Singledagtocht Zeilen op de Oosterschelde

1 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 8.5
vanaf € 75,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 08-05-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

inclusief lunch, fruit en frisdranken
met enthousiaste scheepsbemanning
met bezoek aan de oude vissershaven van Yerseke
groep: minimaal 10 / maximaal 18 reizigers.

Blik op oneindig, kop in de wind... Een ontspannen dagje uitwaaien op de Oosterschelde
Wat is er nu leuker dan samen met andere gelijkgestemde singles een dag lekker uit te waaien op een zeilschip en de Zeeuwse wateren te gaan verkennen? Speciaal voor onze singlegroepen, hebben we de historische zeiltjalk Stoere Eenvoud (uit 1905!) gecharterd. Het wordt een echte ’mee-vaar-tocht’. Dat betekent dat de deelnemers mogen helpen het schip te varen, onder begeleiding van de enthousiaste schippers. Het leuke is dat zeilervaring helemaal niet nodig is! De ervaren bemanning maakt u graag wegwijs aan boord. De Zeeuwse Delta is het resultaat van de eeuwenoude strijd tussen mens en zee. Het inpolderen van schorgebieden en weer prijs moeten geven van eerder gewonnen land wisselen elkaar doorlopend af. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Door het getij is het landschap altijd anders. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed is het een spel van wind en water. Achter de dijken herinneren karrevelden, inlagen en kreekgebieden aan het leven van de Zeeuwen met de zee.

Het programma
We verwachten u om 10.00 uur aan boord van de Stoere Eenvoud in de Oude handelshaven van Tholen. Er is gratis parkeergelegenheid aan de haven.

Na een welkomstwoord en uitleg van het programma gaan we rond 10.30 uur vertrekken. We zetten koers naar de Bergsediepsluis. Onderweg laten we aan de hand van de waterkaarten van de Oosterschelde zien hoe de wind en de stroming staat en welke koers we daarom kunnen varen. Na het passeren van de sluis gaan de handen uit de mouwen en de zeilen omhoog. Het schip heeft drie zeilen dus is er flink wat werk aan de winkel. We ervaren het effect van de verschillende koersen t.o.v. de wind. Helpt u graag een handje mee? Voor deelname aan deze reis is zeilervaring niet nodig. De ervaren en gediplomeerde bemanning maakt u graag wegwijs aan boord en geeft aan wat er gedaan moet worden. 

We zetten koers naar het vissersplaatsje Yerseke. De route die we kunnen varen is afhankelijk van de wind en het tij. Onderweg serveren we een heerlijke lunch. In de oude vissershaven van Yerseke zoeken we een plekje aan de loswal. Een authentieke visserman komt aan boord met een mand oesters en een hoofd vol verhalen over de historische visserij op de Oosterschelde. De oesters zijn misschien niet voor iedereen een lekkernij maar de verhalen gaan er bij iedereen goed in.

Na een klein uurtje zetten we weer koers naar de sluis. Rond 17.00 uur passeren we die opnieuw en worden de zeilen definitief opgeborgen. We toosten op de veilige terugkeer met een traditioneel ‘Stoer Slokje’ of Schippersbitter en we serveren een uitgebreide borrelplank en kaasplateau. Rond 18.00 uur meren we weer af in de haven van Tholen en nemen we afscheid van elkaar. 

Wat neemt u mee?
Een warme trui en jas • eventueel regenkleding • warme muts • camera • zonnebrandcrème • zonnebril • zonnehoed • eventueel zwemspullen • stevige schoenen met rubberzolen • eventueel waterschoenen • handdoek(en) • natuurlijk een goed humeur.

Goed om te weten

  • Het schip beschikt over een tweetal toiletten.
  • Indien u vegetarisch bent of een ander dieet volgt horen we dat graag bij het maken van uw boeking zodat hier rekening mee gehouden kan worden tijdens de zeiltocht.

De Stoere Eenvoud

De Stoere Eenvoud is een Zuid-Hollandse Paviljoentjalk. In 1905 als zeilend vrachtschip gebouwd onder de naam ‘De Verwisseling’.  In 1934 werden mast en zeilen verwijderd en werd een 40 pk, één cilinder, motor geplaatst. De naam werd veranderd in Zeelandia en met als thuishaven St. Annaland werden voornamelijk bulkgoederen vervoerd over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Stromen.

In 1977 werd het schip weer in haar oude luister hersteld. Ze werd weer voorzien van mast, tuigage en zwaarden. Het ruim werd ingetimmerd als passagiers-accommodatie met een grote gezamenlijk leefruimte en 15 slaapplaatsen. En zo ontstond een stoer en sfeervol zeilend passagierschip, waarmee nu al 40 jaar gasten enthousiast worden gemaakt voor het varen onder de bruine zeilen van historisch varend erfgoed.

Stoer en Eenvoudig
Stoere Eenvoud staat voor een beleving die het beste te omschrijven valt als: Terug naar de basis. We hebben geen luxe hutten maar de kooien slapen prima. Aan de grote houten stamtafel benedendeks kunnen we gezellig zitten en luisteren naar elkaars verhalen, lezen of spelletjes doen. Op het schip is het, samen met de schipper en de scheepsmaat, hard werken om de zeilen te hijsen, de schoten en bakstagen aan te halen of de zwaarden te bedienen bij het overstag gaan. Alle lieren worden met de hand bediend. We hebben een krachtige motor maar we laten ons leiden door de wind. Zeilen op zo’n grote Tjalk is hollen en stilstaan. Bij overstag manoeuvres is het alle hens aan dek. Op andere momenten is er alle tijd om te genieten van de stilte, de natuur, het water en elkaarWat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* lunch
* gedurende de hele dag koffie/thee, fruit en frisdranken
* bier, wijn, schippersbitter en uitgebreide kaasplank tijdens de borrel
* havengelden
* gratis parkeergelegenheid aan de haven

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* vervoer naar/van Tholen
* bijdrage SGR
* € 5,- reserveringskosten

 
9

Henk en Cora zijn geweldig gastheer/-vrouw. En niet te vergeten de scheepsmaat Joep. Aan alles is gedacht. Uiteraard speelt het weer ook mee.

anoniem, reisperiode mei 2022
8

Enorm genoten. Cora en Henk zijn zeer fijn en attent om het iedereen naar zijn zin te maken met lekkere broodjes, quiche, cake, fruit en drank à volonté!

anoniem, reisperiode mei 2022
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook