Singlereis Athos, de Heilige Berg (alleen voor mannen)

8 dagen
niveau 1
vliegtuig
vanaf € 1.019,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 15-11-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

met 3 overnachtingen op Athos in kloosters
met lokale reisleiding 
deze reis is enkel te boeken door mannen (vrouwen zijn in deze monnikenrepubliek niet toegestaan)

belangrijk: Athos is een autonome monnikenrepubliek met als hoofdstad Karyes. Een bezoek aan de Heilige Berg Athos is volgens de oude Monastische wet, AVATON, alleen voor mannen toegestaan. Deze reis is daarom uitsluitend te boeken door mannen. 
route: bergachtig landschap, wandelroutes onregelmatig vlak, stijgend en dalend. De wandelafstand is per dag minimaal 10 km en maximaal 17 km.
groep: minimaal 5 / maximaal 10 mannelijke reizigers

Athos, de Heilige Berg
Ten oosten van de Griekse stad Thessaloniki ligt een onbekend staatje, de theocratie en autonome monastieke staat van de Heilige Berg Athos. Dit schiereiland is strikt gescheiden van de rest van Griekenland, de inwoners zijn zwart geklede monniken en er zijn geen vrouwen toegestaan. Men belijdt hier het orthodoxe geloof en elk klooster wordt bewoond door een andere nationaliteit, naast Griekse kloosters zijn er ook Russische, Roemeense, Bulgaarse en Servische Orthodoxe ordes. Vanwege de status aparte is een visum verplicht, dit 'diamonitrion' wordt aangevraagd zodra de reis het minimale aantal deelnemers heeft gehaald en pas na ontvangst van het visum is de pelgrimage zeker.

Bij aankomst op Athos is het alsof we in een tijdmachine zijn gestapt, de klok heeft hier stilgestaan en we worden meteen overmand door een serene rust. Het vervoer is te voet, door puur landschap, onaangetast door de moderne tijd. Vanwege het bergachtige gebied is enige conditie wel vereist. Onderweg bezoeken we verscholen kapelletjes, kloosters en afgelegen heremieten grotten. Het heel vroeg opstaan, het andere ritme, de povere maaltijden van de monniken en de eenvoudige overnachtingen vergeten en vergeven we snel. Het is een voorrecht deel te zijn van deze bijzondere omgeving. U hoeft heus geen geschoolde theoloog of historicus te zijn om van Athos te genieten. Laat de zuivere rust, kalmte en schoonheid van de kloosters, de inwoners en de natuur op u neerdalen.

Dag 1
Heenreis
Amsterdam-Thessaloniki met Transavia. Na aankomst in Thessaloniki worden we naar ons centraal gelegen hotel gebracht. Eenmaal geacclimatiseerd en bijgekomen van de reis maken we kennis met de reisleider. Hij zal alles vertellen over de komende week. Als de tijd het toelaat kunnen we gezamenlijk deze mooie stad bekijken. Thessaloniki is reeds gesticht in de vierde eeuw voor Christus. In de oude straatjes van de binnenstad komt de geschiedenis tot leven. Tussen de moderne gebouwen staan Romeinse ruïnes, Byzantijnse kerkjes en Ottomaanse panden uit vervlogen tijden. We bezoeken de Witte Toren, het symbool van de stad en natuurlijk het Byzantijns museum. Hier krijgen we een indruk van de pracht en praal van het ooit zo glorieuze rijk en een voorbode van de wereld die ons nog te wachten staat. 's Avonds staat voor ons een lange tafel gedekt in de levendige wijk van Ladadika, en kunnen we op een ontspannen en aangename wijze nader met elkaar kennis maken (maaltijd niet inbegrepen).

Dag 2
Van Thessaloniki naar Ouranoupoli
Na het ontbijt reizen we met de lokale bus naar Ouranoupoli. Alleen de reis van circa 4 uur is al een belevenis. De weg kronkelt door de groene bergen van Chalkidiki, door uitgestrekte wouden met pijnbomen, met om elke bocht een ander weids uitzicht. Hoe dichter we bij de eindhalte komen, hoe duidelijker de contouren van de heilige berg aan de horizon. In het kleine grensplaatsje Ouranoupoli ('stad van de lucht') kunnen we nog voor de laatste keer genieten van de wereldse geneugten, het strand is vlakbij en de taverna’s serveren lamsvlees met een pilsje (niet inbegrepen).

Dag 3
Wandeling over de noordzijde van Athos
's Ochtends vertrekt de veerboot naar Dafni, de haven van Athos. Bij aankomst in de heilige republiek merken we meteen dat hier andere tijden heersen, alsof de tijd heeft stilgestaan, het moderne leven met hectiek en drukte liggen nu ver achter ons. Met een oud busje worden we naar de hoofdstad Karyes gebracht, met slechts zo'n 250 inwoners, verscholen in het hart van Agion Oros, de heilige berg. Vanuit hier wandelen we over een onverharde weg, door de dichte begroeiing van wilde beuken- en walnotenbomen, naar de noordzijde van het schiereiland. Deze ruige kust is minder bezocht dan het zuiden, met enkele schitterende kloosters hangende boven de kliffen. We overnachten in het gezamenlijke hospitium in een van de kloosters van Moni Iviron, Moni Stavronikita of Moni Pantokratoros en dienen voor het donker binnen de poorten te zijn.

Dag 4
Wandeling over de zuidzijde van Athos
De klokken luiden midden in de nacht, na de ochtenddienst begint de dag. Het leefritme op Athos is puriteins, uitslapen hoort daar niet bij. Al vroeg gaan we op pad en wandelen richting het westen, onderweg komen we door eindeloze druivenvelden. Wijn wordt door de monniken alleen op zeer bijzondere dagen genuttigd. De rest van de wijn wordt geëxporteerd, met het Kremlin als bekendste afnemer. Halverwege komen we aan bij het klooster Zografos. Dit Orthodoxe Bulgaarse klooster uit de 10e eeuw dankt zijn naam aan zijn icoon Sint Joris. Een houten plank beschilderde zichzelf met een afbeelding van deze heilige en zodoende werd het icoon 'de schilder' (zografos in het Grieks) genoemd. De wandeling voert ons verder tot de zuidzijde van Athos, hier zullen we verblijven in één van de vele kloosters die deze kust rijk is. Bij aankomst in het klooster worden we verwelkomd met 'loukum' (een zacht zoete lekkernij) en een kopje Griekse koffie. Na de lange wandeling, en het eventuele bijwonen van de vespers, zal het harde bed in het primitieve gastenverblijf gezien worden als ongekende luxe en zullen we heerlijk slapen.

Dag 5
Wandeling naar Moni Simonopetra
Inmiddels zijn we gewend aan de ochtendklokken en het ritme van het kloosterleven. Na de metten trekken we de wandelschoenen weer aan en zetten bij het ochtendgloren koers richting de opkomende zon. Al zigzaggend komen we uiteindelijk aan in Moni Simonopetra, ons verblijf voor vanavond (onder voorbehoud van wijzigingen). De orde is gesticht in de 14e eeuw en het majestueuze gebouw, met zeven verdiepingen, hangt trots hoog boven de zee. De grootsheid van het gebouw staat helaas in contrast met het aantal inwoners, slechts enkele tientallen monniken bestieren dit enorme gebouw. Eventueel lopen we door naar Moni Osiou Gregoriou, een van de meest gastvrije kloosters van Athos. In de late middag is er nog een laatste kans om een dienst bij te wonen. Zoals de orthodoxe liturgie betaamd wordt er door de monniken gezamenlijk gezongen en gelezen. Laat u meedrijven door de mystieke sfeer met de geur van wierook; sluit uw ogen, schakel uw gedachten uit en laat u mee voeren door de mis.

Dag 6
Naar Thessaloniki
Indien het pendelbootje vanaf de pier van Osiou Gregoriou niet vaart, dan wandelen we in de ochtendnevel naar de haven van Dafni. Met de ochtendboot varen we terug naar de moderne tijd, terug naar Ouranoupoli. Het stadje dat ooit zo rustiek en rustig oogde voelt nu als een hectische metropool. Ondanks het korte verblijf van slechts drie nachten op de Heilige Berg is het wennen aan de drukte en het rumoer. 's Middags vertrekt de bus naar Thessaloniki en betrekken we ons vertrouwde hotel, met de privacy van een eigen kamer.

Dag 7
Vrije dag
Vandaag is een vrije dag, maar er is in Thessaloniki genoeg te doen. Niets voor niets wordt deze stad, met alle musea, theaters, archeologische vondsten en oude kerken, beschouwd als de culturele hoofdstad van Griekenland. Degene die een stranddag willen houden, kunnen het beste naar de buitenwijk van Kalamaria. Wie wil kan aansluiten bij een fietstocht met een gids langs alle bekende en minder bekende plekken van de stad, een ideale manier om de gehele stad beter te leren kennen (kosten voor eigen rekening). 's Avonds is het afscheidsdiner (niet inbegrepen) en zullen we met wijn uit Athos proosten op een onvergetelijke week.

Dag 8
Terugreis
Na het ontbijt worden we per bus naar de luchthaven van Thessaloniki gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Athos, de Heilige Berg

Tijdens deze reis verblijven we 4 nachten in gezellige (familie)hotels in Thessaloniki en Ouranoupoli. U verblijft in een 1-persoonskamer inclusief ontbijt. Alle kamers hebben eigen douche en toilet. De reisleider zal iedere avond een taverna uitzoeken voor het avondeten (niet inbegrepen). Eet u liever ergens anders op eigen gelegenheid, dan is dat uiteraard geen probleem. Daarnaast verblijven we 3 nachten in diverse kloosters op Athos waarbij we overnachten in slaapzalen. Het verblijf tijdens deze dagen is inclusief ontbijt en diner.
 
dag 1 Thessaloniki
dag 2 Ouranoupoli
dag 3 t/m 5 Athos
dag 6 & 7 Thessaloniki
Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Di 15-11-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 1.019,-


inclusief: 
* vlucht Amsterdam-Thessaloniki v.v. met Transavia
* transfer luchthaven-accommodatie v.v.
* alle transfers
* Vervoer van uw bagage tijdens de wandelingen
* 4 overnachtingen in een 1-persoonskamer met eigen badkamer inclusief ontbijt 
* 3 overnachtingen in een slaapzaal in diverse kloosters op Athos inclusief eenvoudig ontbijt en diner
* visum voor het bezoek aan Athos
* Nederlands- of Engelssprekende lokale reisleiding. U reist samen met de groep zonder begeleiding naar uw vakantieadres en ontmoet de reisleider ter plaatse.

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* in te checken bagage € 26,- per enkele reis (20 kg)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief: 
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten

belangrijk: Athos is een autonome monnikenrepubliek met als hoofdstad Karyes. Een bezoek aan de Heilige Berg Athos is volgens de oude Monastische wet, AVATON, alleen voor mannen toegestaan. Deze reis is daarom uitsluitend te boeken door mannen. 

U wordt verzocht een zachte reistas mee te nemen. Onnodige bagage kan in Thessaloniki gestald worden, we nemen naar Athos alleen het hoognodige in de zachte tas mee. Tijdens de wandelingen zal de bagage naar het volgende klooster of de haven gebracht worden. 
 

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook