Groepsreis Wandelen & Cultuur in de Rhodopen

12 dagen
niveau 1.5 van 3
vliegtuig
vanaf € 1.475,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
25-09-2023. Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

wandelen in een kleine groep o.l.v. Nederlandse reisleiding
11 x ontbijt en diner en 1 x lunch inbegrepen
inclusief wijnproeverij in Arda en yoghurtproeverij in Melnik

route: wandelingen door meestal bergachtig terrein met hoogteverschillen van ca. 400 meter per dag. Per wandeldag wordt ca. 10-20 km  afgelegd.
niveau: 1,5
groep: minimaal 8/maximaal 16 reizigers.

Wandelen door onbekend Bulgarije
Tijdens deze cultuur- en wandelreis in Bulgarije maakt u kennis met de vele facetten van de Rhodopen in zuidwest Bulgarije. We wandelen door ongerepte natuur, bezoeken historische steden, kleine dorpjes, eeuwenoude kloosters en kerkjes en proeven van lokale specialiteiten en goede wijnen. Enkele van de hoogtepunten tijdens deze reis zijn het bezoek aan de mooie oude stad Plovdiv en de prachtige kloosters van Bachkovo en Rila.

We wandelen langs watervallen, kloven en rivieren en dwalen door de smalle straatjes van de karakteristieke Rhodopen dorpen Shiroka Laka en Delchovo. Ook verblijven we in Melnik, met haar 230 inwoners het kleinste maar meest romantische stadje van Bulgarije, ondermeer bekend om haar goede wijnhuizen. Tijdens deze actieve vakantie bezoeken we ook de indrukwekkende Yagodina grot; één van de mooiste grotten van Europa.

 

Dag 1
heenreis
Vandaag begint uw groepswandelvakantie en vliegt u van Amsterdam naar Sofia. Transfer (ca. 150 km) naar het hotel in de mooie oude stad Plovdiv. Indien de aankomsttijd het toelaat, maken we nog een rondwandeling voor dat we gaan eten. 
 

Dag 2
Stadswandeling Plovdiv
In de ochtend verkennen we deze prachtige, oude en cultuurrijke stad (Plovdiv was in 2019 de culturele hoofdstad van Europa) te voet. We wandelen door smalle straatjes en komen langs kleurrijke oude huizen, het Romeinse theater, enkele kerken en vele musea. In de middag kunt u samen met groepsgenoten de stad verder ontdekken, en ook op een terrasje genieten van een lekker hapje en drankje.

Dag 3
Plovdiv-Bachkovo-Arda (wandeling ca. 9 km/3,5 uur, 450 m stijgen en dalen)
Na het ontbijt reizen we per bus (reisafstand ca. 185 km) naar het mooi gelegen klooster van Bachkovo, één van de fraaiste en oudste kloosters van het land. Na dit bezoek rijden we door naar Smolyan waar we een wandeling maken over de eco-trail ’the canyon of the waterfalls’: een mooie route langs de rivier Elena met onderweg prachtig gevormde rotspartijen, vele bruggetjes en indrukwekkende uitzichten. Avondmaaltijd en verblijf in het karakteristieke dorp Arda.

Dag 4
Arda (wandeling ca. 12 km/4,5 uur, 450 m stijgen en dalen)
Na het ontbijt wandelen we langs de stromen van de Arda rivier. Tussen de middag zoeken we een mooi plekje op voor een picknicklunch en lopen we via een andere route weer terug naar het dorp. In het dorp aangekomen, proeven we van de lokaal gestookte frambozenbrandewijn en de goede lokale wijn. Avondmaaltijd met specialiteiten uit de streek. Verblijf weer in Arda.

Dag 5
Arda-Devin-Buinovo (ca. 1,5 uur, 150 m stijgen en dalen)
Na het ontbijt gaan we op weg naar het plaatsje Devin (reisafstand ca. 130 km), bekend om haar minerale baden. We stoppen in het mooie dorp Shiroka Laka en dwalen door de smalle geplaveide straatjes met de prachtige karakteristieke huizen. In Devin aangekomen wandelen we langs de minerale bronnen en volgen het pad langs de rivier, een gemakkelijke, maar zeer mooie en sfeervolle wandeling. Aan het einde van de wandeling kunnen de liefhebbers onder ons heerlijk ontspannen in één van de minerale baden voordat we doorrijden naar de mooie omgeving van Trigrad waar we 2 nachten verblijven in het dorp Buinovo. Ook hier staat weer een goede avondmaaltijd voor ons klaar.
 

Dag 6
Buinovo-Yagodina-Trigrad-Yagodina. Eerste wandeling: ca. 7 km/2,5 uur, 360 m stijgen en 380 m dalen. Tweede wandeling: ca. 8 km/2 uur, 120 m stijgen en 240 m dalen.
Transfer (20 km) naar het dorp Yagodina. Wandeling naar het platform Orlovo Oko (adelaars-oog), waar we vanaf 1563 m hoogte een prachtig uitzicht hebben op de Rhodopen, het Pirin en Rila gebergte en een deel van Griekenland. Via een andere route terug naar Yagodina. Na de lunch bezoeken we de Duivelsgrot, een natuurfenomeen in de kloof van Trigrad met een ondergrondse rivier. Via een uitgehakte tunnel kunnen we een enorme grot bezoeken, groot genoeg om plaats te bieden aan de Alexander Nevski kathedraal in Sofia! Met deze plaats zijn legendes van Orpheus verweven. Vanuit Trigrad wandelen we terug naar Yagodina.

Dag 7
Trigrad-Delchevo (reisafstand ca. 100 km). Wandeling ca. 6 km/2 uur, 320 m stijgen en dalen
Bezoek aan de grot van Yagodina, volgens kenners één van de mooiste grotten van Europa met een veelheid aan stalactieten, stalagmieten, kolommen en andere formaties. Transfer naar het dorp Delchevo, gelegen in het indrukwekkende Pirin gebergte. Het dorp heeft een typische architectuur met smalle geplaveide straatjes en mooie oude huizen gebouwd van steen en hout. Het merendeel van de huizen is in de late 19e eeuw gebouwd door lokale ambachtslieden. Inmiddels zijn 27 van deze renaissance-huizen aangemerkt als monument. We wandelen de bergen in en genieten van een prachtig uitzicht over de vlakte die het Pirin-gebergte scheidt van het Rhodopi-gebergte. We dineren en overnachten in dit mooie dorp.

Dag 8
Delchevo-Melnik/Rojen (reisafstand ca. 80 km). Eerste wandeling: ca. 7 km/2 uur, 350 m stijgen. Tweede wandeling: ca. 4 km/1,5 uur, 300 m stijgen en 250 m dalen
We rijden naar de regio Melnik/Rojen vanwaar we naar het gebied Popini Laki wandelen. Een korte transfer brengt ons daarna naar het dorp Rojen waar wij naar het pittoreske klooster van Rojen uit de 13e eeuw wandelen. Een mooie wandelroute leidt ons verder langs prachtige zandsteenformaties, de zogenoemde Pyramiden van Melnik, naar het stadje Melnik. We bezoeken hier het Kordopulov huis. Het herbergt een interessant etnografisch museum en tevens de grootste wijnkelder van het stadje waar we proeven van de unieke rode Melnik wijnen. We dwalen verder door het stadje met haar geplaveide straten en prachtige oude huizen. We overnachten in een hotel in de omgeving en gebruiken weer gezamenlijk de avondmaaltijd.

Dag 9
Melnik/Rojen-Rila klooster-Separeva Banya/Panichishte. Korte wandeling ca. 2,5 km, 150 m stijgen en 100 m dalen
Transfer naar Rila (reisafstand ca. 210 km). Bezoek aan het grootse en bekendste klooster van Bulgarije: het kleurrijke Rila klooster uit de 10e eeuw. Dit indrukwekkende klooster staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is een bezoek meer dan waard. We wandelen naar de grot van St. Ivan Rilski, gelegen in een mooi bos. Hierna reizen we verder naar Separeva Banya/Panichishte, waar we overnachten.

Dag 10
Separeva Banya/Panichishte-de 7 Rila meren-Sofia. Transfer ca. 120 km. Wandeling (ca. 10 km/4,5 uur, 500m stijgen en dalen)
Na een korte transfer gaan we omhoog met de stoeltjeslift die ons van 1500 m naar ruim 2000 m hoogte brengt. We beginnen hier onze wandeling langs de gletsjermeren van Rila waarvan de hoogste op 2535 m ligt. Een indrukwekkende tocht langs diepblauwe meren omzoomd door majestueuze pieken. Na onze wandeling staat de bus klaar om ons naar Sofia te brengen. We verblijven in een hotel buiten het drukke stadscentrum.

Dag 11
Sofia 
Bezoek aan Sofia. In de ochtend maken we een wandeling langs de bekende bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevski kathedraal, het nationale theater, de Russische St. Nikolai kerk en de Synagoge van Sofia. In de middag kunt u er met reisgenoten zelf op uit trekken om de straatjes met de vele hippe winkeltjes en eettentjes te verkennen of een uitstapje maken naar het Historisch Museum en de prachtige middeleeuwse Boyana kerk met haar kleurrijke fresco’s. Het is gemakkelijk en goedkoop om gebruik te maken van een taxi terug naar het hotel, indien gewenst. In de avond genieten we voor de laatste keer van een lekker diner.

Dag 12
terugreis
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht van Sofia naar Amsterdam. Eenmaal geland komt er een einde aan onze groepswandelvakantie.

Groepsreis Wandelen & Cultuur in de Rhodopen

Tijdens deze reis overnacht u in kleinschalige familiepensions en hotels. De kamers beschikken over een eigen badkamer met douche en toilet. De verzorging is op basis van ontbijt en diner, en één maal  een (picknick)lunch op dag 6.Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* vlucht Amsterdam-Sofia v.v.
* luchthaventransfers
* lokale transfers zoals beschreven in het programma
* 11 overnachtingen in een 2-persoonskamer met douche en toilet
* 11 x ontbijt
* 11 x diner en 1 x lunch (dag 6) (in geval van late aankomst op dag 1: snack, fruit) 
* bagagevervoer
* (brande-)wijnproeverijn in Arda
* wijn- en yoghurtproeverij in Melnik
* lift naar de ’7 gletschermeren van Rila’
* Nederlandstalige reisleiding

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 35,- per enkele reis
* toeslag 1-persoonskamer € 210,-

exclusief:
* overige maaltijden (onderweg in de middag)
* eventuele entreegelden
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)

Ik heb erg genoten van deze wandel- en cultuurreis door Bulgarije. De landschappen waar we doorheen liepen en met de bus reden, waren heel mooi. Enkele wandelingen waren best pittig, maar de uitzichten waren de beloning. De reisleidster was heel vriendelijk en enthousiast over haar land waarover ze in heel behoorlijk Nederlands veel interessants heeft verteld. De overnachtingen in familiehotels waren over het algemeen comfortabel, behalve dat in de meeste gevallen een douchegordijn ontbrak. Ook het eten was prima verzorgd met dagelijks een ontbijtbuffet en een drie gangen diner. Veel mooie kerken en diverse kloosters bezocht. De stad Plovdiv vond ik qua steden het hoogtepunt, vooral door het oude heuvelachtige gedeelte. Al met al een goed verzorgde reis en ik ga zeker nog eens met Aktiva Tours op stap!
Bert Dekker
Een prachtige reis. Erg mooie, bergachtige, wandelgebieden in het zuid-westen van het land. De reis is een prachtige combinatie van veel natuurbeleving in de vorm van genieten van pittig wandelen, en geweldige grotten bezichtigen, en tijd voor het bezoeken van cultureel erfgoed: erg mooie oude kloosters, en byzantijnse kerken en prachtige musea. De sympathieke Bulgaarse reisleidster vertelde bijzonder veel over de geschiedenis van het land en trad, tijdens excursies, op als tolk voor de gidsen. Ze hield zoveel mogelijk rekening met alle deelnemers en was actief en enthousiast. De reis is mooi in balans qua vervoer met de bus en de tijd voor de dagtochten en de bezichtigingen. De accomodaties zijn, naar Bulgaarse of oost- Europese omstandigheden, heel aardig. Verwacht geen luxe (ook niet bij het ontbijt) of toplocaties, in de hotels en pensions is e.e.a verouderd en er zijn (kennelijk) te weinig middelen voor onderhoud. Maar neem je dat voor lief, dan is het absoluut een topreis !
Jackie
Geweldige reis: Goede mix van cultuur en natuur, prachtige wandelingen in gebergte, werelderfgoed dorpjes en kloosters. Hele goede enthousiaste reisleidster met veel kennis en een heerlijke lach. Goede rustige chauffeur. Goede , en allemaal familie, hotels met prima eten. 2 min-puntjes: - Paar keer vrij minimaal vegetarisch diner, dat 1 X na klachten snel werd opgelost door er rijst met groenten bij te serveren. Dat had in de andere gevallen ook al veel opgelost. - Paar keer plastic flesjes water op tafel, terwijl een karaf of grote fles ook kon.
Laura de Vroom
Deze wandelreis barst van de verschillende soorten landschappen: liefelijke alpenweiden met ontelbaar veel bloemen en vlinders, woeste bergketens met beboste hellingen, kraakheldere meren, stenige paden met behoorlijke hoogteverschillen, omlaag denderende watervallen, liefelijke bergstroompjes, adembenemende kloven, mooie grotten en liefelijke dorpjes. Ook cultuur hebben we in overvloed ontmoet: (meestal) eenvoudige, maar goede hotels/pensions, heerlijk (en overvloedig) eten&drinken, kloosters en kerken, enorm veel uitleg over de cultuur en historie door een uitstekende gids, volksdansen in een dorp, en ontmoeting met bewoners die we onderweg tegen kwamen. In de steden veel musea en historische gebouwen te bezichtigen. Eind juli was het in de steden wel warm met +30gr. In de bergen over het algemeen prima wandelweer tussen 23 en 28 gr.
Carolien

inclusief:
* vlucht Amsterdam-Sofia v.v.
* luchthaventransfers
* lokale transfers zoals beschreven in het programma
* 11 overnachtingen in een 2-persoonskamer met douche en toilet
* 11 x ontbijt
* 11 x diner en 1 x lunch (dag 6) (in geval van late aankomst op dag 1: snack, fruit) 
* bagagevervoer
* (brande-)wijnproeverijn in Arda
* wijn- en yoghurtproeverij in Melnik
* lift naar de ’7 gletschermeren van Rila’
* Nederlandstalige reisleiding

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 35,- per enkele reis
* toeslag 1-persoonskamer € 210,-

exclusief:
* overige maaltijden (onderweg in de middag)
* eventuele entreegelden
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook