Singlereis Camino de Santiago 10 - van Chablis naar Vézelay

6 dagen
niveau 2
minibus
vanaf € 780,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 06-09-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

inclusief verblijf in 1-persoonskamer 
ontbijt en diner inbegrepen
wandelen over de beroemde Camino de Santiago

route: licht heuvelachtig (heuveltoppen tot ca. 300 meter, dalen op een hoogte van meestal ruim 100 meter), wandelingen afwisselend door heuvels, over hoogvlaktes en door rivierdalen. Per wandeldag wordt ruim 20 kilometer afgelegd.
groep: minimaal 6 / maximaal 8 reizigers

route naar de historische verzamelplaats Vézelay in het noorden van de Bourgogne - 1000 jaar pelgrimage over de Camino de Santiago
De pelgrimage - ook wel pelgrimstocht of bedevaart genoemd - dateert al uit de vroege Middeleeuwen. De belangrijkste kerkelijke reisdoelen waren Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostella. De tocht naar die laatstgenoemde Spaanse stad, ook de Sint Jacobsroute genoemd, is één van de oudste. Het is ongelooflijk hoe duizend jaar geleden christenen uit alle uithoeken van Europa de hachelijke onderneming via de Pyreneeën naar Santiago de Compostella waagden.

Door het onbtreken van voldoende landschappelijke variëteit worden de segmenten 6, 7, 8 en 9 voorlopig overgeslagen. Deze reis Santiago-10 start in Epineuil bij Tonnerre en eindigt in Vézelay in het noorden van de Bourgogne.
 
Het eerste doel Vézelay bereikt

Deze wandelvakantie is bij Aktiva Tours de tiende in de lange Santiago-serie  Dit traject, dwars door de het departement de Yonne (de noordelijke Bourgognestreek), is er een van een bovengemiddelde landschappelijke schoonheid. De aardig heuvelachtige streek is begroeid met groene bossen, en door het gebied stromen kleine riviertjes.

Historisch gezien kende de pelgrimstocht naar Santiago vier belangrijke aanlooproutes en halteplaatsen in Frankrijk: Parijs, Vézelay, Le Puy en Arles. De Santiago-reizen van Aktiva Tours volgen de route via Vézelay en later via de Limousin en de Dordogne naar de Pyreneeën. In Saint Jean Pied de Port, een noordelijke toegangsplaats tot de Pyreneeën, komen die vier hoofdroutes samen. Vandaaruit steekt iedereen de hoge bergen over en loopt dan min of meer samen verder door Spanje. Vézelay, het einddoel van deze reis, is dus een gedenkwaardig en belangrijk etappedoel, in het verleden en ook nu!

Het verblijf is in een fijn kleinschalig hotel in het dorpje Pontaubert bij Avallon. De belangrijkste bezienswaardigheden van Avallon zijn onmiskenbaar de oude stadsmuren: de 'remparts'. Omdat de stad meermaals met de minibus doorkruist wordt op weg naar de wandelroutes of terug, is er tijdens de reis altijd wel een moment beschikbaar om de stad te bezoeken.

De reis wordt aangeboden in het voorjaar en de herfst. Het noorden van de Bourgogne heeft namelijk een robuust klimaat met in de winter relatief veel regen en lage temperaturen en in de zomer is het te warm om te wandelen.

De route is gemarkeerd maar staat ook uitstekend ingetekend op gedetailleerde kaarten die u meekrijgt, wat verdwalen onmogelijk maakt. 

 

Dag 1
Heenreis
Om 11.00 uur verzamelen we bij het Centraal Station van Eindhoven, vanwaar we per minibus naar Pontaubert reizen (ca. 620 km). We verwachten om 18.00 uur aan te komen, zodat we nog even rustig de bagage uit kunnen pakken voordat we gezellig samen aan tafel schuiven voor het diner.

Dag 2
Wandeling van Epineuil naar Chablis (ca. 22 km/6 uur)
Het eerste stukje wandelen we langs het Canal de Bourgogne. Via het oude provincieplaatsje Tonnerre met de door de waterbron Fosse de Dionne gevoede 18e-eeuwse wasplaats, door het Bois de la Garenne en de wijndorpjes Tissey en Collan met een oude kerk, wandelen we naar ons eindpunt van vandaag, Chablis. Chablis staat tegenwoordig bekend als plaats waar goede (doorgaans witte) Chardonnay-wijn geproduceerd wordt. We wandelen eerst door bossen en later door een meer open landschap met wijngaarden.

Dag 3
Wandeling van Chablis naar Auxerre (ca. 22 km/6 uur)
Na het ontbijt trekken we de wandelschoenen weer aan. We wandelen via het wijndorp Beine, door een afwisselend begroeid en open landschap, naar Auxerre. De departementshoofdstad Auxerre heeft gezellige kronkelige straatjes met vakwerkhuizen, een rijk erfgoed en de Cathédrale Saint Etienne als meest in het oog springende bouwwerk.

Dag 4
Wandeling van Auxerre naar Cravant (ca. 22 km/6 uur)
We wandelen hoog boven de Yonne met een constant uitzicht over het schilderachtige rivierdal. De route gaat door de stokoude plaatsjes Vaux, Champs-sur-Yonne en Irancy. Cravant heeft een markant eeuwenoud poortgebouw.

Dag 5
Wandeling van Accolay via de oude Abbaye de Reigny naar Vézelay (ca. 25 km/6,5 uur, inkortbaar tot ca. 19 km/5 uur of ca. 16 km/4,5 uur)
We wandelen via de kasteelboerderij Manoir le Chastenay en de resten van de oude Romeinse legerplaats Cora-Villaucerre. Vézelay is al ruim 9 eeuwen lang een belangrijke etappeplaats van de pelgrimage naar Santiago de Compostella waar zich in de Middeleeuwen grote aantallen pelgrims verzamelden voor de gezamenlijke vervolgreis door Frankrijk en Spanje. De basiliek Sainte Marie Madeleine is spectaculair gelegen op de door het stadje omringde heuveltop.

Dag 6
Terugreis
Na het ontbijt rijden we om 9.00 uur met de minibus terug naar het station van Eindhoven, waar we rond 17.00 uur verwachten aan te komen. 

Hôtel Au Soleil d'Or ***

ligging: het kleinschalige 3-sterrenhotel ligt in Pontaubert. Een klein dorpje met ca. 300 inwoners, gelegen tussen Avallon en Vézelay. De afstand van Pontaubert naar het centrum van Avallon bedraagt ca. 5 km.
faciliteiten: het hotel beschikt over een eigen restaurant, een aparte caféruimte en een verwarmd buitenzwembad op ca. 150 m van het hotel (geopend t/m oktober).
kamers: gerenoveerde en met smaak ingerichte kamers, die beschikken over een tv, gratis wifi en een eigen badkamer met douche en toilet.
maaltijden: ontbijtbuffet en 3-gangendiner. Een hapje en een drankje voor onderweg kunnen bij een naburige supermarkt gekocht worden.

Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* Eindhoven Centraal Station NS-Pontaubert v.v. per minibus
* verblijf in een 1-persoonskamer met bad of douche en toilet
* ontbijt en diner
* transfers per minibus
* Aktiva-reisleider
* Nederlandstalige route-uitleg

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 150,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten

Een prachtige reis. Hotel prima en heerlijk gegeten. Reisleider was ter wille om er een mooie vakantie van te maken. Alleen de laatste dag bleek veel meer te zijn dan op het programma stond. Dat was jammer, want dit is niet te doen binnen de tijd. Maar desondanks een hele fijne vakantie gehad. .
Noor Klein Horsman
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook