitleg en gebruik van kaartmateriaal
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2- persoonskamer (indien met 2-personen geboekt binnen 1 boeking) € 75,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
geweldig mooi en afwisselend gebied. Wandelingen zijn goed te doen maar er zitten af en toe wel flinke (doch korte) klimmetjes in. Eenmaal boven wordt de inspanning dubbel en dwars beloond met een prachtig uitzicht over het landelijke en heuvelachtige gebied, met zijn mooie, kleine dorpjes. Slapen en eten doe je in landhotel Ewerts in Insul en dat is een goede keuze van Aktiva. De kamers zijn ruim, sommige zelfs met een balkon, en het eten is top. Ook hebben ze een grote tuin waar het na de wandeling heerlijk zitten is onder het genot van een drankje. En vergeet vooral niet de heerlijke Ahrwein in te slaan !!
Ineke Domhof
Mooie wandelingen in een kleurig herfstdecor. Een winterse sneeuwbui zorgde zelfs voor een witte wereld. Reisleider Twan was een uitstekende reisbegeleider en zorgde zelfs voor koffie en thee op plekken waar geen horeca aanwezig was. En dit alles met een aangenaam reisgezelschap.
N. Aerts
2 uur van Eindhoven maar toch echt een buitenland gevoel. Het Hotel was prima. Mooie kamer en uitgebreid onbijtbuffet. Het avondeten was ook erg lekker. 5 dagen heerlijk gewandeld met een hele leuke groep en prima reisleider.
Marc
Wat een heerlijke 5 dagen met prachtige, uitdagende wandelingen in gezelschap van gezellige mensen. De eerste dag reis je vanaf Eindhoven in korte tijd naar de Eifel. Daar maak je samen de eerste wandeling. De 3 langere wandelingen met, vooral voor mij, lastiger afdalingen, en dan tenslotte het toetje: vrijdag de wandeling van zo?n 3 uur langs de wijnhellingen. De dagen waren goed gevuld met inspannende wandelingen met daarna lekker uitrusten in het hotel. De reisbegeleidster was relaxed, bij het hotel alles goed geregeld en na die 5 dagen had ik al de volgende dag heimwee naar de formule van lekker wandelen dichtbij in Duitsland met een prettige groep. Ik heb zelf (te) weinig foto?s gemaakt, dus ik hoop dat er iemand van de groep nog wat foto?s voor mij heeft. Het is vooral de combinatie van wandelen en gesprekken met mede-wandelaars wat het zo aantrekkelijk maakt. Kortom: voor herhaling vatbaar. 5 pluimen voor Aktiva Tours!
Ben Hubbers
Na goede ervaringen in 2018 met een etappe van de Eiffelsteig boekte ik nu deze wandelreis. Mooie, soms pittige en afwisselende wandelingen, nooit te zwaar. Wederom goed georganiseerd, kamer en eten zelfs veel beter, hotel met mooi terras aan de Ahr. Gezellige en relaxte reisleidster. De grootte van de groep (16) vond ik minder leuk, maar werd goed opgelost door de splitsing in 2 x 8.
Aleid
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook